Sâmbătă, 25 mai 2013, în București, va avea loc o demonstrație împotriva Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic (OMG) la nivel mondial, companie prezentă și în România. Manifestația va începe la ora 15.30 în parcul Eroilor, lângă statuia Eroilor Sanitari și va continua la ora 16:00 cu un marș până în Piața Unirii, cu oprire la Ministerul Agriculturii. Evenimentul se înscrie unei serii de peste 400 de acțiuni organizate la nivel internațional în peste 50 de țări, sub denumirea “March against Monsanto!”*. În cadrul marșului, bucureștenii își vor exprima nemulțumirea atât față de lobby-ul companiei Monsanto pe lângă autoritățile române, manipularea și presiunea asupra micilor producători, cât și față de atitudinea instituțiilor române în detrimentul interesului cetățenilor.

Participanții la marș vor împărți trecătorilor pliante informative despre OMG-uri, vor afișa pancarte și bannere cu mesaje împotriva Monsanto și pentru susținerea hranei și a agriculturii sănătoase și vor striga sloganuri. Marșul va fi întregit și de scurte piese de teatru care trag un semnal de alarmă asupra practicilor lipsite de etică ale companiei Monsanto și a efectelor consumului de OMG-uri.

Manifestația se va încheia în Piața Unirii cu un protest în Parcul Unirii.

Mai multe despre Organisme Modificate Genetic(OMG) AICI.

Manifestația este publică, deschisă tuturor cetățenilor, organizațiilor neguvernamentale, rețelelor de producători și consumatori preocupați de viitorul agriculturii sustenabile și al alimentației sănătoase libere de OMG-uri. Această demonstrație aparține cetățenilor, drept pentru care, nu sunt acceptate sub nicio formă însemnele politice și atitudinile discriminatoare.

În România, 2 foști angajați ai Monsanto, Valeriu Tabără și Stelian Fuia, au devenit miniștri ai Agriculturii și au promovat organismele modificate genetic, în favoarea corporației. Ungaria, Bulgaria, Franța, Elveția, Grecia, Polonia, Germania și Italia au interzis culturile modificate genetic (OMG).

Compania Monsanto este cel mai mare producător de organisme modificate genetic (OMG), deținând 91% din semințele modificate genetic din lume. Monsanto are o istorie lungă în producția de substanțe chimice, precum DDT-ul sau Agentul Orange, care au provocat adevărate dezastre umane și ecologice.

OMG-urile au fost promovate mai întâi ca o soluție “minune” la problemele umanității, precum foametea, însă astăzi, din ce în ce mai multe voci avertizează asupra pericolelor pe care utilizarea acestor organisme în scopurile propuse în prezent de către Monsanto le pot genera asupra naturii și societății: culturi agricole de proastă calitate, conținut nutrițional scăzut, nivel crescut al substanțelor toxice și alergenilor din mâncare, amenințarea biodiversității, plante și insecte dăunătoare foarte rezistente, poluarea mediului înconjurător, distrugerea stilului de viață rural și a plantațiilor tradiționale. Plus monopul alimentar, cea mai mare amenințare actuală la adresa umanității.

sursa: badpolitics

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares