Agenția Națională de Securitate (National Security Agency – NSA) din SUA și FBI-ul au acces la serverele celor nouă giganți americani ai internetului, printre care se numără Microsoft, Yahoo!, Google și Facebook, reușind astfel să monitorizeze activitățile utilizatorilor, în special cei străini, scriu publicațiile Washington Post și The Guardian, potrivit Agerpres.

Cotidianul Washington Post susține că a fost contactat de un fost angajat al unui serviciu de informații, care i-a furnizat diverse documente, printre care se regăsește și o prezentare în Power Point ce arată parteneriatul dintre NSA și respectivele societăți, menționând că este vorba despre una dintre cele mai bogate surse de informații pentru NSA.

Programul secret, ce poartă numele de cod PRISM, este funcțional din anul 2007 și permite NSA să se conecteze la serverele societăților pentru a obține informații ale utilizatorilor. La acest program ar mai participa și Skype, AOL, YouTube, Apple și PalTalk. Peste 77.000 de rapoarte ale serviciilor de informații ar avea ca sursă PRISM.

Potrivit The Guardian, NSA poate consulta ‘corespondența electronică, chaturile, filmulețele, fotografiile, transferurile de fișiere, detaliile utilizatorilor de pe rețelele de socializare și altele’.

Compania Google a răspunsul celor două publicații printr-un comunicat în care afirmă că este ‘foarte atentă cu securitatea datelor utilizatorilor’ și orice divulgare de informații către autoritățile federale americane se face cu respectarea legii, negând totodată că ar avea un fel de ‘poartă de intrare ascunsă’ în sistemele sale astfel încât statul american să acceseze datele utilizatorilor.

Accesarea acestor date a fost permisă de o lege votată în timpul mandatului președintelui George W. Bush, revizuită ulterior și promulgată de Barack Obama în decembrie 2012, în ciuda neliniștilor exprimate de unii congresmeni cu privire la drepturile oferite NSA.

‘Experiența directă cu aceste sisteme și senzația de oroare au împins un ofițer de informații să furnizeze o prezentare Power Point despre PRISM împreună cu alte documente pentru a dezvălui o intruziune șocantă în viața privată’, scrie Washington Post. ‘Chiar pot să vadă cum se formează ideile voastre pe măsură ce tastați’, ar fi spus acest ofițer publicației americane.

Anterior, The Guardian a relatat despre un alt program al NSA, prin care aceasta colectează înregistrările telefonice a tuturor clienților operatorului de telefonie Verizon.

sursa: jurnalul.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares