Feed on
Posts
Comments

Agenția Națională de Securitate (National Security Agency – NSA) din SUA și FBI-ul au acces la serverele celor nouă giganți americani ai internetului, printre care se numără Microsoft, Yahoo!, Google și Facebook, reușind astfel să monitorizeze activitățile utilizatorilor, în special cei străini, scriu publicațiile Washington Post și The Guardian, potrivit Agerpres.

Cotidianul Washington Post susține că a fost contactat de un fost angajat al unui serviciu de informații, care i-a furnizat diverse documente, printre care se regăsește și o prezentare în Power Point ce arată parteneriatul dintre NSA și respectivele societăți, menționând că este vorba despre una dintre cele mai bogate surse de informații pentru NSA.

Programul secret, ce poartă numele de cod PRISM, este funcțional din anul 2007 și permite NSA să se conecteze la serverele societăților pentru a obține informații ale utilizatorilor. La acest program ar mai participa și Skype, AOL, YouTube, Apple și PalTalk. Peste 77.000 de rapoarte ale serviciilor de informații ar avea ca sursă PRISM.

Potrivit The Guardian, NSA poate consulta ‘corespondența electronică, chaturile, filmulețele, fotografiile, transferurile de fișiere, detaliile utilizatorilor de pe rețelele de socializare și altele’.

Compania Google a răspunsul celor două publicații printr-un comunicat în care afirmă că este ‘foarte atentă cu securitatea datelor utilizatorilor’ și orice divulgare de informații către autoritățile federale americane se face cu respectarea legii, negând totodată că ar avea un fel de ‘poartă de intrare ascunsă’ în sistemele sale astfel încât statul american să acceseze datele utilizatorilor.

Accesarea acestor date a fost permisă de o lege votată în timpul mandatului președintelui George W. Bush, revizuită ulterior și promulgată de Barack Obama în decembrie 2012, în ciuda neliniștilor exprimate de unii congresmeni cu privire la drepturile oferite NSA.

‘Experiența directă cu aceste sisteme și senzația de oroare au împins un ofițer de informații să furnizeze o prezentare Power Point despre PRISM împreună cu alte documente pentru a dezvălui o intruziune șocantă în viața privată’, scrie Washington Post. ‘Chiar pot să vadă cum se formează ideile voastre pe măsură ce tastați’, ar fi spus acest ofițer publicației americane.

Anterior, The Guardian a relatat despre un alt program al NSA, prin care aceasta colectează înregistrările telefonice a tuturor clienților operatorului de telefonie Verizon.

sursa: jurnalul.ro

loading...

8 Responses to ““Este o intruziune șocantă în viața privată!”. Conturi GOOGLE, Yahoo, Facebook sau Skype, accesate de NSA și FBI”

 1. Gigel says:

  @zamolxe
  Uita-te un pic aici(asta apropo de discutiile de mai demult despre criptare si alte alea):

  http://www.gandul.info/stiri/cinci-mituri-despre-interceptarile-telefonice-in-romania-cum-urmaresc-procurorii-e-mail-urile-si-discutiile-de-pe-facebook-ale-romanilor-10940849

  Pe lângă interceptarea telefoanelor, în dosarul hackerului „Micul Fum”, care a fost acuzat că a spart adresele mai multor vedete, procurorii au utilizat ca metodă investigativă și interceptarea de date, ei cerând informații de la compania Facebook. Cum acesta folosea programe informatice pentru a-și ascunde IP-ul real, procurorii au cerut atât interceptarea telefonului său, cât și date de la providerii de Internet. Astfel că, prin coroborarea acestor date, procurorii l-au identificat pe „Micul Fum” în persoana lui Lazăr Marcel Lehel. Judecătorii l-au condamnat pe acesta la 3 ani de închisoare cu suspendare.

  ”În cauză, în vederea identificării autorului faptei, au fost solicitate administratorilor serverelor de poștă electronică YAHOO! și GMAIL, precum și reprezentanților rețelei de socializare FACEBOOK log-urile de acces din perioada în litigiu, atât la conturile compromise ale părților vătămate, cât și la conturile autorului atacurilor informatice”, se arată în rechizitoriu.

  Ce inteleg eu din tot articolul ala si nu doar din citatul pe care l-am ales cu rol de exemplu(si de fapt am cam inteles de mai mult timp) este faptul ca nu prea poti sa te mai misti pe net fara sa lasi urme.Oricat de bine ti-ai cripta mesajele(apropo de discutiile alea mai vechi), tot scapi de regula niste “faramituri”(a la Hansel si Gretel) in urma ta privind destinatarul mesajelor, timpul si locatia trimiterii lor etc.
  Asa ca daca vrei cu adevarat sa pacalesti cumva sistemul(presupunand ca ai vreun motiv intemeiat pentru asta) mai ai, zic eu, cam doua mai optiuni:

  1. Utilizarea unor modalitati de comunicare “low-tech”, considerate anacronice de cei mai multi, dar care au meritul de a functiona fara legatura cu mijloacele electronice de comunicare. In categoria asta intra de exemplu sistemele de curieri(persoane fara telefoane mobile sau alte gadgeturi electronice prin buzunare) care transmit mesaje scrise pe hartie sau, de ce nu, memorate si de asemeni si folosirea porumbeilor(ca in antichitate si evul mediu 🙂 ).
  Apropo, referirile astea la “low tech” si mesaje memorate mie imi aduc aminte de o nuvela scrisa de William Gibson in anii ’80 si citita de mine cand eram copil intr-un almanah “Anticipatia” de dinainte de Rivulutie – e vorba de “Johnny Mnemonic”(a fost ecranizata in anii ’90 cu Keanu Reeves in rolul principal, dar din pacate filmul nu a fost prea reusit dupa parerea mea). In nuvela insa partea cu memorarea nu prea era chiar “low tech” si in consecinta era vulnerabila la “citire” electronica – eu zic insa ca ideea in sine a memorarii de mesaje cu ajutorul unor mnemotehnici(“arta memoriei”, remember? 😉 ) si fara apel la nici un mijloc electronic ar fi un mijloc foarte util de transport si transmitere de mesaje, cel putin pana cand nu se dezvolta vreo tehnologie care sa primita scanarea foarte facila a memoriei umane(suntem inca departe de asa ceva sau cel putin asa sper 🙂 ).

  2. Utilizarea steganografiei prin intermediul mijloacelor de comunicare electronice. In cazul asta nu poti sa ascunzi existenta mesajului in sine ci in schimb il camuflezi in asa fel incat sa para a fi cu totul altceva. Asta e practic un fel de efort de a il trage pe sfoara pe Big Brother uitandu-te drept in ochii lui 🙂 – si in consecinta nu e deloc ceva usor de infaptuit.
  Am discutat mai demult despre programele alea informatice care includ texte in pixelii unei imagini, dar si in cazul lor totusi e vizibil un efort de criptare pentru cine scaneaza netul cu programele potrivite.
  In cazul asta insa cred ca ar merge mai degraba aplicate niste metode de tip “old school” – de exemplu publicarea unor poezii proprii pe blogul personal, care poezii sa contina mesaje ascunse si de preferinta ascunderea mesajelor sa fie facuta prin utilizarea mintii proprii si nu prin utilizarea de programe care sa foloseasca algoritimi consacrati in domeniu(un program de scanare ar putea detecta prezenta algoritmilor chiar daca n-ar fi si in stare sa sparga codul). Dar asta inseamna ca poezia in cauza chiar sa arate a poezie si in plus ar fi indicat ca ea sa faca parte dintr-un lung sir anterior de alte produse similare (fara mesaje ascunse in ele) care sa faca foarte cunoscut lui Big Brother faptul ca printre pasiunile tale care te definesc se numara si aceea de a scrie poezii(si in consecinta orice poezie nou aparuta nu va trezi suspiciuni pentru ca ea se inscrie intr-un comportament propriu pe care Big Brother l-a observat de mult timp la tine si il considera ceva normal si deloc dubios 🙂 ).

 2. Gigel says:

  @zamolxe

  Link-ul de mai sus are legatura cu ceva ce discutam mai demult.

 3. zamolxe says:

  Gigel,

  Interesant articolul. Eu cred ca aici sunt doua aspecte diferite.

  Primul se referă la transmiterea unei informații către un destinatar fără ca cineva care, prin anumite mijloace, ar intercepta acel mesaj, să în poată citi. Aici intervine codificare informației prin diverse tehnici sau ascunderea ei (apropo de programul amintit de tine care ascunde informația utila într-o poză) sau o combinație între ambele.
  Acest aspect nu presupune neapărat ascunderea identității expeditorului ci doar securitatea informației transmise.

  Al doilea aspect se referă la ascunderea identității unei persoane care vrea să facă ceva în lumea internetului fără să poată fi identificată (apropo de articolul pe care mi l-ai semnalat).
  Aici treaba e mai complicată (și putem discuta mai pe larg dacă vrei) însă da, invizibilitatea pe internet (în cazul în care faci ceva ilegal și implici autoritățile) e un mit. Putem fabrica zeci de scenarii în care cineva poate gândi ”nu mă prind ei pe mine” și se poate demonstra, la fel de ușor, că ba da, te prind și încă pe căi la care poate nici nu te-ai gândit.

 4. Gigel says:

  @zamolxe
  Articolul de mai jos l-ai citit deja?

  http://www.businessmagazin.ro/business-hi-tech/it/afacerea-prism-cum-spioneaza-statele-unite-intreaga-lume-10979977/?p=1

  Capacităti de stocare pentru 100 de ani.
  În sudul statului american Utah, NSA pune în practică unul dintre cele mai scumpe proiecte secrete ale sale. Agenția de securitate construiește pe o suprafață de 100.000 de metri pătrați, lângă baza militară Camp Williams, clădiri imense pentru computere foarte puternice. Proiectul va costa 2 miliarde de dolari și va asigura stocarea unui volum uriaș de date, de cel puțin 5 miliarde de GB. Doar energia necesară pentru răcirea serverelor va costa anual 40 de milioane de dolari, scrie Der Spiegel.

  Binney, un matematician care anterior a fost un influent analist al NSA, calculează că serverele sunt suficient de mari pentru a stoca în totalitate comunicațiile electronice ale omenirii pentru următorii 100 de ani, ceea ce dă foștilor săi colegi o mulțime de posibilități să asculte și să citească.

  Este acum clar că ceea ce experții suspectau de mult timp este adevărat – NSA monitorizează toate formele de comunicații electronice la nivel global. Valoarea analizării volumelor mari de date poate fi sesizată în sumele foarte mari investite de serviciile de informații.

  Șeful departamentului de tehnologie al CIA Gus Hunt a admis recent care este politica autorităților în privința strângerii de informații despre populație. „În principiu încercăm să strângem tot ce putem și să păstrăm pentru totdeauna. Suntem foarte aproape să putem analiza toate informațiile generate de oameni“, a spus el.

  Dupa ce ai citit chestiile de mai sus cum ti se mai pare ideea utilizarii de mijloace de comunicare low-tech, ne-electronice(presupunand ca vreodata ai avea impresia ca Big Brother ti-ar vrea raul din vreun motiv oarecare si ar fi necesar sa incerci sa te ascunzi de el)? 🙂

  Parerea mea e ca generalizarea supravegherii tuturor comunicatiilor electronice va conduce aproape in mod inevitabil in anumite cercuri la renasterea interesului pentru vechile forme de comunicare mai mult sau mai putin secreta – porumbei, retele de curieri umani, scrisori scrise de mana cu cerneala invizibila(pentru a evita fotografierea accidentala a continutului lor pe fereastra sau pe strada de catre una dintre camerele video devenite omniprezente si care avanseaza mereu dpdv al zoom-ului si rezolutiei), utilizarea unui limbaj metaforic-simbolic pentru codificarea mesajelor(masinile inca nu sunt capabile sa interpreteze metaforele si alte figuri din astea de stil, din cate stiu eu) etc.

Leave a Reply