Feed on
Posts
Comments

Familia, căsătoria și Constituția. Homosexualii bagă zâzanie în USL. Crin Antonescu și Victor Ponta s-au întâlnit pentru a domoli spiritele. În schimb, au declarat că au poziții fundamental diferite.

 

Familia, căsătoria și homosexualii. Neînțelegeri fundamentale în USL politica interna

Comisia pentru revizuirea Constituției a adoptat miercuri un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, renunțându-se la forma actuală, care prevedea căfamilia se întemeiază pe căsătoria între soți. “Familia se întemeiază pecăsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor” – este amendamentul adoptat de comisie la articolul din Constituție privind familia.

Premierul Victor Ponta a venit joi la Palatul Parlamentului pentru a discuta cu președintele Senatului, Crin Antonescu, și cu membrii liberali ai Comisiei de revizuire a Constituției cu privire la modificarea Legii fundamentale. Discuțiile, la care au participat și social-democrații din Comisia de revizuire a Constituției și care ar viza definirea căsătoriei în Constituție, s-a desfășurat în biroul lui Crin Antonescu de la Senat.

Premierul Victor Ponta a declarat joi cu privire la definirea căsătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie că Legea fundamentală nu trebuie să prevadă tot. “Eu de principiu cred – și asta am discutat și cu colegii mei – că o Constituție nu trebuie să prevadă tot, altfel, facem o Constituție de 5.000 de articole și după acea o să ne pară rău”, a spus Ponta întrebat cum vede definirea în Constituție a căsătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie. El a susținut că Legea fundamentală trebuie să prevadă niște lucruri la nivel de principiu.

De asemenea, după discuțiile de joi, Victor Ponta și-a menținut poziția, spunând că, “dacă ceva funcționează, nu trebuie schimbat” (n.red. – referire la formularea existentă în actuala Constituție “familia se întemeiază pe căsătoria între soți”). La rândul său, Crin Antonescu a spus clar că nu este de acord cu Victor Ponta, optând pentru “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie” .

Crin Antonescu, a declarat joi că votul în cazul amendamentului privind definirea în Legea fundamentală a căsătoriei ca fiind între bărbat și femeie ar putea fi reluat în situația în care se va solicita acest lucru, punctând că în cadrul USL există opinii diferite vizavi de această definiție.

Noi am dat un vot pe chestiunea aceasta. Dacă se va solicita reluarea votului, cum s-a întâmplat și în alte cazuri, o repronunțare, o vom face. În ce mă privește îmi mențin poziția”, a spus Antonescu, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta. El a afirmat că nu există o decizie la nivelul USL în cazul reluării votului, arătând că hotărârile se iau în cadrul Comisiei de revizuire aConstituției. “Da, pe acest subiect, în contextul în care el a ajuns să fie discutat, există niște puncte de vedere diferite. Este foarte simplu. Se va reveni finalmente asupra articolului. Dacă el va avea două treimi pentru forma veche sau forma care s-a adoptat ieri va trece, dacă nu, nu. Dl prim-ministru are o părere. Eu am o alta”, a adăugat Antonescu.

Aș dori să fac o precizare fiindcă am văzut că există această teamă în legătură cu faptul că s-ar dilata foarte tare Constituția, ar deveni foarte stufoasă și așa mai departe. Sigur că aici s-a discutat, s-au făcut foarte multe amendamente, le-am luat în considerare pe toate – amendamente de la grupurile politice, de la societatea civilă, dar și acest lucru se va vedea la final. Noi am avut și avem în vedere textul, volumul Constituției să nu crească sau nu crească semnificativ. Faptul că se discută mai multe variante, uneori se discută pe un cuvânt, nu suplimentează textul, iar în ceea ce privește calendarul suntem încadrați în ceea ce s-a propus”, a subliniat președintele Comisiei. El a indicat că lucrările comisiei se desfășoară într-un ritm alert, dar “fără ca cineva să fie împiedicat să-și susțină punctul de vedere sau vreun amendament să fie trecut cu vederea”.

Cred că așa cum decide Comisia așa merge în plen. Eu nu sunt vreun expert extern. Comisia a lucrat foarte bine și lucrează foarte bine sub presiunea timpului. Important este să arătăm voința politică a noastră ca lideri USL, să avem oConstituție europeană foarte eficientă și să ne ținem de program. Dacă nu reușim să ținem calendarul ieșim din anul acesta și efectul principal ar fi acela referitor la regiuni, acolo e graba”, a afirmat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă varianta cu doi soți privind definirea căsătoriei ar fi fost mai bună decât cea decisă miercuri de Comisie ca uniune dintre un bărbat și o femeie.

Premierul a mai explicat că actuala prevedere din Constituție referitoare lacăsătorie este foarte clară și nu crede că “este necesar să se modifice ceva ce până acum a mers foarte bine”. “Eu cred că actuala prevedere constituțională referitoare la căsătorie, după care desigur avem Codul civil, e foarte clară. Această modificare constituțională trebuie să fie cât mai suplă. Pentru noi este important să avem o Constituție care să ne permită în următorii 10 – 20 de ani să nu trebuiască să schimbăm Legea fundamentală din șase în șase luni. Nu e un lucru normal. Trebuie să avem Constituție îndreptată spre ideea de suplețe și de a nu pune în Constituție o mulțime de interdicții care după aceea nu știm ce să facem cu ele”, a mai spus Ponta.

sursa: ziuaveche.ro

comentariu rapcea.ro: deși este căsătorit, este clar că Ponta este un activist pro-homosexual, o coadă de topor, o boarfă politică, un vânzător al interesului național, cumpărat de poponarii influenți care militează pe plan mondial pentru căsătoriile și adopțiile de copii homosexuale. Argumentul lui este imbecil de cretin. Păi dacă nu trebuie să schimbăm în Constituție “ceva ce până acum a mers foarte bine“, de ce vor să mai modifice Constituția în ansamblul ei !? Ce anume nu mergea bine de trebuia revizuită ? Nu aveau ungurii suficientă autonomie ? Mureau găozarii din Romania din cauza discriminării ? Acest cretin care ar face orice să se mențină la putere, este în stare să supună la vot paragraful referitor la căsătorie, DIN NOU ȘI DIN NOU până când se va vota cum doresc activiștii homosexuali, disperați că dacă se reglementează prin constituție definiția căsătoriei, nu mai pot modifica în nici un fel legislația (prevederile Noului COd Civil) pe viitor în materia căsătoriei, cum s-a întâmplat la francezi, unde – dacă ar fi avut căsătoria definită în Constituție drept “unirea dintre un bărbat și o femeie” – Hollande nu ar mai fi putut să dea dreptul homalăilor la căsătorii în Franța.

loading...

40 Responses to “Lobby homosexual fără precedent la Comisia pentru revizuirea Constituției. Pentru că nu a ieșit cum vor poponarii, Ponta vrea să se voteze din nou definiția căsătoriei”

 1. Gigel says:

  @MR
  Pai nu vazusi, bre, ca cica si in Biblie definitia aia a casatoriei nu e clara? 😀

  http://www.huffingtonpost.com/2013/06/06/biblical-marriage-iowa-scholars-op-ed_n_3397304.html?utm_hp_ref=mostpopular

  Biblical Marriage Not Defined Simply As One Man, One Woman: Iowa Religious Scholars’ Op-Ed

  A trio of Iowa-based religious scholars penned an op-ed in a local paper this week, reminding readers that despite popular opinion, the Bible does not simply define marriage as between one man and one woman.

  Ultimately, said Cargill, a Biblical “argument against same-sex marriage is wholly unsustainable. We all know this, but very few scholars are talking about it, because they don’t want to take the heat.”

  Acum lasand ironia la o parte 🙂 , adevarul e ca unele chestii incep sa ma enerveze si pe mine.
  De exemplu, in ultimii ani un sir de seriale foarte populare occidentale(“Spartacus”, “Game of Thrones”, “The Borgias”, “Da Vinci’s Demons” etc.) au inceput sa prezinte la greu scene erotice cu barbati. Acum n-oi fi eu homofob ca tine, dar nici nu tin sa vad prea multe detalii vizuale privind anumite practici. Stiu foarte bine ca in anumite perioade istorice se mai practicau unele lucruri(ca si in prezent, de altfel) dar prefer sa ma multumesc sa stiu lucrurile astea doar teoretic, nu vreau sa le mai vad expuse si pe viu. Imi e de ajuns sa citesc despre ele fara prea multe detalii. Tot asa cum in ce ii priveste pe homosexualii de acum sunt constient de existenta lor si le accept drepturile, dar chiar nu sunt curios sa mai si vad ce fac ei in dormitoarele lor.
  Iar ca mine banuiesc ca sunt majoritatea consumatorilor respectivelor productii occidentale pe care le-am mentionat anterior – si atunci ce sens are efortul asta de a impune practic publicului sa vizioneze niste chestii fata de care el(majoritatea lui, de fapt) nu doar ca nu are vreo atractie reala dar e posibil chiar sa manifeste uneori si reactii de aversiune? Chestia asta intra chiar in contradictie si cu o mare parte din teoriile din domeniul marketingului, zic eu.

  In ultimii ani chiar se vede un efort puternic, la care participa mai multi “actori” internationali importanti, de a impune majoritatii ideea ca relatiile homosexuale nu sunt doar tolerabile(chestia asta a fost reusita deja in mare parte – si mie asta nu mi se pare ceva rau) ci chiar dezirabile(aici mi se pare ca merg deja prea departe – daca majoritatea e hetero, n-are sens sa incerci ceva ce intra in contradictie cu inclinatiile ei profunde). Chestiai asta cam intra in contradictie inclusiv cu ceva ce chiar activistii LGBT sustin de foarte multe ori si anume ca orientarea sexuala ar fi determinata genetic – pai daca lucrurile stau asa, prezentarea cu obstinatie de scene erotice cu homosexuali unui public majoritar heterosexual(din motive genetice) risca mai degraba sa provoace reactii homofobe la un moment dat in loc sa “converteasca” respectivul public.

 2. Gigel says:

  @MR

  Apropo, mie urmatorul subiect mi se pare de fapt a fi mai important decat povestile alea cu homosexuali:

  http://www.huffingtonpost.com/2013/06/06/nsa-prism-data-mining_n_3399310.html

  NSA Prism Data Mining Is All Up In Ur Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple

  The National Security Agency and the FBI are tapping directly into the central servers of nine leading U.S. Internet companies, extracting audio, video, photographs, e-mails, documents and connection logs that enable analysts to track a person’s movements and contacts over time.

  Vorba lui ete_fleoshc de mai demult, de ce mai fac americanii atata caz de atacurile informatice ale chinezilor atata vreme cat ei insisi spioneaza la scara mult mai mare si in mod direct prin intermediul gigantilor IT gen Google, Yahoo si Facebook?

  Bine, lucrurile astea se stiau de mai multa vreme, dar acum vad ca incep safie admise in mod public.

 3. Deria says:

  @Gigel

  Nu e numai in acele seriale cu tenta istorica. E si in cele SF, si in cele medicale…

  Plus Roller Sis alea, era plin Internetul de stiri despre lesbianismul lor.

 4. Deria says:

  A, si in carti.

 5. Deria says:

  Si cu toleranta mi se pare ca s-a mers prea departe.

  1. Ii acceptam asa cum sunt.
  2. Le permitem sa se casatoreasca.
  3. Le permitem sa aiba copii (mama-surogat sau infiati).

  Deja pragul mi se pare sarit. Bagatul asta pe gat, cu de-a sila, asa, in numele tolerantei, ma deranjeaza.

 6. Gigel says:

  Nu e numai in acele seriale cu tenta istorica. E si in cele SF, si in cele medicale…

  La inceput nu m-a deranjat chiar asa de tare chestia asta. De exemplu, cand pe la inceputul lui “Spartacus” apareau niste chestii apropo de ralatia unui gladiator, Barca, cu un tinerel, am zis ca, na, asta era de fapt situatia reala de pe vremea aia si serialul mai incerca uneori sa prezinte si contextul istoric cat de cat veridic(ca fapt divers, imparatul Traian, unul dintre cei doi tati ai poporului roman 😀 – celalalt fiind Decebal, bineinteles – cam avea o pasiune pentru baieti din ce scriau istoricii romani). Asa ca n-am dat prea multa importanta fazelor respective atunci, dar dupa aia am vazut ca tot apar unele faze similare si asta nu numai in serialul ala ci si in altele, si tor apar si tot apar.. Iar la un moment dat a inceput sa mi se para enervanta insistenta asta in a baga pe gat publicului anumite chestii.

  Si asta in conditiile in care pe mine multe scene din astea luate in mod izolat ma cam lasa rece de obicei, dar nevasta-mea in schimb are de regula niste reactii de repulsie viscerala – de regula intoarce capul si imi zice ceva de genul “spune-mi cand se termina”. Si nu prea cred ca ea reprezinta chiar un caz foarte rar, cu caracter exceptional, in cadrul publicului larg.
  Iar dupa aia multi se mai si mira de ce tot apar de te miri unde diverse reactii homofobe. Nu prea realizeaza ca tocmai ei le provoaca de multe ori.

  A, si in carti.

  Intr-o carte unele chestii sunt mai usor de ignorat. Una e sa citesti ca doi barbati se acupleaza “doggy style” si altceva sa ii si vezi pe ecran facand asta(cum a fost cazul cu o faza din “True Blood”, serial iubit de nevasta-mea mai demult – si din nou s-a intamplat chestia aia cu “brrrr, zi-mi cand se termina” 😀 ).

 7. Gigel says:

  Erata: “relatia”, “si tot apar”.

 8. Gigel says:

  Inca o precizare apropo de mesajul de mai sus.
  N-am folosit in el diacritice, dar sper ca se intelege totusi faptul ca intr-un pasaj anume e vorba de poporul român si de istoricii romani.

  My mistake, sorry.

 9. Gigel says:

  @MR
  Uite ca stirea aia a fost preluaqta si de presa romaneasca:

  http://jurnalul.ro/stiri/observator/este-o-intruziune-socanta-in-viata-privata-conturi-google-yahoo-facebook-sau-skype-accesate-de-nsa-si-fbi-644935.html

  N-o preiei si tu, ca doar se inscrie in categoria mai multor materiale pe care am vazut ca le-ai tot preluat mai demult din alte surse? 🙂

 10. Deria says:

  Gigelu’, stii cum e, daca e vreo productie… hai sa zic artistica, obscura, pe care o citesc/vad 10 oameni, e una. Cand vorbim de best-seller la nivel international, carti traduse in “n” limbi, ba chiar si ecranizate, e deja altceva. La fel si cu serialele, ce ai remarcat tu, au remarcat si altii, ba chiar am citit un rezumat al cuiva despre un episod din “Spartacus”, apoi nume ‘ule si ‘izde, da-o-ncolo.

  Si eu eram fan Torchwood, dar personajul principal, cu origini incerte si capacitati para, e gay.

 11. Deria says:

  Erata (na, ca iti calc pe urme): *numai, nu nume.

 12. RAM says:

  De clar, e clar. Suntem educati cu forta. Întrebarea este: ce efect are asta pe termen lung? Si cand spun asta nu ma gandesc la teorii conspirationiste ci la o logica primara. Deci ce o sa se întample? O sa acceptam homosexualitatea. Si pe urma? Cum o sa fie ziua în care homosexualitatea va fi ceva normal? Nu ca acum n-ar fi. Ma refer la ziua în care nimeni nu o sa mai judece doi barbati sau doua femei care se saruta pe strada. E ca si cum societatea noastra se scindeaza, apar unii cu dorinte ciudate care trebuiesc tolerati pentru ca asta e treaba. ”Orientarea sexuala nu este o alegere, nu este o boala”. Eu n-am înteles aceasta expresie.
  Cum dracu vine? Adica vrea sa ma convinga ca e de bine? Deci, nu e boala, dar nici alegere. Adica ala nu prefera s-o primeasca pe la spate, doar s-a tezit într-o zi înfipt direct în…

  Sau poate vrea sa spuna ca e natural. Pai si canibalismul e natural, nu? Hai sa nu-i mai judecam asa aspru pe saracii canibali: ”sefu, iarta-ma ca ti-am mancat secretara, dar avea niste sani asa gustosi…”
  Sau am putea sa ne cacam în public, nu? Doar e natural. Si nu e nici o boala. Si mai ales, nu e o alegere. 🙂

 13. RAM says:

  Dar stiti ce am observat la homosexuali? Au deja secta lor. Îsi bat joc de femei, se considera superiori celorlalti barbati (ceilalti put, sunt nespalati). Se împrietenesc cu femei frumoase ca sa arate ca nu le pasa. Am apucat odata într-un astfel de grup si nu îmi stiau orientarea. Vorbeau cu dispret cam de toti heterosexualii la garamada. Barbatii sunt niste mizerabili, femeile sunt niste proaste vrednice de mila.
  Parerea mea este ca se simt respinsi de societate si este oarecum normal- este ca o reactie de aparare. Cei mai multi dintre ei dispretuiesc femeile pentru ca se tem de ele. Iar pe barbatii hetero se razbuna pentru ca în general barbatii îsi bat joc de homosexuali.

 14. Gigel says:

  @RAM
  Sau poate vrea sa spuna ca e natural. Pai si canibalismul e natural, nu?

  Exemplul cu canibalismul e totusi cam extrem.

  Uite insa unul ceva mai bland: poligamia.
  Poligamia(intr-un sens mai larg al cuvantului) este ceva foarte natural pentru ca poti usor sa vezi in natura manifestari similare cu ea la o sumedenie de specii de mamifere(ex. leii sau gorilele) – iar la respectivele specii de animale ea nu constituie o exceptie(cum e de exemplu homosexualitatea la caini) ci chiar regula.

  Si chiar si in ziua de azi poligamia inca e practicata in diferite societati umane(ex. la islamisti, la diverse triburi primitive din bazinul Amazonului etc.).
  Atunci, daca poligamia chiar e ceva natural, de ce sa mai fie inchisi dupa gratii diversi oameni pentru bigamie si alte acuzatii din astea?

  Daca tot e vorba sa fie rescrisa definitia casatoriei, atunci ea nu poate fi, ipotetic vorbind, modificata si in sensul “casatoria e o uniune intre nu conteaza cate persoane de nu conteaza ce sex(diferit sau acelasi)”? 🙂

  Apropo, pentru cititorii mai religiosi ai blogului, in timp ce homosexualitatea e condamnata explicit in Levitic, poligamia nu e condamnata in VT, cel putin din cate stiu eu, ba chiar dimpotriva(Solomon oare cate neveste si concubine o fi avut, nu cumva cam o mie in total? 😛 ).

  Acum nu vreau sa se inteleaga ca as milita cumva si eu, ca si MR, impotriva ideii casatoriei homosexualilor. Ideea respectiva nu ma impresioneaza chiar atat de tare ca pe altii, ma cam lasa rece de fapt, dar eforturile astea de modificare a unor aspecte de baza ale organizarii sociale, cum e cazul cu institutia casatoriei, chiar creeaza un precedent pentru alte modificari ulterioare(si nu ma gandesc acum, cum o fac altii, la chestii gen incest sau zoofilie, pentru ca astfel de comportamente sunt totusi cam prea extreme pentru a fi acceptate de societatea actuala, asta desi in Egiptul Antic exista un precedent in cazul incestului, ci la variante mai “soft” de genul poligamiei si poliandriei).

 15. Roxana says:

  Problema cu homosexualii în media este și problema cu negrii în media, este problema cu asiaticii în media, este problema cu comuniștii în media, e problema cu asuprirea în media, etc.

  E o chestie de kitsch. Sau mai bine zis, de post-modernism.

  Tendința culturală actuală e de a aplauda referințele politice, aluziile, ironiile, promovarea minorităților de orice fel, ruperea canoanelor. Pentru că noi suntem deschiși, deștepți și mai inteligenți decât predecesorii noștri, etc.

  Ceea ce înseamnă că în facultăți se studiază uneori textele minorităților (pentru că sunt minorități, nu pentru că sunt bune), că se aplaudă mai mult filmele românești care arată condiția post-comunistă a poporului decât cele care se preocupă de alte idei,

  Homosexualii sunt doar o minoritate în plus care are dubioasa plăcere de a fi etalată peste tot, cu frenezie, dintr-un avânt educațional-artistic contemporan care deseori uită care era faza cu bunul gust.

 16. RAM says:

  @Gigel: într-adevar comparatia este cam extremista. Însa, am folosit-o pentru ca întotdeauna se ajunge la extremism atunci cand se permite/ creeaza un precedent. Asta era ideea: unde se va ajunge cu asta? Care vor fi urmatoarele ”prejudecati” ce vor fi ”depasite” de societatea noastra?

 17. Gigel says:

  @Roxana
  E o chestie de kitsch. Sau mai bine zis, de post-modernism.

  Nu e cred ca e vorba doar de asta. Eforturile vizibile duse de ceva timp intr-o anumita directie sunt mult prea concertate si efectuate la toate nivelurile pentru a fi doar vorba de post-modernismul unor intelectuali.

  Mai degraba cred ca in randul claselor conducatoare au ajuns(probabil pe merite reale, majoritatea lor cel putin) destul de multi oameni cu o anumita orientare,oameni care acum vor nu doar sa isi poata prezenta in mod public respectiva orientare(chestie posibila deja in statele de mai la vest de Ro) ci si sa aiba parte si de unele “privilegii”(inclusiv casatoria) de care se bucurau pana acum celorlalti, heterosexualii.

  Si nu ma deranjeaza eforturile lor in sine in privinta asta, numai ca nu vreau sa fiu un soi de “victima colaterala” in razboiul lor cu homofobii si sa fiu in consecinta intoxicat cu tot felul de materiale de propaganda(mai pe fata sau in forme mai voalate). Vreau sa ma pot uita si eu linistit la un serial gen “The Borgias” fara sa tot dau de scene cu masculi barbosi care se saruta, se mangaie si mai fac si alte chestii(la care se mai adauga de regula si reactiile zgomotoase de tipul “yuckkkk!!!” ale nevesti-mii, asezata pe canapea langa mine 😀 ).

  Iar in ce priveste povestea cu casatoria in particular, chiar nu inteleg incapatanarea lor de a nu se multumi cu un parteneriat civil care sa rezolve problemele de ordin legal pe care le vor solutionate(problemele legate de mostenire, de credite etc.). Si asta pentru ca institutia casatoriei are de fapt niste radacini religioase, chiar si in statele puternic laice si seculare din prezent. Asa ca pentru a putea cu adevarat sa se bucure de casatorie ca si heterosexualii, ei ar trebui de fapt sa infranga opozitia religioasa si sa obtina intr-un final acceptarea Bisericii, nu cea a statului(statul e mai mult un actor secundar in problema asta). Ori Biserica, in ciuda faptului ca are clerul plin de homosexuali, are doctrina ei care respinge in mod ferm homosexualitatea. Doctrina care se bazeaza pe pasaje explicite din Scripturi(ex. pasaje din Levitic si din Epistolele Sfantului Pavel).
  Pentru ca Biserica sa poata accepta cu adevarat homosexualitatea, Biblia ar trebui de fapt rescrisa si vechea ei versiune facuta cu totul uitata. Ori un demers de genul asta ar fi fost poate posibil acum vreo 1500 de ani sau mai mult, dar acum chiar nu mai e posibil(credinciosul obisnuit are la indemana mult prea multe posibilitati de a stoca informatiile privind vechea versiune pentru ca “elitele” sa mai poata rescrie istoria si remodela realitatea in modurile posibile pe vremea cand doar o fractiune mica din cadrul populatiei stia sa scrie si sa citeasca si mai avea si acces la anumite texte importante).
  Asa ca eu cred ca se cam lupta cu morile de vant in cazul asta. Numai ca din lupta lor cu morile de vant rezulta si niste efecte secundare cu caracter neplacut pentru majoritatea heterosexuala(care ii include atat de homofobi cat si pe ne-homofobi). Parerea mea.

 18. Gigel says:

  Erata:

  “Nu cred ca e vorba doar de asta.”

  “ci si sa aiba parte si de unele “privilegii”(inclusiv casatoria) de care se bucurau pana acum ceilalti, heterosexualii.”

 19. RAM says:

  @ Roxana:”Problema cu homosexualii în media este și problema cu negrii în media, este problema cu asiaticii în media, este problema cu comuniștii în media, e problema cu asuprirea în media, etc.”
  Aceasta este o mostenire americana. Ei sunt educati sa fie toleranti pâna la absurd. Amestecul polimorf de populatii care se tolereaza reciproc este esential pentru SUA. Altfel, intoleranta generalizata ar fi ca o bomba pusa sub fundatia celui mai neomogen popor.
  Asa ca e de preferat sa fie întelegatori chiar daca produsul final este un popor de nărozi. 🙂
  Problema apare cand restul lumii se uita la ei, si considera asta un act de emancipare. Mai ales noi ăstia ramasi mai în urma…

 20. Roxana says:

  E mai puțin evidentă pentru noi faza cu minoritățile pentru că n-avem așa de multe. Dar crede-mă că e.

  În plus, HBO-ul e plin de scene sexuale explicite, din câte înțeleg. O să facă și Zei Americani de Neil Gaiman… la un moment dat… și mi-e groază când mă gândesc cât de explicite o să fie unele chestii. Dacă te uiți când apare, să nu spui că nu ți-am zis de tipul înghițit de un vagin. Just sayin.

  Nu e vorba doar de intelectuali, oricum. E vorba de cultura existentă. De felul în care se fac lucrurile acum. Pline de politică și de referințe. Aștept să treacă.

 21. RAM says:

  @Roxana: pe bune exita o asemenea faza? :)) Ce prostie 🙂
  Oricum asta e umorul care îi caracterizeaza pe americani daca ne gandim la ”American Pie”, ori Scarry Movie” din care au scos cate 5 parti. Înseamna ca se vand bine, nu?

  Ai dreptate. Asa se fac lucrurile acum. N-am vazut înca film american fara propaganda. Orice film, trebuie sa contina si secvența de îndoctrinare altfel nu ajunge pe piata.
  Sa speram ca trece. 🙂

 22. Gigel says:

  Apropo de un anumit tip de propaganda(nu folosesc acum termenul cu conotatii peiorative ci cu un sens strict neutru) folosita in media actuala, ea nu e vizibila doar prin filme si carti ci si prin jocurile video.

  V-am povestit mai demult ca joc SWTOR. O fi poate o chestie mai infantila, dar pentru mine “Star Wars” are o importanta mai aparte – am fost educat practic ateu pe vremea lui Ceasca(ma mai ducea bunica-mea pe șest la impartasanie dar nu s-a obosit sa imi si explice cine era nenea ala rastignit pe cruce si ce facuse el ca sa pateasca chestia aia) dar au fost doua chestii din copilarie care m-au facut sa realizez cumva ca in spatele superstitiilor alea atat de criticate pe la scoala se afla de fapt si niste idei care chiar merita toata atentia, una dintre chestiile astea fiind vizionarea mini-discursului lui Yoda despre Forta din “The Empire Strikes Back”. Asa ca Star Wars prezinta pentru mine si o incarcatura spirituala dublata de o nostalgie pentru niste vremuri trecute, oricat de stupid si infantil ar putea parea lucrul asta pentru altii.

  Ei, in SWTOR am ales initial sa joc ca Sith Warrior(intre timp mi-am mai creat si alte personaje din alte categorii, dar cu primul personaj am jucat cel mai mult). Dupa ce am ajuns la nivelul 50 cu personajul principal si mi-am infrant in lupta maestrul(asta pare sa fie un fel de conditie standard pentru un Sith pentru a avansa, atat pentru categoria Warrior cat si cea Inquisitor) m-am apucat sa joc si expansiunea dezvoltata intre timp de creatorii jocului si care iti permite sa mergi pana la nivelul 55 si sa indeplinesti niste misiuni suplimentare pe alta planeta pana atunci inaccesibila.

  In partea principala a jocului exista o parte destul de consistenta de dialog cu diverse personaje controlate de computer, in cadrul careia selectarea unor tipuri de replici poate avea tot felul de consecinte(inclusiv “alinierea” in “tabara” “light side” sau in cea “dark side” – chiar daca incepi jocul ca Sith nu e musai sa fii dedicat Partii Intunecate, ci poti merge mai mult sprea cealalta parte daca vrei).
  Din cand in cand, atunci cand partenerul de dialog era de sex opus mai aparea printre optiuni si o varianta marcata cu “[Flirt]” – daca selectai suficient de multe variante din astea cu o “gagica” anume si flirtul reusea pana la capat, aparea o imagine in care tu impreuna cu “gagica” plecati undeva(locatie neprecizata), ecranul se facea negru pentru o secunda si apoi reapareai cu ea si se schimbau niste replici foarte sumare pe post de “postludiu”(faza foarte dezamagitoare in sine, zic eu, pentru un adolescent cu hormonii in fierbere care ar juca jocul, dar trecem peste asta.. 😀 ).

  In cadrul expansiunii de care am pomenit deja beneficiezi ca jucator de o echipa de “suport” alcatuita din personaje de ambele sexe controlate de computer. Cu care, bineinteles, dialoghezi destul de mult. Si in cursul unui astfel de dialog mi-a aparut la un moment iarasi optiunea “[Flirt]”, iar eu am presupus ca “tinta” in cazul asta era un personaj de sex feminin din cadrul echipei, cum fusesem obisnuit deja mai inainte in joc. Surprise! 😀 , de data asta cel care a raspuns la replica era un personaj de sex masculin. 😀 Dupa surpriza initiala nu am dat la inceput prea mare importanta incidentului(ba am fost mai degraba amuzat) numai ca acum(n-am terminat inca expansiunea) cam ori de cate ori dialoghez cu echipa apare si optiunea “[Flirt]” cu trimitere la personajul ala – chestie care deja a inceput sa mi se para destul de enervanta pe masura ce am vazut ca se tot repeta.

  Si stau si ma gandesc acum cum as fi reactionat daca as fi fost de fapt cu vreo 20 de ani mai tanar – probabil destul de urat; cred ca le-as fi dedicat ceva injuraturi de mama creatorilor jocului pe forumul acestuia, cel putin. 😀
  Iar cea mai mare parte a jucatorilor sunt tocmai adolescenti sau chiar copii, asa ca nu ar fi fost de fapt bine daca astia care au creat jocul ar fi bagat niste avertismente mai vizibile(eu n-am vazut niciunul inainte sa dau click pe varianta de replica pe care nu trebuia sa o aleg, dar poate n-am fost eu suficient de atent)?
  Sau, mult mai bine, n-ar cam fi trebuit sa bage de la inceput, din faza de dobandire a accesului la expansiune, o fereastra in care sa iti ceara sa dai click pe “Yes” sau “No” ca variante de alegere a prezentei, respectiv absentei continutului de o anumita orientare?

  Asta e de fapt ceea ce ma enerveaza in realitate cel mai mult in cazul propagandei asteia roz – faptul ca nu prea mi se lasa posibilitatea de alegere in multe cazuri. Ca vreau, ca nu vreau, in filmele care imi plac(si nu numai mie) producatorii tot baga pana la urma si niste scene cu barbosi imbarligati and stuff. Si ei nu pot da in privinta asta mereu vina pe preferintele publicului pentru ca publicul ala in marea lui majoritate e de fapt hetero si nici nu cred eu ca prea agreeaza respectivul tip de scene(ba din contra).
  Iar in cazul jocurilor, cum am scris si mai sus, au inceput la fel sa se intample unele chestii asemanatoare.
  Si unii si altii(atat homosexualii cat si homofobii) reusesc mai mereu cumva sa ii sacaie si pe cei care de fapt n-ar prea vrea sa isi bage nasul in conflictul asta.
  Si atunci cum ramane cu gargara aia privind dreptul la propriile alegeri, in caz ca cineva ar vrea sa aleaga sa nu fie batuta la cap cu unele chestii?

 23. Gigel says:

  Erata: “Si atunci cum ramane cu gargara aia privind dreptul la propriile alegeri, in caz ca cineva ar vrea sa aleaga sa nu fie batut/batuta la cap cu unele chestii?”

 24. Gigel says:

  Si apropo de alegeri in jocuri si alte chestii din astea, exista doua mari tipuri de alegeri:
  1. Privind prezenta/absenta continutului cu tenta erotica in sine, indiferent de orientarea particulara a acesteia.
  2. Privind prezenta/absenta continutului cu tenta erotica de o anumita orientare in mod specific.

  Eu nu am nici o problema de exemplu cu prezenta posibilitatii de “[Flirt]” in sine in jocul mentionat. Nu sunt ciutan de 10 ani ca sa ma emotionez la chestii din astea(mai ales ca nici nu iti arata macar in joc la faze din astea vreo tata sau vreo buca, spre disperarea jucatorilor adolescenti 😛 ). 🙂
  Dar tot asa cum la inceputul jocului iti alegi clasa personajului, specia, sexul, tipul de fizic(mai atletic sau nu) si chiar si freza, tot asa cred ca ar trebui sa poti alege inca din start si optiunea “hetero” ca sa nu te mai agaseze dupa aia diverse chestii din joc.

  Dar in cazul filmelor nu stiu cum ai putea selecta vreo varianta gen “filmul X fara scene roz”. 🙂 Si daca il si vezi la HBO folosind o conectare standard la cablu nu poti de regula sa dai pe fast forward ca sa sari peste anumite scene.

 25. Gigel says:

  Replicile lui Yoda de care vorbeam mai sus:

  http://www.youtube.com/watch?v=HMUKGTkiWik

  Pentru un adult care le-ar vedea acum pentru prima oara poate ca sunt puerile(iar papusa aia verde mai e si prost realizata dupa standardele de azi 🙂 ).
  Dar pentru copilul care am fost acum vreo 30 de ani ele au avut o importanta deosebita. Si mi-au lasat o impresie intiparita adanc in memorie. Iar cand joc SWTOR regasesc din cand in cand ceva ce am trait pe atunci.

 26. RAM says:

  @Gigel: si pe mine au început sa ma agaseze mai ales fimele americane. Cand ti-e lumea mai darga o baga pe-aia cu poporul american… Scene la care trebuie sa schimbi canalul, iar daca esti la cinema sa mergi la toaleta. Dar macar ma distrez la variantele de sfarsit de lume care se petrec de obicei în america.

  Acum cateva luni am fost la ”Cloud Atlas” cu un prieten mai intolerant de felul lui. Dracu m-a pus. A început sa înjure cat îl tinea gura: ”huo curistilor” :)) Si singurii cre i-au tinut isonul au fost niste băieti de ferentari.
  Restul eram prea educati. Nu stiu daca erau în sala si … persoane susmentionate dar n-a comentat nimeni nimic.

 27. RAM says:

  Gigel, cand a aparut ”Imperiul Contraataca” la noi în oras, l-am vazut de 18 ori într-un singur an. Îl stiam scena cu scena. De fapt cred ca înca îl stiu… 🙂 Nu replicile, dar scenele le stiu clar. Adevarul ca îmi lipseste lumea aia exotica 🙂 Cateodata mai am cate o stare modificata de constiinta(holotropica) sau cate o dedublare cu valeriana si mai vad ceva asemanator. Însa atunci nu trebuia sa fac nimic, era suficient sa vad filmul ca sa taiesc senzatii înca neegalate.
  Parca mi-a amortit sufletul pe undeva.

 28. Gigel says:

  @RAM
  Poate ma inseala memoria, dar parca in Cloud Atlas nu apar totusi si scene foarte explicite in care un barbos il molfaie pe altul pe pieptul paros sau in care un mascul i-o trage cu pasiune pe la spate altuia(dupa care il omoara cand se apropie de momentul culminant – asta e o faza din “True Blood” care a oripilat-o pe nevasta-mea la vremea respectiva 😀 ).

  Daca vad vreo scena in care doi tipi se tin de mana si isi vorbesc dulcegarii sau chiar si se saruta la modul mai retinut(fara limbi bagate pana-n amigdale) nu ma afecteaza prtactic cu nimic – nu sunt chiar atat de usor de socat(ca fapt divers, sunt in parte lipovean ca origine iar la rusi mai exista obiceiul ca barbatii sa se sarute pe gura, fara vreo conotatie sexuala – asa ca am avut ocazia sa ii vad cand eram mic pe unii mai batrani facand asta si poate de aia nu ma prea socheaza unele imagini ca pe altii).
  Dar nu imi doresc sa vad mai mult de atata. Ori astia prin filme si seriale au inceput sa arate cu mult mai multe detalii, din pacate.

 29. Gigel says:

  @RAM

  Na, daca esti un pic mai masochist si ai stomac tare, uite si fazele cu omoratul partenerului in timpul unui “doggy style”(m-am uitat doar pe fuga pe videoclip, cat sa ma asigur ca am cam nimerit chiar imaginile pe care le cautam si banuiesc ca e complet – poti insa sa verifici singur lucrul asta 😀 ):

  http://www.youtube.com/watch?v=bW52tdGwhzo

  Cand am vazut faza respectiva la TV am ramas cu niste semntimente contradictorii. Pe de o parte ruminam un pic perplex in minte ceva de genul “cum mama dracului au putut sa bage asa ceva intr-un film mainstream produs pentru HBO?”. Dar pe de alta parte ma distra teribil expresia cu care nevasta-mea a ramas timp de minute bune pe fata dupa aia(asta in ciuda faptului ca nu a indraznit totusi sa se uite la scene in toata integralitatea lor si a intors de cateva ori capul in stilul ei caracteristic). :=))
  Avea o mimica din categoria “priceless” si chiar imi pare rau ca n-am avut atunci ideea sa iau macar mobilul si sa ii fac o poza. 😀 :=)))

 30. RAM says:

  Da, ai dreptate, în Cloud Atlas nu apar scene explicite.

  Faza nu e chiar asa de dezgustatoare. Ar fi fost mai dezgustatoare daca ar fi fost romantica. Flori, chestii…
  Asta e mai degraba despre dominatie în lumea masculilor.
  ”Care pe care” în orice mod. 🙂 M-ar deranja sa vad la un barbat o atitudine pe care eu, o am fața de o femeie.
  De-alea: tandrete, privit în ochi, flori, cadouri, saruturi lungi, muzica romantica… yeak. Cloud atlas avea asa ceva chiar dac nu e foarte explicit.
  Nu ma pot abtine, dar tot ca pe o maimutareala a iubirii o vad. Cineva i-a pacalit tare pe baietii astia: i-a pus sa si-o traga între ei. Le-a scris o linie de cod în plus si acum au o pasinue frenetica si inexplicabila :))))
  Cine vede asa ceva ca fiind frumos, are defectul stricat. 🙂

 31. MESSI says:

  Bagami-as pula in familia lor de zdrente prabusite. Astia se mira cea dat peste ei . Singura solutie ca sa se vindece de tupeul asta fara margini este sa-i snopeasca lumea in bataie ca sa le iasa din cap basinile si fumurile de casta conducatoare . E prosta lumea ca nu iese in strada si nu-i linseaza . La ce se intimpla in Romania nu mai este loc si nici timp de fineturi , nici de dialog , nici de dezbaterile pulii pe la tv. Astia nu se vor potolii decit stilciti in bataie . Niste handicapati mintal si spiritual ,cu care e o prostie crasa sa mai stai la discutii . Trebuie exterminati .Pacat ca romanii sint incredibil de prosti cind e vorba sa ia atitudine. De creativi ,e creativ nevoie mare romanul dar la reactii e muci. Un popor de curve …, romanii se vind pe nimic ,se dau in git unul pe altul . Singura” problema” a acestei clase politice care se crede casta conducatoare este o dilema : se intreaba “oare cit mai pot prostii astia de romani sa stea sa ne cacam si sa ne pisam noi pe ei non stop ? ” Pina romanilor nu o sa le tara tandara urit de tot si sa iasa in strada si sa-i termine pe cacatii astia nu se va schimba nimic. Urmeaza scumpirea gazelor cu 160% . Romanii cit pula mea mai stai in casa si va uitati ca cretinii la tv,futu-va in gura de prostii . Bagami-as pula in familia lor de politicienii pulii .

 32. MESSI says:

  Daca vine unul la tine si incearca sa te sugrume tu ce faci? Incepi cu teorii frumoase sau incerci cu toata puterea sa te desprinzi din strinsoarea ce ti-o aplica animalul ala? Aer ,apa si soare e ptr toata lumea ,dar se gasesc unii care se cred mai cu mot sa factureze ei astea si sa de-a cu portia celorlalti . Astia trebuie exterminati daca nu vor nici in ruptul capuli sa priceapa ca toti averm dreptul la viata . Cine se crede cu mot si incearca sa puna capastrul altora ala trebuie sa moara . Trebuie sa invete sa respecte viata si daca in continuare se inversuneaza sa asupreasca miliarde de oamenii ,atunci tebuie pur si simplu sa moara .

 33. MESSI says:

  Problema in Romania e ca sint prea multi prosti , spalati total pe creieri . Dupa 2000 de ani de obisnuita cu botnita ca popor e greu sa te ridici si sa ai puterea si luciditatea sa iei atitudine fulgerator la batjocura ce ti se arunca non stop . Probabil ca trebuie sa ajunga sa coste o piine 200 lei si alte dastea gen scumpire 160 % la gaze , ca sa dea in fiert poporul asta . Pina atunci vorba multa saracia omului .

 34. Gigel says:

  @RAM
  Faza nu e chiar asa de dezgustatoare.

  Tu fusesei prevenit de ceea ce contine si poate nu cunosteai personajele in cu totul alte ipostaze pana atunci(blondul din faza era pana atunci in film un fel de cuceritor de femei, de unde si potentialul de efect surpriza al fazei, mai ales pentru spectatoarele de sex feminin 🙂 ).
  Pe mine ma lasase un pic perplex atunci nu scena in sine ci prezenta ei intr-un film mainstream cu audienta predominant hetero(asta se intampla acum vreo doi sau trei ani; intre timp am mai vazut si alte cazuri din astea in filme difuzate de HBO).

  M-ar deranja sa vad la un barbat o atitudine pe care eu, o am fața de o femeie.
  De-alea: tandrete, privit în ochi, flori, cadouri, saruturi lungi, muzica romantica… yeak.

  Eu pot sa accept faptul ca doua persoane de acelasi sex sunt in stare sa simta in mod sincer unul pentru altul sentimente din astea – asa ca nu ma deranjeaza sa vad gesturile alea de tandrete. Numai ca nu tin sa mai vad si ceea ce fac ei in dormitor. Ori tocmai asta am impresia ca incearca unii sa ma forteze cumva sa vad – si nu imi convine lucrul asta.

 35. Deria says:

  Phootu-i, m-am scarbit si io. Vampiri homosexuali??? Holy shit, io m-am crizat cand Anne Rice a pus-o pe-o fatuca de 12 ani sa si-o traga cu un barbat de 50.

  And now this???

 36. Roxana says:

  @RAM

  Nu era o scenă de umor. E una dintre cele mai dure reamintiri ale faptului că zeii nu sunt și nu au fost niciodată personaje simpatice. Bilquis, zeița fertilității (în situația asta), convinge un tip din L.A. să o venereze sub forma ei de prostituată sacră.

 37. Deria says:

  Pentru Gigel

  Uite sincronicitate.

  Citesc de ceva vreme blogul lui Manowar, de pe SP. Am avut o discutie mai aprinsa aseara cu el si am vrut sa ii raspund cu cliseul ala, “This is Sparta!!!” Cautand imaginea, am gasit pe Google Images tot felul de variante parodiate, de radeam cu al meu iubi de ele. Retine, asta era aseara. Ce e fix in momentul asta pe Prima TV? Parodie imbinand diverse filme si emisiuni, si tocmai a trecut celebra “This is Sparta!!!”

 38. MR says:

  Banc:
  Un mos pe aeroportul Otopeni, in 2015, la imbarcari catre destinatii internationale. Politaiul de la control ii verifica pasaportul si il intreaba:
  – scopul si durata plecarii ?!
  – plec definitiv din Romania une oi vedea cu ochii, din cauza homosexualitatii !
  – cum adica, intreaba politaiul !? Va simtiti discriminat sexual !?
  – Da taica ! raspunde mosul. Pe vremea lu nea Nicu, bulangii erau bagati la parnaie. Apoi a venit rivulutia si homosexualitatea n-a mai fost pedespita. VREAU SĂ PLEC DIN ROMANIA PÂNĂ NU DEVINE OBLIGATORIE !

 39. Obelixix says:

  @MESSI

  De acord cu cele spuse de tine .Si de ce nu incepi sa faci ordine in tara asta?

 40. Deria says:

  Tot pentru Gigel

  Alta sincronicitate.

  Joi eram in oras, cu copilul, stateam pe o banca si priveam trecatorii. Mi-a rasarit in minte imaginea lui Forrest Gump, cu cutia de bomboane de ciocolata. “My mom said, life was like a box of chocolates. You never know what you’re going to get”.

  Ce film e acum pe ProTV? Forrest Gump.

Leave a Reply