– Comunicat de pres –

aspira-coperta_webTimișoara, mai 2013 –A aprut ediția n limba romn a ghidului-manual „Aspir. Triește-ți viața! Fii liber!”, primul manual de educație sexual din perspectiv creștin publicat n Romnia.

Lucrarea, editat prin efortul Asociației „Darul Vieții” (Timișoara), este o resurs valoroas, indispensabil pentru educatorii și formatorii creștini n vederea „educației pentru castitate” – o replic demn la „educația sexual” modern, bazat pe aspectele exclusiv „mecanice” ale contracepției și actului sexual.

Ideea acestui manual scris de autorul și oratorul american Scott Phelps a pornit de la premisa, verificat deja n SUA și alte țri, c este important ca elevilor s li se ofere mesaje clare despre consecințele negative ale relațiilor sexuale la vrste mici și s li se vorbeasc despre beneficiile abstinenței (castitții). Intimitatea sexual nu trebuie vzut ca o gratificare personal, ci ca o exprimare a dragostei și angajamentului adulților ntr-o relație de durat, prin cstorie. Așezarea relațiilor sexuale n acest cadru i va ncuraja pe adolescenți s se abțin și s reziste presiunii conformiste a colegilor.

Manualul „Aspir!” nu este unul religios, argumentația fiind ntemeiat pe argumente psihologice, de sntate, educaționale, relaționale, sociale și de comunicare, folosind metoda inductiv-obiectiv, adic elevii analizeaz ei nșiși avantajele abstinenței, dar și pierderile n urma activitții sexuale premaritale.

Dup cum adolescenților nu le plac concluziile gata confecționate de ctre educatori, vrnd s le descopere ei nșiși, ei sunt invitați s analizeze implicațiile și consecințele stilului de viaț „cast” respectiv cele implicate de viața sexual pre-marital, pe marginea unor cazuri/situaii concrete de viaț. Dup principiul „Spune-mi, uit; arat-mi, mi amintesc; implic-m, neleg”, adolescenii au la dispoziție metode didactice diverse, precum povestirea, brainstorming-ul, interviul, activitile kinestezice, discuia, jocurile de rol, satira, csua de ntrebri, mima .a.

Capitolele au obiective specifice, precum:

 1. A tri viaa cu un scop.nelegerea importanei de a avea un plan/un scop n via. Cum l putem menine, cum l putem pierde?
 2. A fi ferm.nvaț i practic rezistența fa de presiunile negative din jur.
 3. Gndete mai departe.nvaț s gndești n perspectiv i s evaluezi consecinele unei viei sexuale premature. Incidena bolilor venerice.
 4. Protejeaz-i mintea.Cum s te protejezi fa de influenele/manipulrile mass media.
 5. Puterea auto-controlului.Avantajele auto-controlului. Libertatea de a decide care le sunt instrumentele ce le vor modela viaa.
 6. Fundamente pentru cstorie.Recunoaterea elementelor sntoase i a celor distructive pentru o cstorie.
 7. A ncepe din nou.Importana de a ne debarasa de greelile din trecut, pentru a ne concentra la un nou nceput.
 8. Imaginea de ansamblu.Legtura dintre abstinen, realizrile școlare/academice i oportunitile de viitor. Recompensele abstinenei.

„Aspir” a fost folosit cu succes n nvțmntul din SUA, contribuind la reducerea ratelor de sarcini și avorturi adolescentine– totul fiind documentat statistic dintr-o serie de resurse.

Manualul „Aspir” apare la scurt timp dup ce, n contextul discuțiilor despre introducerea unor ore obligatorii de „educație sexual”, peste 70 de organizații non-guvernamentale creștine au trimis Ministerului Educațieiun memoriu n care solicit „oficializarea” programelor de educație pentru viața intim bazate pe principiile moral-creștine. Aceste programe, la baza crora stau manuale și ghiduri precum „Aspir”, trateaz tema sexualitții n contextul unei concepții integratoare asupra persoanei umane, vzut ca un complex trup-suflet unitar, ca garanție a mplinirii individului și a prosperitții societții.

Prin contrast, apreciaz organizațiile petiționare,liberalizarea fr limite a sexualitții este corelat negativ cu problemele sociale, iar programele și orele de „educație sexual” comprehensiv și explicit, care nu așaz intimitatea ntr-un context moral clar și se concentreaz n special pe oferirea de contracepție vor duce, inevitabil, la ncurajarea relațiilor sexuale precoce.

Tinerii din ziua de azi tnjesc dup o imagine a unei relaii autentice. „Aspir” le ofer informaiile de care au cea mai mare nevoie n deciziile lor cu privire la relații și la viața intim, cu viziunea c taina cstoriei completeaz imaginea iubirii, angajamentului i sexualitii autentice.

Pentru alte detalii despre manual și pentru comenzi, contactați:

 • Asociaia Darul Vieii
 • Timioara, Str. Ghe. Doja Nr.25A
 • Tel. 0356-445040, e-mail: darulvietii@yahoo.com
 • http://www.darulvietii.ro

sursa> culturavietii

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *