1000800_527265993993687_670313944_n

Zilele trecute a reapărut în atenția publică generalul Dan Voinea, controversatul magistrat care s-a lansat în carieră cu ocazia așa zisul proces al cuplului Ceaușescu. Deși s-a cerut singur la pensie, fiind beneficiarul unei pensioare de circa 200 de milioane de lei, echivalentul a mai bine de zece pensii militare medii, Dan Voinea vrea mai mult. Vrea mai mult deși în întreaga sa carieră de vreo 29 de ani n-a făcut mai nimic.
Procuror militar din anul 1982, între anii 1997 și 2000 a deținut șefia Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În decembrie 1989, a fost adus de Ion Iliescu pe post de procuror la procesul soților Ceaușescu, la acea dată având gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare. Dan Voinea a participat la procesul Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, el întocmind „rechizitoriul“ pe baza căruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, în 25 decembrie 1989. Ulterior Voinea a fost cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990 și cel al Revoluției din decembrie 1989, reușind performanța de a tergiversa și mătrăși complet cele două dosare, vreme de aproape două decenii.
Generalul a făcut recent o cerere pe adresa CSM de reintrare în rândul procurorilor, nemulțumit de cariera actuală de avocat al unor ștabi ai parti­dului de guvernământ și de „consultant“ special al unor institute guvernamentale care, cică, se ocupă de cercetarea adevărului despre „rivoluție“, despre Mineriadă, despre comunism etc.
Culmea, „consultantul“, cooptat pe post de expert irefutabil, este el însuși întruchiparea vie a noianului de minciuni aruncate de către gașca moscovită a lui Iliescu pe piața publică, tocmai pentru a acoperi vinovățiile grupării feseniste, și mai ales vinovăția lui Ion Iliescu, criminalul cu mâinile roșii de sânge, cel care a dat ordin să se tragă în studenți, în iunie ’90, cel care a adus haitele de mineri din subterane pentru a le zdrobi căpățânile bucureștenilor din Piața Universității.
Într-un interviu recent Dan Voinea recunoaște că a depus o cerere la Ministerul Public și o alta la CSM, în care solicită reîncadrarea, cerere respinsă de Parchet. Acum Voinea încearcă să pună presiune pe CSM invocând numele președintelui Băsescu, care i-ar fi promis cică lui personal, prin 2009, că îl bagă la loc pe felie la Parchet, deși același Traian Băsescu îl revocase de pe postul de șef interimar al Parchetelor militare. În ce privește CSM-ul, s-a pronunțat într-o manieră decisivă, în aceeași perioadă, o anchetă desfășurată de inspectorii CSM scoțând la iveală incredibila  lipsă de profesionalism a generalului care a reușit să mătrășească aproape 17 ani dosarele cheie al României, care-l puteau implica direct pe Ion Iliescu, respectiv dosarele revoluției și Mineriadei din iunie 1990.
Ca reacție față de cererea lui Dan Voinea de reîncadrare, am primit la redacție o declarație a reprezentantului victimelor mineriadei, Ene Viorel, de la AVMR, Asociația Victimelor Mineriadelor. Acesta afirmă că „Dan Voinea este unul dintre pionii lui Ion Iliescu, de care este legat printr-o veche relație. Generalul este o pată de rușine pe obrazul Justiției și al Armatei deopotrivă. Beneficiar al diplomei de așa zis revoluționar semnată de Ion Iliescu, proprietar de terenuri, implicat în șmenariada diplomelor alături de penali precum George Costin, acum la pușcărie . Nerușinarea acestui Voinea este fără egal, mai ales dacă avem în vedere că s-a pensionat în grabă în 2009 tocmai pentru a scăpa de sancțiunile CSM, care a descoperit în urma anchetei solicitate de AVMR și alte organizații ale societății civile că Voinea a ținut sute de dosare în nelucrare, că s-a făcut doar că-l anchetează pe Ion Iliescu, al cărui dosar, în zece ani de așa zisă cercetare nu număra decât șapte pagini“.
În anul 1998, procurorul magistrat Surdescu Gheorghe, care a instrumentat urmărirea penală în dosarul 75/P/1998, a propus soluția de neincepere a urmăririi penale (N.U.P.), propunere aprobată și supervizata de genereralul Dan Voinea, care, la acea dată era procuror general șef al Parchetelor Militare. Ulterior când a pus chiar el mâna pe dosar, Voinea a făcut totul pentru a-l goli de conținut.
Periodic, ani de-a rândul, Voinea își regiza apariții publice prin ziariști pe care îi recompensa în diverse moduri, pretinzând că îl aduce după gratii pe Ion Iliescu. În realitate de fiecare dată când Iliescu a trecut pe la Parchet, s-a întâlnit cu Voinea doar pentru cafele și pentru depănări de amintiri comune de la uciderea lui Ceaușescu. Pe lângă toate acestea s-a dovedit că așa zisele cercetări și întâlniri ale lui Voinea cu pseudo revoluționarii aveau la bază o afacere slinoasă. Voinea emitea, ca reprezentant al Parchetul militar, atestate, fără o cercetare prealabilă și fără a analiza termenii folosiți în aceste atestate, și care erau folosite drept dovezi de către persoanele care cereau preschimbarea (cf. Legii 314/2004) certificatului de revoluționar, preschimbând certificatul de revoluționar (emis cf. Legii 42/1990). Afacarea este încă în curs de cercetare penală, deoarece nu doar George Costin se ocupa de acest bizniz.
Ene l-a acuzat pe Dan Voinea că a tergiversat și mușamalizat cu intenție dosarele Mineriadei și Revoluției pentru a-l proteja pe Ion Iliescu, de care este legat printr-o veche relație de complicitate, făcând parte dintre complotiștii acestuia. Mai mult, Ene Viorel a scos la iveală un document, ce poartă chiar semnătura lui Dan Voinea, care demonstrează că acesta dispusese clasarea dosarului Mineriadei, după care a fost forțat să-și infirme propria soluție ca urmare a protestelor publice ale AVMR, ce au determinat puterea politică de atunci să indice o nouă cale de acțiune procurorului Voinea. Cale de acțiune mult mai perversă și care a dus la spargerea și mătrășirea dosarelor, într-o perioadă mai îndelungată.

Ancheta CSM a scos la iveală incredibile mânării ale dosarelor executate de Voinea

În martie 2009, Procurorul general al României, Laura Codruta Kovesi, a cerut, iar Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, efectuarea controlului de fond al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție. Kovesi a reacționat astfel pozitiv fata de solicitarea victimelor mineriadelor, care l-au reclamat pe procurorul militar Dan Voinea pentru tergiversarea unuia dintre cele mai fierbinți dosare penale din România, deoarece îl implică direct pe Ion Iliescu.
La Secția Parchetelor Militare – condusă mulți ani de generalul magistrat Dan Voinea – se aflau cele mai vechi dosare nesoluționate înregistrate la Ministerul Public. În urma controlului efectuat de inspectorii CSM la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a constatat existența unui număr record de 285 de dosare nesoluționate începând cu anul 1990. Procurorul general al României Coduța Kovesi a formulat un adevărat rechizitoriu, la vremea aceea la adresa generalului magistrat Dan Voinea, arătând că acesta a comis cu intenție numeroase fapte incompatibile cu calitate de magistrat – vicii de procedură, imixtiuni în activitatea altui procuror, ignorarea calității procesuale, elemente care ar fi dus la anularea dosarelor legate de Ion Iliescu dacă ar fi ajuns în instanță, până la urmă (ceea ce nici până acum nu s-a întâmplat). Potrivit Raportului Inspecție Judiciare a CSM, au fost reținute în sarcina fostului procuror Dan Voinea numeroase abuzuri ce atrăgeau nu doar sancțiunea revocării din funcția de Procuror Șef Adjunct, ci chiar sacțiunea disciplinară a revocării calității de procuror, potrivit disp. Art. 99 lit. a) și h) și următoarele din Legea nr. 303/2004.
Voinea însă a scăpat de sancțiuni și s-a ales cu o frumoasă recompensă de 200 de milioane lunar. După ce Comisia de Disciplină pentru procurori din cadrul CSM a constatat că sunt îndeplinite condițiile privind atragerea răspunderii disciplinare lui Dan Voinea, s-a înregistrat la data de 17.03.2009 pe ordinea de zi a Ședinței CSM – Secția pentru Procurori, dosarul nr. 5/P/2008 având ca obiect „Abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) și h) din Legea nr. 303/2004, constând în încălcarea dispozițiilor legale referitoare la incompatibilități și exercitarea funcției cu rea-credință – procuror VOINEA DAN de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție“.
După mai multe tergiversări și amânări – 17.03.2009 amânare fără motiv; 31.03.2009 pentru imposibilitatea de constituire a completului; 13.04.2009, în vederea administrării probei cu martori; 19.05.2009, în vederea administrării probei cu martori; 16.06.2009, în vederea administrării probelor – la data de 16.06.2009 Secția Pentru Procurori a CSM A respins acțiunea disciplinară formulată de Comisia de Disciplină pentru procurori din cadrul CSM, pe motiv că aceasta este rămasă fără obiect… deoarece Voinea s-a făcut brusc pensionar. Comisia a reținut faptul că la data de 7.05.2007 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis Hotărârea nr. 803 prin care a admis eliberarea din funcția de procuror, prin pensionare, la cererea petentului, a procurorului Dan Voinea, acesta scăpând prin această manevră de rigorile și sancțiunile legii magistraților privind răspunderea disciplinară.
Acum, în loc să i se aplice rigorile legii, „generalului“ Voinea, i se face culoar pentru a fi readus la obiectivul numărul unu al vieții sale – tocarea dosarelor care-l implică pe Ion Iliescu,  pensionar și acesta, pe deasupra și „reper de autoritate“ al Puterii actuale.

George Roncea – Curentul

comentariu rapcea.ro: din lipsă de timp, am tot amânat să scriu niște chestii despre drăguțul de pensionar Dan Voinea și conexiunile lui cu MISA, dar acum când am aflat că scoate din nou capul ca șarpele la drum, merită să spun ceea ce știu despre acest individ cu două fețe. 

Pe Dan Voinea îl cunosc de când se “ocupa” cu dosarele Mineriadelor. Țin și acuma minte cum ne primea în audiență pe mine și pe dl Ene Viorel și ne aburea pe tema acestor dosare, pe care le-a tras pe linie moartă. Apoi, a venit episodul 2004, când am formulat împreună cu avocatul Dumitru Nițurad peste 120 de plângeri penale pentru descinderile din ashramurile percheziționate. Chestii grele, cu probe, martori, tot tacâmul. Procurorul de caz, dl Cornescu a început să lucreze serios la dosar: plan de anchetă, adrese către instituții, audieri cu listă, etc. Se mișca foarte bine. Până când colegul lui de birou, dl. Dan Voinea a intrat pe fir. M-a săpat pe mine în fața celor de la MISA, convingându-l pe vărul său – instructorul yoga din Timișoara Savel Călin, că eu aș fi securist, mână în mână cu gașca lui Ion Iliescu, relatându-i acestuia că am plecat de la o audiere din dosarul mineriadei în mașina amiralului Cico Dumitrescu. Faptul în sine nu însemna nimic, după audiere respectivul personaj mă invitase amabil să mă lase undeva în centru, iar eu nu am găsit nici un motiv plauzibil să refuz un astfel de gest civilizat. Interesant este că Savel Călin nu a găsit de cuviință să mă întrebe despre respectivul moment,în schimb a început să mă bârfească peste tot, pe la spate, și astfel mi-au ieșit vorbe la MISA că sunt securist și toți se uitau ciudat la mine, fără să îmi spune nimeni de ce. Abia după ani de zile cineva s-a îndurat și mi-a dezvăluit sursa acestor bârfe “spirituale” la adresa mea. 

După retragerea mea din apărarea MISA, Dan Voinea a avut grijă să își atribuie lui însuși soluționarea dosarului MISA – ce avea ca obiect plângerile penale ale yoghinilor împotriva polițiștilor, jandarmilor, procurorilor și securiștilor care au călcat la propriu ashramiștii în picioare la descinderi – sub pretextul că îi “ajută” pe yoghini să își afle dreptatea – că doar nu era să trădeze cauza propriului văr – yoghin de frunte în MISA, nu ?! 

Se zice că dl. Voinea – în colaborarea cu noua echipă de avocați MISA, a legat o relație mai mult decât apropiată cu Simona Lungu, și a început să le dea acestora sugestii și sfaturi “binevoitoare” privind maniera de apărare a intereselor MISA. Rezultatul s-a văzut: Dan Voinea personal a dat un răsunător NUP la plângerile yoghinilor, sfătuindu-i (pe șest) să “cadă la pace” cu agresorii și nu atace rezoluția respectivă în instanță – dându-le de înțeles că le va “aranja”, la schimb, o soluție favorabilă în dosarele lui Gregorian Bivolaru. 

Așa se face că echipa de avocați de la MISA (cu acordul lui GB) au sacrificat suferințele discipolilor și dreptatea acestora, de dragul salvării gurului. Salvare pe care Voinea n-a mai apucat să o aranjeze, căci a zburat din procuratură în urma anchetei CSM deschise la solicitarea Victimelor Mineriadelor (recunosc – am și eu aportul meu aici), fiind pensionat grabnic.

Acum, acest farseur care minte așa cum respiră, se vrea înapoi procuror. O probă de minciună o aveți în emisiunea de mai jos, pusă la mare cinste pe yogaesoteric:

 

Postez aici și câteva documente ale CSM-ului (dispărute zi inexplicabil de pe siteul CSM), despre modul rușinos în care Dan Voinea a ieșit din magistratură pe ușa din dos:

demiterea lui voinea CSM (1)-page-001

 

Raportul CSM privind activitatea lui DAN VOINEA

 În concluzie, dragi foști colegi de la MISA, dragi ashramiști – care m-ați bârfit pe la spate, dar n-ați avut curajul să mă întrebați măcar dacă e adevărat ce se spune despre mine – dacă vă veți întâlni cu cei de la biroul juridic MISA, opriți-i ți întrebați-i: CE S-A ÎNTÂMPLAT CU PLÂNGERILE NOASTRE PENALE FORMULATE ÎMPOTRIVA CELOR CARE NE-AU CĂLCAT ÎN 2004 ?

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares