1000800_527265993993687_670313944_n

Zilele trecute a reaprut n atenția public generalul Dan Voinea, controversatul magistrat care s-a lansat n carier cu ocazia așa zisul proces al cuplului Ceaușescu. Deși s-a cerut singur la pensie, fiind beneficiarul unei pensioare de circa 200 de milioane de lei, echivalentul a mai bine de zece pensii militare medii, Dan Voinea vrea mai mult. Vrea mai mult deși n ntreaga sa carier de vreo 29 de ani n-a fcut mai nimic.
Procuror militar din anul 1982, ntre anii 1997 și 2000 a deținut șefia Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lng nalta Curte de Casație și Justiție. n decembrie 1989, a fost adus de Ion Iliescu pe post de procuror la procesul soților Ceaușescu, la acea dat avnd gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare. Dan Voinea a participat la procesul Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, el ntocmind „rechizitoriul“ pe baza cruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, n 25 decembrie 1989. Ulterior Voinea a fost cel care a instrumentat dou dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990 și cel al Revoluției din decembrie 1989, reușind performanța de a tergiversa și mtrși complet cele dou dosare, vreme de aproape dou decenii.
Generalul a fcut recent o cerere pe adresa CSM de reintrare n rndul procurorilor, nemulțumit de cariera actual de avocat al unor ștabi ai partidului de guvernmnt și de „consultant“ special al unor institute guvernamentale care, cic, se ocup de cercetarea adevrului despre „rivoluție“, despre Mineriad, despre comunism etc.
Culmea, „consultantul“, cooptat pe post de expert irefutabil, este el nsuși ntruchiparea vie a noianului de minciuni aruncate de ctre gașca moscovit a lui Iliescu pe piața public, tocmai pentru a acoperi vinovțiile gruprii feseniste, și mai ales vinovția lui Ion Iliescu, criminalul cu minile roșii de snge, cel care a dat ordin s se trag n studenți, n iunie ’90, cel care a adus haitele de mineri din subterane pentru a le zdrobi cpțnile bucureștenilor din Piața Universitții.
ntr-un interviu recent Dan Voinea recunoaște c a depus o cerere la Ministerul Public și o alta la CSM, n care solicit rencadrarea, cerere respins de Parchet. Acum Voinea ncearc s pun presiune pe CSM invocnd numele președintelui Bsescu, care i-ar fi promis cic lui personal, prin 2009, c l bag la loc pe felie la Parchet, deși același Traian Bsescu l revocase de pe postul de șef interimar al Parchetelor militare. n ce privește CSM-ul, s-a pronunțat ntr-o manier decisiv, n aceeași perioad, o anchet desfșurat de inspectorii CSM scoțnd la iveal incredibila lips de profesionalism a generalului care a reușit s mtrșeasc aproape 17 ani dosarele cheie al Romniei, care-l puteau implica direct pe Ion Iliescu, respectiv dosarele revoluției și Mineriadei din iunie 1990.
Ca reacție faț de cererea lui Dan Voinea de rencadrare, am primit la redacție o declarație a reprezentantului victimelor mineriadei, Ene Viorel, de la AVMR, Asociația Victimelor Mineriadelor. Acesta afirm c „Dan Voinea este unul dintre pionii lui Ion Iliescu, de care este legat printr-o veche relație. Generalul este o pat de rușine pe obrazul Justiției și al Armatei deopotriv. Beneficiar al diplomei de așa zis revoluționar semnat de Ion Iliescu, proprietar de terenuri, implicat n șmenariada diplomelor alturi de penali precum George Costin, acum la pușcrie . Nerușinarea acestui Voinea este fr egal, mai ales dac avem n vedere c s-a pensionat n grab n 2009 tocmai pentru a scpa de sancțiunile CSM, care a descoperit n urma anchetei solicitate de AVMR și alte organizații ale societții civile c Voinea a ținut sute de dosare n nelucrare, c s-a fcut doar c-l ancheteaz pe Ion Iliescu, al crui dosar, n zece ani de așa zis cercetare nu numra dect șapte pagini“.
n anul 1998, procurorul magistrat Surdescu Gheorghe, care a instrumentat urmrirea penal n dosarul 75/P/1998, a propus soluția de neincepere a urmririi penale (N.U.P.), propunere aprobat și supervizata de genereralul Dan Voinea, care, la acea dat era procuror general șef al Parchetelor Militare. Ulterior cnd a pus chiar el mna pe dosar, Voinea a fcut totul pentru a-l goli de conținut.
Periodic, ani de-a rndul, Voinea și regiza apariții publice prin ziariști pe care i recompensa n diverse moduri, pretinznd c l aduce dup gratii pe Ion Iliescu. n realitate de fiecare dat cnd Iliescu a trecut pe la Parchet, s-a ntlnit cu Voinea doar pentru cafele și pentru depnri de amintiri comune de la uciderea lui Ceaușescu. Pe lng toate acestea s-a dovedit c așa zisele cercetri și ntlniri ale lui Voinea cu pseudo revoluționarii aveau la baz o afacere slinoas. Voinea emitea, ca reprezentant al Parchetul militar, atestate, fr o cercetare prealabil și fr a analiza termenii folosiți n aceste atestate, și care erau folosite drept dovezi de ctre persoanele care cereau preschimbarea (cf. Legii 314/2004) certificatului de revoluționar, preschimbnd certificatul de revoluționar (emis cf. Legii 42/1990). Afacarea este nc n curs de cercetare penal, deoarece nu doar George Costin se ocupa de acest bizniz.
Ene l-a acuzat pe Dan Voinea c a tergiversat și mușamalizat cu intenție dosarele Mineriadei și Revoluției pentru a-l proteja pe Ion Iliescu, de care este legat printr-o veche relație de complicitate, fcnd parte dintre complotiștii acestuia. Mai mult, Ene Viorel a scos la iveal un document, ce poart chiar semntura lui Dan Voinea, care demonstreaz c acesta dispusese clasarea dosarului Mineriadei, dup care a fost forțat s-și infirme propria soluție ca urmare a protestelor publice ale AVMR, ce au determinat puterea politic de atunci s indice o nou cale de acțiune procurorului Voinea. Cale de acțiune mult mai pervers și care a dus la spargerea și mtrșirea dosarelor, ntr-o perioad mai ndelungat.

Ancheta CSM a scos la iveal incredibile mnrii ale dosarelor executate de Voinea

n martie 2009, Procurorul general al Romniei, Laura Codruta Kovesi, a cerut, iar Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, efectuarea controlului de fond al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului naltei Curți de Casație și Justiție. Kovesi a reacționat astfel pozitiv fata de solicitarea victimelor mineriadelor, care l-au reclamat pe procurorul militar Dan Voinea pentru tergiversarea unuia dintre cele mai fierbinți dosare penale din Romnia, deoarece l implic direct pe Ion Iliescu.
La Secția Parchetelor Militare – condus mulți ani de generalul magistrat Dan Voinea – se aflau cele mai vechi dosare nesoluționate nregistrate la Ministerul Public. n urma controlului efectuat de inspectorii CSM la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului naltei Curți de Casație și Justiție s-a constatat existența unui numr record de 285 de dosare nesoluționate ncepnd cu anul 1990. Procurorul general al Romniei Coduța Kovesi a formulat un adevrat rechizitoriu, la vremea aceea la adresa generalului magistrat Dan Voinea, artnd c acesta a comis cu intenție numeroase fapte incompatibile cu calitate de magistrat – vicii de procedur, imixtiuni n activitatea altui procuror, ignorarea calitții procesuale, elemente care ar fi dus la anularea dosarelor legate de Ion Iliescu dac ar fi ajuns n instanț, pn la urm (ceea ce nici pn acum nu s-a ntmplat). Potrivit Raportului Inspecție Judiciare a CSM, au fost reținute n sarcina fostului procuror Dan Voinea numeroase abuzuri ce atrgeau nu doar sancțiunea revocrii din funcția de Procuror Șef Adjunct, ci chiar sacțiunea disciplinar a revocrii calitții de procuror, potrivit disp. Art. 99 lit. a) și h) și urmtoarele din Legea nr. 303/2004.
Voinea ns a scpat de sancțiuni și s-a ales cu o frumoas recompens de 200 de milioane lunar. Dup ce Comisia de Disciplin pentru procurori din cadrul CSM a constatat c sunt ndeplinite condițiile privind atragerea rspunderii disciplinare lui Dan Voinea, s-a nregistrat la data de 17.03.2009 pe ordinea de zi a Ședinței CSM – Secția pentru Procurori, dosarul nr. 5/P/2008 avnd ca obiect „Abaterile disciplinare prevzute de art. 99 lit. a) și h) din Legea nr. 303/2004, constnd n nclcarea dispozițiilor legale referitoare la incompatibilitți și exercitarea funcției cu rea-credinț – procuror VOINEA DAN de la Parchetul de pe lng nalta Curte de Casație și Justiție“.
Dup mai multe tergiversri și amnri – 17.03.2009 amnare fr motiv; 31.03.2009 pentru imposibilitatea de constituire a completului; 13.04.2009, n vederea administrrii probei cu martori; 19.05.2009, n vederea administrrii probei cu martori; 16.06.2009, n vederea administrrii probelor – la data de 16.06.2009 Secția Pentru Procurori a CSM A respins acțiunea disciplinar formulat de Comisia de Disciplin pentru procurori din cadrul CSM, pe motiv c aceasta este rmas fr obiect… deoarece Voinea s-a fcut brusc pensionar. Comisia a reținut faptul c la data de 7.05.2007 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis Hotrrea nr. 803 prin care a admis eliberarea din funcția de procuror, prin pensionare, la cererea petentului, a procurorului Dan Voinea, acesta scpnd prin aceast manevr de rigorile și sancțiunile legii magistraților privind rspunderea disciplinar.
Acum, n loc s i se aplice rigorile legii, „generalului“ Voinea, i se face culoar pentru a fi readus la obiectivul numrul unu al vieții sale – tocarea dosarelor care-l implic pe Ion Iliescu, pensionar și acesta, pe deasupra și „reper de autoritate“ al Puterii actuale.

George Roncea – Curentul

comentariu rapcea.ro: din lips de timp, am tot amnat s scriu niște chestii despre drguțul de pensionar Dan Voinea și conexiunile lui cu MISA, dar acum cnd am aflat c scoate din nou capul ca șarpele la drum, merit s spun ceea ce știu despre acest individ cu dou fețe.

Pe Dan Voinea l cunosc de cnd se “ocupa” cu dosarele Mineriadelor. Țin și acuma minte cum ne primea n audienț pe mine și pe dl Ene Viorel și ne aburea pe tema acestor dosare, pe care le-a tras pe linie moart. Apoi, a venit episodul 2004, cnd am formulat mpreun cu avocatul Dumitru Nițurad peste 120 de plngeri penale pentru descinderile din ashramurile percheziționate. Chestii grele, cu probe, martori, tot tacmul. Procurorul de caz, dl Cornescu a nceput s lucreze serios la dosar: plan de anchet, adrese ctre instituții, audieri cu list, etc. Se mișca foarte bine. Pn cnd colegul lui de birou, dl. Dan Voinea a intrat pe fir. M-a spat pe mine n fața celor de la MISA, convingndu-l pe vrul su – instructorul yoga din Timișoara Savel Clin, c eu aș fi securist, mn n mn cu gașca lui Ion Iliescu, relatndu-i acestuia c am plecat de la o audiere din dosarul mineriadei n mașina amiralului Cico Dumitrescu. Faptul n sine nu nsemna nimic, dup audiere respectivul personaj m invitase amabil s m lase undeva n centru, iar eu nu am gsit nici un motiv plauzibil s refuz un astfel de gest civilizat. Interesant este c Savel Clin nu a gsit de cuviinț s m ntrebe despre respectivul moment,n schimb a nceput s m brfeasc peste tot, pe la spate, și astfel mi-au ieșit vorbe la MISA c sunt securist și toți se uitau ciudat la mine, fr s mi spune nimeni de ce. Abia dup ani de zile cineva s-a ndurat și mi-a dezvluit sursa acestor brfe “spirituale” la adresa mea.

Dup retragerea mea din aprarea MISA, Dan Voinea a avut grij s și atribuie lui nsuși soluționarea dosarului MISA – ce avea ca obiect plngerile penale ale yoghinilor mpotriva polițiștilor, jandarmilor, procurorilor și securiștilor care au clcat la propriu ashramiștii n picioare la descinderi – sub pretextul c i “ajut” pe yoghini s și afle dreptatea – c doar nu era s trdeze cauza propriului vr – yoghin de frunte n MISA, nu ?!

Se zice c dl. Voinea – n colaborarea cu noua echip de avocați MISA, a legat o relație mai mult dect apropiat cu Simona Lungu, și a nceput s le dea acestora sugestii și sfaturi “binevoitoare” privind maniera de aprare a intereselor MISA. Rezultatul s-a vzut: Dan Voinea personal a dat un rsuntor NUP la plngerile yoghinilor, sftuindu-i (pe șest) s “cad la pace” cu agresorii și nu atace rezoluția respectiv n instanț – dndu-le de nțeles c le va “aranja”, la schimb, o soluție favorabil n dosarele lui Gregorian Bivolaru.

Așa se face c echipa de avocați de la MISA (cu acordul lui GB) au sacrificat suferințele discipolilor și dreptatea acestora, de dragul salvrii gurului. Salvare pe care Voinea n-a mai apucat s o aranjeze, cci a zburat din procuratur n urma anchetei CSM deschise la solicitarea Victimelor Mineriadelor (recunosc – am și eu aportul meu aici), fiind pensionat grabnic.

Acum, acest farseur care minte așa cum respir, se vrea napoi procuror. O prob de minciun o aveți n emisiunea de mai jos, pus la mare cinste pe yogaesoteric:

 

Postez aici și cteva documente ale CSM-ului (disprute zi inexplicabil de pe siteul CSM), despre modul rușinos n care Dan Voinea a ieșit din magistratur pe ușa din dos:

demiterea lui voinea CSM (1)-page-001

 

Raportul CSM privind activitatea lui DAN VOINEA

n concluzie, dragi foști colegi de la MISA, dragi ashramiști – care m-ați brfit pe la spate, dar n-ați avut curajul s m ntrebați mcar dac e adevrat ce se spune despre mine – dac v veți ntlni cu cei de la biroul juridic MISA, opriți-i ți ntrebați-i: CE S-A NTMPLAT CU PLNGERILE NOASTRE PENALE FORMULATE MPOTRIVA CELOR CARE NE-AU CLCAT N 2004 ?

, , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *