În 1965 Brejnev i-a spus lui Ceaușescu că aurul din tezaurul României de la Moscova a fost furat de alb-gardiști. Brejnev mințea fără să clipească și atunci când spunea că arhivele lor nu conțin date despre soarta aurului românesc după ce acesta a fost evacuat în Siberia. Minciuna „aurul românesc a fost furat și cheltuit de alb-gardiști” nu era nouă, încă din 1921, la o întâlnire de la Varșovia, diplomații sovietici le-au spus același lucru reprezentanților României. Doar că documentele sovietice, puține și ieșite greu la iveală, spun altă poveste. Documentele lui Lenin au fost accesibile istoricilor puțină vreme în 1993, după care arhivele au fost din nou închise. Chiar și așa, a mai ieșit câte ceva la lumină. În septembrie 1921 Lenin i-a cerut ministrului de Finanțe să îi prezinte un inventar precis al rezervelor de aur deținute, subliniind că vrea să știe exact soarta aurului românesc.

Bolșevicii aveau nevoie de mijloace de plată forte pentru a-și începe programul de reconstrucție. Lenin a primit rapid răspunsul în 1921: aur românesc în valoare de 117,5 milioane ruble aur. La începutul anului 1922 un nou raport i-a fost transmis lui Lenin, iar aurul românesc era evaluat la 108 milioane ruble aur (semn că începuse cheltuirea lui). Tot în 1922, în luna august, un nou raport secret vorbește despre rezervele de aur din Sala Armelor de la Kremlin (fără să spună expres că este aur românesc, dar acolo fuseseră depozitate lăzile cu tezaurul BNR) – concluzia era că existau 1.357 de lăzi cu aur care nu fuseseră încă inventariate.

Problema aurului românesc și ruta americană

Există percepția falsă că aurul românesc trimis la Moscova a fost sub formă de lingouri. În realitate, cele 1.738 de casete expediate la Moscova în decembrie 1916 conțineau monede de aur, germane și austriece în mare parte, și foarte puține lingouri marcate de BNR (de aici apar tot felul de confuzii în ceea ce privește evaluarea valorii aurului, cert este că au fost trimise la Moscova 93,4 tone de aur).

În 1921 presa americană sesiza o adevărată avalanșă de aur pe piața SUA și se întreba dacă nu cumva aurul provenea din Rusia bolșevică, aflată în acel moment sub embargo. Ambasadorul american la București a început în același an să se intereseze foarte insistent despre simbolurile românești de pe lingourile de aur și soarta tezaurului de la Moscova. Fără să existe dovezi clare, este foarte posibil ca aurul românesc de la Moscova să fi fost (cel puțin parțial) topit și folosit pentru a finanța programul bolșevic de reconstrucție.

Minciuna rămâne

Alb-gardiștii din Siberia au suferit principalele înfrângeri încă din 1919, iar la începutul lui 1920 a fost executat comandantul lor, amiralul Alexander Kolceak. De vreme ce în 1921 Lenin primea rapoarte exacte despre aurul românesc este greu de crezut povestea că a fost furat și cheltuit de Kolceak. Misterul rămâne câtă vreme arhivele rusești sunt închise, dar este limpede că există documente care spun precis ce s-a întâmplat cu aurul românesc de la Moscova.

P.S. În revista Magazin istoric din iunie 2013 găsiți mai multe detalii despre povestea tezaurului de la Moscova.

Sursa: George Damian

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares