n 1965 Brejnev i-a spus lui Ceauescu c aurul din tezaurul Romniei de la Moscova a fost furat de alb-garditi. Brejnev minea fr s clipeasc i atunci cnd spunea c arhivele lor nu conin date despre soarta aurului romnesc dup ce acesta a fost evacuat n Siberia. Minciuna „aurul romnesc a fost furat i cheltuit de alb-garditi” nu era nou, nc din 1921, la o ntlnire de la Varovia, diplomaii sovietici le-au spus acelai lucru reprezentanilor Romniei. Doar c documentele sovietice, puine i ieite greu la iveal, spun alt poveste. Documentele lui Lenin au fost accesibile istoricilor puin vreme n 1993, dup care arhivele au fost din nou nchise. Chiar i aa, a mai ieit cte ceva la lumin. n septembrie 1921 Lenin i-a cerut ministrului de Finane s i prezinte un inventarprecis al rezervelor de aur deinute, subliniind c vrea s tie exact soarta aurului romnesc.

Bolevicii aveau nevoie de mijloace de plat forte pentru a-i ncepe programul de reconstrucie. Lenin a primit rapid rspunsul n 1921: aur romnesc n valoare de 117,5 milioane ruble aur. La nceputul anului 1922 un nou raport i-a fost transmis lui Lenin, iar aurul romnesc era evaluat la 108 milioane ruble aur (semn c ncepuse cheltuirea lui). Tot n 1922, n luna august, un nou raport secret vorbete despre rezervele de aur din Sala Armelor de la Kremlin (fr s spun expres c este aur romnesc, dar acolo fuseser depozitate lzile cu tezaurul BNR) – concluzia era c existau 1.357 de lzi cu aur care nu fuseser nc inventariate.

Problema aurului romnesc i ruta american

Exist percepia fals c aurul romnesc trimis la Moscova a fost sub form de lingouri. n realitate, cele 1.738 de casete expediate la Moscova n decembrie 1916 conineau monede de aur, germane i austriece n mare parte, i foarte puine lingouri marcate de BNR (de aici apar tot felul de confuzii n ceea ce privete evaluarea valorii aurului, cert este c au fost trimise la Moscova 93,4 tone de aur).

n 1921 presa american sesiza o adevrat avalan de aur pe piaa SUA i se ntreba dac nu cumva aurul provenea din Rusia bolevic, aflat n acel moment sub embargo. Ambasadorul american la Bucureti a nceput n acelai an s se intereseze foarte insistent despre simbolurile romneti de pe lingourile de aur i soarta tezaurului de la Moscova. Fr s existe dovezi clare, este foarte posibil ca aurul romnesc de la Moscova s fi fost (cel puin parial) topit i folosit pentru a finana programul bolevic de reconstrucie.

Minciuna rmne

Alb-garditii din Siberia au suferit principalele nfrngeri nc din 1919, iar la nceputul lui 1920 a fost executat comandantul lor, amiralul Alexander Kolceak. De vreme ce n 1921 Lenin primea rapoarte exacte despre aurul romnesc este greu de crezut povestea c a fost furat i cheltuit de Kolceak. Misterul rmne ct vreme arhivele ruseti sunt nchise, dar este limpede c exist documente care spun precis ce s-a ntmplat cu aurul romnesc de la Moscova.

P.S. n revistaMagazin istoric din iunie 2013gsii mai multe detalii despre povestea tezaurului de la Moscova.

Sursa:George Damian

, , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *