un articol de Mihai Rapcea

O să încep cu o expunere de motive. În realitate nu motive, ci fapte concrete:

1. Din presă, aflăm că construcția gazoductului Iași-Ungheni va începe în august și va fi încheiată până în luna decembrie, în urma unei investiții totale de 23-24 milioane euro. E vorba despre independența energetică a republicii Moldova de Rusia, etarna șantajistă în prag de iarnă.

2. Tot din presă, aflăm că pe 9 iulie 2013 premierii Leancă (al Moldovei) și Ponta (al României) s-au întâlnit la București și au pus la punct strategia de racordare economică, socială, culturală și chiar de transport (inclusiv feroviară) a Moldovei la România (și implicit la UE). Pentru cei care nu cunosc, le aducem la cunoștiință că datorită ocupantului sovietic, Moldova folosea alt format de cale ferată decât cel european (și implicit românesc), astfel că trenurile către/dinspre Moldova trebuiau să schimbe șasiul roților la frontieră – operațiune aberantă și hilară, DAR EFICIENTĂ, menită să marcheze/îngreuneze traficul la frontieră în mod artificial. Diabolici rușii, nu-i așa ?!

3. În ultimii doi ani, au tot avut loc o mulțime de întâlniri bilaterale la nivel de administrație publică locală și centrală între reprezentanții României și Moldovei, cu scopul de a pune în aplicare o serie de măsuri menite să implementeze standarde comune (europene) și să permită o mai bună comunicare și colaborare între cele două state surori.

4. În câteva zile, va avea loc Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde premierul moldovean Iurie Leancă va semna Tratatul de liber schimb dintre UE si Republica Moldova, ce va avea drept efect principal ridicarea regimului vizelor pentru cetățenii moldoveni ce doresc să călătorească în UE. Un al doilea efect va consta îl liberul schimb economic al Moldovei cu UE. O nouă piață de desfacere pentru europeni, dar și piața de desfacere europeană pentru vinurile moldovenești – ceea ce iarăși înseamnă independența Moldovei față de Rusia.

 Aceste sunt doar câteva dintre cele mai importante evenimente ce prefigurează ruperea Moldovei de sub puterea malefică a Pactului Ribbentrop Molotov. Ar mai fi de completat faptul că și noi, la rândul nostru, împreună cu toată Europa, tindem să ne eliberăm de sub șantajul gazelor rusești prin alternativa mult-hulitelor gaze de șist, cu care vom asigura și independența energetică a fraților moldoveni.

 Evident, nici Rusia nu stă cu mâinile în sân. În timp ce înalți comandanți ruși fac declarații belicoase prin care avertizează că Rusia nu va accepta o reconfigurare a sferelor de influență la granițele sale, iar flota rusă face balet arătându-și mușchii pe lacul lebedelor Mării Negre, țarul Putin aleargă disperat să încropească pe ruinele fostului CAER o fantomatică uniune euroasiatică, cu o monedă unică de tip euro, care să constituie o alternativă la Uniunea Europeană – și la atracția exercitată de aceasta față de fostele state satelit ale URSS – cum este și Moldova noastră.

 Evident că pe plan local, războiul informațional s-a acutizat pe zi ce trece. În vreme ce “noii golani” ai lui Mărieș și-au unit forțele cu “verzii” sovietici ai lui Remus Cernea și Mircea Toma, la comanda șefilor din Rusia – pentru a contracara – sau măcar întârzia proiectele de autonomie energetică de tipul gazelor de șist (evident – pe motivul REAL de altfel, că acestea sunt extrem de distructive pentru mediul înconjurător), Alexander Dughin se “invită” la Universitatea Populară a lui Iurie Roșca, făcând gargară ieftină despre neo-imperialismul rusesc.

 Despre Dughin am mai scris și eu și frații Roncea. Individul este o labă tristă, cu pretenții de mare ideolog și “profesor”. Al cui profesor o fi, unde are catedra și ce predă, nu știu, căci nu am auzit de el în mediul academic sau universitar și nici de elevi eminenți de-ai lui n-am auzit. Acest excroc se dă drept sfătuitorul și geostrategul lui Putin, deși la Kremlin nu apare cu nici o funcție oficială. Are în schimb câteva cărți halucinante, în care delirează pe teme de imperialism rusesc pan-european. Individul reia cu pretenții de originalitate, tema favorită a lui Lenin precum că democrațiile occidentului bazate pe economia de piață vor sucomba economic, social și moral sub impactul propriei implozii economice, și vor cădea în genunchi la hotarele sovietelor cerșind să fie aduse sub patronajul comunist, fapt ce nu este departe de adevăr, întrun fel… dacă observăm mesajele tot mai insistente ale mișcărilor occupy, din întreaga lume, al căror laitmotiv este:

 Barack-Obama-Voters-2012

 

Protestors of Occupy the London Stock Exchange Movement Set up Camp Outside St.Paul's Cathedral.

 

TeaParty-OWS-3

 

va urma…

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer