un articol de Mihai Rapcea

O s ncep cu o expunere de motive. n realitate nu motive, ci fapte concrete:

1. Din pres, aflm c construcția gazoductului Iai-Ungheni va ncepe n august i va fi ncheiat pn n luna decembrie, n urma unei investiii totale de 23-24 milioane euro. E vorba despre independența energetic a republicii Moldova de Rusia, etarna șantajist n prag de iarn.

2. Tot din pres, aflm c pe 9 iulie 2013 premierii Leanc (al Moldovei) și Ponta (al Romniei) s-au ntlnit la București și au pus la punct strategia de racordare economic, social, cultural și chiar de transport (inclusiv feroviar) a Moldovei la Romnia (și implicit la UE). Pentru cei care nu cunosc, le aducem la cunoștiinț c datorit ocupantului sovietic, Moldova folosea alt format de cale ferat dect cel european (și implicit romnesc), astfel c trenurile ctre/dinspre Moldova trebuiau s schimbe șasiul roților la frontier – operațiune aberant și hilar, DAR EFICIENT, menit s marcheze/ngreuneze traficul la frontier n mod artificial. Diabolici rușii, nu-i așa ?!

3. n ultimii doi ani, au tot avut loc o mulțime de ntlniri bilaterale la nivel de administrație public local și central ntre reprezentanții Romniei și Moldovei, cu scopul de a pune n aplicare o serie de msuri menite s implementeze standarde comune (europene) și s permit o mai bun comunicare și colaborare ntre cele dou state surori.

4. n cteva zile, va avea loc Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde premierul moldovean Iurie Leanc va semna Tratatul de liber schimb dintre UE si Republica Moldova, ce va avea drept efect principal ridicarea regimului vizelor pentru cetțenii moldoveni ce doresc s cltoreasc n UE. Un al doilea efect va consta l liberul schimb economic al Moldovei cu UE. O nou piaț de desfacere pentru europeni, dar și piața de desfacere european pentru vinurile moldovenești – ceea ce iarși nseamn independența Moldovei faț de Rusia.

Aceste sunt doar cteva dintre cele mai importante evenimente ce prefigureaz ruperea Moldovei de sub puterea malefic a Pactului Ribbentrop Molotov. Ar mai fi de completat faptul c și noi, la rndul nostru, mpreun cu toat Europa, tindem s ne eliberm de sub șantajul gazelor rusești prin alternativa mult-hulitelor gaze de șist, cu care vom asigura și independența energetic a fraților moldoveni.

Evident, nici Rusia nu st cu minile n sn. n timp ce nalți comandanți ruși fac declarații belicoase prin care avertizeaz c Rusia nu va accepta o reconfigurare a sferelor de influenț la granițele sale, iar flota rus face balet artndu-și mușchii pe lacul lebedelor Mrii Negre, țarul Putin alearg disperat s ncropeasc pe ruinele fostului CAER o fantomatic uniune euroasiatic, cu o moned unic de tip euro, care s constituie o alternativ la Uniunea European – și la atracția exercitat de aceasta faț de fostele state satelit ale URSS – cum este și Moldova noastr.

Evident c pe plan local, rzboiul informațional s-a acutizat pe zi ce trece. n vreme ce “noii golani” ai lui Mrieș și-au unit forțele cu “verzii” sovietici ai lui Remus Cernea și Mircea Toma, la comanda șefilor din Rusia – pentru a contracara – sau mcar ntrzia proiectele de autonomie energetic de tipul gazelor de șist (evident – pe motivul REAL de altfel, c acestea sunt extrem de distructive pentru mediul nconjurtor), Alexander Dughin se “invit” la Universitatea Popular a lui Iurie Roșca, fcnd gargar ieftin despre neo-imperialismul rusesc.

Despre Dughin am mai scris și eu și frații Roncea. Individul este o lab trist, cu pretenții de mare ideolog și “profesor”. Al cui profesor o fi, unde are catedra și ce pred, nu știu, cci nu am auzit de el n mediul academic sau universitar și nici de elevi eminenți de-ai lui n-am auzit. Acest excroc se d drept sftuitorul și geostrategul lui Putin, deși la Kremlin nu apare cu nici o funcție oficial. Are n schimb cteva crți halucinante, n care delireaz pe teme de imperialism rusesc pan-european. Individul reia cu pretenții de originalitate, tema favorit a lui Lenin precum c democrațiile occidentului bazate pe economia de piaț vor sucomba economic, social și moral sub impactul propriei implozii economice, și vor cdea n genunchi la hotarele sovietelor cerșind s fie aduse sub patronajul comunist, fapt ce nu este departe de adevr, ntrun fel… dac observm mesajele tot mai insistente ale mișcrilor occupy, din ntreaga lume, al cror laitmotiv este:

Barack-Obama-Voters-2012

Protestors of Occupy the London Stock Exchange Movement Set up Camp Outside St.Paul's Cathedral.

 

TeaParty-OWS-3

 

va urma…

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *