Cu lehamite, reiau o temă favorită ce reapare des pe acest blog: MISA. Și putreziciunea de la vârf, care trezește în mine spiritul justițiar, dorința de a repune (pe cât posibil) ADEVĂRUL ÎN DREPTURI.

Factorul declanșator îl constituie ultimul articol de pe yogaesoteric, intitulat “Precizare a d-lui Gabriel Andreescu privitoare la un articol publicat de yogaesoteric”.

Articolul respectiv nu este o banală “precizare”, cum ar dori să îi îndulcească tonul cei de la yogaesoteric, ci un veritabil DREPT LA REPLICĂ, căci contrazice și atacă unul dintre “adevărurile” marca MISA, repetat cu insistență, în ideea goebelsiană că prin repetiție, el va deveni un veritabil adevăr. Este vorba despre acea afirmație cum că fostul lider MISA Trandafir Claudiu era omul Securității încă dinainte de revoluția din 89 și că el plănuia să preia MISA cu ajutorul securiștilor.

Evident, o să sară unii să mă acuze din start că sunt omul lui Trandafir, că fac jocurile securiștilor, etc., etc. Nu dragilor, sunt doar omul ADEVĂRULUI, oricât de dureros ar fi el. Și nu o să îl disculp în nici un fel pe Claudiu Trandafir, cu care nu mai am de mulți ani, nici o legătură. NU ! În schimb, voi pune în lumină alte fapte incontestabile, care vă vor da de gândit și vă vor face (pe unii dintre voi) să vă întrebați: DE FAPT UNDE SUNT ADEVĂRAȚII SECURIȘTI !?

Aș începe cu observația că replica lui Andrescu nu este pusă la loc vizibil pe siteul yogaesoteric, ci undeva într-un colț, pentru a trece cât mai puțin remarcată.

y

Oare nu merita băgată știrea în celebrul chenar roșu al noutăților importante ? Nu este important oare faptul că cineva te acuză că îi răstălmăcești cuvintele – și asta pe un subiect repetat periodic ?

 Bun, deci dl. Andreescu, cu care nu au vrut să se pună rău, cum au pățit în Suedia cu Seppo Isotalo, scrie 5 rânduri în care le spune trei chestii tari. Citez esențialul:

„dezvăluirile tulburătoare” postate pe yogaestoteric susțin contrariul celor afirmate de mine.” Adică ? “…investigarea cazului prin surse independente îl plaseazǎ pe Claudiu Trandafir în categoria acelor victime care au înfruntat fǎrǎ hiatus sistemul de la începutul confruntǎrii cu el pânǎ la sfârșit. În absența altor date – ce par, în acest stadiu al investigației, improbabile – transformarea angajamentului sǎu într-o stigmǎ este și ilogică, și nedreaptǎ.” Deci, în opinia lui Andreescu, Claudiu Trandafir este o victimă a securității, NU UN SECURIST, cum încearcă să demonstreze cei din MISA.

  1. Omul mai spune negru pe alb: “mi-a (fost) falsificat punctul de vedere” (de către autorii articolelor calomniatoare la adresa lui Claudiu Trandafir – de pe yogaesoteric). Cu alte cuvinte, Andreescu refuză să fie folosit la denigrarea unui om, ceea ce este lăudabil din partea lui.
  2. Andreescu atrage franc atenția, referitor la jocul periculos practicat de cei de la yogaesoteric, cu “informațiile” venite “pe surse” de la “securiștii benefici” (ce !? credeați că există doar extratereștrii benefici !?)

Deci, ÎN PREMIERĂ PLANETARĂ se afirmă că este posibil ca dezinformarea și compromiterea MISA să se facă chiar din interior.

Însă, care ar fi scopul unei astfel de discreditări și compromiteri ? Qui prodest ? Cine și-ar dori compromiterea și distrugerea MISA ? Păi, ne-o spune tot yogaesoteric: SECURȘTII MALEFICI, care voiau să acționeze prin sărmanul domnu Trandafir, cel care le-a pus multor copii sărmani de la MISA, yoga în mână.

Dacă însă redactorii yogaesoteric au citit atât de bine cartea lui Andreescu, respectiv volumul „Reprimarea mișcării yoga în anii `80” (Polirom, Iași, 2008) – existent la liber și pe scribd, cum de au trecut cu vederea pasajul “tulburător” referitor la trecutul securistic al însuși președintelui MISA, Nicolae Catrina, cel care publică nestingherit zeci de articole pe yogaesoteric și ține conferințe fluviu, cu iz moralizator, pentru taberele de vacanță, din îndepărtata Grecie, unde se ascunde ca un Ulisse modern ?

Spicuiesc câteva pasaje despre Nicolae Catrina, din cartea lui Andreescu, și vă las pe voi să judecați cum stă treaba cu securiștii:

Pag. 70 “Raportul cu propuneri de a se aproba înregistrarea avertizării la CID a numitului Nicolae Catrina din 25 noiembrie 1989 susține despre acesta că „a respectat declarația-angajament luată la punerea în libertate și a furnizat informații scrise despre poziția prezentă a principalelor elemente care au făcut parte din gruparea lui Bivolaru Gregorian  «Grig», confirmate pe alte linii 2 specifice muncii de securitate : filaj, rețea (col. Dragomir Gheorghe)

În comparație, despre Trandafir Claudiu nu regăsim nici o informație că acesta ar fi furnizat informații scrise despre cineva. Deci, 1-0 în Cupa Onestității în meciul comparativ Trandafir – Catrina.

În continuare filele 70-71 din lucrare, se mai arată: “În procesul cercetărilor, Catrina Nicolae a avut o poziție corectă, a făcut declarații sincere și a regretat faptele comise, iar în declarația luată la avertizare s-a angajat să sprijine organele Ministerului de Interne. La sediul Direcției a Vl-a, col. Dragomir Gheorghe a participat la mai multe audieri ale numitului Catrina Nicolae, împreună cu ofițerul de cercetări penale care s-a ocupat de caz, a realizat măsura avertizării, iar după punerea în libertate a perfectat un sistem de legătură în scop de influențare pozitivă și atragere la colaborare. 1. Arhiva CNSAS, Dosar 14797, ff. 26￿27. 2. Ibidem, f. 28..

Iată deci explicația modului “miraculos” în care unii au scăpat din anchetă, cum este cazul lui Nicolae Catrina. Simplu: A COLABORAT.

Dar cum a colaborat ? Ne-o spune continuarea (fila 71): “În prezent, ing. Catrina Nicolae și-a reluat activitatea profesională la IRNE Pitești și face demersuri pentru a se transfera la București (…). La contactările realizate a furnizat informații de interes operativ despre principalele elemente care au făcut parte din anturajul și gruparea lui Bivolaru Gregorian, confirmate prin alte mijloace. Față de cele raportate, PROPUNEM : A se aproba închiderea dosarului de urmărire informativă (…) urmând a se realiza atragerea treptată la recrutare ca informator (subl. mea), cu menținerea în cartoteca general documentară, Ofițer specialist II, col. Dragomir Gheorghe.

Deci a dat informațiile promise, și i-au închis dosarul de urmărire, pentru că DEVENISE OMUL LOR.

Ce ne mai spune dl. Andreescu despre Nicolae Catrina ? fila 71 : “Nicolae Catrina are și un dosar de rețea: dosarul personal cu nume conspirativ „Zappa”, cu nr. 25364, intrat în Arhiva CNSAS, R1341. Catrina intrase în vizorul Securității de foarte mult timp. Biroul de contrainformații UM 02540 Craiova îi făcuse militarului în termen ce ajunsese în armată direct de pe băncile liceului o fișă de colaborator în care apare : o dată de recrutare, 16.03.1981 ; numele conspirativ, „Zappa” ; numele ofițerului CI de legătură, locotenent-colonel Iovan Dan, și aprecierile acestuia : intelectual, sociabil, cu calități în formare. Dar nimic, nici o notă, nici o referire la vreun contact, dovadă că ofițerul își făcuse sarcina doar pe hârtie. 1. Arhiva CNSAS, Dosar 14797, f. 29. 2. Fila poartă și o dată de certificare : 21.03.1995, semn că SRI lucrase cu dosarul până în acel moment.

Aici se cuvine făcută o precizare pe care dl. Andreescu nu o poate contesta, ci dimpotrivă, poate confirma această informație: Informatorii activi, ofițerii și cadrele active nu au dosarul dat la CNSAS, deci nu se pot afla mai multe informații despre ei.  Și atunci apare o întrebare legitimă: NU CUMVA INFORMAȚIILE DESPRE CATRINA NU APAR ÎN DOSARUL LUI INFORMATIV DEOARECE… ESTE ÎNCĂ UN COLABORATOR ACTIV AL STRUCTURILOR SUCCESOARE ALE SECURITĂȚII ???!

Dacă aș fi întrebat care dintre cei doi (Trandafir sau Catrina) mi se pare mai securist – din prisma datelor oferite de cartea lui Andreescu, eu aș opta pentru Catrina. Spre deosebire de domnu Trandafir (care nu avea nume conspirativ), Catrina are numele conspirativ de Zappa. Nume conspirativ primeau doar dacă dădeai informații relevante, ce necesitau protecția identității tale în rapoartele informative.

fratii

Deci, cine conduce astăzi MISA ?! 

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer