Apariia n instan a lui Hayssam n data de 31 iulie va concentra energiile mass-media oferindu-i lui Daniel Ciobotea, patriarhul BOR, deocamdat, ansa de a se strecura din atenia public. Cteva zile atenia presei a fost atras de recenta ieire public a fiicei lui Daniel Ciobotea, Steluta Vian Ciobotea care susine c este fiica sa nelegitim, ceea ce se tia i pn acum, ns femeia a decis s cear testul ADN pentru a-i proba afirmaiile i pentru a risipi o dat pentru totdeauna ndoielile.

Testul ADN al urmaei lui Daniel Ciobotea poate desfiina legitimitatea alegerii capului BOR, cel care a ocupat scaunul patriarhal n urma controversatei dispariii a fostului patriarh Teoctist, moment de la care se mplinesc n luna august fix ase ani. i patriarhul dinaintea lui Teoctist, coinciden sau nu, a fost ngropat exact la aceeai dat. Moartea suspect a Patriarhului Teoctist, ntr-o zi de 30 iulie, nu a avut loc la o dat fr sens pentru Biseric. La 30 iulie 1925, Biserica Ortodox Romn, ridicat la rangul de Patriarhie, a fost recunoscut prin Tomos-ul Patriarhului Ecumenic Vasile al III-lea. nmormntarea sa a avut loc n aceeai zi, 3 august, cu nmormntarea precedentului Patriarh, Justinian Moisescu. Printele Teoctist nu a avut parte nici mcar de rnduiala celor sfinte, dup ce ancheta morii sale a fost practic ngropat pe est de autoriti.

nc din primele zile ale “prelurii” tafetei efiei BOR de ctre controversatul Daniel Ciobotea, am scris n Curentul, n 2007, “c Ocuparea scaunului de patriarh de ctre Daniel Ciobotea ar putea arunca n aer Biserica”.Din motive numeroase, de ordin biografic, pstrate sub pecetea secretului de ctre organele Direciei de Informaii Externe a DSS. nc din tineree Daniel Ciobotea se plimba, n plin regim comunist, n ntreaga Europa pe cand restul romnilor simpli mureau de foame i nici nu visau o vizit n putredul Occident, unde i-a petrecut stagiul de formare actualul patriarh.

Lui Daniel Ciobotea i s-a ars dosarul de la Securitate chiar n timpul aa zisei revoluii, pentru ca apoi, “curat” ca lacrima, s fie promovat asiduu n diferite funcii chiar de ctre FSN-ul moscovit, propunndu-i-se n 1991 de catre nsui Ion Iliescu sa preia fotoliul de prim-ministru, fiind preferat lui Stolojan, adic mai mare n grad, practic! A ajuns mitropolit i apoi patriarh,promovat de ctre unul dintre cei mai vechi turntori ai Securitii, mitropolitul Corneanu al Timioarei, cel care n decembrie ’89 a nchis catedrala n care ncercau s se refugieze timiorenii de gloanele organelor de represiune ale Armatei. Nu ntmpltor i Ciobotea este de loc tot din aceeai zon, fiind nscut n satul Dobreti din comuna Bara (judeul Timi). Evidenele Securitii Timi l aveau att pe mentorul lui Ciobotea ct i pe viitorul patriarh n acelai registru.

Prea fericitul globe-trotter pe meleagurile putredului Occident

Din 1980 Ciobotea activa ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elveia unde ajunge i director adjunct, avnd pe mn fiele tuturor profesorilor i studenilor (aur pentru Securitate) fiind i profesor asociat la Geneva i Fribourg (Elveia). Sub acoperirea promovrii smintelii ecumenismului s-a plimbat unde vrei i unde nu vrei: la Paris n 1977, la Klingenthal, tot n Frana n anii 1978 i 1979, la Wellesley, n S.U.A. n 1979, dup care la Boston, apoi n Finlanda n 1981, n Germania n 1982 dup care n acelai an ajunge la Veneia, n Italia, apoi n Canada, la Vancouver n 1983, i acestea sunt doar cteva dintre locurile unde fericitul globe-trotter a ajuns cu “treab”. Lista este ct o zi de post dar Daniel nu inea post, i plcea mult uischi-ul capitalist.

n 1988, a fost chemat de urgenta n ar, la Central si transformat peste noapte din cltor n blugi pe meridianele lumii n protosinghel – responsabil cu Sectorul Relaii Externe al BOR, sector aflat sub atenta diriguie a DIE, strmoul SIE de astzi (unde nc se afl cadre care l-au cunoscut bine pe vioiul cltor).

Dup marea agitaiune din 1989, ca un fcut numele lui Daniel este lansat de ctre reeaua subteran n spaiul public i se perfecteaz rapid formele pentru a fi propulsat la conducerea BOR, plecndu-se de la premisa nlturrii lui Teoctist, care se retrsese n aceea perioad. La 1 martie 1990, Daniel Ciobotea este ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, n rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timioarei, cu titlul “Lugojanul”, iar pe repede nainte, la 7 iunie 1990 este ales, i la 1 iulie 1990 este nscunat ca arhiepiscop al Iailor i mitropolit al Moldovei i Bucovinei.De aici, conform tradiiei bisericeti urma doar un pas spre scaunul patriarhal.Pas care a durat ns ceva timp, deoarece Teoctist nu mai murea odat, chestiune rezolvat pn la urm de ctre un cunoscut mason relaionat tot cu organele DSS, Sinescu zis Asasinescu.

Din 2007, scaunul BOR a intrat sub ezutul mult ncercat al lui Daniel i s-a mplinit pohta ce-a pohtit Daniel Ciobotea i gaca securistoid din care face parte acesta, ntre care senumr infractori de teapa lui Relu Fenechiu i mega-moguli de talia lui Iulian Dasclu, paravan de bizniz al lui Daniel.

Scaunul ns, acum la fix ase ani de la ntronizare se clatin.

Dac testul ADN probeaz spusele Steluta Vian Ciobotea, nseamn c unul dintre cele mai bine pzite secrete ale vieii cltorului DSS a ieit la iveal, iar Sinodul va trebui s-l coboare din rang pe loc pe Daniel urmnd i alte pedepse canonice.

Nu este prima oar cnd fata lui Ciobotea apare n atenia public. Dar este prima oar cnd pentru a lmuri definitiv lucrurile aceasta invoc testarea ADN. Aceast formalitate n aparen banal ar putea arunca n aer BOR, deoarece situaia contravine flagrant normelor canonice. Nicio instan nu poate obliga prin mandat testarea ADN unui cetean romn dect dac magistraii dispun n mod expres prin decizia de condamnare msura testului fiziologic n vederea nscrierii condamnatului n Registrul Naional de eviden al infractorilor. ns i refuzul probei ADN spune multe.

Presa a aflat cu nite ani n urm ceea ce Daniel a reuit s in ascuns de ochii lumii, vreme de mai bine de trei decenii, faptul c este tatl unei fete, care a nscut i o fat. Stelua Vian Ciobotea este rodul unei relaii avute de acesta n tineree, pe vremea cnd tocmai i desvrise studiile teologice i abia i susinuse doctoratul la Strasbourg. Fata a venit pe lume n anul 1978, exact n perioada cnd tnrul profesor de teologie Dan Ilie Ciobotea se pregtea s plece cu sarcini afar, sub acoperirea de lector la Institutul Ecumenic de la Bossey, n Elveia. De atunci, actualul patriarh s-a ocupat ntr-o discreie total de Stelua Ciobotea, care nu numai c-i poart numele de mirean, ceea ce nsemn c a fost recunoscut de tatl su, dar are acelai prenume, Stelua, ca cel al mamei naltului ierarh. Ginerele PF Daniel este argeean, nscut i crescut n comuna Godeni, sat Coteti, unde este ngrijitor de cini. Genul de competen care s-ar potrivi perfect cu nevoile lui Daniel Ciobotea, dup ce va fi zburat din rang.

George RonceaCurentul

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *