Dup ce a ocat ntreaga lume financiar acum civa ani prin naionalizarea fondurilor private de pensii, guvernul Ungariei discut tot mai aprins de o alt msur-oc, prin care vrea s vin n sprijinul cetenilor mprumutai n franci elveieni i euro, relateaz Capital. Mai exact,bncile ar fi nevoite s s acopere deprecierea forintului, ceea ce va duce ca ratele s fie mai mici cu pn la 26 la sut la creditele n franci elvețieni.

Ungaria, decizie șoc pe piața creditelor n euro și franci pentru populațieGuvernanii maghiari vor s oblige bncile s nghit toat deprecierea forintului, mai exact s se converteasc n forini toate creditele ipotecare n valut , iar bncile s ncaseze ratele la un curs de conversie cu 26% mai mic pentru creditele n franci elveieni i cu peste 13% mai mic la creditele n euro, scrie evz.ro.

Discuiile din ultima vreme privind pasarea acestor pierderi masive ctre bncile din Ungaria a condus la deprecierea accentuat a forintului, cu 1,7% n doar o sptmn. Reacia din piaa valutar i-a fcut astfel pe oficialii maghiari s revin asupra inteniei lor de a obliga bncile s suporte toat deprecierea forintului din ultimii ani. Potrivit ministrului Economiei, Mihaly Varga, conversia n forini a creditelor ipotecare n valut nu este singura opiune a guvernului de la Budapesta.

Comentnd datele care arat c n ultima sptmn forintul s-a depreciat n urma dezbaterilor privind conversia mprumuturilor n forini, ministrul Economiei i-a exprimat sperana c va fi doar un fenomen temporar.

Retragerea creditelor n valut, achitarea mprumuturilor acordate Ungariei de FMI i revenirea pe cretere a economiei vor ajuta la stabilizarea cursului de schimb al forintului, a afirmat Varga. Acesta a adugat c anul viitor creterea economiei va fi de peste 1,5%.

Sunt necesare mai multe reforme structurale i n prezent ne concentrm pe o cretere sustenabil, a apreciat ministrul Economiei.

Parlamentul Ungariei a adoptat n 2011 un proiect de lege ce permite rambursarea la o rat de schimb preferenial a datoriilor contractate n valute strine, n special n franci elveieni. Astfel, cetenii ungari cu datorii n aceste valute vor putea s ramburseze integral datoriile la o paritate de 180 de forini pentru un franc elveian i 250 de forini pentru un euro, n timp ce ratele actuale de schimb sunt de 243 forini pentru un franc elveian i de 299 de forini pentru un euro.

sursa:dcnews

, , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *