După ce a șocat întreaga lume financiară acum câțiva ani prin naționalizarea fondurilor private de pensii, guvernul Ungariei discută tot mai aprins de o altă măsură-șoc, prin care vrea să vină în sprijinul cetățenilor împrumutați în franci elvețieni și euro, relatează Capital. Mai exact,  băncile ar fi nevoite să să acopere deprecierea forintului, ceea ce va duce ca ratele să fie mai mici cu până la 26 la sută la creditele în franci elvețieni.

Ungaria, decizie șoc pe piața creditelor în euro și franci pentru populațieGuvernanții maghiari vor să oblige băncile să înghită toată deprecierea forintului, mai exact să se convertească în forinți toate creditele ipotecare în valută , iar băncile să încaseze ratele la un curs de conversie cu 26% mai mic pentru creditele în franci elvețieni și cu peste 13% mai mic la creditele în euro, scrie evz.ro.

Discuțiile din ultima vreme privind pasarea acestor pierderi masive către băncile din Ungaria a condus la deprecierea accentuată a forintului, cu 1,7% în doar o săptămână. Reacția din piața valutară i-a făcut astfel pe oficialii maghiari să revină asupra intenției lor de a obliga băncile să suporte toată deprecierea forintului din ultimii ani. Potrivit ministrului Economiei, Mihaly Varga, conversia în forinți a creditelor ipotecare în valută nu este singura opțiune a guvernului de la Budapesta.

Comentând datele care arată că în ultima săptămână forintul s-a depreciat în urma dezbaterilor privind conversia împrumuturilor în forinți, ministrul Economiei și-a exprimat speranța că va fi doar un fenomen temporar.

Retragerea creditelor în valută, achitarea împrumuturilor acordate Ungariei de FMI și revenirea pe creștere a economiei vor ajuta la stabilizarea cursului de schimb al forintului, a afirmat Varga. Acesta a adăugat că anul viitor creșterea economiei va fi de peste 1,5%.

Sunt necesare mai multe reforme structurale și în prezent ne concentrăm pe o creștere sustenabilă, a apreciat ministrul Economiei.

Parlamentul Ungariei a adoptat în 2011 un proiect de lege ce permite rambursarea la o rată de schimb preferențială a datoriilor contractate în valute străine, în special în franci elvețieni. Astfel, cetățenii ungari cu datorii în aceste valute vor putea să ramburseze integral datoriile la o paritate de 180 de forinți pentru un franc elvețian și 250 de forinți pentru un euro, în timp ce ratele actuale de schimb sunt de 243 forinți pentru un franc elvețian și de 299 de forinți pentru un euro.

sursa: dcnews

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer