Prezent la la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, județul Harghita – eveniment cofinantat de Primaria Joseni si CJ Harghita – liderul partidului extramist maghiar Jobbik a facut o serie de declaratii ostile statului roman, printre care si faptul ca e dispus sa isi asume “un conflict cu Romania”. De asemenea, discursul lui Gabor Vona a cuprins elemente de nationalism extremist si chiar rasism, liderul formatiunii maghiare aducand in discutie importanta protejarii “propriei rase”.

gabor-vona

Gabor Vona, presedintele Jobbik

Iata cele mai importante declaratii:

Ungaria, dincolo de gesturile simbolice și de inițiativele civice, are obligația să încerce să dea glas acestei cerințe (autonomie) în fața forurilor internationale. Această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României și Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putință ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede“, a susținut Vona Gabor.

“Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relației dintre Romania și Ungaria, ci starea societății și națiunii maghiare, care îi include și pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România și reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik își va asuma această reponsabilitate, care trebuie asumată de întreaga Ungarie“, a declarat Vona Gabor, presedintele Jobbik.
Despre “protectoratul” cerut de Tokes: ”Nu pot decât să fiu de acord cu fiecare pas care lărgește și întărește drepturile minorității maghiare din România”.

După părerea lui, “problema minorităților, pe care ungurii o numesc problema Trianonului” este “o tragedie a regiunii”.

“Cer presei românești și românilor să înțeleagă că noi nu facem altceva decât încercăm să protejăm propria noastră rasă, propria noastră națiune, să reprezentăm valorile și drepturile ei” a adaugat liderul Jobbik.

Vona Gabor a explicat că, dacă cineva este patriot și apără interesele națiunii sale, nu trebuie să fie criticat că a depășit limitele moderației.

sursa: dantanasa.ro

comentariu rapcea.ro: chiar dacă unelle inițiative ale Jobik le-am privit cu interes, ba chiar cu jind (ex. modul în care Ungaria vrea să țină investiția în școlarizare acasă, modul în care vor să oblige băncile să acopere dobânzile populației, șutul în cur tras FMI-ului), totuși băieții ăștia aberează la greu când vine vorba de “marea națiune maghiară”. Păi se compară păduchii ăștia demografici cu noi ? Ungaria este pe moarte de peste 20 de ani. Și nu o spun eu. O arată statisticile. În Ungaria rata mortalității o depășește pe cea a natalității. Ungaria este o țară ce se stinge precum o lumânare ajunsă la capăt. Economia Ungariei rezistă doar prin importul de chinezi (cam câteva zeci de mii pe an), căci tinerii unguri fug de impozitele mari unde văd cu ochii. E normal să fie disperați și să caute supraviețuirea națiunii maghiare înafara granițelor ei, în rezervorul de maghiarime sănătoasă din România și Serbia, unde maghiarii au prosperat și prosperă, căci au drepturi și libertăți mai mari decât le au ungurii din Ungaria. Și atunci despre ce vorbește acest băiețaș, care se visează urmașul și restauratorul Imperiului lui Ștefan (al lor, nu al nostru) !? De ce nu se duce la sârbi să le vorbească ungurilor de acolo despre drepturi ? Păi credeți că îl mai lasă sârbii să plece viu ? Cu astfel de declarații flamboaiante au câștigat voturi în alegeri (la momente diferite e drept) România Mare la noi și Jobbik la ei. Vrăjeală pentru fraieri.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer