La nceputulanului 2010,EUObserver anuna c cea mai mare rata a sinuciderilor n Europa rmne n continuare n Ungaria. Conform unei statistici ntocmite n luna aprilie de Organizaia pentru Cooperare i Dezvoltare din Europa (OECD), n ciuda faptului c nivelul de viaa n Ungaria este unul ridicat, 21 de unguri din 100.000 au preferat s i ncheie singuri socotelile cu viaa n anul 2009. De ce prefer ungurii sinuciderea este o ntrebare care i frmnt pe experii si scriitorii de la Budapesta de mai bine de un secol.

Din acest punct de vedere Ungaria depete pn i Japonia, unde au fost nregistrate n 2009 doar 19 sinucideri la 100.000 de locuitori. Aceeai cifr este n Finlanda de 18 sinucigai la 100.000 de locuitori, 14, 2 n Frana, 14 n Elveia, 13,2 n Polonia i 12,6 n Austria (ultimele dou fiind ri catolice). Statele cu cea mai sczut rata a sinuciderilor n Europa sunt: Grecia (2,9), Italia (4,8) i Marea Britanie (6,1).

n Romnia, rata sinuciderilor este 12,9 la 100.000 de locuitori – ns trebuie menionat faptul c aceast cifr este influenat de prezena a 1,5 milioane de etnici maghiari n Romnia. Astfel, judeul Harghita a fost nregistrat n anul 2008 o rat de 28,8 sinucideri la 100.000 de locuitori, cu mult mai mare dect media pentru ntreaga Romnie.

n secolul al XX lea, Ungaria a avut o istorie trist a sinuciderilor. Conform statisticilor oficiale, rata sinuciderilor a nceput s creasc abrupt n anii ’50 pentru ca n anii ’70 – ’80 s ating un maxim de 45 de sinucideri la 100.000 de locuitori. Rata mare a sinuciderilor n Ungaria s-a pstrat i n anii ’90, ns a nceput s scad dupa anul 2000 n urma desfurrii unor programe guvernamentale destinate combaterii acestui flagel. Totui Ungaria i-a pstrat primul loc ntre statele europene.

O boal veche

n Budapesta metoda favorit a sinucigailor este s sar de pe impresionantele poduri care traverseaz Dunrea. De multe ori acest gest are o mare component exhibiionist: sinucigaul anun posturile de tiri (care n anii ’90 se ntreceau n transmiterea n direct a sriturii mortale) i de cele mai multe ori ii d foc nainte de saltul n gol.

ns aceste gesturi nu constituie o noutate la Budapesta. La sfritul secolului al XIX lea n Budapesta a fost inaugurat podul Sfnta Margareta – care a fost imediat preluat de ungurii care decideau s i incheie socotelile cu viaa. Pe 22 august 1877, poetul Janos Arany chiar a dedicat un poem sinucigailor care se nghesuiau pe podul Sfnta Margareta, poem nsoit de o gravur sugestiv realizat de Mihaly Zichy.

O explicatie genetica

n anul 2001, psihiatrul sloven A. Marusic a lansat teoria conform creia maghiarii sunt mai nclinai spre sinucidere datorit motenirii lor genetice uralo-altaice, publicat n British Journal of Psychiatry.

Marusic pornete de la constatarea ca n Europa rile cu cea mai mare rata a sinuciderilor sunt Ungaria i Finlanda, ai cror locuitori mai mprtesc o caracteristic: faptul c 90% din genele lor sunt europene i 10% sunt uralice. Din punct de vedere istoric, actualul teritoriu al Ungariei a fost ocupat n secolul al IX -lea de 100.000 pn la 300.000 de migratori venii din Asia Centrala, alctuind un procent de 10-25% din populaia existent n acel moment.

n Europa exista o puternic tradiie a fabricrii i consumului de alcool (sub forma vinului, berii sau cidrului) – ns populaiile din Asia Central nu cunoteau alcoolul. Teoria lansat de Marusic susine c membrii triburilor uralo-altaice venii n Europa, a cror structur genetic nu era compatibil cu consumul de alcool, sunt strmoii popoarelor care n prezent nregistreaz rate ridicate de sinucidere.

Genele amintite sunt responsabile pentru o procesare greit a alcoolului care duce la instalarea rapid a alcoolismului i la dezvoltarea de tulburri mentale care favorizeaz sinuciderea.

Gena ADH2-2 este una extrem de comun printre rui, iar cercettorul Ogurtsov a demonstrat n anul 2001 c exist o legtura direct ntre aceast gen i dependena de alcool i ciroza. Datele statistice au mai indicat faptul c purttorii acestei gene sunt mult mai predispui unor rspunsuri emoionale negative (agresivitate si depresie). Aceeai gen pare s fie prezent la maghiari, ruii dobndind-o n urma faptului c au fost dominai mai bine de 300 de ani de ttari, la rndul lor o populaie uralo-altaic.

George Damian – Historia

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer