Feed on
Posts
Comments

Si inregistrarea emisiunii, pentru cei care nu m-au prins in direct 🙂

loading...

15 Responses to “De vorba cu mine insumi – ep. 4 la VerdiTV. DE CE SUNTEM NATIONALISTI ?”

 1. cuoelo says:

  Visul abscons al fiecarui astfel de element este sa devina martir. In lipsa, se multumeste si cu statutul de victima, mai mult sau mai putin auto-generata. Este fabulos cum prefera Rapcea asta sa fie mascarit, injuriat, etc. decat sa dialogheze serios si argumentat. Nu-l tine bibilica, asta e…
  De la inceput am fost sigur ca va claca in batalia argumentelor. Asta a si facut, stergand posturi care-i demonstrau, negru pe alb, valoarea. La injuraturi, se baga omul. Asta e nivelul, asa-l abordam.
  Pacat domnule Rapcea ca esti asa mic. Mai bine lasi dracu nationalismul si te ocupi de caracter. Element care-ti lipseste aproape cu desavarsire.

  PS> Pentru a fi sigur ca citesti acest post,ramas deocamdata fara mascari, ma recomand din nou: acelasi Ionut, cu scrisoarea impotriva lui Vasile Rudan Asa, pentru siguranta.

 2. Roxana says:

  Na, că te-am ratat.

 3. MR says:

  @felina sau spanda
  Rog sa il banati pe cuoelo.

 4. Roxana says:

  Am văzut pe Youtube înregistrarea. O să-ți răspund punctual:

  2:10-3:00 Naționalismul este observarea diferenței dintre ce percepe persoana despre viață/țară/popor și modul în care percep ceilalți lucrurile astea și simte nevoia să facă ceva. Patriotul își declară apartenența la ce înseamnă România.

  Prima parte e subiectivă: și eu constat o eroare de reprezentare a României și a trecutului, prin care individual/colectiv ni se creează o impresie greșită despre țara/poporul din care facem parte. În general viziunea promovată e cea mitică (sau chiar exaltată) care era pe aici și pe vremea comunismului, care vorbește despre trecut glorios, despre apărarea Europei în fața pericolului musulman, despre faptul că suntem buni la suflet și n-am atacat niciodată pe nimeni.

  Nu vorbește despre faptul că a existat și la noi sclavie, că în 1919 armata română se „rătăcise” de ajunsese la Budapesta (ceea ce poate n-a fost o chestie rea), sau că Ștefan cel Mare și Sfânt trăgea mai multe țepe decât trăgea Vlad Țepeș oameni în țeapă.

  3:20 Naționalismul tinde să păstreze tradiții și linii de fond ale sufletului național, în opoziție cu dezinformarea mass mediei.

  Aici te contrazic: n-am aflat nimic de la naționaliști care să mă atragă în direcția patriotismului român. Cum poți să păstrezi o tradiție/linie de fond fără să împărtășești un element sau două concrete pe care ceilalți să le poată admira, sau pe care să le poată simți? Nu suntem estici ca să comunicăm adevăruri esențiale prin tăcere.

  4:50 Un naționalist își promovează valorile și cultura pentru a le face să reziste în timp.

  Problema fiind, după cum spuneam, că nu promovează nimic. Intră pe orice site naționalist și dincolo de „sufletul românesc e frumos nevoie mare” n-o să găsești aproape nimic.

  Nu se promovează frumosul poporului român. Se promovează ideea că românii sunt frumoși, dar fără nimic concret care s-o demonstreze.

  5:10 Naționaliștii au fost vârfurile (Eminescu, Iorga)

  Ei au fost în trecut. Așa și Școala Ardeleană a trasat legături cu limba latină și a militat pentru drepturile românilor în Transilvania – acolo era clar ce voiau. Astăzi în schimb nu văd încotro se îndreaptă naționalismul.

  6:40 Eminescu!

  Ai citit numărul din Dilema? Eu da. Pentru cursul de postcomunism și postcolonialism. Eminescu e un monstru sacru, după cum îi zici și tu – tocmai asta îl omoară. E mort și îngropat pentru majoritatea românilor pentru că e pe un piedestal unde nu are voie să fie criticat. Nu are voie să fie privit ca un simplu scriitor. El e EMINESCU. Nici măcar Shakespeare nu se bucură de un astfel de statut.

  Eu recunosc sincer, acum și aici, că Shakespeare nu-mi place foarte tare și că „Sărmanul Dionis” e prost scrisă. Poezia lui Eminescu curge frumos, la proză în schimb nu stă prea bine.

  Refuz să-l omor pe Eminescu punându-l în ramă.

  9:00 Eminescu nu-i al lor, ca să-l atace. Nu poți vorbi despre cineva fără să-l cunoști

  În primul rând, Eminescu e bun de drept comun. Dacă ai chef să nu-ți placă, nu-ți place. La fel ca Shakespeare. Nu pic în fund în fața niciunuia. Și este dreptul meu să nu pic în fund. Despre asta e vorba în Dilema.

  11:30 BBC-ul ne atrage atenția că construim prea multe biserici.

  BBC-ul a făcut un reportaj. Sunt tot felul de reportaje. BBC-ul nu e institut politic ca să ne atragă atenția ca țară că greșim. E un loc de știri și documentare.

  13:10 Homosexuali

  Dom’le, n-am chef să mă cert cu tine pe tema asta. Avem păreri diametral opuse.

  Al treilea sex – tu ai văzut filme porno cu hermafrodiți? Eu da. Că a insistat un tip să-mi arate curiozitatea. Au și vagin, și penis. Mi se pare ok să-i lase să existe ca atare.

  18:30 Extremismul n-a prins niciodată la români.

  Eu multă istorie nu știu, dar stai că parcă am auzit niște chestii… Legionari, parcă, le zicea?… Și nici cu comunismul, Canalul, fenomenul Pitești șamd. nu mi-e rușine.

  18:36 Noi n-am avut asasinate politice, n-am avut chestii nasoale.

  Desigur că nu. Nici pe vremea lui Alexandru Lăpușneanu, care n-a făcut decât să dea foc unei cete de boieri, nici pe vremea legionarilor (vezi Ion Duca), nici pe vremea comuniștilor care n-au omorât pe nimeni din motive politice.

  19:00 Noi suntem un popor tolerant. Oamenii nu ne înțeleg toleranța, ci o iau ca slăbiciune.

  Atât de tolerant încât unul din profii noștri de la facultate a spus în primul curs, „La început nu înțelegeam de ce românii sunt considerați un popor ultra-naționalist și intolerant în vest.”

  19:42 Dacă nu scrii articole originale și iei cu copy-paste nu ești valoros [..] doar n-o să stai să scrii ca prostul de toate [..] blogul e citit.

  Nu că nu ești valoros – acționezi în ilegalitate. Vezi legea dreptului de autor, capitolele III și IV, în special cap. III, art. 7, punctul a) și capitolul IV, art. 10, 12, 13 și 14.

  Momentan copy-paste-ul e tolerat, dar este de-a dreptul impertinent să spui că e dreptul tău să-l practici.

  Să te mai și lauzi că ai trafic pe spinarea muncii altora de a scrie este… foarte impertinent. Nu cred că o să-ți mai spună cineva chestia asta, dar ți-o spun eu: nene, dă cu copy-paste dacă vrei. Dar e ca piratatul de seriale, o chestie pe care o face multă lume, nu una de care să fii mândru, sau care să fie dreptul tău.

 5. F says:

  @MR ok

 6. mamaligar says:

  Nationalismul e o chestie complexa ce tine de emotie , sentimente , limba . Natiunea e un fel de persoana cu un profil psihologic specific .
  Ne influenteaza profilul psihologic al fiecaruia. Foarte mult as zice. Clar nu e o chestie totalmente mareata sau proasta.
  Ceea ce e profund in chestia asta iese la suprafata prin arta . E ceva ce ne emotioneaza foarte tare , nu prea putem defini sau descrie dar nici nu e nevoie.

  Patriotismul e actiune . Pentru ca iti iubesti tara.
  E marsul sarii lui Gandhi , actiunile guvernului ungar in ultima vreme sa zicem , vopsitul pubelelor lui Funar in rosu galben si albastru, articolul lui G. Roncea etc.
  Actiunile intitulatilor nationalisti romani par a fi cretine, nedefinite ,vagi . De ce? Cine stie?!
  Atata putem acum.Poate ca prea putini oameni inteligenti isi iubesc tara . Politicienii sunt de kkt , societatea civila e de kkt, presa e de kkt,
  biserica e de kkt ( apropo , care mai e pretu la sfintit masina ?).Chiar si extraterestrii benefici is de kkt.

 7. viorel says:

  Se împlinesc 67 de ani de la execuția prin împușcare, la Închisoarea Jilava, a mareșalului Ion Antonescu. se spune că ar fi ultima scrisoare către soția sa.
  __________
  Scumpa mea Rica,
  Am stat cu capul sus și fără teamă în fața judecății, după cum stau și-n fața Justiției Supreme. Așa să stai și tu! Nimeni în această țară nu a servit poporul de jos cu atâta dragoste, pasiune, dezinteres, cum am servit eu. I-am dat totul, de la muncă până la banul nostru, de la suflet la viața noastră, făra a-i cere nimic. Nu-i cerem nici azi. Judecata lui pătimașă, de azi, nu ne înjosește și nu ne atinge. Judecata lui de mâine va fi dreaptă și ne va înălța.

  Sunt pregătit să mor, după cum am fost pregătit să sufăr. După cum și viața mea, toata viața mea, mai ales în cei patru ani de guvernare, a fost un calvar. A ta, de asemenea, a fost înălțătoare. Împrejurările și oamenii nu ne-au îngăduit să facem binele pe care împreună am dorit cu atâta pasiune să-l facem țării noastre. Suprema voință a decis altfel. «Am fost un învins», au fost și alții…, mulți alții. După dreapta judecată, istoria i-a pus la locul lor. Ne va pune și pe noi. Popoarele în toate timpurile și peste tot au fost ingrate. Nu regret nimic și nu regreta nimic. Să răspundem la ură cu iubire, la bine cu mângâiere, la nedreptate cu iertare.

  Ultima mea dorință e să trăiești. Retrage-te într-o mănăstire. Acolo vei găsi liniștea necesară sufletului și bucata de pâine care azi nu o mai poți plăti. Am să rog să fiu îngropat lângă ai mei, care mi-au fost străbuni și călăuzitori, acolo la Iancu Nou. Voi fi între cei cu care am copilărit și cu care am cunoscut și durerile și lipsurile. Împrejurările ne-au îndepărtat viața de ei, dar sufletul meu nu-i va uita niciodată. Poate vei gândi că tot acolo lângă mine trebuie să fie și ultimul tău locaș. Scoborând în mormânt, eu azi, tu mâine, ne vom înălța, sunt sigur, acolo unde va fi singura și dreapta răsplată.

  Te strâng în brațele mele cu căldură. Te îmbrățisez cu dragoste.
  Nici o lacrimă! Ion.

 8. Nidhogg says:

  Apropo de nationalism, i-am scris Roxanei pe blogul ei un raspuns pe care as vrea sa il postez si aici, daca nu e cu suparare.

  Să-mi explice și mie careva. Pentru că efectiv mi se pare că oamenii ăștia nu vor nimic concret.

  Ba eu cred ca de fapt vor ceva foarte concret si anume supravietuirea poporului, care chiar se afla intr-un anumit pericol de ceva vreme(daca or sa continue niste evolutii prezente, atat demografice cat si culturale, timp de inca o jumatate de secol sau un secol, poporul asta chiar cred ca risca sa dispara). Unii dintre nationalistii nostri realizeaza ceva mai puternic decat ceilalti pericolul, dar cam toti sunt intr-un anumit grad constienti de el si asta ii sperie de fapt si ii face sa reactioneze(ca reactioneaza de multe ori stupid si isteric e alta problema).

  Iar evenimentele din ultimii ani, inclusiv cele din timpul crizei, au demonstrat faptul ca in ciuda efectelor de “uniformizare” ale globalizarii, natiunea si statul isi pastreaza importanta si si-o vor pastra inca multa vreme de acum incolo. Cei care domina acum planeta(americanii, rusii, chinezii) sunt de fapt unii dintre cei care beneficiaza atat de guverne puternice cat si de popoare cu un puternic sentiment de identitate nationala. Aia care si-au abandonat macar partial identitatea nationala sunt ori deja looserii din competitia globala pentru resurse ori vor fi looserii din vitorul apropiat.

  Chiar si americanii, cu tot “melting pot”-ul lor, sunt de fapt puternic nationalisti – vezi ca exemplu cazul Snowden/Prism, in care guvernul SUA s-a grabit sa declare cum ca ar fi fost spionati “en gros” de NSA doar cei care nu sunt cetateni americani, de unde se vede foarte clar ce statut special este atribuit(macar la nivel declarativ) propriilor cetateni. Si partea cea mai interesanta in povestea asta este faptul ca multi “civili” americani au reactionat ca si cand ar fi fost ceva absolut normal, de la sine inteles, ca ai lor sa aiba o pozitie privilegiata in privinta asta in timp ce restul lumii ar urma sa fie sub supravegherea atenta a lui Big Brother in varianta americana – nu prea am vazut multe reactii de la americani in care sa se afirme cum ca in numele vreunui principiu etic general toti oamenii de pe glob ar trebui sa beneficieze in mod egal de anumite drepturi, cum ar fi dreptul la caracterul privat al comunicatiilor. Toata gargara cu globalizarea si lipsa de importanta a natiunilor din prezent se pare ca e valabila de fapt doar pentru catei, dar nu si pentru dulaii care fac legea pe planeta. 😀

  Iar mare parte din sentimentul asta de urgenta care se manifesta deseori la nationalistii nostri vine si din faptul ca declinul asta in care a intrat propriul popor de ceva vreme nu e doar rezultatul prostiilor facute de compatrioti ci in parte e si rezultatul unor agresiuni percepute ca venite din exterior. De globalizare am pomenit deja si nu cred ca e cazul sa intru in detalii in privinta asta, dar mai exista si posibilitatea, cel putin teoretica, a unor actiuni ostile si insidioase venite din exterior si care au ca tinta precisa valorile culturale care contribuie de fapt la formarea identitatii nationale.
  Daca te uiti un pic mai atent la contextul geopolitic actual nu prea ar trebui sa iti scape cateva lucruri apropo de pozitia actuala a Romaniei.De exemplu faptul ca se afla exact la frontiera, in zona de contact dintre doua mari imperii(e drept ca sunt imperii intr-o forma diferita de cea a imperiilor din trecut, dar tot dracul ala e pana la urma). Si a facut de ceva timp o alegere destul de radicala de a se muta complet, cu arme si bagaje, in tabara unuia dintre cele doua imperii, fapt care conduce inevitabil la situatia ca celalalt imperiu sa aiba si un mic interes, acolo, pentru ca Romania sa nu fie foarte stabila pe toate planurile. Si daca ai sa citesti ceva mai multa istorie o sa vezi ca in situatii din astea, atunci cand nu se ajunge la razboi propriu-zis se incearca diverse chestii pe alte planuri, cum ar fi atat cel economic cat si cel cultural(cu trimiteri catre influentarea sentimentului identitatii nationale, coeziunii si moralului poporului respectiv etc.). Asa s-a intamplat practic intotdeauna in istorie, desi in forme diferite in functie de perioada istorica particulara – de exemplu pe la inceputul secolului trecut valorile si imaginea unei natiuni adversare erau atacate printr-un fel de propaganda foarte explicita, transparenta(vezi ca exemplu particular propaganda britanica anti-germana din timpul Primului Razboi Mondial, cu germanii descrisi de presa britanica drept niste “huni” sangerosi care ar fi facut tot felul de atrocitati dovedite mai apoi ca minciuni), pe cand acum se lucreaza de regula intr-un mod mai subtil si insidios(vezi ca exemplu cazul Pacepa, despre care au scris si fratii Roncea, in care suspectez si eu ca cineva vrea sa atace de fapt imaginea actuala a Romaniei folosind fapte si fictiuni despre trecut pentru a produce efecte in prezent).
  Iar Romania mai are si niste vecini mai putin puternici care nu prea s-au impacat de fapt cu pierderea recenta(la scara istorica) unor teritorii si mai incearca uneori diverse lucruri(eu de exemplu cred ca in ’89 unii, inclusiv din cancelariile occidentale si nu doar vecini apropiati, chiar au dorit sa provoace dezmembrarea tarii, numai ca nu le-a iesit jocul pana la urma – in prezent nu prea cred ca mai exista un risc mare in privinta asta, dar in acelasi timp nici nu prea cred ca cei care au incercat niste chestii acum 23 ani si mai sunt inca in viata si activi s-au resemnat chiar complet intre timp).

  Asa ca eu cred ca nationalistii nostri chiar au ceva motive reale sa se agite, numai ca de multe ori aleg sa faca chestii destul de stupide, din pacate. Ideea de a consolida cumva sentimentul identitatii nationale, mandriei si respectului de sine, nu e de fapt deloc absurda – absurde sunt doar unele actiuni prost inspirate pe care le fac unii in directia asta.

 9. Nidhogg says:

  Am continuat discutia pe blogul Roxanei. 🙂

  http://roxanamchirila.com/2013/08/20/ce-vor-nationalistii-in-fond/#comment-7835

 10. Nidhogg says:

  Inca una(un link catre blogul Roxanei) si ma duc. 🙂

  http://roxanamchirila.com/2013/08/20/ce-vor-nationalistii-in-fond/#comment-7851

 11. MR says:

  Cineva nu joaca frumos. Siteul a fost atacat (iarasi !) Si pus pe butuci cam 2 oee. Noroc ca era la butoane cine trebuie… iar atacul a esuat in final. Unii chiar nu suporta ideea ca altii pot avea o opinie diferita de a lor, altfel nu pot explica aceste incercari jalnice de reducere la tacere…

Leave a Reply