Afacerea "eolienilor" este finanat de romni prin factura de curent

Una dintre cele mai mari escrocherii de dup vnzarea Petrom ctre OMV este cea legat de afacerea „eolienilor”, adic transferul produciei de energie electric de ctre statul romn ctre diverii investitori privai, n majoritatea lor strini. Afacerea lor este finanat de ctre fiecare romn care pltete curentul consumat!

Este de neimaginat cum s-a putut pune pe baze legale aceast escrocherie, fr ca populaia s reacioneze, dei ea este victima acestei grozvii, pltind sume uriae ctre nite afaceriti veroi. Numai faptul c afacerea aceasta este transpartinic poate fi explicaia pentru tcerea tuturor i acceptarea tacit a unei situaii att de explozive.

n mod normal, dac vrea cineva s investeasc n aceast producie alternativ de energie electric, ar trebui s scoat din propriul buzunar banii necesari, s-i mprumte de la o banc sau s ncerce, ca toat lumea, s-i ia de la Uniunea European pe baza unui proiect acceptat.

Ei, bine, pentru „eolieni”, guvernanii ultimilor ani au inventat altceva: toi romnii s pun mn de la mn i s adune lunar banii de care au nevoie „investitorii eolieni” pentru a demara uriaa lor afacere! De ce trebuie noi s le finanm investiia, iar apoi s le pltim pentru curentul pe care ni-l vnd?

Romnilor li se iau banii cu fora din portofel

Factura de curent reprodus mai jos este primit de fiecare cetean romn. S privim cu atenie datele nscrise n acest formular:

Factura este emis de CEZ Trgu Jiu pentru un consumator din Craiova care a folosit 1547 kW, pentru care avea de pltit suma de 541,74 RON, din care pltise anticipat 306,13 RON, rmnnd un rest de plat de235,61 RON.

n locul acestei sume care reprezint consumul efectiv de curent electric, abonatul este somat s plteasc suma de402,08 RON, n care snt incluse „REZERVARE/ABONAMENT”, „CONTRIBUIE COGENERARE”, „ACCIZ NECOMERCIAL”i… „CERTIFICATE VERZI”! Toate acestea nsumnd166,47 RON, adic41,4% din factura real! Dup cum se vede din Factur, „CERTIFICATELE VERZI” snt trecute i pe Factura estimat pentru urmtoarele luni, dei la regularizare se vor ncasa nc o dat pe Factura respectiv!

O escrocherie care pune n pericol sistemul energetic naional

Cum s explicm faptul c toate guvernele succedate n ultimii ani nu au observat aceast hoie, dac nu printr-un fel de complicitate ce trebuie s fie urgent lmurit?

Din Factura de mai sus observm c, numai la rubrica „CERTIFICATE VERZI”, abonatul are de pltit143,22 RON, adic unadaos la curentul efectiv consumat de 60,8%, pentru ceva ce nu ine de relaia ceteanului nici cu productorul energiei, nici cu distribuitorul acesteia, ci doar cu viitoarele investiii n „eoliene” ale firmei CEZ din Cehia!

De ce trebuie ca toi romnii s finaneze investiia firmei din Cehia, pltind n mod arbitrar o sum ce nu are de-a face cu consumul de energie? Dac firma CEZ vrea s-i dezvolte o afacere n domeniul produciei de energie electric, s-i foloseasc banii si, cci i profitul rezultat i rmne n conturi!

n politica energetic anunat i de actualul guvern, Victor Ponta a spus naiunii c acest tip de energie verde ar oferi populaiei curent electric mai ieftin i o protejare a mediului. Ei, i? Dac lucrurile stau aa, nseamn c firmele „eoliene” i vor recupera investiia foarte repede i vor ocupa n mod natural un loc important pe piaa energiei.

Se pare, ns, c dezvoltarea acestui tip de afacere i preocup pe guvernani mai mult pentru foloasele personale pe care aceste firme le ofer pentru a intra pe pia! Una dintre metode o reprezint falimentarea i scoaterea de pe pia a productorilor tradiionali (cum este C.E. Oltenia, care ocupa toamna trecut 30% din pia).

Aadar, statul ncurajeaz dezvoltarea afacerii cu „eoliene” pe seama falimentrii Complexurilor de Energie din ar, tolernd ca firmele acestea s ncaseze de la populaie sume uriae, a cror destinaie nu o mai urmrete nimeni!

n acest timp, Complexurile Energetice, unde statul este majoritar, snt obligate s funcioneze la parametri care-i vor duce ntr-un faliment sigur, numai pentru a acoperi fluctuaiile din sistemul eolian!

O adevrat crim social care va trimite n omaj aproape 100.000 de oameni! Ca s nu mai vorbim de faptul c, prin distrugerea sistemului naional de energie, nsi sigurana Romniei va putea fi pus n pericol!

Escrocheria „eolienilor” este protejat chiar de ctre ANRE, adic agenia statului care reglementeaz piaa de energie!

sursa: cotidianul.ro

, , , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.