Afacerea "eolienilor" este finanțată de români prin factura de curent

Una dintre cele mai mari escrocherii de după vînzarea Petrom către OMV este cea legată de afacerea „eolienilor”, adică transferul producției de energie electrică de către statul român către diverșii investitori privați, în majoritatea lor străini. Afacerea lor este finanțată de către fiecare român care plătește curentul consumat!

Este de neimaginat cum s-a putut pune pe baze legale această escrocherie, fără ca populația să reacționeze, deși ea este victima acestei grozăvii, plătind sume uriașe către niște afaceriști veroși. Numai faptul că afacerea aceasta este transpartinică poate fi explicația pentru tăcerea tuturor și acceptarea tacită a unei situații atît de explozive.

În mod normal, dacă vrea cineva să investească în această producție alternativă de energie electrică, ar trebui să scoată din propriul buzunar banii necesari, să-i împrumte de la o bancă sau să încerce, ca toată lumea, să-i ia de la Uniunea Europeană pe baza unui proiect acceptat.

Ei, bine, pentru „eolieni”, guvernanții ultimilor ani au inventat altceva: toți românii să pună mînă de la mînă și să adune lunar banii de care au nevoie „investitorii eolieni” pentru a demara uriașa lor afacere! De ce trebuie noi să le finanțăm investiția, iar apoi să le plătim pentru curentul pe care ni-l vînd?

Românilor li se iau banii cu forța din portofel

Factura de curent reprodusă mai jos este primită de fiecare cetățean român. Să privim cu atenție datele înscrise în acest formular:

Factura este emisă de CEZ Târgu Jiu pentru un consumator din Craiova care a folosit 1547 kW, pentru care avea de plătit suma de 541,74 RON, din care plătise anticipat 306,13 RON, rămînînd un rest de plată de 235,61 RON.

În locul acestei sume care reprezintă consumul efectiv de curent electric, abonatul este somat să plătească suma de 402,08 RON, în care sînt incluse „REZERVARE/ABONAMENT”, „CONTRIBUȚIE COGENERARE”, „ACCIZĂ NECOMERCIALĂ”și… „CERTIFICATE VERZI”! Toate acestea însumînd 166,47 RON, adică 41,4% din factura reală! După cum se vede din Factură, „CERTIFICATELE VERZI” sînt trecute și pe Factura estimată pentru următoarele luni, deși la regularizare se vor încasa încă o dată pe Factura respectivă!

O escrocherie care pune în pericol sistemul energetic național

Cum să explicăm faptul că toate guvernele succedate în ultimii ani nu au observat această hoție, dacă nu printr-un fel de complicitate ce trebuie să fie urgent lămurită?

Din Factura de mai sus observăm că, numai la rubrica „CERTIFICATE VERZI”, abonatul are de plătit 143,22 RON, adică un adaos la curentul efectiv consumat de 60,8%, pentru ceva ce nu ține de relația cetățeanului nici cu producătorul energiei, nici cu distribuitorul acesteia, ci doar cu viitoarele investiții în „eoliene” ale firmei CEZ din Cehia!

De ce trebuie ca toți românii să finanțeze investiția firmei din Cehia, plătind în mod arbitrar o sumă ce nu are de-a face cu consumul de energie? Dacă firma CEZ vrea să-și dezvolte o afacere în domeniul producției de energie electrică, să-și folosească banii săi, căci și profitul rezultat îi rămîne în conturi!

În politica energetică anunțată și de actualul guvern, Victor Ponta a spus națiunii că acest tip de energie verde ar oferi populației curent electric mai ieftin și o protejare a mediului. Ei, și? Dacă lucrurile stau așa, înseamnă că firmele „eoliene” își vor recupera investiția foarte repede și vor ocupa în mod natural un loc important pe piața energiei.

Se pare, însă, că dezvoltarea acestui tip de afacere îi preocupă pe guvernanți mai mult pentru foloasele personale pe care aceste firme le oferă pentru a intra pe piață! Una dintre metode o reprezintă falimentarea și scoaterea de pe piață a producătorilor tradiționali (cum este C.E. Oltenia, care ocupa toamna trecută 30% din piață).

Așadar, statul încurajează dezvoltarea afacerii cu „eoliene” pe seama falimentării Complexurilor de Energie din țară, tolerînd ca firmele acestea să încaseze de la populație sume uriașe, a căror destinație nu o mai urmărește nimeni!

În acest timp, Complexurile Energetice, unde statul este majoritar, sînt obligate să funcționeze la parametri care-i vor duce într-un faliment sigur, numai pentru a acoperi fluctuațiile din sistemul eolian!

O adevărată crimă socială care va trimite în șomaj aproape 100.000 de oameni! Ca să nu mai vorbim de faptul că, prin distrugerea sistemului național de energie, însăși siguranța României va putea fi pusă în pericol!

Escrocheria „eolienilor” este protejată chiar de către ANRE, adică agenția statului care reglementează piața de energie!

sursa: cotidianul.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer