http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/mancare-procesata.jpg

Dintotdeauna oamenii au procesat alimentele. Tiem, nmuiem, gtim i fermentm mncarea, o mrunim i o uscm.Toate acestea sunt tipuri de prelucrare, relateaz Foodmatters.tv.
Procesarea tradiional are dou funcii:aceea de a face alimentele mai digerabile i de a le conserva pentru a fi utilizate n perioadele n care mncarea nu este disponibil.Alimentele procesate n mod tradiional, care rezistau mai mult timp, erau pastrama, crnaii i preparatele din carne, precum i produsele din cereale, lactatele, murturile.
Din pcate, n perioada modern, am nlocuit procesarea local a ranilor i meteugarilor cu o procesare industrial, carediminueaz calitatea alimentelor,n loc s le fac mai nutritive i digerabile. Procesarea industrial depinde de zahr, fin alb, uleiuri procesate i hidrogenate, aditivi alimentari sintetici i vitamine, tratament termic etc.
Haidei s analizm procesul de prelucrare implicat n crearea micului-dejun tipic cu cereale, lapte degresat i suc de portocale.
  • Cereale pentru micul-dejun
Cerealele sunt produse printr-un proces numit extruziune.Boabele sunt amestecate cu ap, transformate ntr-o past i aezate ntr-o mainrie numit extruder. Boabele sunt forate s ias printr-o gaur mic la o temperatur i o presiune mare, care le modeleaz n forma literei “o” sau n fulgi. Aceste produse sunt apoi supuseunor pulverizri,care le confer un nveli din ulei i zahr, pentru a le oferi acel aspect crocant.
Biochimistul Paul Stitt descrie procesul de extruziune, care trateaz boabele la o temperatur i o presiune extrem de mare, i subliniaz faptul cprocesarea distruge cea mai mare parte din coninutul lor nutritiv.Procesarea denatureaz acizii grai, distruge chiar i vitaminele sintetice ce sunt adugate la sfritul procesului.Aminoacidul cu nalte caliti nutritive, lizina, este afectat n mod special de procesul de extruziune.
Chiar i cerealele ambalate n cutii i vndute n magazinele “sntoase” sunt realizate tot prin procesul de extruziune. Acestea sunt realizate cu acelai tip de mainrii i n mare parte n aceleai fabrici.
Avnd n vedere numrul uria de cutii de cereale vndute n fiecare an, te-ai putea atepta s gseti numeroase studii publicate care s descrie efectele pe care le au aceste cereale asupra animalelor i oamenilor. ns, cerealele pentru micul-dejunreprezint o industrie de multe miliarde de dolari care a creat averi uriae pentru civa oameni.O cutie de cereale care conine boabe n valoare de un cent se vinde cu patru-cinci dolari n magazinele alimentare. Probabil nu exist niciun alt produs pe Pmnt care s aib un profit att de mare.
Cu acest profit s-a pltitpstrarea secret a oricrui tip de lucrare tiinific care a analizat efectele boabelor extrudate,iar companiile au reuit s conving reprezentanii guvernului c nu exist nicio diferen ntre o boab natural de gru i o boab care a fost modificat prin procesul de extruziune.
  • Experimentele pe obolani
Lucrri de cercetare nepublicate indic faptul cprocesul de extruziune transform proteinele din boabele cerealelor n neurotoxine.Stitt descrie un experiment, realizat n 1942 de ctre o companie de cereale, dar nchis n dulapul cu documente secrete al firmei, n cadrul cruia patru grupuri de obolani au primit un regim alimentar special.
Un grup a fost hrnit cu cereale integrale de gru, ap i vitamine i minerale sintetice. Un al doilea grup a primitgru expandat (o cereal obinut n urma procesului de extruziune), ap i aceeai soluie nutritiv.Un al treilea grup a primit ap i zahr alb, iar un al patrulea grup nu a primit nimic altceva n afar de ap i substane nutritive sintetice.
obolanii care au primit gru integral au trit timp de peste un an de zile cu acest regim alimentar, cei care nu au primit nimic altceva dect ap i vitamine, au trit aproximativ dou luni, iar animalele cu un regim pe baz de ap i zahr alb au trit aproximativ o lun. Studiul a artat faptul cobolanii care au primit ap, vitamine i gru expandat au murit n mai puin de dou sptmni, chiar mai repede dect cei care nu au primit deloc mncare.
Aceste rezultate sugereaz faptul c exist ceva extrem de toxic n grul expandat. Proteinele sunt foarte asemntoare cu anumite toxine din structura molecular, iar presiunea din cadrul procesului de expandarepoate produce modificri chimice care transform o boab nutritiv ntr-o substan otrvitoare.
Un alt experiment nepublicat a fost realizat n 1960. Cercettorii de la Universitatea Michigan din Ann Arbor au primit opt obolani de laborator. Acetia au fost mprii n trei grupuri: un grupa fost hrnit cu fulgi de porumb i ap,un al doilea grup a primit cutia de carton n care au venit fulgii de porumb i ap, iar grupul de control a primit mncare de obolani i ap.
obolanii din grupul de control au rmas sntoi pe tot parcursul experimentului, cei care au mncat cutia de carton au devenit letargici i au murit de malnutriie, iar animalele care au mncat fulgii de porumb i au avut i apau murit naintea celor care au mncat cartonul!
Mai mult, nainte de moarte, obolanii care au fost hrnii cu fulgi de porumbau dezvoltat un comportament aberant, au fcut crize, s-au mucat ntre ei i n final au intrat n convulsie.Autopsia a descoperit existena unei disfuncii a pancreasului, ficatului i rinichilor i o degenerare a nervilor mduvei spinrii, toate acestea fiindsemne ale ocului de insulin.
Concluzia nspimnttoare a acestui studiu a fost aceea cau existat mai multe “substane hrnitoare” n cutia de carton dect n fulgii de porumb.Acest experiment a fost realizat ca o glum, ns rezultatele nu au fost deloc amuzante.
Deoarece cerealele vndute n cutii sunt mbuntite cu substane nutritive sintetice, ageniile de reglementare spun c acestea sunt sntoase, la fel ca i boabele din care sunt fcute. Multe dintre aceste cereale conincel puin 50% dintre calorii sub form de zahr.
  • Procesul de extruziune
Atunci cnd punem cerealele ntr-un dispozitiv de extruziune,acesta modific structura proteinelor.
Zeina, care cuprinde majoritatea proteinelor din porumb, este localizat norganisme proteice.Literatura tiinific conine un studiu realizat asupra boabelor extrudate, care analizeaz schimbrile ce se produc n compoziia, forma i eliberarea de alfa-zeine ncapsulate din proteine, ca i rezultat al procesului de extruziune.
Oamenii de tiin au descoperit c n timpul procesului de extruziune,organismele proteice sunt complet perturbate, iar alfa-zeinele dispersate.Rezultatele sugereaz faptul c zeinele din fulgii de porumb nu sunt limitate doar la organisme proteice rigide, dar pot interaciona att unele cu celelalte, ct i cu alte componente ale sistemului,formnd astfel noi compui care sunt strini pentru corpul uman.
Procesul de extruziune disperseaz proteinele,care devin toxice.Atunci cnd proteinele sunt perturbate n acest mod,acestea pot afecta n mod advers sistemul nervos,aa cum este indicat de experimentul fulgilor de porumb.http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/terci.jpg
  • Terciul de mod veche
Exist o singur modalitate de a duce la faliment aceste companii:nu mai consumai produsele acestora.Aadar, ce o s mnnci la micul-dejun n loc de cereale i fulgi de porumb?O alegere foarte bun sunt oule, indiferent de modul n care sunt gtite. n ceea ce privete boabele, terciul fcut din boabe non-extrudate furnizeaz o hidratare i o hrnire excelent la un pre economic.
Boabele precum ovzul, ar trebui tiate sau omogenizate, iar apoi nmuiate ntr-un mediu cald, acid,pentru a neutraliza anti-nutrienii care se produc n mod natural n boabele de cereale, cum ar fi tanini iritani, inhibitori de enzime care mpiedic digestia i acidul fitic care blocheaz mineralele.
De asemenea,acest tratament poate s desfac proteinele complexe din boabele de cereale.nmoi boabele de cereale n ap cald i adaugi o linguri de ceva acid, cum ar fi zerul, iaurtul, sucul de lmie sau oetul. A doua zi diminea, cerealele tale se vor gti n doar cteva minute.
Cel mai bine este s mnnci terciul cu unt sau smntn, aa cum fceau bunicii notri.Fr vitaminele solubile n grsimi A, D i K2, nu poi absorbi mineralele din alimente.Mai mult, grsimile din unt i smntn ncetinesc eliberarea de glucoz n fluxul sanguin, astfel nct zahrul din snge s rmn stabil de-a lungul ntregii diminei.
  • Laptele
Laptele este unul din alimentele cele mai reuite ale naturii.Cea mai mare parte a laptelui nostru provine de la un animal sacru, vaca. Totui, n sistemul industrial actual, vacile sunt inute captive n interiorul unor fabrici, pentru toat viaa lor, le dm o hran necorespunztoare cum ar fi soia, deeuri de la produsele de panificaie i lturile de la procesul de producie cu etanol, alimente pe care vacile nu ar trebui s le mnnce.
Mediul nchis i alimentaia necorespunztoare fac vacile s se mbolnveasc,astfel c, animalele ajung s aib nevoie de antibiotice i alte medicamente. De asemenea, vacile primesc hormoni pentru stimularea produciei de lapte. Aceste vaci produc cantiti mari de lapte apos cu doar jumtate din cantitatea de grsimi necesar, n comparaie cu laptele produs de vacile care mnnc iarb. Apoi, acest lapte este livrat la fabricile de procesare.
n interiorul acestor fabrici,laptele este refcut n totalitate.Centrifugile separ laptelen grsimi, proteine i alte elemente solide i lichide.Odat repartizate, acestea sunt recombinate la niveluri specifice stabilite pentru obinerea laptelui integral, cu un coninut redus de grsimi i fr grsimi. Cantitatea care rmne n plus, va merge ctre producia de unt, smntn, brnz i alte produse lactate.
Industria lactatelor promoveaz laptele cu puine grsimi i pe cel degresatdeoarece poate obine mai muli bani din utilizarea grsimilor de unt la producia de ngheat.
Laptele este pasteurizat la 161oF timp de 15 secunde prin trecerea sa prin “farfurii” de oel inoxidabil supernclzite. Dac temperatur depete 230oF (peste punctul de fierbere), laptele este considerat ultrapasteurizat. Acest lapte ultrapasteurizat va avea un gust distinct la gtit, dar este steriil i are o durat de via lung i stabil la raft. De asemenea,laptele este omogenizat prin intermediul unui tratament de presiune care desface globulele de grsimi, astfel nct laptele s nu se separe.Odat procesat, laptele va rezista timp de dou sptmni, i nu doar cteva zile, aa cum este normal.
Procesarea face laptele s fie dificil de digerat i transform proteinele, fcndu-le alergene.Animalele hrnite cu lapte pasteurizat dezvolt n mod exclusiv deficiene nutritive i devin sterile dup doar cteva generaii.
  • Sucul de portocale
Acum s ne ndreptm atenia i nspre sucul de portocale, o parte important din “micul dejun” sntos, alturi de cereale i lapte cu grsimi puine. Un articol dezvluie faptul c “o nou fabric de procesare a sucului de portocale este complet automatizat i poate procesa pn la 1800 de tone de portocale pe zi, pentru a produce sucul concentrat, uleiul extras din coaj i hrana pentru animale”.
Noua metod de producie a sucului presupuneintroducerea n mainrie a ntregii portocale.Culturile convenionale de portocale sunt pulverizate puternic cu pesticide numite inhibitori colinesteraz, care sunt extrem de toxice pentru sistemul nervos. Atunci cnd portocalele sunt introduse n mainriile fabricii pentru a fi stoarse,toate pesticidele ajung n sucul obinut n urma acestui proces.Apoi, se adaug acizi pentru a stoarce i ultima pictur de suc din aceste portocale.
Aadar,sucul de portocale poate fi o butur extrem de toxic.Acest lucru poate fi un motiv pentru care consumul de suc de fructe este asociat cu o rat mare de cazuri de demen.
n cadrul unui studiu, autorii analizei au descoperit cn sucul de portocale existau compui care puteau provoca apariia cancerului.ntr-o alt analiz tiinific, procesele de filtrare cu gel i cromatografie lichid de nalt performan au fost utilizate pentru a obine fracii mutagene din sucul de portocale nclzit.
Prin urmare, dac doreti la micul-dejun un pahar cu suc de portocale, evit sucul comercial procesat. n schimb,stoarce cteva portocale i un grapefruit:proceseaz sucul singur! Amestec sucul proaspt cu ap mineral i un vrf de sare i obii o butur revigorant.
  • Prepararea optim a mncrii – fcut cu dragoste
Prepararea mncrii este de fapt o activitate sacr.Potrivit unei vorbe ezoterice, “Dac o femeie ar putea vedea scnteile de lumin care ies din vrful degetelor sale atunci cnd gtete i energia care se revars n mncare, atunci ea i-ar da seama de modul n carefiina ei particip la pregtirea hranei pentru cei dragi.
Gtitul este una din cele mai puin nelese activiti ale vieii, mai ales n ceea ce privetemodul n care sentimentele care fac parte din procesul de pregtire al mncrii afecteaz pe toat lumea care ia parte la aceast activitate.Gtitul ar trebui s fie un proces care nu se face n grab, s fie linitit i plin de fericire, deoareceenergia care ajunge n mncare are un impact asupra energiei receptorului.
“Din acest motiv, liderii spirituali din est nu mnnc niciodat mncare pregtit de altcineva n afar de proprii lor chelas (discipoli). Persoana care pregtete mncarea ar putea fi singura persoan din ntreaga cas aflat la un nivel avansat din punct de vedere al spiritualitii.O ncrctur activ de fericire, puritate i pace, va ajunge n mncarea pregtit, iar aceasta ncrctur emoional ajunge apoi i la ceilali membri ai familiei i i binecuvnteaz.”
Pentru a fi sntoi, trebuie s ne pregtim singuri mncarea, pentru noi nine i pentru familiile noastre. Acest lucru nu nseamn c trebuie s petreci ore ntregi n buctrie, dartrebuie s petreci ceva timp i n acea ncpere a casei, pregtind mncarea cu nelepciune i dragoste.
Dac nimeni din cadrul familiei nu are timp s pregteasc mncarea,trebuie s te aezi i s i regndeti modul n care i petreci timpul, deoarece aceasta estesingura modalitate de a le oferi copiilor ti o hran cu adevrat sntoas.
Articol realizat pe baza unei prezentari la Conferinta anuala a Sanatatii Consumatorului din Canada, de autoareaSally FallonPreluare articol de pehttp://www.financiarul.ro
preluare de pe sursa:
http://newsinfo1000.wordpress.com/2013/03/18/secretele-murdare-ale-industriei-de-procesare-a-alimentelor-2/
CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares