Secretele murdare ale industriei de procesare a alimentelor

                  http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/mancare-procesata.jpg                 

Dintotdeauna oamenii au procesat alimentele. Tăiem, înmuiem, gătim și fermentăm mâncarea, o mărunțim și o uscăm. Toate acestea sunt tipuri de prelucrare, relatează Foodmatters.tv.
Procesarea tradițională are două funcții: aceea de a face alimentele mai digerabile și de a le conserva pentru a fi utilizate în perioadele în care mâncarea nu este disponibilă. Alimentele procesate în mod tradițional, care rezistau mai mult timp, erau pastrama, cârnații și preparatele din carne, precum și produsele din cereale, lactatele, murăturile.
Din păcate, în perioada modernă, am înlocuit procesarea locală a țăranilor și meșteșugarilor cu o procesare industrială, care diminuează calitatea alimentelor, în loc să le facă mai nutritive și digerabile. Procesarea industrială depinde de zahăr, făină albă, uleiuri procesate și hidrogenate, aditivi alimentari sintetici și vitamine, tratament termic etc.
Haideți să analizăm procesul de prelucrare implicat în crearea micului-dejun tipic cu cereale, lapte degresat și suc de portocale.
  • Cereale pentru micul-dejun
Cerealele sunt produse printr-un proces numit extruziune. Boabele sunt amestecate cu apă, transformate într-o pastă și așezate într-o mașinărie numită extruder. Boabele sunt forțate să iasă printr-o gaură mică la o temperatură și o presiune mare, care le modelează în forma literei “o” sau în fulgi. Aceste produse sunt apoi supuse unor pulverizări, care le conferă un înveliș din ulei și zahăr, pentru a le oferi acel aspect crocant.
Biochimistul Paul Stitt descrie procesul de extruziune, care tratează boabele la o temperatură și o presiune extrem de mare, și subliniază faptul că procesarea distruge cea mai mare parte din conținutul lor nutritiv. Procesarea denaturează acizii grași, distruge chiar și vitaminele sintetice ce sunt adăugate la sfârșitul procesului. Aminoacidul cu înalte calități nutritive, lizina, este afectat în mod special de procesul de extruziune.
Chiar și cerealele ambalate în cutii și vândute în magazinele “sănătoase” sunt realizate tot prin procesul de extruziune. Acestea sunt realizate cu același tip de mașinării și în mare parte în aceleași fabrici.
Având în vedere numărul uriaș de cutii de cereale vândute în fiecare an, te-ai putea aștepta să găsești numeroase studii publicate care să descrie efectele pe care le au aceste cereale asupra animalelor și oamenilor. Însă, cerealele pentru micul-dejun reprezintă o industrie de multe miliarde de dolari care a creat averi uriașe pentru câțiva oameni. O cutie de cereale care conține boabe în valoare de un cent se vinde cu patru-cinci dolari în magazinele alimentare. Probabil nu există niciun alt produs pe Pământ care să aibă un profit atât de mare.
Cu acest profit s-a plătit păstrarea secretă a oricărui tip de lucrare științifică care a analizat efectele boabelor extrudate, iar companiile au reușit să convingă reprezentanții guvernului că nu există nicio diferență între o boabă naturală de grâu și o boabă care a fost modificată prin procesul de extruziune.
  • Experimentele pe șobolani
Lucrări de cercetare nepublicate indică faptul că procesul de extruziune transformă proteinele din boabele cerealelor în neurotoxine. Stitt descrie un experiment, realizat în 1942 de către o companie de cereale, dar închis în dulapul cu documente secrete al firmei, în cadrul căruia patru grupuri de șobolani au primit un regim alimentar special.
Un grup a fost hrănit cu cereale integrale de grâu, apă și vitamine și minerale sintetice. Un al doilea grup a primit grâu expandat (o cereală obținută în urma procesului de extruziune), apă și aceeași soluție nutritivă. Un al treilea grup a primit apă și zahăr alb, iar un al patrulea grup nu a primit nimic altceva în afară de apă și substanțe nutritive sintetice.
Șobolanii care au primit grâu integral au trăit timp de peste un an de zile cu acest regim alimentar, cei care nu au primit nimic altceva decât apă și vitamine, au trăit aproximativ două luni, iar animalele cu un regim pe bază de apă și zahăr alb au trăit aproximativ o lună. Studiul a arătat faptul că șobolanii care au primit apă, vitamine și grâu expandat au murit în mai puțin de două săptămâni, chiar mai repede decât cei care nu au primit deloc mâncare.
Aceste rezultate sugerează faptul că există ceva extrem de toxic în grâul expandat. Proteinele sunt foarte asemănătoare cu anumite toxine din structura moleculară, iar presiunea din cadrul procesului de expandare poate produce modificări chimice care transformă o boabă nutritivă într-o substanță otrăvitoare.
Un alt experiment nepublicat a fost realizat în 1960. Cercetătorii de la Universitatea Michigan din Ann Arbor au primit opt șobolani de laborator. Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri: un grup a fost hrănit cu fulgi de porumb și apă, un al doilea grup a primit cutia de carton în care au venit fulgii de porumb și apă, iar grupul de control a primit mâncare de șobolani și apă.
Șobolanii din grupul de control au rămas sănătoși pe tot parcursul experimentului, cei care au mâncat cutia de carton au devenit letargici și au murit de malnutriție, iar animalele care au mâncat fulgii de porumb și au avut și apă au murit înaintea celor care au mâncat cartonul!
Mai mult, înainte de moarte, șobolanii care au fost hrăniți cu fulgi de porumb au dezvoltat un comportament aberant, au făcut crize, s-au mușcat între ei și în final au intrat în convulsie.Autopsia a descoperit existența unei disfuncții a pancreasului, ficatului și rinichilor și o degenerare a nervilor măduvei spinării, toate acestea fiind semne ale șocului de insulină.
Concluzia înspăimântătoare a acestui studiu a fost aceea că au existat mai multe “substanțe hrănitoare” în cutia de carton decât în fulgii de porumb. Acest experiment a fost realizat ca o glumă, însă rezultatele nu au fost deloc amuzante.
Deoarece cerealele vândute în cutii sunt îmbunătățite cu substanțe nutritive sintetice, agențiile de reglementare spun că acestea sunt sănătoase, la fel ca și boabele din care sunt făcute. Multe dintre aceste cereale conțin cel puțin 50% dintre calorii sub formă de zahăr.
  • Procesul de extruziune
Atunci când punem cerealele într-un dispozitiv de extruziune, acesta modifică structura proteinelor.
Zeina, care cuprinde majoritatea proteinelor din porumb, este localizată în organisme proteice.Literatura științifică conține un studiu realizat asupra boabelor extrudate, care analizează schimbările ce se produc în compoziția, forma și eliberarea de alfa-zeine încapsulate din proteine, ca și rezultat al procesului de extruziune.
Oamenii de știință au descoperit că în timpul procesului de extruziune, organismele proteice sunt complet perturbate, iar alfa-zeinele dispersate. Rezultatele sugerează faptul că zeinele din fulgii de porumb nu sunt limitate doar la organisme proteice rigide, dar pot interacționa atât unele cu celelalte, cât și cu alte componente ale sistemului, formând astfel noi compuși care sunt străini pentru corpul uman.
Procesul de extruziune dispersează proteinele, care devin toxice. Atunci când proteinele sunt perturbate în acest mod, acestea pot afecta în mod advers sistemul nervos, așa cum este indicat de experimentul fulgilor de porumb. http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/terci.jpg
  • Terciul de modă veche
Există o singură modalitate de a duce la faliment aceste companii: nu mai consumați produsele acestora. Așadar, ce o să mănânci la micul-dejun în loc de cereale și fulgi de porumb? O alegere foarte bună sunt ouăle, indiferent de modul în care sunt gătite. În ceea ce privește boabele, terciul făcut din boabe non-extrudate furnizează o hidratare și o hrănire excelentă la un preț economic.
Boabele precum ovăzul, ar trebui tăiate sau omogenizate, iar apoi înmuiate într-un mediu cald, acid, pentru a neutraliza anti-nutrienții care se produc în mod natural în boabele de cereale, cum ar fi tanini iritanți, inhibitori de enzime care împiedică digestia și acidul fitic care blochează mineralele.
De asemenea, acest tratament poate să desfacă proteinele complexe din boabele de cereale.Înmoi boabele de cereale în apă caldă și adaugi o linguriță de ceva acid, cum ar fi zerul, iaurtul, sucul de lămâie sau oțetul. A doua zi dimineață, cerealele tale se vor găti în doar câteva minute.
Cel mai bine este să mănânci terciul cu unt sau smântână, așa cum făceau bunicii noștri. Fără vitaminele solubile în grăsimi A, D și K2, nu poți absorbi mineralele din alimente. Mai mult, grăsimile din unt și smântână încetinesc eliberarea de glucoză în fluxul sanguin, astfel încât zahărul din sânge să rămână stabil de-a lungul întregii dimineți.
  • Laptele
Laptele este unul din alimentele cele mai reușite ale naturii. Cea mai mare parte a laptelui nostru provine de la un animal sacru, vaca. Totuși, în sistemul industrial actual, vacile sunt ținute captive în interiorul unor fabrici, pentru toată viața lor, le dăm o hrană necorespunzătoare cum ar fi soia, deșeuri de la produsele de panificație și lăturile de la procesul de producție cu etanol, alimente pe care vacile nu ar trebui să le mănânce.
Mediul închis și alimentația necorespunzătoare fac vacile să se îmbolnăvească, astfel că, animalele ajung să aibă nevoie de antibiotice și alte medicamente. De asemenea, vacile primesc hormoni pentru stimularea producției de lapte. Aceste vaci produc cantități mari de lapte apos cu doar jumătate din cantitatea de grăsimi necesară, în comparație cu laptele produs de vacile care mănâncă iarbă. Apoi, acest lapte este livrat la fabricile de procesare.
În interiorul acestor fabrici, laptele este refăcut în totalitate. Centrifugile separă laptele în grăsimi, proteine și alte elemente solide și lichide. Odată repartizate, acestea sunt recombinate la niveluri specifice stabilite pentru obținerea laptelui integral, cu un conținut redus de grăsimi și fără grăsimi. Cantitatea care rămâne în plus, va merge către producția de unt, smântână, brânză și alte produse lactate.
Industria lactatelor promovează laptele cu puține grăsimi și pe cel degresat deoarece poate obține mai mulți bani din utilizarea grăsimilor de unt la producția de înghețată.
Laptele este pasteurizat la 161oF timp de 15 secunde prin trecerea sa prin “farfurii” de oțel inoxidabil superîncălzite. Dacă temperatură depășește 230oF (peste punctul de fierbere), laptele este considerat ultrapasteurizat. Acest lapte ultrapasteurizat va avea un gust distinct la gătit, dar este steriil și are o durată de viață lungă și stabilă la raft. De asemenea, laptele este omogenizat prin intermediul unui tratament de presiune care desface globulele de grăsimi, astfel încât laptele să nu se separe. Odată procesat, laptele va rezista timp de două săptămâni, și nu doar câteva zile, așa cum este normal.
Procesarea face laptele să fie dificil de digerat și transformă proteinele, făcându-le alergene.Animalele hrănite cu lapte pasteurizat dezvoltă în mod exclusiv deficiențe nutritive și devin sterile după doar câteva generații.
  • Sucul de portocale
Acum să ne îndreptăm atenția și înspre sucul de portocale, o parte importantă din “micul dejun” sănătos, alături de cereale și lapte cu grăsimi puține. Un articol dezvăluie faptul că “o nouă fabrică de procesare a sucului de portocale este complet automatizată și poate procesa până la 1800 de tone de portocale pe zi, pentru a produce sucul concentrat, uleiul extras din coajă și hrana pentru animale”.
Noua metodă de producție a sucului presupune introducerea în mașinărie a întregii portocale.Culturile convenționale de portocale sunt pulverizate puternic cu pesticide numite inhibitori colinesterază, care sunt extrem de toxice pentru sistemul nervos. Atunci când portocalele sunt introduse în mașinăriile fabricii pentru a fi stoarse, toate pesticidele ajung în sucul obținut în urma acestui proces. Apoi, se adaugă acizi pentru a stoarce și ultima picătură de suc din aceste portocale.
Așadar, sucul de portocale poate fi o băutură extrem de toxică. Acest lucru poate fi un motiv pentru care consumul de suc de fructe este asociat cu o rată mare de cazuri de demență.
În cadrul unui studiu, autorii analizei au descoperit că în sucul de portocale existau compuși care puteau provoca apariția cancerului. Într-o altă analiză științifică, procesele de filtrare cu gel și cromatografie lichidă de înaltă performanță au fost utilizate pentru a obține fracții mutagene din sucul de portocale încălzit.
Prin urmare, dacă dorești la micul-dejun un pahar cu suc de portocale, evită sucul comercial procesat. În schimb, stoarce câteva portocale și un grapefruit: procesează sucul singur! Amestecă sucul proaspăt cu apă minerală și un vârf de sare și obții o băutură revigorantă.
  • Prepararea optimă a mâncării – făcută cu dragoste
Prepararea mâncării este de fapt o activitate sacră. Potrivit unei vorbe ezoterice, “Dacă o femeie ar putea vedea scânteile de lumină care ies din vârful degetelor sale atunci când gătește și energia care se revarsă în mâncare, atunci ea și-ar da seama de modul în care ființa ei participă la pregătirea hranei pentru cei dragi.
Gătitul este una din cele mai puțin înțelese activități ale vieții, mai ales în ceea ce privește modul în care sentimentele care fac parte din procesul de pregătire al mâncării afectează pe toată lumea care ia parte la această activitate. Gătitul ar trebui să fie un proces care nu se face în grabă, să fie liniștit și plin de fericire, deoarece energia care ajunge în mâncare are un impact asupra energiei receptorului.
 “Din acest motiv, liderii spirituali din est nu mănâncă niciodată mâncare pregătită de altcineva în afară de proprii lor chelas (discipoli). Persoana care pregătește mâncarea ar putea fi singura persoană din întreaga casă aflată la un nivel avansat din punct de vedere al spiritualității. O încărcătură activă de fericire, puritate și pace, va ajunge în mâncarea pregătită, iar aceasta încărcătură emoțională ajunge apoi și la ceilalți membri ai familiei și îi binecuvântează.”
Pentru a fi sănătoși, trebuie să ne pregătim singuri mâncarea, pentru noi înșine și pentru familiile noastre. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să petreci ore întregi în bucătărie, dar trebuie să petreci ceva timp și în acea încăpere a casei, pregătind mâncarea cu înțelepciune și dragoste.
Dacă nimeni din cadrul familiei nu are timp să pregătească mâncarea, trebuie să te așezi și să îți regândești modul în care îți petreci timpul, deoarece aceasta este singura modalitate de a le oferi copiilor tăi o hrană cu adevărat sănătoasă.
Articol realizat pe baza unei prezentari la Conferinta anuala a Sanatatii Consumatorului din Canada, de autoarea Sally Fallon Preluare articol de pe http://www.financiarul.ro
preluare de pe sursa:
http://newsinfo1000.wordpress.com/2013/03/18/secretele-murdare-ale-industriei-de-procesare-a-alimentelor-2/
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *