Pe data de 23 septembrie 2013, peste 80.000 de oameni s-au adunat în orașul slovac Kočice pentru a participa la primul Marș pentru Viață desfășurat vreodată în Slovacia. Numărul mare al participanților i-a surprinschiar și pe organizatorii evenimentului.

 Conform publicației Hlavné Správy, au fost atât de mulți încât traseul de 2,5km, stabilit inițial pentru marș, a fost neîncăpător pentru participanți,mulțimea ocupând majoritatea străzilor din centrul orașului. Deși ar fi trebuit să înceapă la 12:30, la ora 15 cea mai mare parte a mulțimii nu apucase încă să se deplaseze „din cauza masei mari de oameni care umplea complet strada”.

Organizatorii Marșului pentru Viață au spus că scopul lor a fost acela de amobiliza publicul pentru a putea astfel demonstra legiuitorilor suportul de care se bucură „protecția vieții și a familiei formată prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, ca bază indispensabilă pentru stabilitatea și dezvoltarea vieții în Slovacia.”

Deși demonstrații pro-viață au mai avut loc și înainte, acest eveniment,organizat de Conferința Episcopilor Slovaci (KBS) cu ajutorul Forumuluipentru Viață (Forum Ÿivota), a fost primul eveniment organizat la scară națională.

„Atmosfera din oraș este electrizantă și plină de emoție, iar oamenii au lacrimi pe fețele lor”, scrie un observator, adaugând ca numărul copiilor și al persoanele cu handicap a fost „uimitor”.
Un bărbat, care s-a identificat ca fiind homosexual și care venise din afara orașului pentru a participa la marș, a declarat: „Eu sunt pro-familie. Am crescut într-o familie. Și, desigur, eu sunt în întregime pentru viață…Atitudinea pro-viață este o atitudine pentru toți oamenii.”
Miroslav Mikoláčik, membru al Parlamentului European, participant și el la marș, a declarat pentru site-ul Aleteia News: „Am fost cu toții șocați de amploarea Marșului pentru viață.

Organizatorii erau pregătiți pentru o demonstrație masivă, așteaptând aproximativ 50.000 de participanți. Cu toate acestea, potrivit estimărilor inițiale, au participat de fapt între 70.000 și 80.000 de oameni. Au venit oameni și din Polonia, Ungaria și Republica Cehă.

Organizatorii au folosit 4 kilometri de cordoane de securitate, 100 de panouri infromative, 10.000 de baloane, 100.000 de pliante informative. Au fost pregătite locuri de parcare pentru 500 de autocare și 5.000 de mașini. Au existat trei trenuri speciale, care au plecat din Bratislava și Zilina spre Kočice, oraș care are 250.000 de locuitori.
Într-o scrisoare pastorală citită în bisericile catolice din țară, la 1 septembrie, episcopii slovaci au cerut credincioșilor și tuturor celor care cred în valorile vieții să participe la Marșul Național pentru Viață.
Episcopii au avertizat că atitudinea multor deputați și persoane care au un impact asupra opiniei publice din Slovacia se concentrează mai mult pe moarte decât pe viață. Ei au subliniat că introducerea în unele țări a unor legi care permit eutanasia, precum și avortul și experimentele genetice, sunt toate motive de îngrijorare, menționând că în timp ce „copiii nenăscuți sunt uciși cu cruzime, și persoanele în vârstă, bolnavii sau alte categorii sociale care sunt incomode sunt, de asemenea, supuse riscului.”
Explicând alegerea locului pentru primul Marș pentru Viață, părintele Skurla,co-organizator a spus: „Kočice, în calitate de Capitală Europeană a Culturiidin acest an, este un loc bun pentru a face apel la popor pentru protejarea vieții ca o expresie culturală de bază.” (Kočice și Marsilia sunt cele două Capitale Europene ale Culturii în anul 2013.)
Începând cu 1986, în Slovacia, avortul la cerere a fost legalizat pentru sarcini de până la 12 săptămâni. Fetele de 16-17 ani pot face avorturi fără consimțământul părinților, deși este necesar ca familia să fie anunțată.Ratele de avort sunt totuși in scădere, de la un vârf atins la sfârșitul anilor 1980, imediat după liberalizarea legii, de 40 de avorturi la 1000 de sarcini(aproximativ 35% din numărul total de sarcini), ajungându-se la o rata de 15 avorturi la 1000 de nașteri, adica o scădere de aproximativ 73%.

Sursa: Vremuri Vechi via Life Site News - http://vremurivechisinoi.blogspot.ro/2013/09/slovacia-socheaza-europa-cu-colosalul.html

Foarte interesant si acest articol, daca aveti google traslate:
http://www.topky.sk/cl/100278/1362206/Nocna-panika-v-Bratislave–Vieme–co-mohlo-sposobit-strasidelne-zvuky-nad-mestom-

sursa: bindiribli.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares