StefaniaMaracineanu

Ștefania Mrcineanu(n.18 iunie1882,București; d.15 august1944) a fost ochimistșifizicianromn de renume internațional, care a formulat teorii despreradioactivitate,radioactivitatea artificialși procedeul de declanșare artificial aploii.[1][2][3][4]

Ștefania Mrcineanu s-a nscut n București, la18 iunie1882. Se știu foarte puține detalii despre viața ei timpurie, cu excepția faptului c a avut o copilrie nefericit, despre care ea nu a vrut s vorbeasc. A studiat la LiceulElena Doamnadin București și apoi a urmat cursurile Facultții de Științe Fizico-Chimice, pe care a absolvit-o n1910.A activat o perioada ca profesoara laȘcoala Central din București, o școal public de fete.

ncepnd din1922, cu ajutorul unei burse, Ștefania Mrcineanu a urmat cursurile de radioactivitate ținute deMarie CurielaInstitutul Radiuluidin Paris.n1924și-a susținut lucrarea de doctorat cu titlulRecherches sur la constante du polonium et sur la pntration des substances radioactives dans les mtauxla UniversitateSorbonnedin Paris pentru care a primit calificativulTres Honorable.Cu o scurt ntrerupere, rmne n continuare șase ani la Paris pentru a studia efectul radiației solare asupra substanțelor radioactive. Pe cnd studia radioactivitateapoloniului, Ștefania Mrcineanu a observat c timpul de njumtțire al poloniului pare s depind de materialul pe care este depozitat proba de poloniu. Explicația dat de ea acestui fenomen a fost c particulele alfa emise de poloniu ar transforma materialul substratului ntr-un element radioactiv.

n 1930 s-a ntors n Romnia și a devenit colaboratoare a profesoruluiDimitrie Bungențianula Universitatea din București, reușind s creeze cu mijloace proprii primul Laborator de Radioactivitate din Romnia. Cu ajutorul profesorilor Bungențianu șiNicolae Vasilescu-Karpenexperimenteaz o metod de declanșare a ploilor artificiale prin dispersarea de sruri radioactive n nori.

n 1935,Premiul Nobelpentru chimie a fost atribuit luiFrdric Joliot-CurieșiIrène Joliot-Curiepentru descoperirea radioactivitții artificiale. Ștefania Mrcineanu a exprimat consternarea ei pentru faptul c Irene Joliot-Curie folosise o mare parte din observațiile sale de lucru referitoare la radioactivitatea artificial, fr s menționeze aceasta. Mrcineanu a susținut public c a descoperit radioactivitatea artificial n timpul anilor ei de cercetare din Paris.

A fost membru corespondent alAcademiei de Științe din Romniancepnd cu21 decembrie1937

Savanta s-a mbolnvit de cancer, cauzat de iradieri și a murit la data de 15 august 1944.

Ștefania Mrcineanu a studiat legtura dintre radioactivitate și ploi, iar mai trziu relația dintre cutremure și precipitații. Ea s-a lansat și n alte ipoteze controversate, cum ar fi influența razelor de soare sau chiar a apei de ploaie asupra radioactivitții.[6]Ipoteza c razele de soare ar putea induce radioactivitate artificial a fost dezbtut ndelung n comunitatea științific de atunci, att n Franța, ct și n Germania și Anglia. Se pare c disputa a fost destul de aprins și a contribuit la izolarea Ștefaniei Mrcineanu de grupul de la laboratorul Curie

ROMFILATELIA, o institutie plina de surprize. Maria Tanase sau Edith Piaf? Stefania Maracineanu circula prin lume cu fotografia Mariei Curie. Un scandal cu valente internationale care impune o mare curatenie la OSIM, Romfilatelia si Ministerul pentru Societatea Informationala :

Marie Curie alias Stefania Maracineanu in viziunea Romfilatelia - Info Ziaristi OnlinePrin luna mai, un cititor pasionat de istorie alRoncea.RosiZiaristi Online,mai atent chiar decat noi la observarea intregii vieti cotidiene nationale, ne-a atras atentia asupra unei nerozii: vrand sa omagieze “Ziua Mondial a Proprietii Intelectuale” (!),Romfilateliaa gafat nepermis, printr-o emisiune postala care o reprezinta pe savanta romanca Stefania Maracineanu cu figura polonezei Marie Curie. Practic, in aprilie a.c., Romfilatelia a emis o marca postala in care este onorata si marea noastra fizicianaStefania Maracineanu, neonorata cu un Premiu Nobel, desi ea este de fapt autoarea descoperirii radioactivitatii artificiale, inca din 1924. Premiul Nobel pentru aceeasi descoperire (!) a fost luat in 1935 deIrène Joliot-Curie, fiica lui Pierre Curie si aMariei Curie, in laboratoarele careia lucrase, la Paris, romanca noastra nedreptatita, care a mai realizat si prima ploaie artificiala din lume, in 1931. Nedreptatita atunci, nedreptatita si acum, de data aceasta de o institutie a statului roman, respectiv Romfilatelia, autoarea neroziei in cauza, si anume a prezentarii la nivel international a Stefaniei Maracineanu (fotoArt-zone.ro aici) prin fotografia… Mariei Curie (fotoNobelprize.org aici), pe marca postala consacrata.

Am solicitat atunci, in mai, un raspuns oficial de laPosta Romana, tinand cont ca este vorba de o marca postala iarPosta Romana este acționar unic la Romfilatelia– societatea specializat n editarea și comercializarea mrcilor poștale romnești.

Sesizarea mea a fost foarte simpla:

“Lucrez la un articol privind o problema a Romfilatelia. V-o sesizez si Dvs pentru ca trebuie remediata si chiar va intreb: cum va fi remediata?

Pe 26 aprilie, Romfilatelia a emis o emisiune cu timbre dedicate femeilor si inventicii, de Ziua Mondial a Proprietii Intelectuale (!).

http://www.romfilatelia.ro/marci/colectia.php?ContentID=693&Year=2013

Romanca reprezentata in aceasta emisiune, Stefania Maracineanu, nu este Stefania Maracineanu ci… Marie Curie!”. Si prezentam dovezile izbitoare.

Din pacate acest raspuns n-a venit. Dupa vreo doua luni am repetat solicitarea. Degeaba. Atunci m-am indreptat spre faptasi, desi banuiam dinainte ce raspuns voi primi. Intre timp, dupa cum aflu chiar azi, si o revista specializata in filatelie –Philatelica.ro, cinste ei! – a sesizat Ministerul pentru Societatea Informationala.

Intorcandu-ne la faptasi, pana sianuntul oficial de pe site-ul Romfilateliain privinta marcii dedicate Stefaniei Maracineanu sufera de lacune grave. Dincolo de ridicolul ca aceasta emisiune de marci este introdusa cu ocazia “Zilei Mondiale a Proprietii Intelectuale”(26 aprilie), proprietate incalcata chiar de Romfilatelia prin atribuirea unui alte fotografii savantei noastre, imagine care are drepturile ei de autor, in explicatia “stiintifica” a societatii de stat Romfilatelia se afirma in cazul neatribuirii Premiului Nobel ca “reparaia moral a fost fcut n 1934 de ctre fiica Mariei Curie ntr-un articol publicat n „News Wiener Journal” n care afirma cu trie c„domnioara Mrcineanu a anunat n 1924 descoperirea radioactivitii artificiale””. Cu tarie, fara tarie, cum putea fi o reparatie morala un rand dintr-un articol (prezentat fara citarea sursei exacte) aparut intr-un ziar din 1934, cand Premiul Nobel a fost oferit Irinei Curie in… 1935?!

Ignoranta si chiar prostia angajatilor Romfilatelia este asezonata cu un tupeu pe masura, dupa cum veti putea citi singuri mai jos. Ca sa sintetizez: in ciuda tuturor evidentelor ca fotografia prezentata pe emisiunea postala ce ar reprezenta-o pe savanta Stefania Maracineanu este, de fapt, Marie Curie,directoarea Romfilatelia, Cristina Popescu(in atentia ANI – fara declaratie de avere si interese la vedere, pe site-ul oficial), emite catre Ministerul pentru Societatea Informationala un raspuns abracadabrant, plin de rautati nejustificate la adresa autorului sesizarii din Philatelica.ro, profesorul iesean Florin Patapie Raicu,presedinte al Societatii Filatelice “Moldova”, in care “madama timbrelor” sustine sus si tare ca fotografia Mariei Curie o reprezinta pe Stefania Maracineanu si ca ea n-a gresit cu nimic si aca – aca, ca o aa, il ameteste de cap pe Dan Nica, ministrul comunicatiilor, sustinand in incheiere ca realitatea frapanta este “o speculatie”.

Chiar astazi,Romfilatelia ne anunta, fara a ne oferi insa si o imagine (aceeasi lipsa de profesionalism), ca a “introdus n circulație o emisiune de mrci poștale, dedicat aniversrii unui secol de la nașterea Mariei Tnase”. Mi-e si frica sa o caut: o fi Maria Tanase sau Edith Piaf?

Concluzionez: Romfilatelia, Posta Romana si Ministerul Societatii Informationale au o problema. Mai mare chiar decat Cristina Popescu. Si aceasta se numeste neprofesionalismul cras care strabate intreaga noastra societate, de la nivelele cele mai marunte – care au permis acest fals (ziaristi grabiti dupa care s-au luat functionari si mai grabiti) – pana la conducatori de institutii ale statului roman. De fapt, aceasta este expresia generala a prostiei si ticalosiei instaurate in Romania, dupa 1989, pana la cel mai inalt nivel. Cum sa arate sefii unor institutii ale fostului stat roman cand credinta presedintelui Romaniei soptita infatuat la ureche filosofului-sef al tarii este ca “scoala romaneasca naste tampiti”?! Da, poate fi adevarat acest lucru, cu rezerva unui “si” de rigoare, dar grav este ca ei ajungsipresedinti. Pestele de la cap se-mpute.

Prezint mai jos articolul elegant si edificator al profesorului Florin Patapie-Raicu, publicat atat deStampland.netcat si dePhilatelica.ro, numarul din martie-aprilie a.c. (Pag 50), tradus si in limba engleza pentrueditia din mai-iunie 2013(Pag 27), cat si raspunsul halucinant al directoarei Cristina Popescu. No (more) comments.

Stefania Maracineanu sau Marie Curie Scandal Romfilatelia - Info Ziaristi Online

Transfer de personalitate prin Romfilatelia

Cu puțin timp nainte de punerea n circulaie la 26 aprilie 2013 a emisiunii de mrci potale dedicate celebrriiZilei Mondiale a Proprietii Intelectuale, un prieten filatelist din Bucuresti, dl. general de brigad (ret.) Alexandru Mateescu (un pasionat maximafilist) m-a contactat pentru a-i oferi eventuale informații suplimentare referitoare la activitatea fizicienei Ștefania Mrcineanu, imortalizat pe marca de 1 leu (Fig. 1) din respectiva serie.

Deoarece – fr excepție –Romfilateliapstreaz un ciudat secret de tip embargo informațional asupra oricrei noi emisiuni pn n ziua punerii sale n circulație, filateliștii sunt obligați s apeleze la alte surse pentru a afla care sunt imaginile mrcilor componente. Am cutat pe adresa site-uluiwww.timisoaraexpress.ro(indicat de prietenul bucureștean) și am gsit descrierea emisiunii n discuție alturi de imaginile celor trei timbre. Deși imaginile nu aveau o rezoluție grozav, am rmas siderat din prima secund dup ce am vzut c treaba nu era deloc n regul cu persoana prezentat pe marca poștal de 1 leu, aceasta nefiind fiziciana romn Stefania Mrcineanu, ci chimista polonez, stabilit n Franța, Marie Skodowska-Curie!

Cei de laRomfilateliaau fcut o gaf imens, lund fr discernmnt niște informații false de peinternetn ceea ce privește imaginea prezentat (preluat și transmis eronat n timp, din autor n autor și dinsitensite) ca fiind a romncei Ștefania Mrcineanu. Pentru a m convinge pe deplin c nu sunt eu cel care face vreo confuzie și c știu bine ceea ce am adunat n memorie de-a lungul vieții – ca fizician și ca filatelist cunosctor n domeniul tematicilor tehnico-științifice – am intrat pe diversesite-uri pentru a m autoverifica; ultimulsitecare m-a convins pe deplin de gafa monumental (n acest caz chiar o continuare a unui fel de blestem) din parteadocumentaliștilorde la Romfilatelia (așa se autodenumesc ei, nudocumentarișticum aș zice eu) a fost de laNobel Museum, unde putem gsi imaginea dinFig. 2, cu Marie Curie, la o rezoluție excelent.

Dac mergem și mai departe cu cutarea, pe site-ulArhivelor Institutului Smithsonianori pesite-ul oficial alOrganizației Premiului Nobel, vom gsi o fotografie a Mariei Curie din profil, avnd aceeași coafur și purtnd aceeași rochie inconfundabil ca n imaginea dinFig. 1, dovad a faptului c savanta a participat (probabil la cerereaFundației Nobel) la ceea ce astzi se numește uncasting– e adevrat, unul mai mic, așa ca pentru o faimoas savant și nu unul… extins ca pentru o efemer starlet TV din zilele noastre!

Din pcate, eminenta noastr fizician Ștefania Mrcineanu (de la care ne-a rmas o singurfotografie, și aceea doar una tip pașaport) a fost vduvit de un meritat Premiu Nobel, iar actuala așteptat marc poștal romneasc – dorit a fi o mic reparație moral, pus nc de acum 2-3 ani n planul de emisiuni alRomfilatelieiși tot amnat – va trebui s fie retras din circulație mpreun cu FDC-ul și cu ntregul poștal Cod 003/2013 (avnd marca fix identic cu cea adeziv n discuție), printre altele pentru a nu declanșa vreun anume tip de conflict cu Polonia sau cu Franța.

Poate ns, cum se zice pe la noi, tot rul va fi spre bine pentru c – n mica lume a colecționarilor – o greșeal filatelic recunoscut devine mai faimoas dect un timbru corect.

Iași, 25 aprilie 2013

Florin Patapie-Raicu

Si acum raspunsul comunistoid al cucoanei Cristina Popescu “stapana tibrelor”, fost referent de specialitate la Intreprinderea de Comert Exterior a Securitatii (ICE “Dunarea”) in perioada 1985-1989,care platea din bugetul Romfilatelia, cu 75 de euro pe ora, casa de avocatura “Sova, Ratiu si Asociatii”, fara a avea nici un proces, despre care aflam din Cancan (cum altfel?) ca:locuieste in “Cartierul Francez”, ce se vrea de fite de lux, si isi construieste o proprietate de mii de metri patrati la Snagov, ca isi aranjeaza ploile la Romfilateliaprin intermediul unui consilier de la Curtea de Conturi, ca foloseste masina de serviciu cu sofer cu tot in interese personale, ca are preferinte pentru blana de vizon si bijuteriile cu briliante Tennis Bracelet, etc, etc, etc. Mai adaug ca “Academia Catavencu”, fostul cuib-mama de subkaghebisti subdezvoltati mintal, avanseaza “informatia” ca actuala directoare ar fi lucrat dupa ’90 in subordinea lui Traian Ciceo (pe care boanghenii de la KKtavencu l-au urat inca de dinainte de a aparea pe piata scursura lor publicistica). Chiar daca ar fi asa, aceasta nu o absolva de nimic incriminand in acelasi timp, dupa cum isi doresc dezinformatorii nostri de profesie, un mare specialist antitero ca generalul Ciceo (intelegand prin terorism si atacurile agentilor de presa ungro-bolsevici).

Romfilatelia - Marie Curie - Stefania Maracineanu Adresa nr. 4068 din 09.07 via Ziaristi OnlineRomfilatelia - Marie Curie - Stefania Maracineanu Adresa nr. 4068 din 09.07 2 via Ziaristi Online

Romfilatelia - Marie Curie - Stefania Maracineanu Adresa nr. 4068 din 09.07 3 via Ziaristi OnlineSursa:Roncea.Ro-http://roncea.ro/2013/09/25/romfilatelia-o-institutie-plina-de-surprize-maria-tanase-sau-edith-piaf-stefania-maracineanu-circula-prin-lume-cu-fotografia-mariei-curie-un-scandal-cu-valente-internationale-care-impune-o-mare-cu/

 

, , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *