comentariu rapcea.ro: v mai amintii apariia de acum cteva zile a preedintelui Traian Bsescu, care ne minea senin de pe micile ecrane, privindu-ne direct n ochi, c “v asigur c nici un gram de aur de la Roia Montan nu a prsit Romnia” ?! Iat dovada contrarie !

RMGC a scos deja din țar o cantitate uriaș de minereu aurifer
Vicepreședintele Comisiei pentru Roșia Montan și expert minier susține c RMGC a dus n Canada și Australia 142.000 de tone de material aurifer din Munții Apuseni  Reprezentanții companiei canadiene infirm cifrele, ns nu neag trimiterea minereurilor n afara granițelor  Livrarea a nceput cu mulți ani n urm și a atins apogeul n timpul guvernrii Boc  Autoritțile romne au știut permanent de exploatarea zcmintelor, ns totul s-a desfșurat n secret  Cele 142.000 de tone de material aurifer ar putea conține peste o ton de aur și aproape patru tone de argint  Reprezentanții RMGC au confirmat, totodat, existența altor 46 de metale grele n Munții Apuseni.Senatorul Haralambie Vochițoiu, vicepreședinte al Comisiei pentru Roșia Montan și, totodat, inginer minier, a fcut mai multe dezvluiri uluitoare. Acesta a declarat c, pn n mandatul lui Emil Boc inclusiv, 142.000 de tone de material aurifer de la Roșia Montan au fost scoase din țar de ctre RMGC, sub pretextul unor analize efectuate n Australia și Canada. RMGC nu neag, ns susține c ar fi vorba de cantitți „incomparabil mai mici”, iar deputatul Florin Iordache, membru și el n comisie, l-a contrazis pe senatorul Vochițoiu, spunnd c ar fi fost vorba doar de 140 de tone.

n schimb, vicepreședintele Comisiei speciale susține c aurul luat de canadieni a fost extras, sub pretextul explorrii, inclusiv din filonul roman, mult mai bogat n aur și c avem de-a face, de fapt, cu o exploatare mascat. La cantitatea medie de 1,4 grame de aur la o ton de steril, ct susțin cei de la RMGC c ar fi concentrația de aur, calculul arat c Gabriel Resources a scos pn acum 200 de kilograme de aur și 600 kilograme de argint. ns, ținnd contul de declarațiile senatorului Vochițoiu, conform crora s-a exploatat minereu steril din filonul roman, unde concentrația de aur este de 7,8-8,2 grame/ton, RMGC a scos din țar peste o ton de aur și aproape patru tone de argint, fr s cedeze statului romn nimic.

n cursul vizitei de la Roșia Montant, pe care parlamentarii din Comisia special au fcut-o sptmna trecut, o directoare de la RMGC a fcut, fr s vrea, o dezvluire uluitoare, care, inițial, a trecut neobservat, dar a fost ns bine speculat de vicepreședintele Harlambie Vochițoiu, n principal datorit profesiei pe care acesta o are, respectiv expert minier. Directoarea a susținut c RMGC a scos din țar, pentru analize, o cantitate impresionant de material aurifer. Pe planșele pe care reprezentanții Gold Corporation le-au artat parlamentarilor, senatorul Vochițoiu a constatat c este vorba de 142.000 de tone de material steril, scoase din Romnia, ns informațiile au fost pn acum ținute la secret de canadieni. Grosul ar fi plecat din țar pn n 2012.

„Cifrele astea au fost scrise pe o planș, care ni s-a artat acolo. Numai c ei nu știau c au un inginer minier n faț. Ne-au spus c au fcut zeci de mii de forri și atunci i-am ntrebat: «Da, ați consumat mulți bani, foraje, de la suprafaț pn la 500 de metri, dup aceea ați avut de lucru și n subteran», pentru c ei au luat și din subteran s fac probe. «Da, foarte multe, am lucrat mult, de atția ani, v dați seama». Zic: «Și unde ați dus probele astea?» Zice: «n Canada, n Australia». Zic: «Și cam ct așa?». «142.000 de tone. Și cu concentrație medie de 1,4 grame de aur, așa». Unde, cum, cine garanteaz c rezultatul probelor este la care ni se spune? Și atunci deja femeia sraca și-a dat seama, e o doamn directoare, geolog (Cecilia Szentesy, n.red), care, eu sunt convins c nu are nicio treab cu chestiunea asta, a zis: «Domne, am lucrat cu institute recunoscute internațional», dar, zice, «a fost foarte scump vaporul, v dați seama c n-am cștigat nimic, n-a cștigat compania mare lucru». Ei au zis c au scos n baza licenței de explorare. Ei zic c astea sunt probe. Ei de-aia au și tcut așa 17 ani. Ei mai explorau nc vreo 20 și terminau zcmntul. Eu asta nu nțelegeam, cum o companie privat bag atția bani ntr-o chestie incert?! S stai 17 ani s tot bagi bani, de undeva trebuia s vin. Bun, la un moment dat s-a zis c speculeaz pe burs, dar ct s speculezi și pe burs, te mai duci și n jos, și n sus. Apoi am nțeles. Cum s lași s plece sute de mii de tone de zcmnt cu aur n Canada sau Australia, fr s știi unde?”, a declarat, pentru ZIUAnews, senatorul Vochițoiu.

RMGC neag, dar nu prea

Ctlin Hossu, persoana responsabil de comunicare a celor de la RMGC, a susținut c cifrele prezentate de senatorul Vochițoiu nu sunt reale, ns nu a negat faptul c s-a scos material aurifer de la Roșia Montan: „Infirmm cifrele avansate. Precizm c mostrele de roc necesare testelor metalurgice, trimise la un laborator n Australia, au fost incomparabil mai mici”.
Vicepreședintele Comisiei pentru Roșia Montan a fost contrazis și de colegul su, deputatul Florin Iordache, care a susținut c este posibil ca senatorul s fi nțeles greșit, și „a greșit la cteva zerouri”, fiind vorba, de fapt, de 140-150 de tone. „Ca s ia 150.000 de tone, ar fi trebuit s ia licența de exploatare”, a adugat acesta. ns tot despre o exploatare, una mascat, ce-i drept, a vorbit și Haralambie Vochițoiu, care și-a argumentat dezvluirile nu pe apartenența sa politic, ci a vorbit prin prisma profesiei sale, de inginer minier, a calitții de senator și vicepreședinte al Comisiei pentru Roșia Montan: “V dați seama c eu cnd vd pe o planș cifre de exploatare le nțeleg foarte bine, știu s le citesc și nu m ncurc la zerouri.”

Scoaterea minereurilor, cu aprobarea statului

„Absolut tot programul de cercetare geologic, desfșurat sub licența de explorare sau sub cea de exploatare, a fost desfșurat cu respectarea n totalitate a legislației și sub stricta supraveghere a autoritților romne competente”, a mai spus Ctlin Hossu. Practic, scoaterea celor 142.000 de tone de material steril a fost fcut cu aprobarea statului, lucru afirmat și de senatorul Vochițoiu. Totodat, acesta a fcut referire la cele 500 de note informative ale Serviciului Romn de Informații, despre care spune c este posibil s fie legate și de acest aspect. ns rmn multe ntrebri legate de tranportarea minereurilor: „S vedem vaporul, ce numr de vapor, care curs, s vedem documentele vamale. Pn acum nu știu de ce nu a pus nimeni aceste ntrebri”, ne-a declarat senatorul Vochițoiu.

48 de metale grele, la Roșia Montan

O alt dezvluire fcut, n exclusivitate pentru ZIUAnews, de vicepreședintele Comisiei speciale este aceea c reprezentanții RMGC au confirmat existența a 48 de metale grele n Munții Apuseni. „Cnd am ajuns acolo, primul lucru a fost s ne arate stația de epurare a apelor. O ap ieșea din min, deci din exploatare, și de culoarea roșie, e adevrat, dar așa i și zice, Roșia Montan, c, dintotdeauna, culoarea e roșie. Și ne-au artat cum vine apa aia roșie. Prelucrnd-o, scoteau o ap din care a și but n fața noastr un alt domn director un pahar de ap. Zic: «Domne, apa asta e din min, da? Deci spal zcmntul?!». «Da, Da, din zcmnt». Zic: «Uite ce stație inteligent aveți, foarte performant, attea metale grele s scoat din ap, s poți s bei matale». «Da, domne, 48 de metale grele, v dați seama?»”, ne-a dezvluit senatorul.

sursa: ziuanews.ro

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *