SUA și Israelul și-au pierdut dreptul de vot la UNESCO

SUA și Israelul au pierdut, începând de azi, dreptul de vot în cadrul organizației UNESCO, după ce au depășit termenul limită pentru plata contribuției obligatorii ca state membre, informează The Guardian.

SUA și Israel au încetat să plătească contribuțiile în semn de protest pentru recunoașterea Palestinei ca stat membru, în 2011.

Potrivit regulilor UNESCO, SUA și Israelul aveau ca termen limită vineri dimineață pentru reluarea plăților, în caz contrar, pierderea dreptului de vot urmând să se aplice automat.

Suspendarea plăților de către SUA (80 de milioane de dolari pe an), adică 22% din întregul buget al organizației a dus la o profundă criză finanicară pentru UNESCO, fiind afectate activități precum cercetarea în privința prevenirii pagubelor tsunamiurilor sau educarea tinerilor despre Holocaust.

Decizia a nemulțumit și reprezentanții UNESCO din SUA, care spun că pierderea dreptului de vot va afecta și alte programe promovate de America, precum combaterea extremismului prin educație sau promovarea egalității între sexe și a libertății presei.

Există de asemenea temerea că în cadrul UNESCO va scădea influența Israelului, lăsând loc criticilor pe probleme teritoriale ale statelor arabe.

Nu vom mai avea aceeași influență. Practic, din trusa noastră de scule a dispărut ciocanul“, a declarat Phyllis Magrab, comisar național al SUA în cadrul UNESCO.

sursa: jurnalul.ro

comentariu rapcea.ro: ”sărmanii” tovarăși cu tichiuțe, au rămas doar cu secera 🙂

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *