Sursa: Romania Megalitica

La Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida” din București există o pilă electrică, construită de Vasile Carpăn, care funcționează fără întrerupere de 70 de ani. Nepoții inventatorului au fost la muzeu, recent, și au exprimat intenția de a construi la Politehnica din București o copie fidelă a prototipului realizat în 1950, pentru a studia posibilitatea de produce, pentru România, curent electric gratuit.
Obiectul de patrimoniu stă într-un seif metalic blindat, chiar în biroul directoarei muzeului. Este vorba despre “Pila termoelectrică cu temperatura uniformă”,cunoscută sub numele de “Pila lui Carpăn”, realizată în 1950. Poliția a interzis conducerii muzeului să expună acest obiect fără o masură de securitate excepțională. Dar muzeul nu are bani pentru așa ceva,
de aceea o ține închisă în seif.
Pila este, de fapt, un perpetuum mobile, adică un aparat care generează energie la nesfârșit fără intervenție din exterior. Deși ar fi trebuit să se oprească de multe decenii, “Pila lui Carpăn” se încăpățânează să funcționeze, așa cum a prevăzut inventatorul ei. Oamenii de stiintă nu pot explica încă cum este posibil așa ceva.
Construirea unui perpetuum mobile a fost visul de secole al omenirii. Un aparat care să producă energie la nesfârșit, fără să primească impulsuri exterioare, ar rezolva definitiv setea de energie a civilizației actuale. În epoca modernă însă, acest vis a fost abandonat pe considerentul că ar fi o utopie.
Cei ce au continuat totuși să caute soluția, au fost marginalizați, lumea stiințifică considerându-i nebuni. Cu toate acestea, un fizician român s-a încăpățănat să-l construiască. Și se pare că a reușit. Nicolae Vasilescu Carpăn a început să lucreze la acest proiect înainte de Primul Război Mondial.

 

“Pila” a fost brevetată în 1922. Pentru oamenii de știință de astăzi este de neînțeles cum a fost posibil ca un om de o rigurozitate știintifică excepțională, asa cum a fost Carpăn, să se apuce de o asemenea “nebunie”.Lucrarea teoretică se referă la dimensiunile pe care trebuie să le aibă aparatul și materialele din care trebuie construit.Vasilescu Carpăn susține în aceasta lucrare că pila inventată de el va furniza energie electrică la nesfârșit.
După ce teoria a fost gata, s-a apucat de lucru. Voia să demonstreze printr-un prototip că ceea ce calculase era corect. Prototipul a fost gata în 1950. Era vorba, în fapt, despre două pile electrice legate în serie, care pun în miscare un minimotor galvanometric. Acesta, la rândul său, mișca o paletă conectată la un întrerupător. La fiecare jumătate de rotire paleta deschidea circuitul, pentru ca la a doua jumătate de rotație să-l închidă. Timpul de rotație a elicei era calculat în așa fel încât pilele să aibă timp de reîncărcare, respectiv pentru refacerea polarității în perioada cât circuitul este deschis. Motorul și paletele aveau drept scop demonstrarea faptului că pilele furnizează energie electrică. Astazi nu mai este nevoie de așa ceva, deoarece există aparate de măsură și control performante.
Ieșit din comun este faptul că o pila electrică (generator electric considerat stramoșul bateriei) nu poate trăi mai mult de 5 ani, maximum 10 în cazul celor mai performante. După care se poate arunca, deoarece unul din electrozi se corodează, iar înlocuirea lui înseamnă, de fapt, o pilă electrica nouă. Generatorul electric al fizicianului român s-a încapațânat însă să funcționeze și după 70 de ani de la construire.
Măsurătorile făcute recent la bornele pilei indicau un curent electric cu o tensiune de valoarea celei calculate de inventator, lucru inexplicabil pentru oamenii de știință.Pentru a intra un pic în detaliu, trebuie spus că, spre deosebire de ceea ce se învață la fizică în clasa a VIII-a, “Pila lui Carpăn” are un electrod din aur, altul din platină, iar electrolitul, lichidul în care sunt imersați cei doi electrozi, este acid sulfuric de puritate ridicată. Materialele din care este construita pila reprezintă doar un aspect al problemei. Conform calculelor lui Carpăn, s-ar putea construi un aparat similar, de gabarit – respectând exact proporțiile celui existent – care să dezvolte o energie mult mai mare.
Un asemenea generator ar putea alimenta la nesfârșit o navă spațială care să călătorească în Cosmos, de pildă. Pentru aplicarea invenției trebuie făcut însă un studiu preliminar de fezabilitate. Or, așa ceva nu este posibil, atâta timp cât despre minunea lui Carpan nu știe decât un cerc restrâns de oameni de specialitate. Au fost câteva comunicari știintifice la Paris, București și Bologna, în care s-a prezentat pe larg invenția. În deceniile trecute, mecanismul minune a constituit chiar obiect de cercetare la Universitatea din Brașov și Politehnica din București.
Surse din cadrul Politehnicii bucureștene ne-a spus că nepoții lui Carpăn au contactat facultatea și muzeul Tehnic pentru a găsi soluția de a face o copie fidelă a pilei electrice, ținând cont și de faptul că documentele care conțin datele tehnice ale obiectului sunt tot la muzeul “Leonida”. Această copie va fi folosită pentru a construi un aparat care să rezolve pentru totdeauna nevoia de energie – adică să producă curent electric gratuit.
 

 

NICOLAE VASILESCU-KARPEN

22 decembrie 1870, Craiova — 2 martie 1964, București
om de știință, inginer, fizician și inventator român
S-a născut în Craiova la 22 decembrie 1870. După terminarea liceului, urmează cursurile Școlii Naționale de Poduri și Șosele din București pe care o absolvă, în mod strălucit, ca șef de promotie, în anul 1891, pe când nici nu împlinise vârsta de 21 de ani.

Atras de domeniul electrotehnicii, tânărul inginer român a plecat la Paris. Va frecventa aici cursurile Școlii Superioare de Electricitate al cărei diplomat ajunge în anul 1900 – și, paralel, pe cele ale Universității, al cărei licențiat în știinte fizice va deveni în anul 1902. Rămâne în continuare în capitala Franței pentru a-și face doctoratul în fizică. După doi ani, în 1904, obține titlul de doctor cu tezaRecherches sur l’effect magnetique des corps electrise en mouvement.
Apreciat pentru realele sale însușiri, Nicolae Vasilescu-Karpen a fost numit profesor la catedra de electrotehnică a Universității din Lille, pe care a ilustrat-o, timp de un an, cu o activitate didactică unanim apreciată de tinerii săi studenți. Dorul său de țară, dorința de a-i consacra toata priceperea și puterea de muncă, îl îndeamnă să se reintoarcă în patrie (1905).
     În anul 1909, a propus pentru prima oară în lume, printr-o notă adresată Academiei de Științe din Paris, folosirea curenților purtători de înaltă frecvență pentru telefonia prin cablu la mare distanță. A realizat pilele Karpen, care funcționează folosind exclusiv căldura mediului ambiant. S-a numărat printre cei care au adus o valoroasă și incontestabilă contribuție la realizarea complexelor mijloace tehnice în măsură să asigure transportul omului pe Lună.
După aprecierea profesorului I. Solomon, președinte al Societății Franceze de Fizică – Vasilescu-Karpen “a inventat pila de combustie cu o jumătate de secol înainte ca oamenii să ajungă pe Lună datorita ei”.
A desfășurat o amplă activitate de cercetări originale în domeniul elasticității, aerodinamică, atomistică, termodinamică, electrostatică, teoria cinetică, electromagnetism, fizică-chimie, electrochimie și pile electrice. A efectuat studii asupra aderenței fierului la beton. A construit postul de telegrafie de la Băneasa (1914). A scris sau a aparticipat la proiecte de centrale electrice și la proiecte de electrificare a orașelor (Câmpina, Constanța). A scris numeroase tratate.- 1904 – Recherches sur l’effect magnetique des corps electrise en mouvement
– 1925 – Manual de electrotehnică generală
– 1942 – Electricitate
– 1957 – Fenomene și teorii noi în electrochimie și chimie fizică

Surse:
Personalități românești ale științelor naturii și tehnicii, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1982

 

PILE ELECTRICE
Pila electrică este un dispozitiv electrochimic ce transformă energie rezultată dintr-o reacție chimică în energie electrică. Este vorba de generare de electroni și de asigurarea circulației lor într-un anumit sens. La origine, termenul desemna un element unic format din doi electroozi și un electrolit.
Au fost descoperite pile electrice ce au funcționat în urmă cu peste două milenii. Pilele din Bagdad (au fost descoperite sute de astfel de dispozitive) reprezintă exemple semnificative privind cunoștințele lumii antice (controversate pentru că oarecari „specialiști” nu suportă ce nu stă scris în cartea de istorie).Istoria modernă (cunoscută) a pilelor începe cu experimentele lui Luigi Galvani (1786) sau Alessandro Volta (1799). Alți savanți și-au adus aportul la perfecționarea pilelor: John Daniell (1836), Wiliam R Grove (1839), Gaston Plante (1859), Georges Leclanche (1866), Hermann von Helmholtz (1879), Thomas Edison (1901) și enumerarea poate continua cu zeci și sute de cercetători (fizicieni, chimiști, instituții, etc), dar ceea ce trebuie remarcat este faptul că nici o istorie a pilei electrice, fie scrisă de români, fie scrisă de oricine altcineva,
niciuna nu îl amintește pe Nicolae Vasilescu – Karpen !
Concluzii

Pila Karpen nu se poate studia, nici măcar nu se poate vedea.

Pila Karpen funcționează folosind exclusiv energia termică a mediului ambiant, acesta fiind un seif sau un gât.
Pila Karpen a fost catalogată ca pilă de concentrație fie dintr-o înțelegere greșită a fenomenului, fie din necunoaștere,evident, fie în mod voit, dezinformativ pentru a nu putea fi reprodusă și utilizată pe scară largă.Se crede totuși că este folosită, nedovedit însă, de agenții spațiale și în aplicații militare.

Dezinformarea este completată cu extraordinar de slaba informare. Vechi articole au dispărut, cele rămase conțin informații contradictorii, foarte multe greșite și se folosesc metode de „pierde-urma” cum ar fi rebotezarea inventatorului: astfel el poate fi găsit sub numele de Carpen sau chiar Carpan.

Locul unde se află pila Karpen se bănuiește a fi seiful muzeului, dar platina și argintul pot fi foarte bine și la gâtul unei farmaciste sau a unei europarlamentare.
Nicolae Vasilescu – Karpen a descoperit ceva ce nu trebuie știut. În „Annales de l’Academie Roumaine” din 1944 el scrie articolul „Nouvelle théorie des piles électriques. Rôle des électrons. Piles contre­disant le second principe de la thérmo­dynamique” (Noua teorie a pilelor electrice. Rolul electronilor. Pile ce contrazic principiul al II-lea al termodinamicii). Oare de ce ne este atât de greu să ne dezbărăm de concepții învechite, de preconcepții îndoctrinate, de blocaje mentale, de buchia manualului tipărit în primă ediție în 1956 ? După Newton a urmat Einstein, dar puțini sunt cei ce știu asta.
Și o ultimă concluzie:
România este singurul mediu ostil dezvoltării inteligenței românești.
Admin, Romania Megalitica

Sursa: Romania Megalitica

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares