Șefii Jandarmeriei Române sunt foști ofițeri de Securitate!

Foto: Timi Șlicaru

Brutalitatea intervențiilor jandarmilor în Piața Universității, legăturile strânse cu PDL nu sunt deloc întâmplătoare. Jandarmeria română este condusă la vârf de doi foști ofițeri de Securitate.

Foști securiști, numiți în 2011 la conducerea Jandarmeriei

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonelul Costel Gavrilă, și șeful Statului Major al Jandarmeriei, colonelul Adrian Faur, sunt foști ofițeri de Securitate. În CV-ul celor doi apare informația mincinoasă că ar fi absolvit cursurile Școlii de Ofițeri de Jandarmi de la Băneasa. Amândoi au urmat cursurile între 1984 și 1987, dar în perioada respectivă nu exista Jandarmeria, iar denumirea era Școala de Ofițeri de Securitate Băneasa.

Cei doi șefi ai Jandarmeriei au și „profesat” sub culorile Securității, chiar dacă la trupele de Securitate. Costel Gavrilă a fost comandant de pluton la UM 0843 din Câmpulung între 1987 și 1990, iar Adrian Faur a fost comandant de pluton și comandant de companie la UM 0866 Sf. Gheorghe. Cei doi ar trebui să iasă în public și să precizeze dacă efectivele pe care le-au condus în timpul regimului comunist au avut misiuni de luptă în perioada 17-22 decembrie 1989. Menționăm că în decembrie 1989, înaintea căderii lui Nicolae Ceaușescu, trupele de Securitate au fost utilizate în acțiuni represive.

Ceea ce șochează este faptul că actuala Putere, sau mai precis Traian Băsescu, a numit în funcții doi foști ofițeri de Securitate în anul 2011, adică la 22 de ani de la căderea comunismului. La începutul anilor ’90, Ion Iliescu a fost virulent criticat pentru că a menținut securiști în serviciile secrete, jandarmerie și poliție. Numirea în 2011 demonstrează că actuala Putere nu are nici cea mai mică intenție de a ține cont (măcar) din punct de vedere moral de lustrație.

Vânătorii de anticomuniști, la panoul de onoare

Pe site-ul Jandarmeriei române există „Galeria comandanților”. Aici tronează portretele celor care au condus Jandarmeria încă de la începuurile ei, din a doua jumătate a secolului 19. Surprinzător, tot aici sunt expuse și portretele celor care au comandat Trupele de Securitate. (Menționăm că, în 1949, Jandarmeria a fost desființată și înlocuită cu Trupele de Securitate.) Îi regăsim la acest veritabil panou de onoare printre alții și pe generalul Ieremia Popescu (comandant al trupelor de Securitate între 1949 și 1954), generalul Stelian Staicu (comandant între 1954 și 1956) și Ioan Șerb (comandant între 1956 și 1964). Cei trei au comandat trupele de Securitate în perioada 1949-1960 în care acestea s-au „remarcat” prin vânătoarea de anticomuniști mai mult sau mai puțin organizați în grupări de partizani. Sub gloanțele trupelor conduse de cei trei au căzut foarte mulți dintre cei care s-au ridicat împotriva regimului comunist. Tot în perioada respectivă, trupele de securitate au fost utilizate în acțiuni represive împotriva agricultorilor care refuzau să intre în cooperative și au mai fost utilizate în orice acțiune de forță ale statului comunist. A expune astfel de personaje la panoul de onoare reprezintă o jignire pentru cei care au murit și pentru cei care au fost prigoniți în timpul regimului comunist.

Uite Securitatea, nu e Securitatea

Tot pe site-ul Jandarmeriei este postat și istoricul instituției. În text apare la un moment dat următoarea formulare: „Prin Ordinul nr. 10052 din 23 ianuarie 1949 al secretariatului pentru trupe al M.I. se înființează Trupele de Securitate. Ulterior, toate trupele de jandarmi și centrele de instrucție trec la Comandamentul trupelor de Securitate, pe când toată Jandarmeria rurală se subordonează Direcției Generale a Miliției. Aceasta a pus capăt, pentru un timp, existenței principalei instituții organizată militar în România democrată pentru paza, protecția și menținerea ordinii constituționale și de stat, pentru apărarea libertății cetățenești, a proprietății, a persoanelor fizice și juridice”. Ținând cont de aceste informații din „Istoricul Jandarmeriei”, se impun următoarele întrebări: de ce coloneii Gavrilă și Faur nu recunosc în CV-ul lor că au fost ofițeri în fosta Securitate și au „botezat” și au încercat prin utilizarea denumirii de Jandarmerie în anii în care ea era desființată să păcălească opinia publică? Din moment ce între 1949 și 1990 Jandarmeria nu a existat, de ce în galeria comandanților apar și șefii Trupelor de Securitate? Menționăm că, pentru uzul publicului larg, pe Wikipedia, sunt prezentați doar comandanții din perioada de până în 1949 și din 1990 încoace.

sursa: cotidianul.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer