efii Jandarmeriei Romne sunt foti ofieri de Securitate!

Foto: Timi licaru

Brutalitatea interveniilor jandarmilor n Piaa Universitii, legturile strnse cu PDL nu sunt deloc ntmpltoare. Jandarmeria romn este condus la vrf de doi foti ofieri de Securitate.

Foti securiti, numii n 2011 la conducerea Jandarmeriei

Inspectorul general al Jandarmeriei Romne, colonelul Costel Gavril, i eful Statului Major al Jandarmeriei, colonelul Adrian Faur, sunt foti ofieri de Securitate. n CV-ul celor doi apare informaia mincinoas c ar fi absolvit cursurile colii de Ofieri de Jandarmi de la Bneasa. Amndoi au urmat cursurile ntre 1984 i 1987, dar n perioada respectiv nu exista Jandarmeria, iar denumirea era coala de Ofieri de Securitate Bneasa.

Cei doi efi ai Jandarmeriei au i „profesat” sub culorile Securitii, chiar dac la trupele de Securitate.Costel Gavril a fost comandant de pluton la UM 0843din Cmpulung ntre 1987 i 1990, iarAdrian Faur a fost comandant de pluton i comandant de companie la UM 0866Sf. Gheorghe. Cei doi ar trebui s ias n public i s precizeze dac efectivele pe care le-au condus n timpul regimului comunist au avut misiuni de lupt n perioada 17-22 decembrie 1989. Menionm c n decembrie 1989, naintea cderii lui Nicolae Ceauescu, trupele de Securitate au fost utilizate n aciuni represive.

Ceea ce ocheaz este faptul c actuala Putere, sau mai precis Traian Bsescu, a numit n funcii doi foti ofieri de Securitate n anul 2011, adic la 22 de ani de la cderea comunismului. La nceputul anilor ’90, Ion Iliescu a fost virulent criticat pentru c a meninut securiti n serviciile secrete, jandarmerie i poliie. Numirea n 2011 demonstreaz c actuala Putere nu are nici cea mai mic intenie de a ine cont (mcar) din punct de vedere moral de lustraie.

Vntorii de anticomuniti, la panoul de onoare

Pe site-ul Jandarmeriei romne exist „Galeria comandanilor”. Aici troneaz portretele celor care au condus Jandarmeria nc de la ncepuurile ei, din a doua jumtate a secolului 19. Surprinztor, tot aici sunt expuse i portretele celor care au comandat Trupele de Securitate. (Menionm c, n 1949, Jandarmeria a fost desfiinat i nlocuit cu Trupele de Securitate.) i regsim la acest veritabil panou de onoare printre alii i pe generalul Ieremia Popescu (comandant al trupelor de Securitate ntre 1949 i 1954), generalul Stelian Staicu (comandant ntre 1954 i 1956) i Ioan erb (comandant ntre 1956 i 1964). Cei trei au comandat trupele de Securitate n perioada 1949-1960 n care acestea s-au „remarcat” prin vntoarea de anticomuniti mai mult sau mai puin organizai n grupri de partizani. Sub gloanele trupelor conduse de cei trei au czut foarte muli dintre cei care s-au ridicat mpotriva regimului comunist. Tot n perioada respectiv, trupele de securitate au fost utilizate n aciuni represive mpotriva agricultorilor care refuzau s intre n cooperative i au mai fost utilizate n orice aciune de for ale statului comunist. A expune astfel de personaje la panoul de onoare reprezint o jignire pentru cei care au murit i pentru cei care au fost prigonii n timpul regimului comunist.

Uite Securitatea, nu e Securitatea

Tot pe site-ul Jandarmeriei este postat i istoricul instituiei. n text apare la un moment dat urmtoarea formulare: „Prin Ordinul nr. 10052 din 23 ianuarie 1949 al secretariatului pentru trupe al M.I. se nfiineaz Trupele de Securitate. Ulterior, toate trupele de jandarmi i centrele de instrucie trec la Comandamentul trupelor de Securitate, pe cnd toat Jandarmeria rural se subordoneaz Direciei Generale a Miliiei. Aceasta a pus capt, pentru un timp, existenei principalei instituii organizat militar n Romnia democrat pentru paza, protecia i meninerea ordinii constituionale i de stat, pentru aprarea libertii ceteneti, a proprietii, a persoanelor fizice i juridice”. innd cont de aceste informaii din „Istoricul Jandarmeriei”, se impun urmtoarele ntrebri: de ce coloneii Gavril i Faur nu recunosc n CV-ul lor c au fost ofieri n fosta Securitate i au „botezat” i au ncercat prin utilizarea denumirii de Jandarmerie n anii n care ea era desfiinat s pcleasc opinia public? Din moment ce ntre 1949 i 1990 Jandarmeria nu a existat, de ce n galeria comandanilor apar i efii Trupelor de Securitate? Menionm c, pentru uzul publicului larg, pe Wikipedia, sunt prezentai doar comandanii din perioada de pn n 1949 i din 1990 ncoace.

sursa: cotidianul.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *