Feed on
Posts
Comments

Ponta, slugoiul Chevron-ului

Azi dimineață, pe la orele 4, jandarmii români înviorați de parada și defilările Zilei Naționale, au decis că e cazul să marcheze finalul acestei sărbători cu o descindere în forță în satul Pungești, acolo unde compania americană Chevron vrea cu totdinadinsul să exploateze gazele de șist.

Așa că au venit cu noaptea în cap, precum hoții, și i-au luat pe sus pe cei care își făcuseră tabăra de protest vis-a-vis de locul destinat instalațiilor de exploatare, din curtea unui localnic, unde campau cu acordul acestuia. Teroarea s-a instalat în tot Pungeștiul. Fără nici un temei legal, jandarmii au ridicat oameni din case, de pe stradă, recurgând uneori la violență.

1451406_740106736017531_1262377885_n

După această dimineață fatidică, premierul Ponta declară ritos: Cred ca Romania poate fi o tara democratica si puternica daca toti respectam legile si daca nu acceptam – si nu vom accepta – ca 20, 30, 50, 70 de oameni sa incalce legea“.

Despre ce lege o vorbi domnul Ponta – mă întreb eu, un membru al aceleiași bresle de oameni ai legii. Probabil că dumnealui se referă la DREPTUL CELUI MAI PUTERNIC, iar nu la dreptul pe care legea îl statutează.

Căci altfel nu înțeleg cum Jandarmeria Română, brațul armat al Statului Român, intervine într-o chestiune civilă, de drept privat. Căci Chevron este o persoană de drept privat, ca și localnicii din Pungești. Chevron este o firmă, un SRL care a pus mâna pe un teren pe care intenționează să îl exploateze. Putea fi o carieră de piatră. Sau o pășune, nu contează. Dacă cineva îmi ocupă pășunea, sau casa, chem poliția. Poliția face dosare penale, însă pentru evacuarea intrușilor, ridică din umeri și mă pune să îi dau pe respectivii în judecată, pentru a obține o hotărâre de evacuare de pe proprietatea mea. Abia după obținerea unei astfel de hotărâri judecătorești, în care fiecare parte își prezintă argumentele și apărările în fața unei instanțe, jandarmeria poate aplica LEGEA doar în ajutorul unui executor judecătoresc, chemat să o impună, sub forma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Însă la noi străinii ne calcă în picioare în propria noastră țară, bătându-și joc de legile noastre.

De ce nu scoate Jandarmeria din casele ocupate abuziv pe țiganii din centrul vechi al Bucureștiului sau Timișoarei ? De ce acolo domnul Ponta nu cere respectarea legii ?

Să înțelegem că Chevron se identifică cu STATUL, și trebuie apărat ca atare de forța publică – fără nici un fel de formalitate prealabilă ?

Însă ce drept are Jandarmeria Română să pătrundă și să evacueze oamenii de pe proprietăți private ale unor săteni, DECI CARE NU SUNT ALE STATULUI SAU ALE CHEVRON-ULUI ?! UNDE ESTE DREPTUL DESPRE CARE VORBEAȚI, DOMNULE PONTA ? Reminescențe de procuror-anchetator, format la vechea școală stalinistă ! Și mai are tupeul și nerușinarea să vorbească de respectarea legii acest individ ?!

Acum știm cine conduce în realitate România, dacă ne autoiluzionam cumva: România este condusă de Chevron, care dictează Jandarmeriei române să îi curețe terenurile de intruși, și să îi păzească proprietatea pe banii noștrii, ai românilor. România este condusă de infractorii de la Gold Corporation, care mai nou mușamalizează dosarele penale de evaziune fiscală în care sunt implicați. România este condusă de prietenii bancheri ai lui Mugur Isărescu, care impun norme bancare înrobitoare pentru românii suficienți de proști să se îndatoreze la bănci. România este condusă de Bechtel, care fură de la noi zeci și sute de miliarde de dolari și ne lasă ca pe proști să asteptăm autostrăzile promise pentru mileniul următor – pe banii încasați în avans.

Domnul Ponta, împreună cu domnul Băsescu, și toată haita din jurul lor, în frunte cu hoitul muribundului Iliescu, merită soarta domnului Ceaușescu. Ăla, pe lângă ăștia, chiar a fost un domn…

Eu n-am putut să plec în seara asta spre Pungești, căci am responsabilități profesionale aici iar mâine voi reprezenta în calitatea mea de avocat clienți la instanțele din București. Însă, în seara asta m-am “plimbat” cu mai mulți alți bucureșteni, prin fața clădirii Guvernului. Iar când jandarmii m-au întrebat ce caut acolo, solicitându-mi să părăsesc zona – care se cam aglomerase între timp cu alte câteva sute de… plimbăreți ca și mine, i-am comunicat respectivului jandarm că îmi dădusem întâlnire acolo cu un anume domn Ponta, căruia aveam ceva urgent să îi comunic, însă el pare să întârzie la întâlnire, drept pentru care îl mai aștept. Iar dacă nu vine, îl aștept și mâine. Că la noi e oricum mai cald decât la Kiev…

20131202_191522_LLS

 

20131202_191709

20131202_192736

20131202_194351_LLS

Mihai Rapcea

 

loading...

20 Responses to “Ponta, slugoiul Chevron-ului”

 1. BUNA DIMINEATA MIHAI. Credeam ca ai luat reteta lui CACARAU. UNITI SALVAM TOATA ROMANIA.

 2. Nidhogg says:

  @MR
  Povestea asta cu gazele de sist cred ca e ceva mai complicata decat cea cu Rosia Montana. Miza e mult mai mare in cazul asta si include si o componenta importanta de ordin geopolitic.

  Am vazut ca prietenul tau George Roncea zicea la un moment dat, daca tin bine minte, ca a avut privilegiul de a accesa niste analize si rapoarte ale Stratfor. Si considera respectiva sursa de informatii ca fiind una foarte serioasa in domeniul geopoliticii.
  Banuiesc ca ai incredere in opiniile sale in aceasta privinta si, in consecinta, ai putea considera si tu Stratfor-ul ca o sursa demna de consultat. In cazul asta ti-as recomanda sa citesti macar cartea “Urmatorii 100 de ani” scrisa de strategul-sef al Stratfor, George Friedman, si tradusa in romana si publicata acum vreo 4 ani intr-o colectie de carti scoasa de “Saptamana Financiara”. Eu am citit cartea respectiva inca de atunci si initial am luat drept SF-uri destul de improbabile niste idei din ea, dar acum vad ca de fapt ideile respective nu sunt chiar atat deplasate(de exemplu ideea unor viitoare puteri regionale intruchipate de Turcia, Polonia si Japonia mi se parea un pic ciudata atunci – in 2009 criza era inca in perioada acuta si nu era vizibil inca modul remarcabil in care Polonia si Turcia au traversat-o pana la urma; si chiar si Japonia tocmai a inceput foarte recent sa dea semne ca iese in sfarsit din capcana deflationista in care intrase acum vreo doua decenii). Ti-as recomanda sa citesti in principal partea din carte legata de Rusia, pentru ca mie mi se pare ca deja se intampla niste lucruri descrise acolo.

  Pe scurt, rusii acum incearca sa recupereze terenul pierdut dupa ’91 si sa ii “impinga” pe occidentali cat mai departe spre vest posibil pentru a pune dinstanta cat mai mare intre Moscova si Sankt Petersburg, pe de o parte, si zonele de influenta occidentala de cealalta parte. Mutarile lor din Ucraina erau de fapt prevazute de cam toti de mai multa vreme. Si la fel sunt prevazute de mai multa vreme mutari viitoare similare ale lor si in Moldova(vezi ce spunea in privinta asta Friedman si in interviurile facute de cei de la hotnews si existente pe youtube, mai ales in ce priveste importanta strategica a Nistrului pentru rusi). Iar pentru a avea cale libera catre vest, rusii folosesc drept “parghie” gazele, de care cel putin Germania, motorul economic al UE, are mare nevoie – dau germanilor gaze si in schimb germanii inchid ochii in fata miscarilor rusilor din Ucraina, Moldova si eventual tarile baltice.

  Pana acum rusii s-au comportat foarte previzibil si foarte logic din punct de vedere geopolitic. Problema e ca romanii in schimb nu prea si-au aparat cum trebuie interesele lor proprii in anii trecuti. Au cam stat cu curul pe maini(scuze pentru expresie, dar asta au facut) in timpul unei perioade de timp de vreun deceniu in care rusii au fost slabiti(perioada aia cu “revolutiile” portocalii). Nu au avut macar grija sa isi intareasca cum trebuie armata in timpul asta – asa se face ca azi nu sunt in stare nici macar sa isi apere spatiul aerian cum trebuie in caz de nevoie. Iar in ce priveste Moldova, romanii au dat mult din gura si au facut prea putine lucruri concrete.

  Insa acum rusii si-au revenit si incearca sa recupereze ce au pierdut. Iar romanii s-au trezit intr-o situatie in care sunt total dependenti pentru securitatea lor de NATO, ceea ce inseamna in mod concret ca sunt dependenti de americani. Care americani nu privesc cu ochi prea buni avansul recent al rusilor in Estul Europei si incearca sa ii blocheze cumva pe rusi prin diminuarea cumva a puterii atuului actual de care rusii dispun, resursele energetice. Ori asta o pot face in principal prin promovarea altor surse alternative de energie care sa corespunda nevoilor UE(daca UE poate lua usor gaze si din alta parte decat de la rusi, atunci rusii pierd “parghia” pe care o detin si cu care pot in prezent obtine macar pasivitatea vest-europenilor in timp ce “recuceresc” Ucraina) – initial au fost promovate proiectele gen Nabucco, care au picat in final, iar acum de cativa ani a aparut tam-nesam(coincidenta, nu? 😛 ) in mai multe state europene ideea exploatarii gazelor de sist din zacaminte locale cu tehnologie dezvoltata de cine altii decat americanii.
  Asta e un joc mare, amplu, la scara geopolitica, ce implica multe state europene. Si nu e de mirare faptul ca tocmai niste state est-europene cum sunt Romania si Polonia s-au aratat a fi cele mai dornice de a se implica in exploatarea gazelor de sist, pentru ca aceleasi state sunt si cele mai speriate de avansul recent al rusilor. Iar ele isi doresc cel mai mult ca Germania si alte state mai de la vest sa nu mai fie atat de pornite sa faca intelegeri cu rusii, iar pentru asta sunt dispuse sa riste si poluare si cutremure daca facand asta au vreo sansa sa dea cumva peste cap “deal”-urile rusilor cu germanii si altii.

  Iar romanii(ma rog, liderii lor formali, cel putin, care sunt ceva mai la curent cu problemele astea), repet, par sa fie cei mai dispusi sa se arunce cu capul inainte in aventura asta cu gazele de sist pentru ca isi cam dau seama ca doar cam asta le-a mai ramas. 🙂 Sunt total dependenti de protectia americana, neavand forte proprii suficient de mari pe care sa se poata baza in caz de nevoie(si n-ar fi neaparat nevoie in cazul asta de posibilitatea de a-i infrange militar pe rusi, ceea ce e o iluzie, ci doar de cea de a-i rani suficient de tare in caz de invazie incat posibilitatea respectiva sa nu fie pra atractiva), iar americanii sunt cinici si pragmatici si nu te protejeaza decat daca au interesul sa o faca. Si e vorba in acest caz de interesul generat de ceea ce li se ofera in prezent si ce li se va oferi in viitor – trecutul nu prea conteaza in privinta asta(ajutorul dat de armata romana in Irak si Afganistan a fost pe placul americanilor, dar e o chestie care deja tine de trecut). Ori romanii nu prea au ce mare lucru sa le ofere americanilor acum decat implicarea lor neconditionata in strategia asta energetica pan-europeana ce vizeaza blocarea sau macar incetinirea avansului rusilor.

  Numai ca liderii nostri atat de dispusi sa ridice prompt poalele Romanicai in fata Unchiului Sam(in schimbului protectiei fata de actiunile Ursului, bineinteles 🙂 ) nu s-au gandit ca vor avea ceva mai mult de furca fie cu o mana de tarani din Pungesti fie cu o mana de hipsteri si nationalisti din Bucuresti 🙂 (ceea ce de fapt nu e deloc rau in sine, sper sa nu ma intelegi gresit, numai ca e cam naspa contextul prezent). Banuiesc ca unii dintre ei sunt de-a dreptul siderati si ofticati la culme de ceea ce se intampla. 😀

  Apropo de ridicat poalele in cap, imi vine in minte acum o faza din “Spartacus” in care o sclava proaspat eliberata de rebeli s-a apucat repede-repede sa identifice un gladiator mai mare si mai rau cu care sa si-o puna urgent pentru a-si asigura protectia necesara pentru viitor. 😀 Cam asta e si strategia romaneasca de acum, cu diferenta ca americanilor nu li se ofera pasarica ci zacamintele de gaze. Si din pacate e pana la urma cam singura optiune logica in conditiile in care avem o armata firava si un stat foarte slabit.

  Asa ca pica chiar cam aiurea in tramvai trimiterile tale catre evenimentele din Kiev, pe care le-ai facut de curand, fara suparare. 🙂 Ponta si ai lui nu cred ca sunt interesati in acest caz doar de comisioanele Chevron-ului(daca or exista comisioane si alte chestii din astea – eu banuiesc ca exista dar..), ci sunt disperati sa isi asigure suportul american absolut necesar in vederea protejarii granitelor si intereselor romanesti din Moldova. Si ei nu prea mai stiu ce altceva ar putea sa faca in directia asta decat sa ofere pe tava gazele de sist americanilor.
  Pe vremea cand erau in opozitie nu i-au lasat pe ai lui Basescu nici sa achizitioneze macar rablele alea de F-16, iar acum platesc un pret pentru chestia asta – au ajuns la putere si au descoperit ca nu stiu pe unde sa mai scoata camasa, s-au bagat singuri in colt ca fraierii.

  Tot niste gesturi de disperare mi se par si fazele cu texele pe stalpi si taxele pe combustibili. Genialii nostri guvernanti ne-au bagat nu doar intr-o fundatura geopolitica si intr-o fundatura economica, iar cum nu mai stiu ce alta posibilitate de iesire din ea o mai exista.

  Eu cam asa vad lucrurile. Si cred ca tu, ca nationalist convins, ar trebui sa tii cont si de lucrurile astea. Parerea mea.

 3. Nidhogg says:

  Erata: “distanta cat mai mare”

 4. Nidhogg says:

  Erata 2: “Genialii nostri guvernanti ne-au bagat nu doar intr-o fundatura geopolitica ci si intr-o fundatura economica.”

 5. Nidhogg says:

  Tot erata: “iar acum nu mai stiu ce alta posibilitate de iesire din ea o mai exista.”

 6. zamolxe says:

  Nidhogg,
  Foarte foarte interesant ce spui tu și, judecând lucrurile la rece și obiectiv, foarte adevărat. Cine crede că războiul rece s-a încheiat, se înșeală rău de tot. Doar a trecut în alt plan care, din anumite puncte de vedere, poate fi chiar mai periculos…

 7. RAM says:

  @Zamolxe,@ Nidhogg: am avut ocazia sa discut la un moment-dat cu o persoana care avea contact cu majoritatea politicienilor de la noi. Si dupa o seara de discutii concluzia a fost ca: ”Romania se afla in plin razboi economic, se urmareste saracirea intentionata a tarii inca din anii 90 pentru a ne putea controla si mai ales pentru resurse”.
  Mai spunea ca ”romanii n-au avut nicio sansa” 🙁
  Este o concluzie mult simplificata a discutiei dar cam asta era ideea…

 8. Last says:

  daca asta este (si a fost) intentia, inseamna ca toata clasa politica colaboreaza la mizeria asta. Mai inseamna ca UE = ZERO (pentru noi desigur), dimpotriva este un factor principal de a ne da la cap, dimpreuna cu SUA, FMI, banca mondiala. Astea deja se vad (efectele negative in urma acordurilor fmi, banca mondiala, ue).

  Apasarea pe acceleratie s-a produs odata cu venirea lui basescu si din pacate se pare continua cu ponta / psd. O umbra de impotrivire se vede la PNL.

 9. Nidhogg says:

  @RAM
  Mai spunea ca ”romanii n-au avut nicio sansa”

  Afirmatia respectiva, luata izolat(nu stiu ce altceva ati mai discutat si in ce context anume a fost facuta afirmatia) e cam naspa, prea defetista. Un popor care gandeste asa e un popor de victime forever.

  Uneori mai trebuie intr-adevar si sa te retragi sau chiar sa fugi pentru a relua lupta altadata, alteori trebuie chiar sa ingenunchezi pentru a-l face pe adversar sa creada in mod eronat ca te-a infrant definitiv(vezi ca exemplu gestul lui Leonida de la sfarsitul lui “300”), dar daca ajungi sa crezi cu adevarat ca esti infrant inca dinainte sa inceapa lupta atunci scrie pe fruntea ta cu litere gigantice “LUZĂR PENTRU TOTDEAUNA”.

 10. Nidhogg says:

  @Last
  Mai inseamna ca UE = ZERO (pentru noi desigur), dimpotriva este un factor principal de a ne da la cap,

  Apropo de UE si Romania, poate te-ar interesa sa vezi cam care sunt ideile lui Friedman in aceasta privinta:

  http://www.youtube.com/watch?v=q-3HF6uHHwc

 11. Nidhogg says:

  @Last
  De asemeni ti-as mai recomanda sa te uiti si la ce spunea Friedman in videoclipul urmator(poti sa sari linistit peste comentariile romanilor pentru ca nu ele sunt importante – e importanta strict partea in care Friedman vorbeste):

  http://www.youtube.com/watch?v=5EOjx89lGJA

 12. Last says:

  @Nidhogg, am urmarit din primul… cum ar veni suntem cam predestinati sa slujim ori UE (cu ciocanul exportator german) ori maria-sa nato cu SUA ca cotitura. S-ar putea traduce si ca omul zice sa alegem cu grija stapanul … ceea ce tot prost este, tot resurse vanate, romanii tot cu nivelul ala de trai raman samd.

  Totusi prin lume sunt si exceptii. Argentina dupa ce si-a luat portia de politici idioate (voit) de la fmi, le-a dat flit. La noi e disperant slujul asta oribil, ce-a devenit clar de cand cu povestea referendumului ratat de descaunare a securistului basescu (cu toate presiunile personajelor jalnice europene). Pumnul in gura.

 13. Nidhogg says:

  In ce priveste ultimul videoclip catre care am postat link, e foarte important ce spune GF de pe la minutul 32:30.

 14. Nidhogg says:

  Alt videoclip interesant:

  http://www.youtube.com/watch?v=DXK1FgB9AKo

  Si cu asta cred ca ajunge. 🙂

 15. Nidhogg says:

  Totusi, inca un link:

  http://www.youtube.com/watch?v=SVKnjj6bgl4

  GF vorbeste aici in mod foarte franc despre interesele rusilor in ce priveste Moldova.

 16. Nidhogg says:

  @Last
  cum ar veni suntem cam predestinati sa slujim ori UE (cu ciocanul exportator german) ori maria-sa nato cu SUA ca cotitura.

  Cam asa ceva, desi cu unele nuante. De exemplu, stapanul militar(americanii) are totusi nevoie de tine puternic, ca sa fii bun de bataie. In timp ce stapanul economic te poate pune la munca si daca esti famelic si de-abia te tii pe picioare.

  Cred ca partea cea mai naspa in ce priveste situatia actuala a Romaniei este faptul ca e practic o semicolonie. Daca era colonie in mod complet, metropola s-ar fi simtit macar obligata sa o apere de altii(ar fi avut prea mult de pierdut daca n-ar fi facut-o). Dar o chestie din asta “semi” poate fi abandonata oricand fara prea multe regrete.
  Asta nu inseamna insa ca e de dorit sa devenim colonie “full”, ci dimpotriva sa revenim de la statutul de semicolonie la cel de tara pe picioarele ei.
  Parerea mea.

 17. Last says:

  @Nidhogg, chestia trista este ca o asemenea “politica” din partea puternicilor zilei (ue, germania, sua), poate impinge inevitabil romania exact de unde a plecat in 1989: in bratele rusiei. Iar pe termen mediu-lung va insemna si esecul complet al UE.

 18. Nidhogg says:

  Minutul 5:33 din videoclipul catre care am dat ultimul link:

  “The problem of Europe today is that it’s focused on image, not power”

 19. Nidhogg says:

  Reiau linkul pentru ca merita:

  http://www.youtube.com/watch?v=SVKnjj6bgl4

  Puteti da pe “repeat” de mai multe ori partea de pe la minutul 9 incolo(adica practic un minut din tot videoclipul), pentru ca lucrurile alea chiar merita o reflectie serioasa.

  “I think you’re confusing those 20 years with your future.”… 😀

 20. RAM says:

  Nidhogg: se referea la perioada post-decembrista: un popor fara nicio educatie politica, care nu-si cunoastea drepturile si care in proportie de 95% il adorau pe Iliescu ca pe salvatorul-revolutionar al Romaniei…

  Iti înteleg punctul de vedere si as mai adauga ca fara un popor educat si informat nu poti face nimic pentru ca orice am spune, romanii au conducatorii pe care îi merita. Si nu ma refer la karma, ma refer la starea generala a oamenilor.Sunt prea toleranti, prea nepasatori si prea slabi ca sa faca ceva. Si mai ales nu mai avem istorie, o istorie cu care sa ne identificam. Nu mai suntem nici Daci, nici Romani, nici Moldoveni, nici Valahi, nici Ardeleni. Suntem doar pițipoance, semințari, si proști…multi proști.
  Daca nu ma crezi, deschide televizorul, eu pe al meu l-am aruncat. 🙁

Leave a Reply