Haos in Pungesti. Satenii spun ca sunt persecutati si ameninta ca isi dau foc la case

1476173_667482206624777_1914324292_n

Satenii din Pungesti, desi au fost fortati sa elibereze drumul pentru utilajele Chevron, sunt in continuare nemultumiti de ce se intampla la ei in zona si reclama ca se fac presiuni asupra lor. Mai mult, unii ameninta ca isi vor da foc la case.

Odata cu demararea proiectului Chevron de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui, sute de localnici nemultumiti se plang acum ca nu pot sa mearga nici pana la fantana din fata casei sa ia o galeata cu apa ca sunt filmati si legitimati de fortele de ordine. Satenii cer ajutor de la autoritatile statului si unii dintre ei ameninta ca isi vor da foc la case daca presiunile asupra lor continua, scrie Adevarul.

Gazele de sist arunca Pungestiul in aer: Explicatiile jandarmilor dupa confruntarile cu localnicii (Video)

“Oamenii nu pot iesi din case fara a fi filmati, legitimati si chestionati. Nu pot sa isi duca in liniste animalele la camp, nu pot merge sa isi ridice alocatiile pentru ca sunt supravegheati non-stop. Facem un apel catre autoritatile statului sa intervina si sa detensioneze situatia. Locuitorii ameninta ca isi vor da foc la case daca nu se intervine pentru a fi linistite spiritele. Pana unde Dumnezeu se poate merge cu asemenea abuzuri?!”, a spus Zina Domintean, o localnica din Pungesti.

Oricine trece prin zona este somat sa se legitimeze, fie ca vorbim de oameni simpli, fie ca vorbim de masinile de transport ale unor firme sau de jurnalisti, mai precizeaza sursa citata.

Inca de pe 16 noiembrie localnici din zona Silistea Pungesti din Judetul Vaslui incearca, fara rezultat, sa opreasca proiectul Chevron de explorare a gazelor de sist. Ultima “confruntare” dintre jandarmi si sateni a avut loc luni dimineata atunci cand 250 de jandarmi au fost trimisi sa indeparteze 100 de localnici. Intr-un final, satenii, care au sustinut ca au fost batuti si asupriti de fortele de ordine, s-au vazut nevoiti sa elibereze drumul blocat si au permis utilajelor sa intre pe terenul privat al Chevron.

Unii sateni ii acuza acum pe cei de la Chevron ca i-au pacalit pe oameni sa isi dea semnatura pentru sustinerea proiectului. “Acum vreo doua-trei saptamani au venit prin satele din comuna niste tineri. Se dadeau drept jurnalisti si-i puneau pe oameni sa semneze ca vor sa primeasca gratuit ziare locale. Prin semnaturi, ei si-au dat acordul pentru explorarea gazelor de sist”, a afirmat Monica Focsa, consilier local in Pungesti.

Din punct de vedere legal, compania Chevron a primit toate avizele si autorizatiile si are dreptul sa inceapa exploatarea la Pungesti.

Între timp, reprezentanții Taberei Mișcării de Rezistență de la Pungești solicită “o anchetă internă în cadrul jandarmilor care au dormit în Tabăra Mișcării de Rezistență de la Pungești ( după evacuarea forțată a femeilor, bătrânilor și copiilor), pentru depistarea și tragerea la răspundere a angajaților ce au intrat abuziv pe un teren privat, au dormit în corturile taberei și care au mâncat pateurile de ficat, pâinea, slănina, brânza și ceapa activiștilor și țăranilor! Mai mult decât atât au adus injurii scriind cu cărbunele ( din lemnul ars în soba improvizată ): 

Ce Bun a Fost Fraierilor! 
Lipsesc și hainele și jucăriile din sacii de ajutoare pe care le-au primit ca donație din Suedia și România! 
Rușine să Vă Fie! 
Aduceți mâncarea și jucăriile înapoi!

sursa: hotnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *