Președintele Republicii Moldova a lăsat să se înțeleagă că solicită SUA ajutor militar împotriva Rusiei, pe care o acuză că va declanșa un război pe Nistru.

Președintele R Moldova cere SUA ajutor militar împotriva Rusiei VIDEO externe

Președintele R Moldova cere SUA ajutor militar împotriva Rusiei

Nicolae Timofti afirmă că, după Olimpiada de la Soci, se vor intensifica încercările de a destabiliza situația politică de la Chișinău. „Vă spunem deschis că avem nevoie de o participare puternică a Statelor Unite în asigurarea securității în regiune. Rusia își consolidează prezența militară în regiunea separatistă transnistreană, sfidând angajamentele sale internaționale”, a declarat președintele Nicolae Timofti, în cadrul unei întrevederi cu Secretarul de Stat al SUA, John Kerry.

Nicolae Timofti l-a informat pe oficialul american că Republica Moldova a cerut retragerea din regiune a trupelor, a arsenalului rusesc și transformarea actualului contingent de pacificatori într-o misiune civilă, transmite Jurnal.md.

„Federația Rusă sprijină în mod progresiv nu doar administrația de la Tiraspol, dar și alte forțe anti-occidentale și pro-ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Ne putem aștepta în timpul apropiat la provocări în regiunea transnistreană și în cea găgăuză. Toate aceste acțiuni vor urmări anumite scopuri – zădărnicirea semnării Acordului de Asociere cu UE și influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din țara noastră care vor avea loc peste un an. Rugăm SUA să acorde o atenție specială acestor tendințe care se pot intensifica după Olimpiada de la Soci”, a mai spus Timofti.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, a fost primit miercuri, la Reședința de stat, de către conducerea țării, în frunte cu șeful statului, Nicolae Timofti, președintele Parlamentului, Igor Corman, și prim-ministrul, Iurie Leancă. La întrevedere au participat, de asemenea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, precum și liderii Coaliției Pro-europene: Vlad Filat, Marian Lupu și Ion Hadârcă.

Oficialii Republicii Moldova i-au spus șefului diplomației americane că vizita sa la Chișinău, care se produce la cîteva zile după ce Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, are o solidă încărcătură simbolică și încurajează autoritățile și cetățenii să persevereze pe calea transformărilor democratice. Președintele Nicolae Timofti i-a mulțumit lui John Kerry pentru sprijinul politic și asistența financiară pe care Statele Unite le acordă Republicii Moldova. „Vă spunem deschis că avem nevoie de o participare puternică a Statelor Unite în asigurarea securității în regiune”, a subliniat șeful statului.

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că Statele Unite susțin pe deplin aspirațiile europene ale Republicii Moldova și a îndemnat autoritățile moldovene să continue transformările democratice. „Suntem convinși că orice țară are dreptul să facă propria alegere privind cursul său de dezvoltare. Statele Unite sunt de partea Dumneavoastră și vă vor susține în continuare, oferindu-vă asistența de care aveți nevoie. Putem face multe lucruri bune împreună”, a spus șeful diplomației americane. Oficialul american a notat că formatul trilateral – Statele Unite ale Americii, Republica Moldova și Uniunea Europeană – oferă țării oportunități largi de dezvoltare economică și diversificare a resurselor energetice.

Prim-ministrul Iurie Leancă a avansat, în cadrul luării sale de cuvânt, propunerea privind crearea unui Plan de Acțiuni moldo-american în domeniile de interes comun. Iurie Leancă l-a informat pe John Kerry despre situația politică și economică din Republica Moldova și din regiune și i-a prezentat oficialului american conceptele de dezvoltare ale autorităților de la Chișinău față de problemele existente. „Cu sprijinul partenerilor noștri americani și europeni putem crea aici, în Republica Moldova, o istorie de succes”, a spus Iurie Leancă. Șeful cabinetului de miniștri s-a referit punctual la ceea ce domnia sa a numit ca fiind provocări de ordin intern: reformarea justiției, lupta cu corupția și îmbunătățirea climatului de afaceri. Premierul a vorbit, de asemenea, despre eforturile pe care le depun autoritățile de la Chișinău în vederea reglementării conflictului transnistrean și diversificarea surselor energetice, menționînd că Republica Moldovaapreciază sprijinul SUA pe aceste dimensiuni.

sursa: ziuaveche.ro

Rusia a început provocările pe Nistru. KGB-ul separatiștilor de la Tiraspol, la ordinele Moscovei, reține și interoghează români. Liceul românesc Lucian Blaga, luat cu asalt.

Rusia a început provocările pe Nistru. Români reținuți de KGB VIDEO basarabia

Rusia a început provocările pe Nistru. Români reținuți de KGB

Fortele de securitate transnistrene au descins laliceul românesc Lucian Blaga din Tiraspol. Civili și milițieni au descins în instituție și îi interogheză pe cei doi conducători ai instituției, Ion Iovcev și Raisa Pădurean, pe care îi amenință cu închisoarea.

Totul ar fi început după ce serviciul secret al regiunii ar fi primit o scrisoare de la o profesoară din liceu, care scria că nu au primit salariile de câteva luni. Acest lucru însă este negat de către directorul instituțiiei, care declară că scrisoarea este fabricată în subsolurile KGB-ului transnistrean, transmite Publika TV. “A dat un telefon și în cabinet au intrat cinci persoane și un KGB-ist. Operatorul a început să filmeze. Au avut o comportare foarte dură. Am fost interogați pe loc și au spus că trebuie să mă supun legii de aici. Unii elevi s-au speriat. Scrisoarea și plângerea care a făcut-o profesoara noastră am cercetat-o foarte atent și am văzut că aceasta a fost făcută în subsolurile KGB-ului transnistrean”, a mai spus Ion Iovcev.

“Am fost eu în prezența acestor două doamne. Pe 11 decembrie voi fi ascultat la comisia adminisrativă și mi-au spus că pot să iau cu mine și un avocat. Au intrat brusc în birou de parcă aș fi un criminal. Unul era în curtea școlii. Nu au ridicat niciun dosar. Nu au făcut percheziții. Eu am refuzat să prezint documentele”, a mai spus Ion Iovcev

De asemenea, Raisa Pădurean a scris pe contul de Facebook al fiicei sale: AJUTOR!

Informația este confirmată de un elev care a scris pe pagina de Facebook a liceului: „Mai deunăzi sârma ghimpata în jurul Liceului Lucian BlagaTiraspol, ieri obligația administrației de a se înregistra la așa-zisul “fisc” să plăteasca “impozite”, azi dau navala separatiștii și bagă in sperieți copiii și administrația… Acum telefoanele conducerii deja nu mai sunt in aria de acoperire. Cine stie ce va fi mine?”.

Potrivit Timpul.md, directorul liceului Ion Iovcev și Raisa Pădurean au participat duminică la acțiunea „ÎncercUnim Guvernul” și au cerut Unirea Republicii Moldova cu România.

Șeful administrației de la Tiraspol cere adoptarea legii din Federația Rusă

Legislația din Federația Rusă ar putea să fie aplicată în regiunea transnistreană separatistă. Șeful administrației de la TiraspolEvgheni Șevciuk, a propus spre examinare, așa-numitului parlament local, o inițiativă legislativă care prevede acest lucru, transmite Publika TV.

Pentru ca inițiativa lui Evgheni Șevciuk să devină normă, deputații Sovietului Suprem de la Tiraspol trebuie să modifice așa-numita constituție regională.

Șefului administrației de la Tiraspol spune că a făcut această propunere pentru că locuitorii de pe malul stâng al Nistrului doresc să se unească cu Federația Rusă.

Rusia pregătește consolidarea prezenței militare pe teritoriul Republicii Moldova

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin, a declarat, la Tiraspol că Moscova activează și “lărgește” “protocolul Șevciuk-Rogozin”, după ultimele evenimente, transmite 24h.md.

Și pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, a declarat că, dacăRepublica Moldova va parafa acordul de asociere cu Uniunea Europeană, la summit-ul de la Vilnius, Transnistria va începe să implementeze respectivul doscument. De asemenea, liderul regiunii separatiste transnistrene, Evgheni Șevciuk, a cerut, oficial, recent, intervenția Federației Ruse pentru a „apăra drepturile cetățenilor ruși din Transnistria”. Declarația a fost făcută la Moscova, în cadrul unei întrevederi cu viceprmierul Dmitri Rogozin, în cadrul căreia a fost semnat și un protocol special în acest sens.

Potrivit protocolului citat, Federația Rusă va produce armament înTransnistria și va consolida militar regiunea din stânga Nistrului. „Părțile vor elabora un mecanism de participare a întreprinderilor transnistrene la comenzile de stat ale Federației Ruse în domeniul producției militare”, se precizează în protocolul semnat de Șevciuk și Rogozin.

FSB își mută un agent de influență de la Chișinău, la Tiraspol

Jurnalista de limbă rusă Elena Pahomova a părăsit postul de Director de programe Publika TV pentru televiziunea oficială de la Tiraspol, unde va ocupa funcția de redactor șef, scrie Deschide.md.

Elena Pahomova a anunțat plecarea de la Publika TV, pe pagina sa de Facebook, încă de la 27 noiembrie.

Contactată de deschide.md jurnalista a confirmat noul loc de muncă. Ea a fost prezentată ieri colectivului de la Tiraspol.

Nicolae Timofti, Președintele Republicii Moldova, a lăsat să se înțeleagă, în timpul vizitei Secrtarului de stat american, John Kerry, că solicită SUA ajutor militar împotriva Rusiei, pe care o acuză că va declanșa un război pe Nistru.

 

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer