Sustine RezistentaPlangere amenda senat

2 Decembrie 2013: “Romania s-a intors cu 23 de ani in urma cand presedintele tarii multumea unor hoarde de securisti deghizati pentru ca au ucis lastarul democratiei. Astazi Romania isi retraieste o pagina neagra a istoriei recente, premierul Ponta multumeste unor hoarde inarmate de semianalfabeti investiti cu autoritatea statului pentru ca au batut batrani, femei si au retinut zeci de persoane intr-o confruntare in care pentru fiecare cetatean au fost trimisi 5 jandarmi. La Pungesti, constitutia a fost suspendata iar regimul totalitar a fost reinstaurat, spunea cineva.
Interventia de la Pungesti a avut loc ca urmare a ordinului direct primit de Ponta de la Washington in urma vizitei de acum o luna si jumatate. Incalcarea legii de catre cei investiti cu autoritatea statului a devenit regula, abuzurile nu sunt niciodata cercetate, Parchetul Militar este institutia care acopera prin pasivitate ilegalitatile militarilor, pentru ca Jandarmeria este institutie militara.

 

Vointa comunitatii nu are nici o valoare, desi guvernarea se lauda cu legea descentralizarii. O antiteza care dovedeste tocmai faptul ca, prin legi neconstitutionale si anticetatenesti, se incearca eliminarea oricaror parghii ale societatii civile sau a cetateanului simplu de a se mai apara in cazul agresiunii statului. De aici, pasul pana la dictatura devine insesizabil. Crearea unei zone izolate si sechestrarea activistilor din Tabara de Rezistenta reprezinta un joc de un cinism fara limite, o tentativa de umilire a populatiei. Mesajul transmis astazi de clasa politica la unison este ca tara le apartine, nu mai este a cetatenilor si orice opozitie va fi zdrobita cu forta bruta a unor rataciti prin aceasta viata, persoane educate in spirit animalic, cu ura fata de concetateni, subordonati fara limita unor infractori ajunsi la conducerea structurilor statului. Exista numeroase filmari ale presei locale independente, nicio televiziune nu a avut curajul sa-si faca meseria si sa filmeze la fata locului. Presa roamneasca este doar o unealta a manipularii ce usor se transforma in arma electorala.

Pungestiul a readus la lumina dimensiunea fricii, faptul ca traim intr-o iluzorie democratie, o democratie a circului, nu a gandirii, nu a dezvoltarii si progresului. Interzicerea acceslui presei in zona impusa de Jandarmerie si o firma private de securitate este elocvent si cine are cap sa inteleaga, intelege. Localnicii merg insotiti de jandarmi, copii sunt blocati sa mearga la scoala.

Sigur, pare o relatare desprinsa din film, dar la Pungesti – Vaslui – Romania – Uniunea Europeana, viata intrece cu mult filmul.
Lupta continua!”

GAZELE DE ȘIST: DE CE TREBUIE SĂ NE INTERESEZE PE TOȚI

Peste 70% din teritoriul României a fost concesionat pentru exploatarea resurselor naturale. O parte însemnată este dedicată gazelor de șist, concesionări făcute în mare taină. La fel se doreste să se înceapă și exploatarea lor! Primii români au aflat datorită protestelor din Bulgaria. Imediat, lumea a început să vorbească. Oamenii au început să se informeze. Să protesteze. Cu miile, în toată țara. Acum țara vuiește despre gazele de șist!

De ce oare? 

Suprafetele concesionate de ANRM. Estul Moldovei, sudul Dobrogei si vestul tarii sunt concesionate pentru exploatarea gazelor de șistHarta perimetre ANRM

Să ne amintim că anul trecut, când încă nu era la Guvernare, USL ajuta la scoaterea a mii de oameni în stradă la Bârlad împotriva proiectului guvernului lui Mihai Razvan Ungureanu și se jura că se va opune prin orice mijloace exploatării gazelor de șist în România. Imediat instalați la guvernare, după ce au facut campanie împotriva gazelor de șist și au câștigat alegerile, USL a revenit imediat asupra acestei poziții. Ba mai mult, a început să dea avize în mare grabă, trecând peste reglementarile de mediu în vigoare, neorganizând nicio dezbatere publică, în ciuda numeroaselor proteste ale populației în toate colțurile țării, premierul Victor Ponta declarând la o televiziune publică faptul că nu există indicii că ar exista pericole pentru mediu. Aceasta intoarcere la 180 de grade ar trebui sa dea de gandit oricarui cetatean. Ce se ascunde in spatele acestei amnezii extrem de dubioase?

 CE SUNT GAZELE DE ȘIST (GDS)

Gazul de șist este acel gaz natural captiv în interiorul formațiunilor de șist, în porii unor roci dure, cu permeabilitate si porozitate scăzută și care se află la o adâncimi de circa 3 – 5 km. Deoarece nu se gaseste compact, în pungi de gaz, precum gazul natural convențional, acest gaz se mai numeste gaz neconventional. Gazul de sist, fiind captiv in stratul de roca, trebuie intai sa fie eliberat din fiscurile rocilor, pentru a putea fi adus la suprafață. Acest lucru se face prin folosirea unei metode extrem de noi la nivel mondial, folosita pe scară largă in unele state din SUA (15 state din SUA au interzis aceasta metodă, se va demonstra că nu intamplator), numită fracturare hidraulică (de mare volum).

Important de menționat că, până acum, in România nu s-a extras acest tip de gaz, nici macar experimental. Nu există specialisti români care să cunoasca aceasta tehnologie altfel decât din prezentările firmelor americane care o aplică deja.

Gazele de șist – MAI DEGRABĂ BLESTEM DECAT RESURSĂ

Află despre impactul dezastruos al fracturării hidraulice asupra sănătății noastre, asupra surselor de apă, asupra pământurilor agricole, asupra ecosistemului, asupra dezvoltării pe termen lung a țării.

 SITUAȚIA IN ROMANIA

Până în prezent, în România au fost concesionate, în mod ilegal, pe baza Legii Petrolului nr. 238/2004, zece perimetre în vederea explorării sau exploarii și exploatării hidrocarburilor.  Pentru restul perimetrelor de pe hartă, nu au fost incă semnate acorduri de explorare si exploatare, existând doar concesiuni. Din cele 10 acorduri incheiate, singurele acorduri declasificate la cererea societății civile sunt cele trei acorduri petroliere deținute de compania Chevron in Dobrogea.  Restul, sunt secretizate. Motivul…invocarea secretului comercial!

In tară, oamenii au inceput să se informeze incă de anul trecut legat de nocivitatea gazelor de sist, si au inceput să protesteze. La Barlad un fost deja 5 proteste, cu peste 5000 de participanti de fiecare dată. Au fost intentate procese statului, societatea civilă a reusit, in cazul permietrului Barlad, să blocheze acordarea avizului de mediu pentru inceperea explorarii in 3 comune. Mintind cu nerusinare că explorarea se opreste inainte de faza de fracturare hidraulică, lucru infirmat de brosurile de prezentare Chevron, care spun clar că faza de explorare include inclusiv faza de exploatare experimentală, care foloseste fracturarea hidraulică.

În urma referendumului local organizat în luna decembrie 2012 în Costinești, acesta a fost declarat valid  și a exprimat opțiunea de respingere a extragerii gazelor de șist prin votul negativ a peste 94% dintre cei care s-au prezentat la referendum.

Mai mult, in tară există 17 comune care au emis hotarâri de Consiu Local, prin care se interzice explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice în perimetrul administrat: Ghiroda și Moșnita, județul Timiș și Coroiesti, Iana, Gherghesti, Pungesti, Găgesti, Banca, Suletea, Puiesti, Alexandru Vlahuță, Tutova, Băcesti și Pochidia din județul Vaslui si numărul lor este in crestere.

Pe 4 aprilie 2013, 28 de orase au iesit in stradă pentru a spune nu exploatării GDS. Televiziunile centrale nu au reflectat acest moment. Insă momentul a creat ulterior o presiune mediatică, subiectul incepând să fie dezbătut la Tv si in presă din ce in ce mai mult. A fost o victorie a oamenilor. Rovana Plumb, fortată de presiunea mediatică, a anunțat că va organiza dezbateri publice privind beneficiile economice ale extracției gazelor de sist…in conditiile in care Rovana Plumb ar trebui sa prezinte aspectele de mediu in această dezbatere. Toată lumea asteaptă cu interes aceste dezbateri, care probabil vor fi la fel de netransparente ca si dezbaterile “publice” de până acum, cum au fost si cele privind Pactul pentru Energie, lansat cu mare fast la inceputul lunii mai, 2013.

DE CE ORICE OM IN STRADĂ FACE DIFERENTA?

La sedinta de guvern din 25 mai, Victor Ponta i-a ordonat Rovanei Plumb să nu se lase intimidată de proteste si sa dea avizele de mediu si să continue să meargă pe drumul “drept” pe care merg americanii, respectând, ca si ei, standardele de mediu (asa cum le-am enumerat mai sus)..

Dacă mai crezi că in Romania deptul la viată pentru tine si copii tăi iti apartine, informează-te,  informeaza-i pe cei din jur si mai ales, iesi in strada. Orice om iesit in stradă inseamna spargerea tăcerii iar pentru ei insemnă o presiune in plus.

Rupeti tacerea până nu e prea tarziu! Cand vor monta sondele, va fi deja prea tarziu!

Pentru Apă, viată si natură! Pentru o Românie in care să se nască copii sanatosi!

Romania, in stradă, utltima baricadă! Pentru o Romanie cu cetateni demni si responsabili!

Informează-te, actionează! pe http://stopfracturare.ro/

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer