Sustine RezistentaPlangere amenda senat

2 Decembrie 2013: “Romania s-a intors cu 23 de ani in urma cand presedintele tarii multumea unor hoarde de securisti deghizati pentru ca au ucis lastarul democratiei. Astazi Romania isi retraieste o pagina neagra a istoriei recente, premierul Ponta multumeste unor hoarde inarmate de semianalfabeti investiti cu autoritatea statului pentru ca au batut batrani, femei si au retinut zeci de persoane intr-o confruntare in care pentru fiecare cetatean au fost trimisi 5 jandarmi. La Pungesti, constitutia a fost suspendata iar regimul totalitar a fost reinstaurat, spunea cineva.
Interventia de la Pungesti a avut loc ca urmare a ordinului direct primit de Ponta de la Washington in urma vizitei de acum o luna si jumatate. Incalcarea legii de catre cei investiti cu autoritatea statului a devenit regula, abuzurile nu sunt niciodata cercetate, Parchetul Militar este institutia care acopera prin pasivitate ilegalitatile militarilor, pentru ca Jandarmeria este institutie militara.

 

Vointa comunitatii nu are nici o valoare, desi guvernarea se lauda cu legea descentralizarii. O antiteza care dovedeste tocmai faptul ca, prin legi neconstitutionale si anticetatenesti, se incearca eliminarea oricaror parghii ale societatii civile sau a cetateanului simplu de a se mai apara in cazul agresiunii statului. De aici, pasul pana la dictatura devine insesizabil. Crearea unei zone izolate si sechestrarea activistilor din Tabara de Rezistenta reprezinta un joc de un cinism fara limite, o tentativa de umilire a populatiei. Mesajul transmis astazi de clasa politica la unison este ca tara le apartine, nu mai este a cetatenilor si orice opozitie va fi zdrobita cu forta bruta a unor rataciti prin aceasta viata, persoane educate in spirit animalic, cu ura fata de concetateni, subordonati fara limita unor infractori ajunsi la conducerea structurilor statului. Exista numeroase filmari ale presei locale independente, nicio televiziune nu a avut curajul sa-si faca meseria si sa filmeze la fata locului. Presa roamneasca este doar o unealta a manipularii ce usor se transforma in arma electorala.

Pungestiul a readus la lumina dimensiunea fricii, faptul ca traim intr-o iluzorie democratie, o democratie a circului, nu a gandirii, nu a dezvoltarii si progresului. Interzicerea acceslui presei in zona impusa de Jandarmerie si o firma private de securitate este elocvent si cine are cap sa inteleaga, intelege. Localnicii merg insotiti de jandarmi, copii sunt blocati sa mearga la scoala.

Sigur, pare o relatare desprinsa din film, dar la Pungesti – Vaslui – Romania – Uniunea Europeana, viata intrece cu mult filmul.
Lupta continua!”

GAZELE DE IST:DE CE TREBUIE S NE INTERESEZE PE TOI

Peste 70% din teritoriul Romniei a fost concesionat pentru exploatarea resurselor naturale. O parte nsemnat este dedicat gazelor de șist, concesionri fcute n mare tain. La fel se doreste s se nceap i exploatarea lor! Primii romni au aflat datorit protestelor din Bulgaria. Imediat, lumea a nceput s vorbeasc. Oamenii au nceput s se informeze. S protesteze. Cu miile, n toat țara. Acum ara vuiete despre gazele de ist!

De ce oare?

Suprafetele concesionate de ANRM. Estul Moldovei, sudul Dobrogei si vestul tarii sunt concesionate pentru exploatarea gazelor deistHarta perimetre ANRM

S ne amintim c anul trecut, cnd nc nu era la Guvernare, USL ajuta la scoaterea a mii de oameni n strad la Brlad mpotriva proiectului guvernului lui Mihai Razvan Ungureanu i se jura c se va opune prin orice mijloace exploatrii gazelor de ist n Romnia. Imediat instalai la guvernare, dup ce au facut campanie mpotriva gazelor de ist i au ctigat alegerile, USL a revenit imediat asupra acestei poziii. Ba mai mult, a nceput s dea avize n mare grab, trecnd peste reglementarile de mediu n vigoare, neorganiznd nicio dezbatere public, n ciuda numeroaselor proteste ale populaiei n toate colurile rii, premierul Victor Ponta declarnd la o televiziune public faptul c nu exist indicii c ar exista pericole pentru mediu. Aceasta intoarcere la 180 de grade ar trebui sa dea de gandit oricarui cetatean. Ce se ascunde in spatele acestei amnezii extrem de dubioase?

CE SUNT GAZELE DE ȘIST (GDS)

Gazul de ist este acel gaz natural captiv n interiorul formaiunilor de ist, n porii unor roci dure, cu permeabilitate si porozitate sczut i care se afl la o adncimi de circa 3 – 5 km. Deoarece nu se gaseste compact, n pungi de gaz, precum gazul natural convențional, acest gaz se mai numestegaz neconventional.Gazul de sist, fiind captiv in stratul de roca, trebuie intai sa fie eliberat din fiscurile rocilor, pentru a putea fi adus la suprafaț. Acest lucru se face prin folosirea unei metode extrem de noi la nivel mondial, folosita pe scar larg in unele state din SUA (15 state din SUA au interzis aceasta metod, se va demonstra c nu intamplator), numitfracturare hidraulic (de mare volum).

Important de menționat c, pn acum, in Romnia nu s-a extras acest tip de gaz, nici macar experimental. Nu exist specialisti romni care s cunoasca aceasta tehnologiealtfel dect din prezentrile firmelor americane care o aplic deja.

Gazele de ist – MAI DEGRABBLESTEM DECAT RESURS

Afl despre impactul dezastruos al fracturrii hidrauliceasupra sntii noastre, asupra surselor de ap, asupra pmnturilor agricole, asupra ecosistemului, asupra dezvoltrii pe termen lung a rii.

SITUAȚIA IN ROMANIA

Pn n prezent, n Romnia au fost concesionate, n mod ilegal, pe baza Legii Petrolului nr. 238/2004, zece perimetre n vederea explorrii sau exploarii și exploatrii hidrocarburilor. Pentru restul perimetrelor de pe hart, nu au fost inc semnate acorduri de explorare si exploatare, existnd doar concesiuni. Din cele 10 acorduri incheiate, singurele acorduri declasificate la cererea societții civile sunt cele trei acorduri petroliere deținute de compania Chevron in Dobrogea. Restul, sunt secretizate. Motivul…invocarea secretului comercial!

In tar, oamenii au inceput s se informeze inc de anul trecut legat de nocivitatea gazelor de sist, si au inceput s protesteze. La Barlad un fost deja 5 proteste, cu peste 5000 de participanti de fiecare dat. Au fost intentate procese statului, societatea civil a reusit, in cazul permietrului Barlad, s blocheze acordarea avizului de mediu pentru inceperea explorarii in 3 comune. Mintind cu nerusinare c explorarea se opreste inainte de faza de fracturare hidraulic, lucru infirmat de brosurile de prezentare Chevron, care spun clar c faza de explorare include inclusiv faza de exploatare experimental, care foloseste fracturarea hidraulic.

n urma referendumului local organizat n luna decembrie 2012 n Costinești, acesta a fost declarat valid și a exprimat opțiunea de respingere a extragerii gazelor de șist prin votul negativ a peste 94% dintre cei care s-au prezentat la referendum.

Mai mult, in tar exist 17 comune care au emis hotarri de Consiu Local, prin care se interzice explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturrii hidraulice n perimetrul administrat: Ghiroda și Moșnita, județul Timiș și Coroiesti, Iana, Gherghesti, Pungesti, Ggesti, Banca, Suletea, Puiesti, Alexandru Vlahuț, Tutova, Bcesti și Pochidia din județul Vaslui si numrul lor este in crestere.

Pe 4 aprilie 2013, 28 de orase au iesit in strad pentru a spune nu exploatrii GDS. Televiziunile centrale nu au reflectat acest moment. Ins momentul a creat ulterior o presiune mediatic, subiectul incepnd s fie dezbtut la Tv si in pres din ce in ce mai mult. A fost o victorie a oamenilor. Rovana Plumb, fortat de presiunea mediatic, a anunțat c va organiza dezbateri publice privind beneficiile economice ale extracției gazelor de sist…in conditiile in care Rovana Plumb ar trebui sa prezinte aspectele de mediu in aceast dezbatere. Toat lumea asteapt cu interes aceste dezbateri, care probabil vor fi la fel de netransparente ca si dezbaterile “publice” de pn acum, cum au fost si cele privind Pactul pentru Energie, lansat cu mare fast la inceputul lunii mai, 2013.

DE CE ORICE OM IN STRAD FACE DIFERENTA?

La sedinta de guvern din 25 mai, Victor Ponta i-a ordonat Rovanei Plumb s nu se lase intimidat de proteste si sa dea avizele de mediu si s continue s mearg pe drumul “drept” pe care merg americanii, respectnd, ca si ei, standardele de mediu (asa cum le-am enumerat mai sus)..

Dac mai crezi c in Romania deptul la viat pentru tine si copii ti iti apartine, informeaz-te, informeaza-i pe cei din jur si mai ales, iesi in strada. Orice om iesit in strad inseamna spargerea tcerii iar pentru ei insemn o presiune in plus.

Rupeti tacerea pn nu e prea tarziu! Cand vor monta sondele, va fi deja prea tarziu!

Pentru Ap, viat si natur! Pentru o Romnie in care s se nasc copii sanatosi!

Romania, in strad, utltima baricad! Pentru o Romanie cu cetateni demni si responsabili!

Informeaz-te, actioneaz!pehttp://stopfracturare.ro/

, , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *