TVPersoanele care au petrecut șase ore pe zi pentru a căuta informații în presă și a privi la televizor imagini cu atentatul de la maratonul din Boston, din aprilie, au fost mai traumatizate decât oamenii care s-au aflat la fața locului, conform unui studiu american citat de AFP.

Într-un studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetătorii au analizat consecințele psihologice ale expunerii repetate la violență, prin intermediul surselor de informare tradiționale și digitale, după atentatul de la maratonul din Boston, primul atentat din Statele Unite după evenimentele din 11 septembrie 2001.

Pe 15 aprilie, două bombe artizanale au explodat în apropiere de linia de sosire la maratonul din Boston, atentat soldat cu trei morți și 260 de răniți, unii cu membrele amputate.

Imaginile cele mai violente ale atentatului au fost cenzurate sau blurate de televiziuni, însă numeroase materiale video neprelucrate de la fața locului au fost publicate de martori pe rețelele de socializare.

“Ceea ce ne-a frapat a fost impactul pe care l-au avut aceste imagini – inclusiv asupra persoanelor care nu erau prezente la fața locului, în acea zi. Acoperirea mediatică a provocat mai multe reacții accentuate la stres decât experiența în sine”, a explicat Roxane Cohen Silver, profesor de psihologie la Universitatea Irvine din California, una dintre autoarele studiului.

36361480-violenceStresul accentuat se definește printr-un ansamblu de simptome, cum ar fi gânduri obsesive, stare de hiperalertă permanentă și flashbackuri.

Cercetătorii au rugat 4.675 de participanți la studiu să precizeze cât de mult au urmărit prezentarea în presă a atentatului, într-un interval de două – patru săptămâni după ce acesta s-a produs, și să dea informații despre starea lor psihologică.

Deși martorii oculari au dat mai multe semne de stres și au manifestat o tendință mai mare să consulte materialele din presă referitoare la eveniment decât cei care nu au fost la fața locului, datele problemei s-au schimbat pentru cei care au căutat informații despre atentat mai mult de șase ore pe zi.

“Nu este vorba despre minimalizarea consecințelor expunerii directe la o anumită dramă, ci despre faptul că acoperirea mediatică a declanșat și mai multe reacții de stres accentuat”, a afirmat Roxane Silver.

Persoanele care s-au informat peste șase ore pe zi în legătură cu atentatul au fost de nouă ori mai expuse stresului accentuat decât cele care nu au consultat informațiile din presă decât o oră pe zi.

În cadrul studiului, consultarea medie a surselor de informare a fost de 4,7 ore pe zi și a inclus citirea articolelor, vizionarea reportajelor televizate și a înregistrărilor video cu explozia bombelor, precum și consultarea imaginilor și a mărturiilor de pe rețelele de socializare.

Roxane Silver subliniază că peisajul mediatic contemporan oferă un acces mai facil la imaginile care pot provoca tulburări psihologice, mai ales dacă sunt vizionate de mai multe ori de persoane aflate pe cont propriu. “Oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că nu există nicio urmare psihologică benefică din vizionarea imaginilor traumatizante în manieră repetată”, a avertizat psihologul american.

De Teodora Nicolau - Descopera

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer