TVPersoanele care au petrecut ase ore pe zi pentru a cuta informaii n pres i a privi la televizor imagini cu atentatul de la maratonul din Boston, din aprilie, au fost mai traumatizate dect oamenii care s-au aflat la faa locului, conform unui studiu american citat de AFP.

ntr-un studiu, publicat nProceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercettorii au analizat consecinele psihologice ale expunerii repetate la violen, prin intermediul surselor de informare tradiionale i digitale, dup atentatul de la maratonul din Boston, primul atentat din Statele Unite dup evenimentele din 11 septembrie 2001.

Pe 15 aprilie, dou bombe artizanale au explodat n apropiere de linia de sosire la maratonul din Boston, atentat soldat cu trei mori i 260 de rnii, unii cu membrele amputate.

Imaginile cele mai violente ale atentatului au fost cenzurate sau blurate de televiziuni, ns numeroase materiale video neprelucrate de la faa locului au fost publicate de martori pe reelele de socializare.

“Ceea ce ne-a frapat a fost impactul pe care l-au avut aceste imagini – inclusiv asupra persoanelor care nu erau prezente la faa locului, n acea zi. Acoperirea mediatic a provocat mai multe reacii accentuate la stres dect experiena n sine”, a explicat Roxane Cohen Silver, profesor de psihologie la Universitatea Irvine din California, una dintre autoarele studiului.

36361480-violenceStresul accentuat se definete printr-un ansamblu de simptome, cum ar fi gnduri obsesive, stare de hiperalert permanent i flashbackuri.

Cercettorii au rugat 4.675 de participani la studiu s precizeze ct de mult au urmrit prezentarea n pres a atentatului, ntr-un interval de dou – patru sptmni dup ce acesta s-a produs, i s dea informaii despre starea lor psihologic.

Dei martorii oculari au dat mai multe semne de stres i au manifestat o tendin mai mare s consulte materialele din pres referitoare la eveniment dect cei care nu au fost la faa locului, datele problemei s-au schimbat pentru cei care au cutat informaii despre atentat mai mult de ase ore pe zi.

“Nu este vorba despre minimalizarea consecinelor expunerii directe la o anumit dram, ci despre faptul c acoperirea mediatic a declanat i mai multe reacii de stres accentuat”, a afirmat Roxane Silver.

Persoanele care s-au informat peste ase ore pe zi n legtur cu atentatul au fost de nou ori mai expuse stresului accentuat dect cele care nu au consultat informaiile din pres dect o or pe zi.

n cadrul studiului, consultarea medie a surselor de informare a fost de 4,7 ore pe zi i a inclus citirea articolelor, vizionarea reportajelor televizate i a nregistrrilor video cu explozia bombelor, precum i consultarea imaginilor i a mrturiilor de pe reelele de socializare.

Roxane Silver subliniaz c peisajul mediatic contemporan ofer un acces mai facil la imaginile care pot provoca tulburri psihologice, mai ales dac sunt vizionate de mai multe ori de persoane aflate pe cont propriu.“Oamenii ar trebui s fie contieni de faptul c nu exist nicio urmare psihologic benefic din vizionarea imaginilor traumatizante n manier repetat”, a avertizat psihologul american.

De Teodora Nicolau -Descopera

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *