Mult-mediatizat-ul pe facebook event din seara asta – din Piața Universității, a strâns aproape 4 mii de bucureșteni la kilometrul 0 al Revoluției, acolo unde în urmă cu 24 de ani românii au ieșit pentru căderea comunismului.

 Pe fondul sărbătorilor de iarnă, cu un oraș golit de populația plecată – care la munte, care la țară după porc, mitingul din această seară constituie o reușită remarcabilă. Și o dovadă că țara se mișcă.

 Pe un frig tăios, am văzut tineri și tinere, dar și oameni trecuți de prima tinerețe adunându-se în același spirit: al comemorării memoriei celor căzuți pentru libertate în 1989, dar și împotriva mafioților din toate partidele, care ne-au condus în toți acești ani – și se află în continuare la putere.

Nu am simțit la manifestanți nici cea mai mică urmă de partizanat pentru vreunul din partidele sau grupusculele cu iz politic existente. S-a strigat în egală măsură împotriva întregii clase politice: atât Jos Băsescu, cât și Jos Ponta sau Antonescu. Nici  Iliescu nu a fost uitat, manifestanții scandând deja tradiționalul ILIESCU JUDECAT PENTRU SÂNGELE VĂRSAT.

1463043_10202488895761114_1439790777_n

Am înțeles astfel mai bine în seara asta că ceea ce ne unește și ne aduce pe toți în Piață nu este doar nemulțumirea față de clica de burtoși care au acaparat puterea, cât dorința de mai bine, de a FACE CEVA în direcția asta.

Evident, la tot pasul am întâlnit și defetiști, zvonaci plătiți de-ai jandarmeriei, potăi ale altor servicii mai mult sau mai puțin “discrete” sau pur și simplu imbecili de ocazie, care vânturau în lung și în lat mulțimea, lansând chestii de genul: “suntem prea puțini / ce frig e, hai acasă / nu putem face nimic / să nu mai stăm la Guvern, se merge nu știu unde…” etc.

Totuși, simt nevoia să punctez câteva aspecte importante pe care le-am observat:

  1. Jandarmeria a fost aproape inexistentă la Piața Universității, Ce arată asta ? Păi, arată două lucruri: Absența lor la Universitate rată că nu vor ca în mentalul colectiv jandarmeria să fie asociată cu armata care a tras în populație pe 21 decembrie 1989. Deci, le pasă dacă avem boală pe Jandarmerie și îi asimilăm cu acei criminali care au omorât oameni în 1989 apărând comunismul și pe Ceaușescu. Pentru că dacă Jandarmeri devine urâtă de popor, considerată criminală și abuzivă, scade respectul populației față de ordinea publică menținută de jandarmi, iar în scurt timp lumea îi va ataca pe unde îi prinde, tratându-i ca pe niște criminali iar nu ca pe niște oameni ai legii.

 

  1. În schimb la Guvern erau jandarmi umăr la umăr pe trei rânduri. Ce arată asta ?! În primul rând, arată faptul că fiecare grupare organizatoare a mitingului este monitorizată (telefoane, microfoane la locuri de întâlnire, tehnică de supraveghere, etc.) sau are oameni infiltrați, care dau raportul. Căci exista intenția unora de a intra la Guvern… iar numărul mare de jandarmi demonstra că ei știau asta. În al doilea rând, Jandarmii respectivi PUȚEAU a frică. N-au răspuns la provocări, au primit pasivi huiduielile și îmbrâncelile mulțimii, spre deosebire de alte dăți (vezi Pungeștiul). Strânși unii în alții ca oile, în spatele căștilor, scuturilor și platoșelor de țestoase, ne transmiteau FRICA celor care i-au trimis acolo. Frica lui Ponta, Antonescu, Băsescu și a tuturor javrelor care trăiesc de pe urma noastră – cocoțați la frâiele țării, ca nu cumva să îi dăm jos. O dovadă în plus a fricii de popor a acestor janghine este faptul că NICI UN POLITICIAN din conducerea țării nu a participat personal la vreo comemorare a celor căzuți pe 21 decembrie 1989. Guvernul a trimis coroane de flori prin reprezentanți, Președenția la fel… De Iliescu să nu mai vorbim. Stă pitit în casă zilele astea, ca lupul în vizuină, așteptând să treacă vânătorii, să uite lumea de ei…

1503393_10202489224209325_1962944292_n

  1. Televiziunile “mari” nu au transmis nimic ÎN TIMP REAL, de la protest ca să nu iasă mai multă lume. Singurul care a transmis a fost Nașul TV, cu însuși Morar în stradă, în fruntea manifestanților. Asta arată că s-a dat ordin să nu se transmită nimic. La fel cum a făcut Ceaușescu în ”89 cu evenimentele de la Timișoara. Asta arată că se tem, că o iau la goană și fug din România dacă ne dăm un pic mai serios la ei. Căci disperarea și mizeria românilor o depăește azi pe cea a celor din ”89.

988809_10202489340092222_1617638939_n

Ce arată toate astea ?

 

Arată lipsa de legitimitate a întregii clase politice, care a condus până acum România doar datorită dezinteresului masiv al populației față de politică, și a lipsei de implicare a oamenilor în chestiunile de interes colectiv.

 Vorbim de politicieni care au reușit să scoată la vot doar 15% din românii cu drept de vot, în total ! De la un circ electoral la altul, absenteismul electoral arată că oamenii sunt din ce în ce mai puțin dispuși să acorde încrederea/votul clasei politice actuale, dar… cineva trebuie să ne conducă, nu ?

Și atunci vorbim de partide și oameni care conduc România cu voturile a câteva sute de mii de oameni – echivalentul a câtorva comune, în vreme ce noi, ceilalți, stăm deoparte și ne plângem că ne merge tot mai rău.

Deloc întâmplător, în ultimele documente secrete ale Ambasadei SUA de la București – făcute publice de către Wikilieaks, se cere cu insistență identificarea persoanelor cunoscuți ca lideri de opinie în nu contează ce domeniu. Evident, în vederea recurtării lor, căci Stăpânii de peste Ocean au nevoie de slugi care să poată fi urmate de gloată cât mai mult posibil.

Chiar în acest moment, dacă Guvernul și Parlamentul ar cădea în mâinile revoltaților din stradă, nu am avea cu cine să îi înlocuim pe actualii politicieni. Nu imediat. Însă, în timp…

Știind acest lucru, fără un plan de rezervă, stăpânii din umbră ai României caută cu disperare noi fețe, noi nume, noi lideri de opinie pe care să îi împingă în față, să îi capaciteze și, evident controleze, “pentru binele nostru”. Se discută, se fac oferte, se propun variante de guvernare, se fac și se desfac alianțe și proiecte himerice, toate cu același scop: REMANIEREA a ceva ce nu poate fi remaniat, recâștigarea unei fragile și iluzorii încrederi publice pentru Putere, pentru a mai legitima încă un pic Puterea, pentru a împiedica Statul Mafiot să se prăbușească, cu instituțiile lui corupte cu tot.

 

Ce trebuie să facem noi ?

Trebuie să ne adunăm în continuare în piață, să ne strigăm revendicările. Să îi trezim și pe alții, să îi implicăm. Și mai trebuie să ne organizăm. Gândurile, revendicările. Să le comunicăm. Avem internetul, care este liber. Încă. Și mai avem calități, multe: avem tinerețe, tone de entuziasm, inteligență, mult umor, și… de ce nu, uneori sclipiri de geniu. Nu se poate să nu iasă ceva bun de aici.

Dușmanii noștrii ascunși sunt defetismul și  neâncrederea. Două buruieni rele pe care unii se vor strădui din plin să le semene în rândurile noastre, pentru a ne dezbina și slăbi, pentru a pierde și recolta promițătoare a acestei noi generații.

Odată ce avem lista de revendicări, ea se poate completa și transforma într-un veritabil program politic. Crezul nostru, ceea ce ne unește. Momentan acesta este:

1. Demisia Guvernului Ponta și a Președintelui Traian Băsescu;

2. Destituirea conducerii jandarmeriei și anchetarea abuzurilor comise la Pungești și în alte localități, cu participarea unor experți desemnați de Consiliul Europei;

3. Abrogarea noilor modificări aduse codului penal, legii amnistiei precum și respingerea proiectului de modificare a legii exproprierii;

4. Modificarea legii partidelor politice pentru relaxarea condițiilor de înființare a acestora;

5. Revizuirea legilor electorale prin eliminarea pragurilor și reducerea numărului de semnături pentru înregistrarea candidaților independenți;

6. Eliminarea obligației de declarare a adunărilor publice;

7. Interzicerea accesului la funcții publice nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securității să nu aibă dreptul de a lucra în funcții publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punînd accent mai ales pe funcția de președinte. Această interdicție se numește lustrație. (punctul 8 de la Timișoara).

 8. Desecretizarea tuturor contractelor și clauzelor confidențiale încheiate de Statul Român, cu excepția celor din domeniul apărării și siguranței naționale;

9. Interzicerea mineritului pe bază de cianuri în România și includerea Roșiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO;

10. Interzicerea prin lege în România a fracturării hidraulice de mare volum în explorarea și exploatarea gazelor de șist și a altor hidrocarburi provenite din zăcăminte neconvenționale;

11. Anularea concesiunilor și licențelor de exploare și exploatare a hidrocarburilor de șist.

12. Protejarea pământului strămoșesc. Menținerea interdicției de vânzare a pământului către străini.

 

Însă, spre deosebire de actualele partide, noi vom pune accentul pe SCOPURILE/ȚINTELE programului nostru, iar nu pe lideri. Vor fi lideri mereu doar cei aflați în fruntea plutonului, dornici să facă cât mai mult și mai bine pentru atingerea scopurilor propuse. Cei mai dăruiți și mai dedicați misiunii lor politice. Generația noastră va face Noua Politică, ce o va înlocui pe cea veche. Vom înlocui “aristocrația” din politică, baronii și barosanii locali sau de partid, cu MERITOCRAȚIA autentică, a locului din frunte cîștigat pe drept.

Doar așa vom putea însănătoși democrația și componenta sa (acum) anorexică, capitalismul.

Și îi vom bate pe Stăpânii Jocului, la propriul lor joc. Noii politicieni meritocrați, având în spate un popor hotărât, vor desființa orice opreliște luându-și soarta înapoi din mâinile altora.

Frauda electorală funcționează doar atunci când nu ieșim la vot, căci ei “nu pot fura cât putem noi vota”, dacă suntem uniți. Iar acum, pentru prima dată în ultimii 24 de ani, ÎNCEPEM SĂ NE UNIM !

Simt că România a început să se miște, și se mișcă în direcția bună.

 

 Mihai Rapcea

1493252_10202489528176924_724574748_n

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer