Secretul placutelor de inmatriculare cu litere despartite (cu spatiu)

Pun pariu ca de multe ori te-ai intrebat cum de alte masini au numerele de inmatriculare altfel decat tine. Adica cele 3 litere care formeaza al 3-lea grup de semne pentru identificare sunt spatiate. E vorba de acele placute de inmatriculare cu litere despartite, sau cu litere spatiate, cum vreti sa le numiti. Dar cine are asa ceva si ce trebuie facut ca sa ai si tu astfel de placute pe masina?

Hai sa incep cu o explicatie. Placutele “speciale” cu litere despartite te fac mai destept sau mai special in trafic? Nicidecum. Arata mai bine masina ta cu asa ceva? Absolut deloc. Insa e vorba de altceva la mijloc. O masina care are placute cu litere despartite transmite un mesaj politistilor de la rutiera: soferul acesteia are intr-un fel sau altul legatura cu politia.

Numerele cu litere despartite sunt personalizate? Sunt ilegale? Sunt facute de vreo firma din aia de materiale publicitare? Un mare NU pe linie. Chiar daca astia de la DRPCIV o tin una si buna ca placutele de inmatriculare sunt STAS, adica nu e nimeni mai smecher ca altul, realitatea e alta.

Placutele cu numere despartite sunt facute de DRPCIV, sunt la fel ca toate celelalte, din aluminiu si cu holograma oficiala, dar sunt “facute pe comanda”. Ce inseamna asta?

Exista doua variante. Sa te descurci singur la ghiseul la care depui actele pentru eliberarea unor numere noi, lasand de inteles ca nu respecti ce scrie mare si clar pe afisele din tot interiorul institutiei, alea cu STOP CORUPTIEI! si esti larg la punga pentru doua spatii in plus la placute.

Cea mai intalnita varianta si cea mai populara este cea in care cunosti pe cineva, care cunoaste pe altcineva, care cunoaste un alt agent, prieten cu comandantul sau cu seful de la stantarea placutelor. Oricum, nu e mare lucru sa dai de un asemenea personaj, mai ales daca te duci la sediul DRPCIV si intrebi 2-3 gagici din alea care stau in strada cu actele.

Asadar, varianta scurta, ca sa ai placute cu numere despartite trebuie sa dai o spaga si sa cunosti pe cineva. Si cum ambele variante sunt usor de realizat, spaga fiind in jur de 100 de lei, iar cunostintele bune se cumpara la tot pasul, nu e de mirare ca strazile sunt pline de astfel de masini cu numere… diferite. Cu numere de smecher adica.

Dar la mijloc este si un mesaj nescris. Politia Rutiera prin DRPCIV a convenit ca astfel de placute sa primeasca numai rudele sau relatiile apropiate ale celor din MAI. Astfel, vor putea fi mai usor vazute in trafic. Si menajate.

Si astfel ajungem la intrebarea: de ce mi-as pune placute cu litere spatiate? Pentru ca devii brusc mai smecher. La propriu.Politia Rutiera evita sa opreasca masini care au astfel de numere, stiind ca acestia au o legatura in Politie. Ba mai mult, “o lege nescrisa” ce se raspandeste si la CNADNR, care managerizeaza sumele din rovignete (deci si camerele video), si la sediile de politie locala sau primarii care managerizeaza aparatele de radar. Pe scurt: masinile cu litere despartite sunt mult mai trecute cu vederea, ifiunouuataimin…

Cine merge pe strada cu placutele speciale? Mai toti sportivii de la Dinamo, ca doar sunt pe felie cu MAI si e usor sa dea comanda de asa ceva. Desi, pana la urma, fotbalistii sunt vazuti ca niste Zei fara 5 clase, dar care fac lumea sa se invarta, deci cam toti au relatii, nu doar de la Dinamo. Dar pana la urma, fotbalistii sunt cei mai mari manelisti, asa ca de ce ne-ar mira ca in mintea lor doua spatieri pe numar le creste numarul de coaie? Manelistii si ei au pe toate X6-urile lor la fel, litere spatiate, rude de-ale politistilor de la rutiera, prieteni si cunostinte.

Nu trebuie sa ai o super mega limuzina ca sa ai asa ceva. Ci doar sa cunosti persoana care trebuie.

Ce presupune un numar spatiat? O munca de 20 de secunde in plus fata de stantarea unui numar obisnuit. Dosarul de inmatriculare pleaca cu un post-it ce poarta simbolul special, cum ca numerele trebuie sa iasa spatiate. Stantarea numerelor se face in totalitate manual, dar cu ajutorul unei prese in care literele si numerele se pun de mana. In loc sa puna lipite stantele cu cele 3 litere, cel care manuieste stanta le desparte putin. Isi are si el partea lui, evident.

Ca si in orice alt caz de moft nejustificat sau prostesc menit sa ocoleasca legea pentru cei “jmeckeri”, cum ar fi redobandirea permisului auto inainte de termen, spaga la politie si multe altele, si realizarea placutelor de inmatriculare speciale se face prin intermediul unui circuit bine pus la punct. In acest circuit, toata lumea isi ia partea: politistii de la ghiseu, comandantul, procesatorii de placute, oamenii de la ghiseele de acte. Unul face treaba, restul nu stiu nimic.

Asadar, daca pana acum credeai ca numerele despartite sunt pur estetice pentru ca asa le place smecherilor, iata ca acestea sunt asa ca sa ii apare de politie si transmit mesajul ca sunt bazati. Stiti voi ce inseamna bazat: cum vreun politisti care isi face treaba, inconstient si cu mult exces de zel il opreste pe un cioroi cu X6 ca alerga cu 160 km/h pe Dorobanti, beat mort si cu farurile stinse, acesta da un telefon la “cine trebuie”, discuta cu agentul de politie si tiganul pleaca mai departe linistit.

Placutele dedicate smecherilor sunt doar o simpla caramida pusa la temelia scarilor care ne conduc spre o trambulina imensa. De pe aceasta trambulina ne aruncam noi, romanii, intr-un cacat foarte adanc. Cu mult trecut de gat.

sursa: 4tuning.ro

 • ludu

  sunafrumos

 • BEBITOIU

  frumos finalul cu trambulina

 • Dacă mă crezi nici măcar nu am observat că există astfel de numere. Am să mă uit mai atent să văd cine are prin orașul meu ca să-mi dau seama ce și cum stă treaba.

 • Interesant. Nu am sesizat asta pana acum. Ma gandeam.. e mult pana se umplu strazile cu numere de-astea ‘noi’ si apoi vor incepe sa curga amenzile si la smecheri. Daca e spaga doar 100 lei…oricine isi poate face un calcul ca e o investitie buna! Noroc bun, dragilor!

 • Interesant. As putea intra si eu in posesia unor astfel de numere oare?

 • frodo

  Important de mentionat ca numai numerele B pot avea spatii intre litere in a doua parte a placutei. La judetele cu doua litere pur si simplu nu incap trei litere si doua spatii. Si cred ca nici la numerele de Bucuresti cu 3 cifre nu incap spatiile.

 • Stef

  Eu sincer nu cred ce spune acest articol. Daca observati, sunt numere numai din Bucuresti. Asta inseamna ca cei din Bucuresti (B) au numai un caracter pe placuta de inmatriculare, nu 2 ca restul judetelor. Din cauza ascestui caracter nefolosit pt placutele din Bucuresti creste distanta intre litere si numere, iar ca sa fie oarecum estetic, se mareste spatiul intre litere. Parerea mea.

 • Stefan C.

  Inca un articol scris degeaba.

 • Mirel

  Sunteti niste snobi!
  Asta era de cand lumea si pamantul …
  si, daca nu ati observat numerele astea nu are nimic, oricum ei nici nu observa numerele sau marca masinii cand va depasesc :)))

  si, atat timp cat coruptia e in floare, nici nu e nevoie sa iti pui numar de inmatriculare …

 • 81hxv

  si numerele de provincie au spatiu …. atunci cand esti “W D T” in acel oras. Faza ca sunt numere speciale cu inteles special pt politie nu o cred cu toate ca pe un plutoner de militie il poate intimida. Numerele cu protectie se cunosc si pot fi numere simple dar sunt trecute in” cartea lor cu rugaciuni”

 • elena

  POLITIA este MONOPOL

  Pana cand nu vom avea cu toti acces la baza de date a populatiei si mijloace de autoaparare, ciocoii vor injuga p*limea

 • Mircea

  Ce interesant ar fi sa-si gaseasca in fiecare dimineata masinile zgariate, fara aer in roti, Sa ajunga ca in 89 cand isi demontau placutele cu trei cifre ” de jmecheri” si le duceau in casa sa nu-i recunoasca lumea de securisti.
  E super: fiecare sicana pe care ti-o fac autoritatile sa o suporte “jmecherul” latit de numar.

 • srg

  personal nu cred in varianta ca numerele de inmatriculare cu spatii presupun o legatura a proprietarilor cu Politia.

  http://actualitatea-romaneasca.com