Ne-am bucurat cu toții de reușita repunerii pe Arcul de Triumf al Armatei Romne a capitalei Ungariei, Budapesta, ns merit s fixez n memoria colectiv aceast victorie, printr-un articol pe msura importanței evenimentului.

1521382_10202703065768954_1563151453_n

Nu vreau s țin un expozeu pe tema nsemntții Arcurilor de Triumf, ns voi schița mcar cteva idei:

Arcurile de Triumf sunt monumente ridicate n cinstea unei armate ce se ntoarce victorioas pe propriul teritoriu. Ele sunt menite s fixeze n memoria și istoria unei comunitți succesele acesteia, aspect de natur s potențeze stima de sine colectiv, mndria național.

Arcurile de triumf au un dublu rol. Pe ele erau ncrustate scene de btlie, chipurile sau efigiile dușmanilor nvinși n lupt, de ele erau atrnate armele nvinșilor și uneori, chiar capetele (la propriu !) liderilor nvinși. Interesant ca explicație este și studiul lui George Frazier, Folklore in the Old Testament Studies in Comparative Religion Legend and Law(1918), care afirm c nainte de apariția arcelor de triumf, n negurile istoriei, armatele triumftoare se ntorceau n capital intrarea fcndu-se printre dou jumtți din corpul tiat al unui dușman. Aceast trecere simboliza att “renașterea” armatei victorioase din sngele și corpul inamicului nvins, ct și supremația asupra acestuia. n timp, jumtțile de corp dușman au fost cțrate pe stlpi, s le poat vedea toat cetatea, evoluția conducnd la Arcele de triumf moderne, cu marcajele victoriilor militare.

Un astfel de marcaj al victoriei l constituia și caseta cu mențiunea Budapesta de pe interiorul Arcului nostru de Triumf. n lunga istorie a Armatei Romne, multe au fost victoriile și locurile n care acestea au fost reputate n btlii. ns numai 12 dintre ele au fost considerate att de importante – prin semnificația lor – pentru a fi menționate pe Arcul de Triumf. Unul dintre acestea este orașul Budapesta, capitala Ungariei, eliberat de trupele romne n august 1919 de sub armata bolșevic. Eliberarea Budapestei de romni are pentru noi o dubl semnificație: o dat, faptul c prima confruntare militar din lume anti-bloșevic (comunist) a fost purtat de ctre Armata Romn ȘI CȘTIGAT, iar al doilea – faptul c vecinul cu care avem de cteva sute de ani ncoace diferende teritoriale – Ungaria, s-a aflat – chiar și pentru o scurt perioad de timp, SUB OCUPAȚIA Romniei, fapt de natur s le scad ungurilor att stima de sine ct și curajul militar – n raport cu Romnia.

O astfel de victorie plasat pe Arcul de Triumf menține prezent n subconștientul colectiv a celor dou națiuni (romn și maghiar) poziția acestora așa cum a fost ea ipostaziat: de nvingtor și ocupant al Romniei, și de nvins, respectiv țar ocupat de romni, a Ungariei.

Dac lucrurile puteau sta și mai umilitor pentru Ungaria n aceast ecuație, poziția Ungariei, de țar “salvat” de bolșevism de ctre Romnia, o obliga pe aceasta la o atitudine istoric de recunoștinț pentru binele fcut. ns, parafrazndu-l pe unul dintre personajele lui Dostoievski din Frații Caramazov, dac i mai putem ierta pe unii, cu greu i putem ierta pe cei care ne-au fcut un bine…

n aceste condiții, exponenții Ungariei din multele guverne ale Romniei cu componenț magiar au cutat s scoat pe ușa din dos a Istoriei și a conștiinței noastre colective ascenentul istoric și militar al Romniei asupra Ungariei – probabil n ideea unei noi ncercri de ocupație a Ardealului pe calea armelor.

n aceste condiții, reparația – fie ea și artizanal a adevrului istoric vizeaz “tierea din nasul” bozgorilor cu nostalgii și pretenții imperialiste, dar și reafirmarea superioritții militare și istorice a Romniei asupra Ungariei.

Mihai Rapcea

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *