Reprezentanții permanenți ai statelor membre ale Uniunii Europene (evident, bine “motivați” de companiile de tip Chevron!) au propus, în a doua jumătate a lunii decembrie, ca exploatarea gazelor de șist să nu mai fie condiționată de consultarea comunităților locale, și, totodată, ca evaluările impactului de mediu să fie mult mai blânde decât în prezent.

Ambasadorii statelor membre ale UE s-au reunit la 20 decembrie, în cadrul Comitetului COREPER I, și au autorizat Președinția Consiliului UE să transmită Parlamentului European o scrisoare conform primei lecturi legislative în ce privește o propunere a Comisiei Europene de revizuire a Directivei UE privind Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIA).

Se dorește modificarea Directivei privind Impactul de Mediu, astfel încât companiile extractoare de gaze și petrol de șist în UE să aibă mult mai multe beneficii.

Noile reglementări propuse exclud evaluarea sistematică a impactului de mediu și, în același timp, elimină recomandarea potrivit căreia companiile sunt nevoite să informeze în avans comunitățile care urmează să fie afectate de exploatare și să obțină un aviz pozitiv de la instituțiile centrale și locale. Conform naturalgaseurope.com, reprezentanții statelor membre ale UE au căzut de acord “să meargă mai departe cu noua reglementare în privința evaluării impactului explorării gazelor și petrolului asupra mediului, fără să se citeze în mod special evaluarea obligatorie a impactului proiectelor pentru gaze de șist, așa cum recomandase o comisie a Parlamentului European“.

Ambasadorii au decis practic să nu ia în considerare doua amendamente aduse de europarlametari privind proiectul de directivă inițiat de Comisia Europeană, scrie Revista22.

În cadrul primului amendament se prevede că “în conformitate cu principiul precauției“, proiectele privind gazele de șist și petrolul de șist, gazele din formațiuni compacte și metanul din straturile de cărbune “să fie supuse în mod sistematic evaluării impactului asupra mediului“. Un alt amendament face referire la tipurile de proiecte pentru care sunt necesare informări intense ale comunităților locale și uneori chiar ale comunităților statelor vecine care ar putea fi afectate de acele proiecte, și totodată obligativitatea cererii uni aviz de la toate institutiile centrale și locale relevante. Astfel, amendamentul introducea pe lista proiectelor cu restricții “explorarea, limitată la etapa ce implică utilizarea fracturării hidraulice, și extracția țițeiului și/sau a gazelor naturale capturate în straturi de șist care conțin gaz sau în alte formațiuni de roci sedimentare cu o permeabilitate și porozitate egale sau mai mici, indiferent de cantitatea extrasă“. Cu alte cuvinte, amendamentul care nu a fost luat în considerare de COREPER ar fi presupus faptul ca, printre altele, statele membre ar fi fost nevoite să ia “măsurile necesare pentru a asigura că autoritățile care ar putea fi interesate de un proiect, prin natura responsabilităților lor specifice în materie de mediu, au posibilitatea să emită un aviz cu privire la informațiile furnizate de inițiatorul proiectului și la solicitarea de aprobare de dezvoltare și în cazul proiectelor privind gazele sau petrolul de șist“.

Pentru a intra în vigoare, aceste reglementări vor necesita aprobarea Parlamentului European și a miniștrilor de Mediu din țările Uniunii Europene.

sursa: yahoonews.com

comentariu rapcea.ro: această schimbare de direcție a atacului Chevron ne duce la două concluzii:

1. Chevron recunoaște că a pierdut lupta cu legislațiile naționale, datorită reacției ferme a populațiilor din țările europene (inclusiv România), ceea ce reprezintă o VICTORIE a mișcărilor anti-fracturare – inclusiv din România.

2. Chevron a mutat frontul de luptă la nivel central european, ceea ce ne obligă să facem la fel. Din această perspectivă, miza alegerilor europarlamentare apare ca fiind mult mai importantă decât până acum, cu direcții clare de acțiune pentru candidații ecologiști.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer