Citeam n jurnalul de dimineaț c n ntr-un oraș din Rusia a avut loc un nou atentat terorist cu bomb, n urma deflagrației decednd att femeia purttoare de bomb ct și alte 14 persoane, plus o mulțime de rniți.

Știrea este una tip șablon. Ni se comunic natura atacului (cu bomb sau cu praștie), sexul teroristului, unde a avut loc, cți morți sau rniți, msurile de securitate luate, al ctelea atentat este n țara respectiv și neaprat, la sfrșit, regretele oficialilor, politicienilor (inclusiv strini) pentru familiile victimelor, eventual cu promisiunea ferm de “lupt pn la capt” n rzboiul mpotriva terorismului.

Interesant este c astfel de știri evit s aduc n discuție MOTIVAȚIA atacatorului, istoria personal a acestuia sau a grupului etnic, teritorial sau religios din care provine.

Spnd un pic mai departe, desigur c poți afla detaliile respective: și de obicei afli c este vorba de persoane de pe un anumit teritoriu strin, care au avut de suferit de pe urma represiunilor armate ale statului unde s-a aruncat respectivul n aer. Femei care și-au pierdut familia, ucis de trupele rusești – n cazul ultimelor atentate de la ruși.

Am cutat s m pun n pielea unui astfel de atentator, s i nțeleg psihologia. Cum poate ajunge un om s și curme viața voluntar, ntr-un act sinucigaș, doar pentru a lua cu el n moarte ct mai mulți “civili nevinovați” ?!

Pi, s vedem. S spunem c eu sunt o tnr din Tașkent, Cazastan, Tadjikistan, Afganistan sau naiba știe ce alt țar terminat n –stan, “pacificat” cu forța de ruși. Trupele rusești mi-au ucis frații, verii, unchii, tatl. Triesc n mizerie și disperare, nimnui nu i pas de drama mea și a familiei mele. Presa internațional nu scrie despre crimele rușilor din țara mea, președinții de state nu se nghesuie s ne cineze soarta cea nedreapt. Dimpotriv, la știri l vd pe Vladimir Putin poznd n mare democrat ngrijorat de soarta Jocurilor Olimpice de la Soci și de chestiunea puilor de balen eșuați. Cum s nu te indigneze o astfel de nedreptate ?! Cum s mai triești așa, și ce sens mai are s mai triești n general, cnd ocupantul rus ți-a luat tot ?!

Astfel de oameni, brbați, femei, tineri sau btrni, chiar copii – nu mai au dect un singur scop. S provoace atacatorului aceeași suferinț care le-a fost pricinuit lor, chiar cu prețul jertfei personale; s dea atacatorului prilejul s guste din propria doctorie amar a suferinței. Cci oamenii devin periculoși doar atunci cnd li se ia tot, cnd nu mai au pentru ce tri. Exclud din discuție cazurile mult mai rare de terorism pe bani, sau cele ce au drept cauz extremismul religios, fanatismul mpins la extrem, deși uneori tipurile de motivații se ntreptrund – mai ales cnd teritoriul ocupat are o populație islamic.

Evident c opinia public, oarb la cauzalitatea prezentat mai sus, la munții de nedreptate ce stau n spatele fiecrui atentat terorist, este indignat de carnagiu, de suferința “victimelor inocente”. ns suntem noi, cetțenii componenți ai așa-ziselor societți democratice, nevinovați ? Nu noi oare i-am votat pe liderii politici care au trimis armatele noastre s le omoare familiile celor ce astzi se arunc n aer n mijlocul nostru ? Nu noi suntem cei care legitimm, prin votul nostru “democratic”, agresiunea, asasinatul legal, armatele de ocupație ? Nu cumva societțile occidentale și bazeaz mare parte din propria bunstare pe jefuirea sistematic a resurselor țrilor din care provin așa-zișii teroriști ? S ne amintim de bravii lupttori ceceni, sau de cei afgani, pe care nici rușii și nici americanii nu au reușit vreodat s i cucereasc.

Sunt oare acești oameni niște teroriști ? Pentru noi, da, cci nou nu ne aduc dect teroarea morții, a nesiguranței publice. ns, pentru cei din neamul lor, ei sunt EROI, cci se afl n lupt cu dușmanul care i oprim la ei acas. Și atta vreme ct agresiunea mpotriva lor nu se va opri, nici ei nu se vor opri, cci nu pot, nu li se ofer o alt alternativ de a curma asuprirea poporului lor.

Terorismul – n special terorismul din Rusia este de fapt numele dat rzboiului de gheril purtat pe teritoriul inamicului, al ocupantului rus, de ctre cetțenii țrilor ocupate militar de acesta.

Astfel de atentate au menirea de a obliga populația civil, singura care sufer pierderi – s protesteze mpotriva liderilor care au trimis armate pe capul populațiilor din care provin atentatorii. Cci dac urmm acest lanț al cauzalitții, constatm c principalii vinovați nu sunt atentatorii, ci liderii politici care au ordonat armatelor ocupante crimele de rzboi nicind vzute de pres sau de opinia public.

n opinia mea, Vladimir Putin este responsabil de morțile tuturor cetțenilor ceceni (omorți de armata rus) sau ruși (omorți n atentatele cecene).

Iar atta vreme ct populația civil din Rusia accept crimele mpotriva unor minoritți fr a lua atitudine, fr a taxa liderii militari de la Kremlin, rușii și merit soarta de victime n atacurile teroriste. A nu lua atitudine, a nu opri carnagiul din țrile ocupate de armata rus “eliberatoare” te face prtaș la crimele acesteia – și bun de plat – atunci cnd vine “factura”.

n aceeași manier, nu cred c romnii au nțeles vreodat corect “crimele” legionarilor, asasinarea lui Armand Clinescu și a lui I.G. Duca. S-a ntrebat cineva ce anume i-a fcut pe cei trei tineri nicadori – toți trei oameni cu studii superioare, s procedeze n acest fel ? Analiznd profilul celor trei ucigași ai lui I.G. Duca, primul dintre ei, Nicolae Constantinescu – era economist de profesie. Cel de-al doilea a fost Doru Belimace, licențiat al Facultții de Litere din București și student la Facultatea de Drept. Iar cel de-al treilea, Ion Caranica – a studiat la Școala Comercial din Salonic iar apoi la Academia Comercial din București. Problema este c nimeni nu se ntreab cu ce i-a suprat att de tare I.G. Duca nct s i determine pe acești tineri s l mpuște pe peronul grii din Sinaia ?

Pi, nu are rost s nșir toate nedreptțile și abuzurile la care au fost supuși legionarii sub regimul “democratic” al lui Carol al II-lea. Ca și astzi, jandarmii lui Armand Clinescu și ai lui Duca bteau și fugreau legionarii care ndrzneau s construiasc biserici, s repare drumuri sau poduri, pe motiv c fac “propagand” legionar. Uneori jandarmii i mai și mpușcau pe tinerii legionari și pe stenii care i susțineau. Fr judecat, fr lege. Doar la ordin, așa cum se ntmpl și azi, cu jandarmii lui Ponta, la Pungești. Cnd vezi c legea și justiția nu te apr și c primeaz doar dreptul celui mai puternic, ce poți face ? ți faci singur dreptate, ataci sursa abuzurilor și a nedreptților.

Asta au fcut teroriștii astzi n Rusia, asta au fcut și legionarii romni la noi. Și acolo se va ajunge și la Pungești sau oriunde altundeva unde legea și justiția nu mai protejeaz oamenii, iar oamenii nu vor mai avea ce pierde.

Mihai Rapcea

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer