Decizia Curii Constituionale a Republicii Moldova privind limba romn reprezint un pas semnificativ n ceea ce privete recunoaterea contiinei naionale romne dincolo de Prut, a declarat liderul deputailor PP-DD, Daniel

‘Cred c orice om n pieptul cruia bate o inim de romn nu poate dect s salute decizia Curii Constituionale din Republica Moldova. Pe de alt parte, eu cred c pe lng faptul c produce o imens bucurie aceast decizie trebuie s avem n vedere faptul c, din perspectiv lingvistic, exist o singur limb i anume limba romn. Faptul c un numr de ani, n spe vreo 50 de ani, datorit imperialismului sovietic s-a ncercat acreditarea falsei teorii c exist o limb moldoveneasc este astzi curmat de aceast decizie este un alt motiv de bucurie. Reprezint victoria adevrului n faa minciunii’, a declarat liderul deputailor PP-DD.

Daniel Fenechiu a adugat c l bucur, ca i romn, faptul c ‘fraii mei de peste Prut vorbesc i n mod legal limba pe care o vorbesc i eu’.

‘i insist asupra termenului de legal pentru c dac i noi i ei tiam c vorbim limba romn, n convorbirile oficiale i n sublinierile europene exista aceast dubl definire a aceleiai limbi. Pe de alt parte, aa cum am spus, m bucur c adevrul a triumfat. Este un prim pas foarte important n ceea ce privete recunoaterea contiinei naionale romne dincolo de Prut. i cred c evoluiile ulterioare vor fi pozitive n sensul c n anii care vor urma, funcie de inteligena i nelepciunea guvernanilor de pe ambele maluri ale Prutului aceast contiin de limb i de neam poate s evolueze spre un ideal pentru care muli dintre strmoii notri au murit, n spe idealul unitii naionale. Nu tiu dac se va putea face repede, ns este un prim pas foarte-foarte important (…) pentru c n general identitatea ntre popoare se caracterizeaz printr-o comuniune de neam i printr-o comuniune de limb. Comuniunea de neam este indiscutabil. De asta constatm c a fost oficial recunoscut i comuniunea de limb ‘, a mai declarat liderul deputailor PP-DD.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlean, salut decizia Curii Constituionale din Republica Moldova, prin care limba romn este recunoscut drept limb oficial n Republica Moldova i consider c aceast recunoatere reprezint o decizie istoric i un nou pas ”simbolic”, cu implicaii importante, ctre Uniunea European.

‘Salut cu cldur decizia Curii Constituionale de la Chiinu, prin care limba romn este recunoscut ca limb oficial a Republicii Moldova. Este o decizie istoric, aa cum a fost i cea din 31 august 1989, cnd la Chiinu a fost legiferat revenirea la grafia latin. Acel moment, ca i acesta, sunt momente de cotitur pe drumul urmat de Republica Moldova prin care aceasta s-a desprins de totalitarism, alegnd calea democraiei, libertii i prosperitii n parcursul su spre Uniunea European’, a afirmat Corlean, citat ntr-un comunicat de pres al MAE.

Curtea Constituional a Republicii Moldova a decis joic textul Declaraiei de Independen a Republicii Moldova care prevede c limba de stat este cea romn prevaleaz asupra prevederilor Constituiei, potrivit creia limba de stat este cea ‘moldoveneasc’.
Preluare:RTV.NET

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *