Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova privind limba română reprezintă un pas semnificativ în ceea ce privește recunoașterea conștiinței naționale române dincolo de Prut, a declarat liderul deputaților PP-DD, Daniel

‘Cred că orice om în pieptul căruia bate o inimă de român nu poate decât să salute decizia Curții Constituționale din Republica Moldova. Pe de altă parte, eu cred că pe lângă faptul că produce o imensă bucurie această decizie trebuie să avem în vedere faptul că, din perspectivă lingvistică, există o singură limbă și anume limba română. Faptul că un număr de ani, în speță vreo 50 de ani, datorită imperialismului sovietic s-a încercat acreditarea falsei teorii că există o limbă moldovenească este astăzi curmată de această decizie este un alt motiv de bucurie. Reprezintă victoria adevărului în fața minciunii’, a declarat liderul deputaților PP-DD.

Daniel Fenechiu a adăugat că îl bucură, ca și român, faptul că ‘frații mei de peste Prut vorbesc și în mod legal limba pe care o vorbesc și eu’.

‘Și insist asupra termenului de legal pentru că dacă și noi și ei știam că vorbim limba română, în convorbirile oficiale și în sublinierile europene exista această dublă definire a aceleiași limbi. Pe de altă parte, așa cum am spus, mă bucură că adevărul a triumfat. Este un prim pas foarte important în ceea ce privește recunoașterea conștiinței naționale române dincolo de Prut. Și cred că evoluțiile ulterioare vor fi pozitive în sensul că în anii care vor urma, funcție de inteligența și înțelepciunea guvernanților de pe ambele maluri ale Prutului această conștiință de limbă și de neam poate să evolueze spre un ideal pentru care mulți dintre strămoșii noștri au murit, în speță idealul unității naționale. Nu știu dacă se va putea face repede, însă este un prim pas foarte-foarte important (…) pentru că în general identitatea între popoare se caracterizează printr-o comuniune de neam și printr-o comuniune de limbă. Comuniunea de neam este indiscutabilă. De asta constatăm că a fost oficial recunoscută și comuniunea de limbă ‘, a mai declarat liderul deputaților PP-DD.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, salută decizia Curții Constituționale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova și consideră că această recunoaștere reprezintă o decizie istorică și un nou pas ”simbolic”, cu implicații importante, către Uniunea Europeană.

‘Salut cu căldură decizia Curții Constituționale de la Chișinău, prin care limba română este recunoscută ca limbă oficială a Republicii Moldova. Este o decizie istorică, așa cum a fost și cea din 31 august 1989, când la Chișinău a fost legiferată revenirea la grafia latină. Acel moment, ca și acesta, sunt momente de cotitură pe drumul urmat de Republica Moldova prin care aceasta s-a desprins de totalitarism, alegând calea democrației, libertății și prosperității în parcursul său spre Uniunea Europeană’, a afirmat Corlățean, citat într-un comunicat de presă al MAE.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis joică textul Declarației de Independență a Republicii Moldova care prevede că limba de stat este cea română prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit căreia limba de stat este cea ‘moldovenească’.
Preluare: RTV.NET

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares