Alexandru Popescu (dreapta) alături de susținători aflați în vizită. Ziua 13 (vineri, 3 decembrie) de greva foamei în Piața Universității FOTO Ionuț Ungureanu.

În timp ce majoritatea bucureștenilor s-au plâns de multe mese bogate în carne, ori de prea multe petreceri, Alexandru Popescu și-a petrecut sărbătorile, departe de ai lui, într-o formă extremă de protest, pe bordurile din fața Teatrului Național din Capitală: făcând greva foamei. Deși spune că se hrănește numai cu ceai și cafea de două săptămâni, surprinzător, protestatarul crede că a trăit cel mai frumos Crăciun și Revelion din viața sa. Alexandru Popescu (45 de ani) este din comuna prahoveană Băcănești, dar recunoaște că a fost și în Roșia Montană, și în Pungești și că este un adevărat iubitor al naturii și un pasionat de munte. În timp ce acasă îl așteaptă o nevastă și un băiat de 23 dea ani, bărbatul spune că de pe 21 decembrie nu a mai pus niciun colț de pâine în gură.

 

Are buletine de analize ale ambulanței, dar are și o pagină de Facebook dedicată strict pentru protestul pe care l-a început înainte de Crăciun unde oamenii se mobilizează să-l viziteze și unde periodic se scriu stiri noi despre starea sa.

„Acasă am o mică grădină ecologică. Din când în când vând din colecțiile personale strânse de-a lungul a 30 de ani. Printre acestea se numără cărțile poștele cu Munții Bucegi care au fost scoase pe toată perioada monarhiei, dar și alte lucruri. Mă descurc. Am lucrat în vânzări până în urmă cu cinci ani. Am renunțat, pentru că în 15 ani m-am bucurat, adunate, de circa trei săptămâni de concediu. Am avut și niște probleme, o hemoragie internă. Atunci am hotărât că e mai bine să trăiesc chiar cu bani mai puțini, dar mai liber un pic“, povestește nea Sandu, cum îi spun susținătorii mereu în trecere pe la bordurile de lângă semnul „zonă liberă de neocomunism“.

 

Alexandru este înconjurat de oameni tot timpul. De oameni, de pungi cu termosuri cu ceai sau cafea, dar și de un câine maidanez. Susținătorii i-au pus numele de Sanda, din moment ce nu s-a mai dezlipit de nea Sandu de când a venit aici. Dacă nu îi transmit oamenii mesaje de susținere din toate părțile din țară, atunci cu siguranță la cel mult 20 de minute se oprește cineva la un pahar de… ceai fără zahăr. Am băut și noi unul, deși l-am refuzat politicos de mai multe ori.

„Am intrat ilegal în Pungești. Problema de-acolo este deasupra familiei“

Barba nerasă, sprâncele încordate și privirea care îi arată parcă greutățile vieții – Alexandru Popescu spune că face greva foamei de 14 zile. Familia este îngrijorată. Fiul lui a trecut recent pe acolo, dar nu a reușit să-l convingă să vină acasă: „problema pe care am văzut-o la Pungești, stând acolo zece zile, este pe undeva deasupra familiei. În Pungești au fost încălcate toate legile existente în acest moment. De altfel, părerile mele se regăsesc într-un raport APADOR (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – nota red.)“.

A fost în Pungești de dinainte ca gardul montat de compania Chevron să fie dărâmat, pe de trei decembrie. Fața i se încruntă când își aduce aminte despre experiența sa de acolo: „atunci, am intrat ilegal în acel sat. În propria mea țară, am intrat ca și cum aș fi trecut fraudulos granița unui alt stat înainte de 1989. Erau foarte multe filtre de poliție, dacă nu erai localnic nu puteai intra, foarte multă jandarmerie. Acum s-au mai îmbunătățit lucrurile. Cei de la Poliția Rutieră întrebau oamenii, dacă au străini în mașină sau nu. Străini, în sensul de oameni care nu sunt din acea localitate“, povestește nea Sandu.

„Mă simt vinovat pentru că nu am terminat ce am început în 1989“

Alexandru Popescu nu este, însă, singur în lupta pe care o duce. Încă din primele zile de când s-a postat în inima Capitalei, la kilometrul zero, unde versurile celebrului revoluționar Cristian Pațurcă parcă-l veghează, s-a creat o pagină de solidaritate pe Facebook , unde oamenii se organizează pentru a-l ajuta.

Motivația profundă a prahoveanului este chiar mai mare decât sentimentul de incorectitudine. Nea Sandu spune că se simte vinovat și responsabil pentru anumite nereguli care se întâmplă în prezent în România: „fac acest gest extrem pentru că, într-un fel, mă simt vinovat. Pentru că, după așa zisă revoluție din 1989, noi nu am terminat lucrurile, mă refer la generația mea, la cea a așa zisilor decreței. Noi am avut vârsta necesară de a schimba aceste lucruri, dar fiecare ne-am găsit câte un loc de muncă călduț și ne-am cam îndepărtat de viața socială și i-am lăsat pe politicieni să-și facă de cap în România. Acum au ajuns la un grup foarte unit de oameni care cu greu se vor dezmembra“, explică prahoveanul.

În Piața Universității, oamenii se organizează în fiecare zi pentru a sta cu nea Sandu. Unii vin noaptea, alții dimineața, unii stau 10 minute, alții stau ore, unii vin zilnic. Nu lipsesc nici trecătorii curioși, care se opresc să-i afle povestea.

„Sunt foarte mulți oameni care vin și mă ajută. Mi-au adus apă minerală, ceai cald, cafea. Nu știu cum voi putea vreodată să mă revanșez față de acești oameni. Noaptea vin alți oameni care să stea cu mine, care stau cu rândul. Acești oameni asigură paza și protecția, pentru că există și niște pericole. Eu sunt de la țară, dar văd că aici sunt foarte mulți oameni ai străzii. Unii sunt violenți, alții au probleme. De exemplu, aseară a venit un domn care a țipat două ore aici. Lângă noi era un grup de jandarmi, nici măcar nu au venit să-i zică ceva. În schimb ne-au spus că și noi țipăm la proteste. N-au vrut să intervină, când acel om nu spunea ceva inteligibil, pur și simplu a țipat două ore. Noi protestăm cu un scop. Există pericole reale de care mă tem. În a doua zi după ce am venit în Piața Universității, o persoană, care presupun că nu era în toate mințile, a venit aici și efectiv a început să arunce cu pietre“, povestește protestatarul.

Cortul, nepermis de autorități

Alexandru Popescu spune că a notificat Primăria și autoritățile despre gestul său extrem și că „răspunsul este încă în așteptare“. Deși este o iarnă călduroasă, bărbatul suportă frigul sub cerul liber de 14 zile. Spune că i-a întrebat pe polițiștii comunitari dacă își poate un cort, pentru a se încălzi, dar nu a primit permisiunea: „nu am bani să plătesc toate amenzile. Am să le demonstrez că pot să protestez după regulile lor“.

Poate ce este mai inedit, potrivit lui nea Sandu, gestul lui se suprapune cu prima dată când ține post. „Eu nu am ținut niciodată post. Sunt creștin ortodox, dar eu cred că toată credința este în sufletul omului, nicidecum în faptul de a te duce într-o biserică. Ultima dată când am fost la o biserică, la Mânăstirea Caraiman din Bușteni, am considerat că nu merită să treci prin acest gen de lăcașuri de cult. Din punctul meu de vedere, este un SRL de făcut bani. Nu mi-a plăcut acel lac pe care îl au în interiorul bisericii unde se aruncă de pe un podeț bani“, spune parcă cu regret Alexandru.

Replica lui este imediat completată de mai tânărul protestatar, Mareș Ionel din Bacău, intrat și el în greva foamei de două zile: „Biserica nu poate sluji la doi stăpâni, ori slujești pe Dumnezeu, ori slujești banul“, îl completează acesta.

„Mi se pare inuman ca Jandarmeria să lucreze în favoarea unei companii străine“

Alexandru Popescu spune că protestează pentru ilegalitățile pe care le-a văzut în Pungești. Nu se poate ca în România anului 2013 să vezi atât de multe ilegalități și autoritățile să nu ia absolut nicio măsură, este de părere fostul agent de vânzări.

„Jandarmeria Română mi se pare inuman să lucreze în favoarea unei companii străine. În loc să-ți aperi poporul prin regulamentul militar și prin Constituție! Organele statului sunt obligate să-și apere populația, să apere poporul român. De altfel, cred că se știe, cu acel teren (concesionat companiei Chevron – nota red.) sunt mari probleme. Este sub lupa DNA-ului. S-au făcut niște schimburi dubioase acolo. Eu nu am înțeles de ce nu a încetat activitatea până în momentul în care se vor clarifica acele lucruri“, se miră nea Sandu.

Protestatarul din Piața Universității spune că premierul Victor Ponta a dezinformat în ceea ce privește problema gazelor de șist, dar îl acuză și pe Traian Băsescu că a susținut că turismul la Roșia Montană nu este posibil, când de fapt el ar avea cereri, dar este blocat de decizia autorităților de a declara locul zonă monoindustrială.

Masa de Crăciun: ceai și cafea caldă fără zahăr

Dacă cei mai mulți se înfruptau din mese bogate cu sarmale, cărnuri de porc, cele mai alese afumături și cele mai savuroase prăjituri masa de Crăciun a lui Alexandru Popescu a constat în lichide.

„Masa mea a fost foarte frumoasă: ceiuleț fără zahăr, cafea fără zahăr, foarte frumos. Asta nu e o problemă. Rezist cât pot. Nu am o limită de timp. Atât cât organismul meu rezistă voi sta aici și voi transmite mesajul meu mai departe, pentru că în țara asta se întâmplă lucruri foarte rele. De Revelion am fost tot aici, împreună cu 200 de prieteni. Au stat cu mine până la ora trei dimineața, când m-am băgat la somn, pentru că sunt tot mai obosit. De fapt, cred că și Crăciunul și Revelionul au fost cele mai frumoase din viața mea, cu atât de mulți prieteni în jurul meu. Mi-am făcut foarte mulți prieteni aici“, povestește cu drag nea Sandu.

  „Parlamentul ar trebui să-și dea seama că lucrează în folosul poporului român“

Prahoveanul care face greva foamei în centrul Capitalei, ne-a arătat mai multe buletine de analize, unul dintre ele fiind chiar de pe 2 ianuarie, când oamenii au chemat ambulanța pentru că leșinase. Face acest gest extrem pentru că vrea să schimbe mentalitatea românilor și pentru că este de părere că de data aceasta, cei care o duc bine sunt tot aceia care ies în stradă și asta pentru că ei văd că societatea se prăbușește.

„Parlamentul ar trebui să-și dea seama că lucrează în folosul poporului român și sunt puși acolo de oameni și să se gândească la bine poporului din România“, spune Alexandru. „Au fost aleși să ne reprezinte, dar nu ne reprezintă pe noi, ci instituții, corporații care nu au nicio legătură cu România. Aceste companii vin, iau tot ce se poate lua, lasă dezastrul, lasă mizeria, lasă gunoaiele și pleacă cu buzunarele pline“, îl completează Băcăuanul care i s-a alăturat de câteva zile.

Alexandru Popescu îi sfătuiește pe oameni să gândească singuri. El spune că, în viitorul apropiat, 70% din teritoriul țării va fi împânzit de sonde de fracturare hidraulică. Cât despre protestele din ultimele luni, el spune că ar trebui să fie cu mai multă seriozitate privite de guvernanți.

„O spun cu toată tăria, protestele au fost sincere. Indiferent de cei care mai vor să iasă în față. Că sunt unii care vor să se evidențieze, totuși ele nu au avut lider. Cei cu portavocea sunt niște oameni care au puterea să zică ceva la portavoce. Dacă suntem de acord cu ce zic îi susținem, dacă nu, tăcem. Marea majoritate a mesajelor cu portavocea era de fapt al tuturor. Nu a fost nimic regizat. Guvernanții trebuie să-și dea seama“, explică nea Sandu.

Manipularea presei

Omul care face greva foamei de două săptămâni spune că nu numai guvernanții sunt de vină de situația actuală din România, ci chiar și cei care ar trebui să informeze populația, dar nu o fac cum trebuie. Fie că manipulează, fie că nu dau importanță anumitor aspecte.

„Presa și televiziunile în general au minimalizat aceste proteste. Când au fost în stradă în București, în septembrie, peste 30.000 de oameni, cifre care pot fi verificate prin filmări, toată lumea spunea 8.000 de oameni. Noi nu ne lăsăm intimidați. Televiziunile știm clar câți bani au primit de la Gold Corporation pentru publicitate. Din păcate multe ilegalități nu au fost transmise corect de televiziuni și nici anumite emisiuni nu au dezbătut corect“, crede nea Sandu.

Răspunsul autorităților

În ceea ce privește un sistem de monitorizare al autorităților pentru gestul extrem de a face greva foamei în aer liber chiar în inima Capitalei, autoritățile spun că știu despre protest, dar că nu prea au ce să facă.

„Nu există o bază legală în virtutea căreia să se reglementeze greva foamei. Asta nu însemnă că noi nu știm de acest om și de gestul lui. Colegii mei cred că trec în fiecare zi prin zonă, pentru a se asigura că nu se întâmplă nimic. Oamenii care recurg la astfel de gesturi trebuie să înștiințeze medicii, dar cam atât“, a declarat Giorgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, pentru adevarul.ro.

În ceea ce privește Poliția Locală București, răspunsul este similar: „Nu este prins în baza de date a acțiunilor de protest a Poliției Locale București, dar cunoaștem despre situația lui. Mai vin susținători de-ai lui, câte 10-15 oameni, mai tot timpul. Bărbatul este sub monitorizare video“, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Locale București, Răzvan Popa, pentru adevarul.ro.
sursa: adevarul.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares