Decizie istorica si un precedent juridic. Tribunalul a decis: gazele de sist sunt ale taranilor, nu ale Guvernului! DOCUMENTE

A treia comunã din judetul Vaslui, comuna Suletea, cāstigã īn instantã, pe fond, procesul intentat de Prefectura Vaslui, pentru anularea actului prin care membrii Consiliului Local au decis pe teritoriul UAT-ului lor, interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, prin metode neconventionale! Judecãtoarea Elena-Gabriela Aionitoaie a arãtat īn motivarea hotãrārii sale, cu rigurozitatea magistratului cu multã stiintã de carte, faptul cã suletenii au fost īntru totul īndreptãtiti sã interzicã exploarea gazelor de sist, printr-o metodã neconventionalã. Prefectura Vaslui a suferit al treilea esec, īn lupta sa nedreaptã cu comunele care au luat, curajoase, decizia de a interzice prin acte de Consiliu Local, explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Dupã comunele Pogona si Alexandru Vlahutã, iatã cã si Suletea se poate bucura de o asemenea hotãrāre a instantei!

Judecãtoarea Elena-Gabriela Aionitoaie a fost si de aceastã datã fermã, īn ceea ce priveste solicitarea Prefecturii, arãtānd cã actele normative pe care Institutia Prefectului le-a invocat, atunci cānd i-a acuzat pe oamenii comunelor īn cauzã de abuz si depãsire de competente, nu aratã sub nicio formã cã vlahutenii sau suletenii, de exemplu, ar fi īncãlcat legea. Prefectura s-a prezentat īn instantã cu aceeasi “poezie” lipsitã de consistentã, prin care sustine cã “statul este singurul subiect de drept care poate avea īn proprietate resursele subsolului si singurul care asigurã si reglementeazã exploatarea acestora”, precum si faptul cã “bogãtiile subsolului sunt de interes national”. Foarte simplu a demontat judecãtoarea Elena-Gabriela Anitoaie, prin motivarea hotãrārii sale, aceste argumente!

“Cum gazele de sist nu se regãsesc īn Legea Petrolului si nici nu au fost declarate de interes national, Consiliul Local avea competentã sã se pronunte”!

“Pentru a adopta aceastã Hotãrāre, Consiliul Local s-a bazat pe articolul 10 din Legea 215/2001, legea administratiei publice locale, care prevede cã: “Autoritãtile publice locale dispun de resursele financiare, precum si de bunurile proprietate publicã sau privatã ale comunei”. Din textele de lege mentionate de reclamant, nu rezultã cã resursele de gaze de sist din subsolul comunei ar fi bunuri de uz sau de interes public national sau judetean si, īn consecintã, numai aceste autoritãti ar avea dreptul sã se pronunte asupra lor. Este adevãrat cã bunurile de interes public sunt administrate de autoritãtile centrale, dar acestea sunt stabilite prin lege, ceea ce nu a fost cazul gazelor de sist.

Īn Legea Petrolului, 238/2004, gazele de sist nu se regãsesc. (…) Cum gazele de sist nu se regãsesc īn Legea Petrolului si nici nu au fost declarate de interes national, Consiliul Local avea competentã sã se pronunte cu privire la acestea. Mai mult decāt atāt, nici nu se cunoaste dacã teritoriul comunei Suletea dispune de astfel de zãcãminte, pentru cã nu au fost fãcute operatiuni de explorare pānã īn acest moment”, a arãtat, īn sedinta publicã din 11 noiembrie, judecãtoarea Elena-Gabriela Aionitoaie.

Primarul de la Suletea: “Eu sunt sigur cã vom reusi”!

“Īn primul rānd sunt multumit sufleteste, cã am fãcut ceea ce ar fi trebuit sã facã toti primarii din judet. Sunt un primar tānãr, la primul mandat si nu cred cã sunt īn mãsurã sã dau sfaturi veteranilor, dar totusi, sã nu uite cã atunci cānd au fost reinvestiti īn aceastã nobilã functie, au jurat cu māna pe Biblie cã vor apćra comunitatea pe care o reprezintã! Eu sunt sigur cã vom reusi, pentru cã tara noastrã este protejatã de Maica Domnului, asa sã ne ajute bunul Dumnezeu! Multumesc din suflet, īn numele tuturor locuitorilor comunei Suletea si a tuturor conjudetenilor nostri, doamnei presedinte Elena-Gabriela Aionitoaie, un adevarat romān, cu inima mare, de patriot, care stie sã apere tara si neamul de rãul ce va sã vinã, CHEVRON!”, a declarat, entuziast, primarul comunei Suletea, Ciprian Robert Tamas.

Sursa: Vremea Noua

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *