De la 1 ianuarie 2014, statul romn a eliminat restriciile impuse cetenilor strini care vor s cumpere terenuri agricole, inclusiv obligaia de a avea experien n agricultur. Eliminarea restriciilor i-a fcut pe oficialii din Guvernul de la Budapesta s creeze o strategie prin care Ungaria s poat achiziiona teren agricol i pdure n Romnia. ”Avem un program n acest sens, care n esen presupune c, dac cineva vrea s i vnd pmntul, atunci poate ncheia un contract cu statul ungar, n urma cruia s primeasc rent viager. Mai mult, dac dorete, el poate rmne titularul pmntului pe perioada vieii. Evident c se pune ntrebarea ce va face statul ungar cu o bucat de pmnt de la marginea unui sat secuiesc? n principiu l poate da unui tnr fr pmnt, dar dornic s l prelucreze”, susine Szabo Jozsef Andor, ataatul pe probleme de agricultur din cadrul Ambasadei Ungariei de la Bucureti, citat de portalul szekelyhon.

Viitor n agricultur
Diplomatul maghiar nu crede c statul vecin va fi asaltat de oferte din Romnia. “Este posibil ca satele din Transilvania s fie srace i cu o populaie mbtrnit, dar convingerea noastr este c ei in la pmnturile lor. Aceasta este o trstur istoric a omului din Ardeal, dar n special a celui din inutul Secuiesc. Ungurul nu se desparte cu plcere de pmntul su. Apoi se amplific procesul de migrare de la ora la sate, un proces natural i n Romnia. Cine nu are un domiciliu stabil i un loc de munc la ora, acela va migra la rdcinile sale steti, avnd fantezia unui viitor n agricultur”, mai spune Szabo Jozsef Andor.

Procedur simpl
Paii de a vinde terenul statului ungar sunt foarte simpli. “Dup ce sistemul va deveni funcional, doritorul nu are altceva de fcut dect s caute cea mai apropiat reprezentan a noastr. Un reprezentant de-al nostru se va deplasa la faa locului i va evalua pmntul. n funcie de asta, i vom face o ofert. Dac nu va fi mulumit, atunci poate ncerca pe piaa liber. Dac va accepta, atunci, cum am amintit, va beneficia de renta viager, pmntul i dreptul de folosin urmnd s rmn pe numele lui pn la sfritul vieii”.

Fond forestier i ape minerale
Ungaria are deja strategii i pentru fondul forestier i de ape minerale din Romnia. “Singura diferen este c aceste strategii nu au fost gndite la Budapesta, ci au fost elaborate chiar de autoritile locale din inutul Secuiesc. Vznd cu ce rapiditate dispare fondul forestier, ei au apelat la statul ungar pentru ajutor. Multe primrii dispun de propriile pduri, sunt incapabile s le managerieze, dar nici nu vor s le vnd. Vreau s amintesc aici i de apele minerale, o oportunitate nou de care nc foarte puini tiu. Nu m refer la ruri i lacuri, ci la izvoarele de ape minerale mai mult sau mai puin exploatate. Este inadmisibil ca o ap mineral renumit precum Biboreni s intre n faliment, cnd apele minerale i triesc perioada de renatere n toat Europa”, mai spune diplomatul maghiar.

Rzboi diplomatic?
El consider c nu exist nici un motiv pentru o “reacie isteric a naionalismului romnesc”. “Nu ne temem c ar putea aprea un rzboi diplomatic, deoarece noi sprijinim doar drepturi fundamentale din cadrul Uniunii Europene. Acestea au fost acceptate de ambele ri, att Romnia, ct i Ungaria, cu amendamentul c legea agrar din Romnia este construit pe modelul din Ungaria. Dac statul romn poate proteja terenurile i ranii activi, atunci e foarte bine. Dar dac nu este capabil s ofere nimic pentru anumite terenuri, atunci piaa e liber i poate cumpra oricine, nu trebuie neaprat s fie maghiar, poate s fie danez sau francez”, a ncheiat reprezentantul Ambasadei Ungariei de la Bucureti.

Sursa: Jurnalul

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares