Ungaria se pregateste sa cumpere oficial pamantul si apele minerale din Transilvania. Declaratiile Ambasadei Budapestei la Bucuresti

De la 1 ianuarie 2014, statul român a eliminat restricțiile impuse cetățenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, inclusiv obligația de a avea experiență în agricultură. Eliminarea restricțiilor i-a făcut pe oficialii din Guvernul de la Budapesta să creeze o strategie prin care Ungaria să poată achiziționa teren agricol și pădure în România. ”Avem un program în acest sens, care în esență presupune că, dacă cineva vrea să își vândă pământul, atunci poate încheia un contract cu statul ungar, în urma căruia să primească rentă viageră. Mai mult, dacă dorește, el poate rămâne titularul pământului pe perioada vieții. Evident că se pune întrebarea ce va face statul ungar cu o bucată de pământ de la marginea unui sat secuiesc? În principiu îl poate da unui tânăr fără pământ, dar dornic să îl prelucreze”, susține Szabo Jozsef Andor, atașatul pe probleme de agricultură din cadrul Ambasadei Ungariei de la București, citat de portalul szekelyhon.

Viitor în agricultură
Diplomatul maghiar nu crede că statul vecin va fi asaltat de oferte din România. “Este posibil ca satele din Transilvania să fie sărace și cu o populație îmbătrânită, dar convingerea noastră este că ei țin la pământurile lor. Aceasta este o trăsătură istorică a omului din Ardeal, dar în special a celui din Ținutul Secuiesc. Ungurul nu se desparte cu plăcere de pământul său. Apoi se amplifică procesul de migrare de la oraș la sate, un proces natural și în România. Cine nu are un domiciliu stabil și un loc de muncă la oraș, acela va migra la rădăcinile sale sătești, având fantezia unui viitor în agricultură”, mai spune Szabo Jozsef Andor.

Procedură simplă
Pașii de a vinde terenul statului ungar sunt foarte simpli. “După ce sistemul va deveni funcțional, doritorul nu are altceva de făcut decât să caute cea mai apropiată reprezentanță a noastră. Un reprezentant de-al nostru se va deplasa la fața locului și va evalua pământul. În funcție de asta, îi vom face o ofertă. Dacă nu va fi mulțumit, atunci poate încerca pe piața liberă. Dacă va accepta, atunci, cum am amintit, va beneficia de renta viageră, pământul și dreptul de folosință urmând să rămână pe numele lui până la sfârșitul vieții”.

Fond forestier și ape minerale
Ungaria are deja strategii și pentru fondul forestier și de ape minerale din România. “Singura diferență este că aceste strategii nu au fost gândite la Budapesta, ci au fost elaborate chiar de autoritățile locale din Ținutul Secuiesc. Văzând cu ce rapiditate dispare fondul forestier, ei au apelat la statul ungar pentru ajutor. Multe primării dispun de propriile păduri, sunt incapabile să le managerieze, dar nici nu vor să le vândă. Vreau să amintesc aici și de apele minerale, o oportunitate nouă de care încă foarte puțini știu. Nu mă refer la râuri și lacuri, ci la izvoarele de ape minerale mai mult sau mai puțin exploatate. Este inadmisibil ca o apă minerală renumită precum Biborțeni să intre în faliment, când apele minerale își trăiesc perioada de renaștere în toată Europa”, mai spune diplomatul maghiar.

Război diplomatic?
El consideră că nu există nici un motiv pentru o “reacție isterică a naționalismului românesc”. “Nu ne temem că ar putea apărea un război diplomatic, deoarece noi sprijinim doar drepturi fundamentale din cadrul Uniunii Europene. Acestea au fost acceptate de ambele țări, atât România, cât și Ungaria, cu amendamentul că legea agrară din România este construită pe modelul din Ungaria. Dacă statul român poate proteja terenurile și țăranii activi, atunci e foarte bine. Dar dacă nu este capabilă să ofere nimic pentru anumite terenuri, atunci piața e liberă și poate cumpăra oricine, nu trebuie neapărat să fie maghiar, poate să fie danez sau francez”, a încheiat reprezentantul Ambasadei Ungariei de la București.

Sursa: Jurnalul

 • Marius

  Întrebare.Proveniența banilor?Oare din fondurile delapidate de U.D.M.R iști?Din pădurile seculare căzute sub drujbă?

 • EteFleosch

  Foarte bine. Muie bogatilor din Romania. Au avut o tara de fraieri , puteau sa o mulga la infinit si au vandut-o pe niste credite in banci ( banci care nu sunt ale lor si care pot oricand falimenta ). Foarte bine, sa vina ungurii, nemtii, olandezii, chinezii si sa dezvolte tarisoara asta. Macar Ungurii au dat pass la FNI si Banca Mondiala; Jos palaria.
  Traiasca urmasii lui Atila. Yonopot kivanoc ( sau cum o fi ).

 • sinergicus

  din ce in ce mai mult mi se intareste convingerea ca neamu asta de romani e pe cale de disparitie….ce nu au reusit strainii in sute de ani sint pe cale sa reuseasca sobolanii politici in 24 de ani de la ”revolutie”…sub privirile indiferente ale locuitorilor acestui pamint….bine a zis Tutea… am suferit pentru un popor de timpiti….