Primul film documentar despre Eminescu (din 1914)

eminescu Primul film documentar despre Eminescu (din 1914)

Are titlul Eminescu, Veronica, Creangă și este primul film documentar despre Eminescu. A fost realizat de Octav Minar în 1914. Filmul a fostgăsit  la Arhiva Națională de Filme de către Ion Rogojanu și Dan Toma Dulciu. Filmul are 21 de minute și a fost realizat în 1914, de Octav Minar, un cercetător controversat al vieții lui Mihai Eminescu.

Pelicula, considerată una dintre cele mai valoroase piese de tezaur, a fost descoperită, în urmă cu câțiva ani, la Arhiva Națională de Filme, de pasionații bibliofili Ion Rogojanu și Dan Toma Dulciu. Documentarul, recuperat și recondiționat integral, este creația Casei de Filme “Pathé”, iar imagine poartă semnătura lui Victor de Bon. Acesta realizează aici o creație extrem de interesantă, în sensul că documentarul e presărat cu scene lirice, interpretate de artiști profesioniști (primele încercări de docudrama!), iar poemele eminesciene sunt ecranizateartistic, cu filmări făcute în Italia și Egipt.

Documentar la 25 de ani de la moartea lui Eminescu

Ne rețin atenția imagini autentice, filmate la începutul veacului trecut, ce pot fi considerate adevărate documente istorice, înfățișând meleagurile natale ale poetului, diferite fotografii inedite (inclusiv o controversată poză a poetului, împreună cu tatăl său), casa lui Aron Pumnul din Cernăuți (unde a locuit Eminescu), imagini ale Iașiului, precum și câteva clădiri pe unde pașii acestuia au poposit (Biblioteca Centrală, “Bolta Rece”, localul “Trei Sarmale” etc), rudele acestuia ( Arhimandritul Ioachim Iurașcu), Mormântul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu, busturile lui Eminescu de la Dumbrăveni, Botoșani, din fața Ateneului, fotografiile Veronicăi Micle, Teiul lui Eminescu, Grădina Copou, Mânăstirea Văratec, Mormântul Veronicăi Micle, rudele în viață ale lui Creangă.

Dacă acest film documentar ar fi fost studiat cu atenție (sau doar studiat), reconstituirea casei memoriale a lui Eminescu de la Ipotești ar fi fost cât se poate de aproape de realitate! În al doilea rând, filmul acesta, avându-l ca autor pe mult hulitul și blamatul Octav Minar, este unul dintre cele mai elocvente documente cinematografice păstrate în întregime și prima încercare de a ilustra, cu mijloacele specifice celei de-a șaptea arte creația eminesciană. (Sursa: mihai-eminescu.ro)

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *