Romania este singurataradin Europa care nu a facut nicio notificare catre UE pentru instituirea de restrictii la cumpararea terenurilor de catre straini. Rezultatul – 40% din suprafata arabila a tarii de 10 mil. de hectare este acum detinuta de straini cu acte sau fara. La aceasta suprafata se mai adauga alte cateva milioane de hectare detinute de arendasi straini care au drept de preemptiune la cumparare. Plus cateva milioane de hectare de padure. De mentionat ca romanii nu detin nici macar un hectar de teren arabil in vreo tara UE, potrivit datelor confederatiilor de agricultori. Tratatele de aderare, incheiate de tarile UE lasa la latitudinea fiecarei tari problematica vanzarii terenurilor catre straini, acesta fiind una care tine de siguranta alimentara a fiecarui stat.Cu alte cuvinte, problematica vanzarii terenurilor este una nationala, nu una comunitara.Tarile UE care au refuzat sa-si liberalizeze piata funciara si au notificat UE in consecinta nu au primit nicio sanctiune.

In tratatul de aderare la UE incheiat de Romania se precizeazacaterenul arabil este un “capital”, in vreme ce tari precum Ungaria, de exemplu, au precizat in taratul de aderare ca terenurile sunt “bun national”.

Tratatul de aderare a fost “negociat” cu UE in anul 2004, in timpul mandatului premierului Adrian Nastase.

Negocierile au fost purtate de o delegatie condusa de ministrul de Finante de atunci, Mihai Tanasescu. Din echipa de negociere a facut parte si actualul ministru al Agriculturii,Daniel Constantin.

ROMANIA:Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu a facut nicio notificare cu privire la vanzarea terenurilor catre straini, in vreme ce toate celelalte tari au notificat UE cu privire la interdictiile aplicate.

In Romania, persoanele juridice straine nu au niciul fel de restrictie la cumpararea de teren arabil si paduri, iar singura restrictie aplicata persoanelor fizice este preeptiunea vecinilor de lot la cumpararea terenului scos la vanzare. De asemenea, pot cumpara teren in Romania si apatrizii sau cetatenii non-UE daca au domiciul la momentul achizitiei intr-unul din statele UE.

Pana in prezent strainii detin cu acte, potrivit datelor APIA, 800.000 de hectare de teren arabil. In total, strainii detin cu acte sau neintabulate aproximativ 4 milioane de hectare de teren arabil, respectiv 40% din suprafata arabila a tarii. La acesta suprafata se adauga mai multe milioane de hectare de paduri aflate in proprietatea strainilor.
Daca polonezii au stabilit distanta de la granite pana la care se poate face cumpararea de teren de catre straini la 150 de km, la noi aceasta cu greu s-a majorat de la 10 km la 20 km doar la presiunile Ministerului Apararii Nationale.

POLONIA:trebuie sa faci dovada ca ai rezidenta timp de 12 ani in tara pentru a putea cumpara teren arabil. Polonia a limitat cumprarea terenurilor la 150 de kilometri de grani.

BULGARIA:Parlamentul a votat pentru extinderea pn n 2020 a interdiciei de vnzare de terenuri agricole ctre strini. Comisia European a avertizat c aceasta reprezint o nclcare a angajamentelor internaionale ale Bulgariei i c Sofia ar putea fi pasibil de sanciuni financiare. n perspectiva aderrii la UE n 2007, Bulgaria a modificat Constituia, ridicnd interdicia impus strinilor de a achiziiona terenuri agricole. Un moratoriu care expir la 1 ianuarie 2014 a fost totui introdus i parlamentarii au decis s-l prelungeasc pn la 1 ianuarie 2020.

UCRAINA:Parlamentul ucrainean a decis, n noiembrie 2012, prelungirea interdiciei asupra vnzrii terenurilor agricole pn la 1 ianuarie 2016. Ucraina are o suprafa agricol de 41,6 milioane de hectare, din care terenul arabil reprezint 32,48 milioane de hectare. Aproximativ apte milioane de loturi sunt deinute de persoane fizice. Interdicia asupra vnzrii de terenuri agricole n Ucraina exist din 1996 i urma s expire la 1 ianuarie 2013.

UNGARIA:noile norme europene privind vnzarea fr restricii a terenurilor agricole ar trebui s fie aplicate ncepnd cu data de 15 iunie 2014, ns Guvernul ungar ncearc s-i protejeze terenurile agricole prin cteva msuri drastice. Astfel, persoanele din Ungaria despre care se constat c sunt implicate n vnzarea de teren agricol ungar ctre strini vor fi pasibile de pn la cinci ani de nchisoare. “Terenurile agricole ungare vor fi deinute de unguri”, a afirmat i primul ministru Viktor Orban, dup semnarea unui acord, la Budapesta, cu eful Camerei agricole ungare. Guvernul ungar a decis, nc din luna aprilie, s ofere spre concesionare 200 de mii de hectare de teren arabil ctre agricultori, n cadrul unui nou program care se aplic parcelelor de teren care sunt n prezent nchiriate prin contracte ce expir pn la 31 mai 2017. Scopul programului este consolidarea fermelor de familie, precum i a celor mici i mijlocii. Ungaria intenioneaz s reduc ponderea fermelormarila 20 la sut din terenul arabil total, fa de 50 la sut n prezent. Prin aceste msuri, legislaia ungar ncearc s apereagriculturade speculaii i de “capital strin”. Se consider c pn la un milion de hectare de teren agricol din Ungaria au fost vndute deja n mod disimulat unor strini, menioneaz publicaia MTI.

ESTONIA:Guvernul Estonian a facut notificare catre UE, iar acum a scos un draft de lege care prevede ca nu poti cumpara teren decat daca esti cetatean estonian.

GERMANIA:nu poti cumpara teren decat daca faci parte din economia Germaniei, adica, daca faci dovada ca platesti taxe acolo. Germania face apel la un instrumentar sofisticat de protectie a propriilor agricultori si a resurselor funciare nationale – instrumente juridice de preemptiune a colectivitatii locale in favoarea interesului public, legislatie nationala, dublata de regulamente locale, instrumente fiscale, instrumente structurale de amenajare funciara publica, instrumente financiare.

FRANTA:legislatia prevede c proprietarul nu poate face ce vrea pe terenul aflat in proprietatea sa, pentru c acesta face parte din patrimoniul naional. Franta face apel la un instrumentar sofisticat de protectie a propriilor agricultori si a resurselor funciare nationale – instrumente juridice de preemptiune a colectivitatii locale in favoarea interesului public, instrumente fiscale, instrumente structurale de amenajare funciara publica, instrumente financiare. In Franta, nu mai putin de cinci ministere trebuie sa-si dea acordul pentru incheierea unei tranzactii funciare. Dupa obtinearea acordului de la autoritatile central urmeaza aceeasi procedura pentru obtinerea acordului autoritatilor locale. Practic, toate aceste masuri fac imposibila vanzarea terenurilor catre straini.

sursa: badpolitics.ro

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *