Rusia ar fi instalat mai multe baterii cu rază scurtă de acțiune la frontierele Uniunii Europene, ca răspuns la proiectul de scut antirachetă european, scrie cotidianul german Bild în ediția de sâmbătă, citând “surse din domeniul securității”.

Rusia a instalat baterii antirachetă la frontierele Uniunii Europene geopolitica

Bild afirmă că imagini înregistrate prin satelit, confidențiale, pe ale căror proveniență și dată nu le precizează, arată că un “număr cu două cifre” de baterii antirachetă de tip Iskander-M, cunoscute și sub numele de SS-26, au fost amplasate “în ultimele 12 luni” în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia și Lituania, și de-a lungul frontierei ruse cu țările baltice.

Aceste rachete de tip SS-26 pot fi dotate cu focoase convenționale sau nucleare, adaugă Bild, iar raza maximă de acțiune este de aproximativ 500 de kilometri, un atac asupra Berlinului devenind, astfel, posibil, capitala germană aflându-se la aproximativ 527 de kilometri de Kaliningrad.

Potrivit Bild, Rusia pune astfel în aplicare o amenințare pe care a formulat-o ca reacție față de proiectul antirachetă NATO, care are la bază tehnologie americană.

Acest scut este de mai mulți ani principalul subiect de discordie dintre NATO și Rusia. Alianța Nord-Atlantică îl prezintă ca având menirea să protejeze țările europene membre de o eventuală amenințare balistică iraniană, însă Rusia îl percepe ca pe o amenințare la adresa securității sale.

sursa: ziuaveche.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares