Rusia ar fi instalat mai multe baterii cu raz scurt de aciune la frontierele Uniunii Europene, ca rspuns la proiectul de scut antirachet european, scrie cotidianul german Bild n ediia de smbt, citnd “surse din domeniul securitii”.

Rusia a instalat baterii antirachet la frontierele Uniunii Europene geopolitica

Bild afirm c imagini nregistrate prin satelit, confideniale, pe ale cror provenien i dat nu le precizeaz, arat c un “numr cu dou cifre” debaterii antirachetde tipIskander-M, cunoscute i sub numele deSS-26, au fost amplasate “n ultimele 12 luni” n enclava rus Kaliningrad, ntre Polonia i Lituania, i de-a lungul frontierei ruse cu rile baltice.

Aceste rachete de tipSS-26pot fi dotate cu focoase convenionale sau nucleare, adaug Bild, iar raza maxim de aciune este de aproximativ 500 de kilometri, un atac asupra Berlinului devenind, astfel, posibil, capitala german aflndu-se la aproximativ 527 de kilometri de Kaliningrad.

Potrivit Bild,Rusia pune astfel n aplicare o ameninare pe care a formulat-o ca reacie fa de proiectul antirachet NATO, care are la baz tehnologie american.

Acest scut este de mai muli ani principalul subiect de discordie dintre NATO i Rusia. Aliana Nord-Atlantic l prezint ca avnd menirea s protejeze rile europene membre de o eventual ameninare balistic iranian, ns Rusia l percepe ca pe o ameninare la adresa securitii sale.

sursa: ziuaveche.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *