Cine sunt marii evazioniști de care nu se atinge nimeni: Mega Image, Carrefour și Auchan

Arătam în articolul intitualat “Foamea noatră nu e de ajuns. Datorii uriași pentru hypermarketurile românești”că imaginea pe care aceste companii o au este aceea a unor coloși cu picioare de lut. Adică, de afară LA Mega Image, Carrefour sau Auchan lucrurile arată minunat, dar în bilanțurile contabile e dezastru. Datoriile celor trei companii însumează jumătate de miliard de euro iar argumentele lor pentru a contesta dezastrul ce pare să se apropie nu există.

foto - www.finantistii.ro

foto – www.finantistii.ro

În România, de departe cea mai spectaculoasă expasiune a avut-o compania belgiană care administrează lanțul de magazine Mega Image. Anul trecut Mega Image a făcut un profit de 10 milioane de euro, ceea ce arată că fiecare magazin i-a adus în medie un profit de 47 de mii de euro (trebuie precizat că multe magazine sunt de cartier și funcționează cu un număr minim de angajați, mai mic de zece). De altfel, Mega Image are 4.600 de angajați.

Cifra cu adevărat spectaculoasă stă în dreptul datoriilor care sunt pentru Mega Image de 388 de milioane de lei, adică aproape 90 de miloane de euro, o cifră care ar trebui să dea fiori oricărei companii. I-am rugat pe reprezentanții Mega Image să comneteze aceste cifre. Răspunsul scurt și iritat al Departamentului de PR a fost următorul – “Mega Image nu confirmă cifrele prezentate în articolul dumenavoastră drept urmare nu vom face niciun comentariu cu privire la articol”. Ceea ce nu au înțeles cei de la Departamentul de comunicare al Mega Image este tocmai sensul întebării noastre. Noi nu i-am rugat să confirme sau să infimele datoriile pe care le au deoarece acestea sunt cât se poate de reale sursa noastră fiind Ministerul de finanțe. I-am întrebat ce strategie de dezvoltare/marketing stă la baza unor performanțe financiare în care faci datorii de 9 euro ca să câștigi unul singur (acesta e raportul datorii/profit 90 milioane de euro/10 milioane de euro).

În același articol publicat la 18 decembrie arătam situația delicată în care se afla Carrefour. Compania înregistra la finalul lui 2012, 155 de magazine și a raportat un profit de 24 milioaane de euro. Datoriile companiei Carrefour sunt uriașe – 239 milioane de euro, de zece ori mai mari decât profitul pe anul trecut. Cifra de afaceri este de aproape un milliard de euro. La nici două săptămâni după ce am publicat articolul, Carrefour România intra în insolvență.

Altfel, Anul trecut, Auchan a făcut un profit modest sub un milion de euro deși deține 10 magazine în România. La capitolul datorii, Auchan înregistrează 165 milioane de euro (ceea ce înseamnă că le-ar trebui 165 de ani pentru acoperirea datoriei). Această cifră ar putea să crească la finele anului 2013 după ce Auchan a preluat 20 de magazine din rețeaua Real. Iar acest lucru nu se poate face decât cu bani, iar finanțarea s-a făcut cel mai probabil prin credit.  Auchan a preluat de la compania Metro Group hipermarketurile Real din Europa Centrală și de Est, printre care și pe cele din România, pentru 1,1 miliarde de euro. Cifra de afaceri a Auchan România este de 448 milioane de euro.

de Petre Bădică - noinu.ro

  • Aand

    Opinia mea e ca nu-i chiar corecta imaginea de colosi cu picioare de lut. Supermarketurile nu sunt evaluate dupa datele contabile brute ci dupa eficienta operationala, flexibilitatea financiara, cash flow, valoarea activelor etc (capitaluri proprii,active si datorii). Asa se face ca cel putin Carrefour avea in primavara un rating BBB, ceea ce inseamna “good credit quality”. Iarasi nu e nicio legatura intre datorii si evaziune. Iarasi, nu e corect sa faci calculul/ 1 mil de euro profit, 165 milioane datorie= 165 de ani de plata/. E valabil in aritmetica dar nu in comert. Cu cat volumul de marfa tranzactionat e mai mare, cifra de afaceri cresteri si la fel si datoriile.