Artam n articolul intitualat “Foamea noatr nu e de ajuns. Datorii uriași pentru hypermarketurile romnești”c imaginea pe care aceste companii o au este aceea a unor coloși cu picioare de lut.Adic, de afar LA MegaImage, Carrefour sau Auchan lucrurile arat minunat, dar n bilanțurile contabile e dezastru. Datoriile celor trei companii nsumeaz jumtate de miliard de euro iar argumentele lor pentru a contesta dezastrul ce pare s se apropie nu exist.

foto - www.finantistii.ro

foto– www.finantistii.ro

n Romnia, de departe cea mai spectaculoas expasiune a avut-o compania belgian care administreazlanțul de magazineMega Image. Anul trecut Mega Image a fcut unprofitde 10 milioane de euro, ceea ce arat c fiecare magazin i-a adus n medie un profit de 47 de mii de euro (trebuie precizat c multe magazine sunt de cartier și funcționeaz cu un numr minim de angajați, mai mic de zece). De altfel, Mega Image are 4.600 de angajați.

Cifracu adevrat spectaculoas st n dreptul datoriilor care sunt pentru Mega Image de 388 de milioane de lei, adic aproape 90 de miloane de euro, o cifr care ar trebui s deafiorioricrei companii. I-am rugat pe reprezentanții Mega Image s comneteze aceste cifre. Rspunsul scurt și iritat al Departamentului de PR a fost urmtorul – “Mega Image nu confirm cifrele prezentate n articolul dumenavoastr drept urmare nu vom face niciun comentariu cu privire la articol”. Ceea ce nu au nțeles cei de la Departamentul de comunicare al Mega Image este tocmai sensul ntebrii noastre. Noi nu i-am rugat s confirme sau s infimele datoriile pe care le au deoarece acestea sunt ct se poate de reale sursa noastr fiind Ministerul de finanțe. I-am ntrebat ce strategie de dezvoltare/marketing st la baza unor performanțe financiare n care faci datorii de 9 euro ca s cștigi unul singur (acesta e raportul datorii/profit 90 milioane de euro/10 milioane de euro).

n același articol publicat la 18 decembrie artam situația delicat n care se afla Carrefour.Companianregistra la finalul lui 2012, 155 de magazine și a raportat un profit de 24 milioaane deeuro. Datoriile companiei Carrefour sunt uriașe – 239 milioane de euro, de zece ori mai mari dect profitul pe anul trecut. Cifra de afaceri este de aproape un milliard de euro. La nici dou sptmni dup ce am publicat articolul, Carrefour Romnia intra n insolvenț.

Altfel, Anul trecut,Auchana fcut un profit modestsubun milion de euro deși deține 10 magazine n Romnia. La capitolul datorii, Auchan nregistreaz 165 milioane de euro (ceea ce nseamn c le-ar trebui 165 de ani pentru acoperirea datoriei). Aceast cifr ar putea s creasc la finele anului 2013 dup ce Auchan a preluat 20 de magazine din rețeaua Real. Iar acest lucru nu se poate face dect cu bani, iar finanțarea s-a fcut cel mai probabil princredit. Auchan a preluat de la compania Metro Group hipermarketurile Real din Europa Central i de Est, printre care i pe cele din Romnia, pentru 1,1 miliarde de euro. Cifra de afaceri a Auchan Romnia este de 448 milioane de euro.

dePetre Bdic- noinu.ro

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares