Traian Bsescu are un talent aparte de a-i scoate din srite pe deputaii rui ori de cte ori se ntlnete cu ei la Adunarea Parlamentar a Consiliului Europei. n cursul dezbaterii de joi de la Strasbourg, Bsescu a fost interpelat de deputatul rus Iuri Solonin care a ntrebat dac nu cumva Romnia intenioneaz s anexeze Republica Moldova, pentru „a deveni mai mare”. Rspunsul lui Traian Bsescu a venit scurt: „Romnia nu are nici un fel de experien n anexarea altor state”.

Dup care a urmat o declaraie cu privire la inteniile Romniei n relaia cu Republica Moldova: “Obiectivul Romniei e ca Moldova s devin, atunci cnd va fi gata, un stat membru al UE. Iar ca obiectiv tactic avem o prioritate n a convinge partenerii din UE s priveasc la procesul de integrare a Moldovei simultan cu integrarea rilor din Balcanii de vest”.

Cele ntmplate joi la Adunarea Parlamentar a Consiliului Europei repet aproape identic un alt caz de dialog purtat de Bsescu cu un alt deputat rus n acelai loc, doar c n urm cu cinci ani. Pe 25 ianuarie 2006, Bsescu s-a adresat deputailor din Europa de la Atlantic la Ural (sau Pacific?) n calitate de proaspt preedinte al Romniei. Deputatul rus Kosacev a ridicat chestiunea prezenei militarilor americani pe teritoriul Romniei, iar Bsescu i-a rspuns c aceast prezen respect legislaia internaional, dup care a adugat tios: „neleg c reprezentai Federaia Rus. Ai stat la noi n ar treizeci de ani i nu v-am ntrebat niciodat de ce ai stat”. Replica lui Bsescu l-a nfuriat pe Kosacev, care s-a ridicat i a prsit dezbaterea. Chiar dac replica lui Bsescu conine erori – Armata Sovietic a stat n Romnia din 1944 pn n 1958 – esena rmne valabil: Moscova nu a dat nc socoteal pentru regimul de ocupaie impus n Europa de est, nu pentru treizeci, dar pentru cincizeci de ani (iar n unele locuri ocupaia rus continu i acum n forme mai mult sau mai puin mascate.

Teza Moscovei este simpl: Romnia urmrete s anexeze Republica Moldova. De aici rezult o ampl propagand pe toate planurile, n ntreaga lume, oriunde se gsete un asculttor. Aderarea la Uniunea European a Republicii Moldova se traduce imediat prin „anexare romneasc” – dup care ncepe circul tezelor bine btute n cuie de pe vremea Uniunii Sovietice. Rul provocat de Uniunea Sovietic n ntreaga lume este dat la o parte cu o fluturare de mn, dup care se trece la acuzaii. Ca s vezi, Rusia a fost darul lui Dumnezeu pe pmnt de la apariia ei – iar zecile de milioane de mori sunt vinovai pentru c nu au neles acest lucru! Deznaionalizarea unor ntregi popoare, zdrobirea altor culturi, modificarea granielor i amestecul n treburile altor state – toate acestea au fost sporturile favorite al ruilor vreme de sute de ani. Continu i acum aceste practici, modificate doar pentru a fi n pas cu vremea. Dar altfel nimic nu este nou – n principiu cine ajunge n contact cu ruii trebuie s danseze dup muzica lor, nimeni nu i poate alege drumul n lume dup propria voin.

Cam aceasta este esena obrzniciilor deputailor rui din Adunarea Parlamentar a Consiliului Europei. De ce nu fac romnii ce vrea Moscova? De ce gzduiesc trupe americane? De ce susin aderarea Republicii Moldova la Uniunea European? Nu ar fi mai bine ca Romnia s se ncoloneze i s mrluiasc aa cum trebuie? Bsescu a rspuns de fiecare dat „Nu!”

Un articol de:George Damian – de pe timpul.md
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *