Traian Băsescu are un talent aparte de a-i scoate din sărite pe deputații ruși ori de câte ori se întâlnește cu ei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În cursul dezbaterii de joi de la Strasbourg, Băsescu a fost interpelat de deputatul rus Iuri Solonin care a întrebat dacă nu cumva România intenționează să anexeze Republica Moldova, pentru „a deveni mai mare”. Răspunsul lui Traian Băsescu a venit scurt: „România nu are nici un fel de experiență în anexarea altor state”.

 După care a urmat o declarație cu privire la intențiile României în relația cu Republica Moldova: “Obiectivul României e ca Moldova să devină, atunci când va fi gata, un stat membru al UE. Iar ca obiectiv tactic avem o prioritate în a convinge partenerii din UE să privească la procesul de integrare a Moldovei simultan cu integrarea țărilor din Balcanii de vest”.

Cele întâmplate joi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei repetă aproape identic un alt caz de dialog purtat de Băsescu cu un alt deputat rus în același loc, doar că în urmă cu cinci ani. Pe 25 ianuarie 2006, Băsescu s-a adresat deputaților din Europa de la Atlantic la Ural (sau Pacific?) în calitate de proaspăt președinte al României. Deputatul rus Kosacev a ridicat chestiunea prezenței militarilor americani pe teritoriul României, iar Băsescu i-a răspuns că această prezență respectă legislația internațională, după care a adăugat tăios: „Înțeleg că reprezentați Federația Rusă. Ați stat la noi în țară treizeci de ani și nu v-am întrebat niciodată de ce ați stat”. Replica lui Băsescu l-a înfuriat pe Kosacev, care s-a ridicat și a părăsit dezbaterea. Chiar dacă replica lui Băsescu conține erori – Armata Sovietică a stat în România din 1944 până în 1958 – esența rămâne valabilă: Moscova nu a dat încă socoteală pentru regimul de ocupație impus în Europa de est, nu pentru treizeci, dar pentru cincizeci de ani (iar în unele locuri ocupația rusă continuă și acum în forme mai mult sau mai puțin mascate.

Teza Moscovei este simplă: România urmărește să anexeze Republica Moldova. De aici rezultă o amplă propagandă pe toate planurile, în întreaga lume, oriunde se găsește un ascultător. Aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova se traduce imediat prin „anexare românească” – după care începe circul tezelor bine bătute în cuie de pe vremea Uniunii Sovietice. Răul provocat de Uniunea Sovietică în întreaga lume este dat la o parte cu o fluturare de mână, după care se trece la acuzații. Ca să vezi, Rusia a fost darul lui Dumnezeu pe pământ de la apariția ei – iar zecile de milioane de morți sunt vinovați pentru că nu au înțeles acest lucru! Deznaționalizarea unor întregi popoare, zdrobirea altor culturi, modificarea granițelor și amestecul în treburile altor state – toate acestea au fost sporturile favorite al rușilor vreme de sute de ani. Continuă și acum aceste practici, modificate doar pentru a fi în pas cu vremea. Dar altfel nimic nu este nou – în principiu cine ajunge în contact cu rușii trebuie să danseze după muzica lor, nimeni nu își poate alege drumul în lume după propria voință.

Cam aceasta este esența obrăzniciilor deputaților ruși din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. De ce nu fac românii ce vrea Moscova? De ce găzduiesc trupe americane? De ce susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Nu ar fi mai bine ca România să se încoloneze și să mărșăluiască așa cum trebuie? Băsescu a răspuns de fiecare dată „Nu!”

Un articol de: George Damian – de pe timpul.md
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares