Feed on
Posts
Comments

Traian Băsescu are un talent aparte de a-i scoate din sărite pe deputații ruși ori de câte ori se întâlnește cu ei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În cursul dezbaterii de joi de la Strasbourg, Băsescu a fost interpelat de deputatul rus Iuri Solonin care a întrebat dacă nu cumva România intenționează să anexeze Republica Moldova, pentru „a deveni mai mare”. Răspunsul lui Traian Băsescu a venit scurt: „România nu are nici un fel de experiență în anexarea altor state”.

 După care a urmat o declarație cu privire la intențiile României în relația cu Republica Moldova: “Obiectivul României e ca Moldova să devină, atunci când va fi gata, un stat membru al UE. Iar ca obiectiv tactic avem o prioritate în a convinge partenerii din UE să privească la procesul de integrare a Moldovei simultan cu integrarea țărilor din Balcanii de vest”.

Cele întâmplate joi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei repetă aproape identic un alt caz de dialog purtat de Băsescu cu un alt deputat rus în același loc, doar că în urmă cu cinci ani. Pe 25 ianuarie 2006, Băsescu s-a adresat deputaților din Europa de la Atlantic la Ural (sau Pacific?) în calitate de proaspăt președinte al României. Deputatul rus Kosacev a ridicat chestiunea prezenței militarilor americani pe teritoriul României, iar Băsescu i-a răspuns că această prezență respectă legislația internațională, după care a adăugat tăios: „Înțeleg că reprezentați Federația Rusă. Ați stat la noi în țară treizeci de ani și nu v-am întrebat niciodată de ce ați stat”. Replica lui Băsescu l-a înfuriat pe Kosacev, care s-a ridicat și a părăsit dezbaterea. Chiar dacă replica lui Băsescu conține erori – Armata Sovietică a stat în România din 1944 până în 1958 – esența rămâne valabilă: Moscova nu a dat încă socoteală pentru regimul de ocupație impus în Europa de est, nu pentru treizeci, dar pentru cincizeci de ani (iar în unele locuri ocupația rusă continuă și acum în forme mai mult sau mai puțin mascate.

Teza Moscovei este simplă: România urmărește să anexeze Republica Moldova. De aici rezultă o amplă propagandă pe toate planurile, în întreaga lume, oriunde se găsește un ascultător. Aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova se traduce imediat prin „anexare românească” – după care începe circul tezelor bine bătute în cuie de pe vremea Uniunii Sovietice. Răul provocat de Uniunea Sovietică în întreaga lume este dat la o parte cu o fluturare de mână, după care se trece la acuzații. Ca să vezi, Rusia a fost darul lui Dumnezeu pe pământ de la apariția ei – iar zecile de milioane de morți sunt vinovați pentru că nu au înțeles acest lucru! Deznaționalizarea unor întregi popoare, zdrobirea altor culturi, modificarea granițelor și amestecul în treburile altor state – toate acestea au fost sporturile favorite al rușilor vreme de sute de ani. Continuă și acum aceste practici, modificate doar pentru a fi în pas cu vremea. Dar altfel nimic nu este nou – în principiu cine ajunge în contact cu rușii trebuie să danseze după muzica lor, nimeni nu își poate alege drumul în lume după propria voință.

Cam aceasta este esența obrăzniciilor deputaților ruși din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. De ce nu fac românii ce vrea Moscova? De ce găzduiesc trupe americane? De ce susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Nu ar fi mai bine ca România să se încoloneze și să mărșăluiască așa cum trebuie? Băsescu a răspuns de fiecare dată „Nu!”

Un articol de: George Damian – de pe timpul.md
loading...

6 Responses to “Primul președinte român curajos: Cum a dat Traian Băsescu flit deputaților ruși în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”

 1. mahapishu says:

  singurul lucru ptr care-l apreciez pe marinar.

 2. MR says:

  si eu !

 3. Ba dar voi nu vedeti ca mereu scoate sabia dar o baga repede in teaca. Asa spunea si despre BAIETI DESTEPTI. El fiind primul dupa 89. Apropo luni dau ochi in istanta cu al doilea procuror care-l apara. Noutatea era pentru MISHU care-i creste audienta vazind cu ochii.

 4. romeo says:

  Voi nu vedeti padurea din cauza copacilor. Ati ramas pe vechi cu dusmanii de la rasarit. Eu nu-mi amintesc ca dupa anul 1989 rusii sa ne mai fi deranjat prea tare. Si atunci de unde vin necazurile noastre?
  E adevarat ca in primul rand din cauza noastra pentru ca l-am bagat pe dracu in casa. Voi sunteti orbi? Mai uitati-va si voi pe sus si o sa vedeti ca toata ziua ne stropesc avioanele cu cacao in lung si in lat. Prostii accepta explicatia cu siajul(care se stie ca dispare intr-un minut cel mult doua). A incercat si ministrul Dusa subtil sa ne faca sa privim in acea directie, dar prostimea de reporteri cu agresivitatea lor au facut-o imediat pe-a desteptii. Trebuie sa intelegeti ca suntem prizonieri in propria tara(armata nu mai avem pentru ca in prostia noastra am acceptat ca ne vor apara altii dar avem baze militare). Incercati sa fiti destepti! Imi cer scuze pentru tonul dur dar pentru trezire e nevoie si de cate un sut in…

 5. Last says:

  e curajos pe naiba. E un imbecil.

  ce ne facem cu slujul scarbos fata de toti idiotii americani care misuna sa ne dea lectii ? sau de cei ioropeni ?

  basescu e “viteaz” ca stie cat a vandut din tara asta ca sa-si asigure imunitatea.

 6. sinergicus says:

  ”singurul lucru ptr care-l apreciez pe marinar”

  Daca latra vreun licurici mare la basescu si zice suge-o,marinarul se executa rapid dupa cum s-a executat si in alte privinte de am ajuns unde am ajuns ca tara….e la fel de vinovat pentru tot ce s-a intimplat in ultimii 24 de ani ca restul nenorocitilor care au consus si conduc azi romania (sau ce a mai ramas din ea) .

  Nu poti sa apreciezi o zvicnire de constiiinta ( care la basescu nici nu stii din ce motive se manifesta) ca fiind un gest de apreciat avind in vedere tot ce a facut rau pina acum… daca tii un ciine flamind ,il bati ,il lasi in frig ,il chinui iar dupa aia ii dai 2 boabe nu inseamna ca acel ciine trebuie sa iti fie recunoscator…oricum gestul lui base nu cred ca schimba prea mult situatia actuala…romania e romania doar cu numele….

Leave a Reply