De cteva ore am cititultimafil a crii „Lumeasecret a nomenclaturii. Amintiri, dezvluiri, portrete” scris de Vladimir Tismneanu i publicat anul trecut la Editura Humanitas. Cartea e scris greoi, cu multe informaii i exces de nume, pe care autorul nu a dorit s le lase uitrii. Memorialistica lui Tismneanu e lipsit de esenializare i cartea e uor indigest, dar cu toate acestea merit citit. Pentru un cititor avizat i se revel o lume secret a nomenclaturii comuniste „parautate” sau venite „clare” pe tancurile sovietice, n anii 1944/1945.

Ce e foarte interesant de concluzionat n carte despre nomenclatura „nomad”, ce a nvlit peste societatea romneasc tradiional: de fapt aceast elit subire impus de sovietici era n majoritatea sa covritoare de origine alogen. Nomenclatura comunist dezvluit de Vladimir Tismneanu era un melanj etnic de rui, bulgari, unguri, ucrainieni, basarabeni, greci i evrei atei. Componentele psihologice ale acestei elite subiri era aceea a unei secte religioase. Credina sectei era comunismul, iar Moscova un fel de Ierusalim al lor. Liderii comuniti ai PCR erau cstorii cu franuzoice, rusoaice, cehoaice, spanioloaice cu origini evreieti. Liderii comuniti din anii 50 vorbeau la partid limba de lemn, iar acas i ntre ei la ntlnirile private foloseau exclusiv limba rus. Majoritatea covritoare a liderilor comuniti din PCR au primit locuine n cartierul Primverii din Bucureti dup ce au alungat burghezia i intelectualitatea romneasc din ele. Fria acestei secte minuscule comuniste fanatice i obraznice, sprijinite de Moscova era cimentat de rzboiul civil din Spania, rezistena francez i activitatea kominternist de la Radio Moscova sau ntlnirile din Hotel de Lux al NKVD. Secta comunist din fruntea PCR era transnaional, iar romnii etnici erau o minoritate extrem de neglijabil. Dei militau pentru egalitate, frietate i colectivism, aceast sect tria ntr-un lux funebru, cu magazine speciale de la Gospodria de partid, pzit de miliieni i total rupt de marea mas a poporului romn, cu care nu aveau nicio legtur etnic sau religioas. Ei erau „primii ntre egali”, cu un statul internaional bine definit, o clas suprapus de ctre Moscova s spolieze i chinuie prin pucrii i la Canal poporul romn nrobit.

tismaneanu1_5b43262ce6

n toat cartea de memorii a lui Vladimir Tismneanu -, care are totui bunulsim s recunoasc c nu e romn, ci urmaul unei familii de comuniti evrei care au luptat n Spania i e critic fa de Petre Roman, un fiu de nomenclaturist evreu Walter, care a luptat n rzboiul civil din Catalonia, dar care dup 1990 se luda c e „os de ardelean” – nu am ntlnit nicio urm de repro sau apsare sufleteasc c locuiau n casele burghezei romne alungate n exil sau nchise/ucise n pucrii sinistre. ntreaga memorialistic a lui Volodea, numele de alint dat de colegi, e o lung niruire de momente nostalgice din copilrie i tineree, cum tria elita comunist n vilele de lux, cum mergeau la piscina partidului sau fumau igri Rothmans i beau whisky.

Tismneanu se simea frustrat c anumii coregionali comuniti triau n vile de lux mai mari sau se plimbau n autoturisme Zil i familia lui care era n ealonul doi al nomenclaturii transnaionale, tata doar un „biet director” de Editur Politic a PCR, partidul atotputernic, nu-i permitea luxul mainii de serviciu. Ierarhia n vremea regimului comunist era materialist i occidental, c alte odrasle de comuniti aveau patine i biciclete frauzeti, iar el trebuia s se mulumeasc cu cele dintr-o ar comunist prieten DDR. Se simea Tismneanu umilit c vacanele i le petrecea n vilele de protocol pentru ealonul doi al PCR de la Eforie i Predeal i privea cu jind la vilele de lux pentru primii conductori ai partidului.

Tismneanu nu-i punea niciun moment ntrebarea c ara suferea de foame i nchisorile erau pline cu zeci de mii de intelectuali romni n regim de exterminare, ci numai c de ce Leonte Rutu sau X sttea la o vil de lux n vacan la Sinaia, iar tatl lui care i-a dat o mn pentru cauza comunismului n Spania i a vituperat de la Radio Moscova mpotriva Regelui Mihai, era umilit s stea n cabane ale partidului mai modeste i s cumpere produse din ri socialiste la Gospodria de partid, nu produse occidentale ca Dej sau Ceauescu. i atunci ca i acum clasa politic s trata medical n Occident. Faptul c tatl su a fost exclus din partid vreo doi ani, fr pierderea privilegiilor, Tismneanu ridic „umilina” familiei la rang de diziden. S tii c nici cnd Dej n ultimii ani i mai ales Ceauescu a ncercat s romnizeze aparatul de partid aceast sect comunist transnaional nu i-a pierdut privilegiile. Poate unii au fost mutai cu dou strzi mai departe de vila secretarului general din Primverii n alte vile de lux, dar ei au perceput acest lucru ca o ofens mpotriva cauzei comunismului. Prin anii 70 numeroi membrii ai elitei comuniste au plecat legal n Israel, Elveia sau SUA primind paaport de la regimul Ceauescu. Unii generali au trecut de la DIE direct n slujba Mossad sau CIA, ca i cum un om i-ar schimba serviciul de la primrie la prefectur, fr nicio mustrare de contiin.

Occidentalii i-au primit cu braele deschise pe aceti nomenclaturiti i securiti, cu minile ptate de sngele unui popor osndit, transformndu-i i „presplndu-i” moral n dizideni i anticomuniti de ocazie. Permanent se simte n lecturarea crii lui Tismneanu o permanent nostalgie fa de comunitii internaionaliti curai ca Tudor Bugnariu, care nu aveau “n snge” nicio urm de ovinism i naionalism i pentru cei care au suferit la…Doftana. De Aiud, Gherla, Sighet, Piteti unde se chinuia i murea floarea culturii i tineretului romn, tnrului Volodea nici nu-i psa i nici nu era curios s afle. Nuanele comunismului primverii de la Praga i erau mai incitante sau suferinele ilegalitilor spanioli ndeprtai de “odiosul” Ceauescu ntr-o cas de lux la marginea cartierului Primverii, culmea opresiunii naional-comuniste.

Dei cu familia „ostracizat” n vile deluxi cu acces la magazinespeciale, Vladimir Tismneanu face liceul la nr. 24, viitorul „Jean Monet”, fiind coleg de clas i de banc cu Nicu Ceauescu, copiii lui Maurer, Mizil i cu odraslele ntregii nomenclaturi mai mult sau mai puin transnaionale.

La facultatea de sociologie Volodea capt i o funcie de vicepreedinte la UASC, dar avea curajul s-i spun lui Nicu c nu e bine s accepte el fiul Conductorului funcii mari n partid. n toat tinereea lui se observ la Tismneanu o gelozie feroce c Nicu Ceauescu venea cu Mercedesul cu securist la practica agricol, iar el trebuia s culeag porumb i s doarm pe saltele de paie. Se creeaz o „rezisten” internaionalist la „naionalizarea” comunismului lui Ceauescu n anii 70, reprezentat de Ion Iliescu, Silviu Brucan, Octav Cozmnc, Virgil Mgureanu, C. Prvulescu, Ion Ioni, Dan Marian, A. Brldeanu, C. Botin susinut de secta transnaional din Primverii i cu protecia Ambasadei URSS. Ei ncep s comploteze suprai c Ceauescu prin romnizarea aparatului de stat a „ntinat nobilele idealuri ale revoluiei comuniste” din octombrie 1917.

Volodea nu-i gsete de lucru la universitate i institut pentru c este evreu i regimul lui Ceauescu a devenit „antisemit”, o aberaie fr logic i pleac cu mama la Paris apoi n Venezuela cu paaport dat tot de …Ceauescu. La Paris, Volodea se ntlnete cu foti activiti comuniti refugiai stui de „dictatura naionalist” a lui Ceauescu i primete i ndemizaii lunare n dolari de la Asociaia Internaional de Ajutor a Evreilor, c era un fel de dizident i persecutat n Romnia. Nici mcar Ceauescu cu tot naional-comunismul su nu a ncercat s elimine agentura sovietic i internaionala comunist din cartierul Primverii. Cu toat romnizarea aparatului de stat Ceauescu a fost un comunist pn la capt i i-a respectat sau s-a temut de elitele comuniste venite n ar pe tancurile sovietice, care fceau deja „diziden” mpotriva unui conductor ce ncerca o legitimare romneasc asocialismului. Aceast sect comunist transnaional a fost permanent protejat de Moscova, iar liderii euro-comuniti cnd veneau la Bucureti petreceau n banchete copioase cu un Tismenetki sau Walter Roman. Dac aceti comuniti internaionaliti solicitau paaport s viziteze Spania sau Occidentul l primeau imediat. Securitatea nu-i deranjau prea mult c intra ambasada URSS pe fir. Din case i de la aprovizionarea special nu au fost niciodat tiai. Problema era cu ceilali 20 milioane de romni, i elita intelectual romneasc scpat din nchisori, c triau ntr-o srcie lucie i fr drepturi speciale alimentare sau paaport spre Occident.

Citind cartea lui Tismneanu i dai seama c revoluia din decembrie 1989 a fost o lovitur de palat dat de agentura comunist internaionalist condus de Iliescu, Roman i Brucan, care i-a luat revana pentru „naionalizarea” comunismului de ctre Ceauescu. C Bsescu a pus o odrasl de nomenklaturist comunist de factur sovietic s fac raportul de condamnare a comunismului n 2006 nu este dect o parodie a ceea ce ni s-a ntmplat din 1990 ncoace ca popor ngenunchiat.

Era oarecum i firesc ca Tismneanu, un politolog al stngii marxiste eretice i al colii de la Frankfurt, prieten cu clica complotist a lui Ion Iliescu, s „ngroape” n parlament aa cum vor ei comunismul, pe care prinii lor l-au adus pe tancurile sovietice n ar i l-au alungat pe Rege. De ce Bsescu l-a pus pe acest adulator din anii 90 a lui Ion Iliescu s ntocmeasc raportul de condamnare a comunismului, nu mai poate fi nicio surpriz pentru nimeni, doar provin din aceleai structuri securiste sau comuniste, care au condus ara i o conduc n continuare. E adevrat c, dac pn n 1989 aveam comunism dup 1990 putem vorbi de post-comunism. Structurile de putere din ealoanele doi i trei ale securitii i partidului comunist s-au nurubat bine n instituiile statului romn dup 1990. Asta se vede bine din cartea „Lumea secret a nomenclaturii. Amintiri, dezvluiri, portrete”, chiar dac autorul, poate, nu i-a dorit acest lucru.

 

De Ionut Tene –NapocaNews

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *