rapcea.ro: am primit pe mail acest schimb de mesaje. Adevr și mrciune 100%
Subject: O scrisoare scrisa de un senator roman “de ziua romanilor de pretutindeni” si mai ales raspunsul plin de bun-simt dat de unul din romani.
“Am primit ieri, pe grupul yahoo romaniansinedinburgh, o scrisoare din partea d-lui senator Viorel Badea, care s-a gndit s m felicite cu ocazia, cic, „Zilei romnilor de pretutindeni”.
Dau mai jos scrisoarea d-lui senator,urmat de rspunsul meu, pentru c, nu-i așa, nu se cuvine s te heretiseasc omul, iar tu s nu-i ntorci amabilitile.

1 Decembrie

Dragi romni de pretutindeni,

Cu prilejul „Zilei romnilor de pretutindeni” v adresez vou, romnilor din lumea ntreag, calde felicitri, precum i ndemnul de a pstra n suflet spiritul, cultura i limba romneasc.
Doresc s v felicit i s v mulumesc pentru contribuia pe care o aducei la dezvoltarea comunitilor i a rilor n care v aflai, precum i pentru pstrarea i afirmarea valorilor i tradiiilor romneti. Din Australia pn n America de Nord, din Europa i pn n Asia, romnii au ridicat pe podiumurile sportului de performan drapelul naional al Romniei, au dus la cele mai prestigioase universiti frumosul grai romnesc i exceleaz n orice domeniu activeaz, fcnd cinste rii natale.

Trebuie s ne amintim c suntem romni n fiecare zi druit nou de Dumnezeu i s pstrm vii n inimile noastre cuvintele lui M. Sadoveanu: „Patriotismul nu nseamn ura mpotriva altor neamuri, ci datorie ctre neamul nostru; nu nseamn pretenia c suntem cel mai vrednic popor din lume, ci ndemnul s devenim un popor vrednic.”

Doresc s v felicit, de asemenea, i cu ocazia „Zilei Naionale a Romniei”. Avem datoria de a pstra vie i a cinsti amintirea celor ce au luptat pentru unitatea i libertatea poporului, precum i de a privi spre viitor cu optimismul, curajul i ncrederea cu care au fcut-o i strmoii notri, de la cei czui pe cmpul de lupt, pn la cei care au pierit n inumanele nchisori comuniste.

Cu aceste ocazii, transmit romnilor de pretutindeni cele mai bune gnduri i urri de sntate, fericire i succes. Fie ca Dumnezeu s binecuvnteze Romnia i pe romni, oriunde s-ar afla ei.

La Muli Ani Romnia!

La Muli Ani romni de pretutindeni!

Birou Senatorial Viorel Badea
Senator Pentru romanii din Europa si Asia
Membru al Delegatiei Permanente a Parlamentului Romaniei la APCE
Presedinte al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni
Tel/Fax: 0213101911
http://www.badeaviorel.ro/

RASPUNS

Drag Domnule Senator Viorel Badea,

Snt si eu unul dintre „romnii de pretutindeni” care au primit scrisoarea dumneavoastr cu ocazia, nu stiam, „Zilei romnilor de pretutindeni”. V multumesc pentru caldele urri si ndemnuri, chiar dac, trebuie s mrturisesc, laudele dvs. snt exagerate n ce m priveste pe mine, unul din romnii de pretutindeni crora v adresati.
Nu am adus nici o „contributie” comunittii care a binevoit s m primeasc (n afar de cteva taxe), nu am afirmat prin nimic „valorile romnetti”, nu practic sport de performant sub drapelul trii, iar singurul domeniu n care „excelez” deocamdat este livrarea de mncare indian la domiciliu, pentru c lucrez ca delivery driver la un restaurant dintr-un orsel scotian.

Alta ar fi fost ns situatia dac mi-ati fi scris, dvs. sau unul dintre numerosii dvs. colegi din Parlament, acum sase luni, cnd nc nu eram un romn „de pretutindeni”, ci un romn de la mine de-acas, mai exact din Iasi. As fi putut s v rspund c snt cercettor stiintific la Universitatea Al. I. Cuza si c m ocup de editarea Bibliei de la 1688, prima editie critic a celei mai vechi Biblii romnesti (Stiati c sntem ultimul neam din Europa care nc nu are prima sa Biblie ntr-o editie critic?). M-as fi mndrit cu fetele mele, care practicau un sport de performant sub drapelul trii, cum spuneti, si m-as fi ludat c am dus si eu putin din „graiul trii” mele pe la Paris si Geneva, sau c mi-am petrecut sapte ani printre vechile manuscrise romnesti, primind pentru munca mea o summa cum laude. Dar nici dumneavostr nu mi-ati scris, nici eu nu v-am rspuns. Asa merg lucrurile, cum s-ar spune.

Dar de ce mi scrieti tocmai acum, cnd mi-am luat lumea n cap, mpreun cu ai mei, si ne-am alturat si noi „romnilor de pretutindeni”care si caut pe aiurea dreptatea pe care nu au gsit-o n tar?

Ca s mi artati c v pas?

Dac v pas att de mult de „valorile si traditiile romnesti”, de ce nu mi-ati scris, dvs. sau colegii dvs., pe cnd eram n tar? De ce nu m-ati ntrebat cum ne descurcm cu nou milioane pe lun, eu si colegele mele, tineri doctori n filologie si slujbasi ai culturii romne pentru care suspinati acum? V-as fi rugat atunci, dac stiam c v intereseaz att de mult istoria neamului, s faceti ceva pentru profesorul meu de istorie, care se stinge de boal pentru c din pensia sa nu-i ajung banii de medicamente. V-as fi chemat la Iasi s vedeti cum trieste de pe o zi pe alta un antrenor de performant, pentru care s-a cntat imnul Romniei la Berlin, si cum niste copii devotati se antreneaz s devin campioni pe podelele roase si pline de cuie ale unei sli de sport care n-a prins nc o campanie electoral. V-as fi dus prin oras si v-as fi artat Filarmonica iesean, care de zece ani st s se prbuseasc sub schele, si Teatrul National, mutat ntr-un cub de carton. Si la urma urmei, dac tot invocati acum cuvintele lui Sadoveanu si ndemnul „s devenim un popor vrednic”, v-as fi spus c de douzeci de ani m simt, n fiecare zi, mintit, furat si umilit n tara mea. Si c am obosit s devin „vrednic” printre smecheri, canalii politice si „bieti destepti”.

Dar, repet, nici dvs. nu m-ati ntrebat, nici eu nu v-am rspuns. Si atunci, de ce m-ati gsit tocmai acum?

Domnule senator, e un cinism fr de margini s-i heretisiti pe emigrantii romni cu ocazia unei asa-zise „zile a romnilor depretutindeni”. Nu poate fi o srbtoare o zi a romnilor „de pretutindeni”, exist doar o singur zi a romnilor si a Romniei din care gstile politice care s-au succedat ne-au mpins, pe mine si pe alte milioane de compatrioti, s ne lum lumea n cap, s ne lsm n urm limba, printii si prietenii si s ne cutm pe aiurea pinea si dreptatea. Ce srbtoare vedeti n asta? Nu e nici o srbtoare pentru familiile desprtite, pentru fratii si prietenii lsati n urm, saupentru acei „romni de pretutindeni” ai cror copii s-au spnzurat n tar de dorul lor. Si, n general, nu exist srbtori adevrate cnd te afli „pretutindeni”, ci doar acas.

Iertati-m, dar nu am nevoie s-mi amintiti dvs. de „valorile romnesti”. Ocupati-v de ele n tar, acolo unde „cultura si valorile romnesti” snt lsate n paragin.
Si v-as mai ruga ceva.!!! Snteti totusi un reprezentant al clasei politice romnesti. Aveti decenta de a nu amesteca n gesturile dvs. electorale amintirea „celor ce au luptat pentru libertatea poporului”. n Franta am cunoscut un om care si-a pierdut o mn n masacrul de la Otopeni, n decembrie ’89. Lucreaz acum ca magazioner la un depozit, din mila unor strini generosi. V asigur c omul acesta ar scuipa astzi pe orice discurs politicianist n care snt amintiti eroii din decembrie ’89. Altfel, o duce bine (n curnd, l veti putea vedea si auzi ntr-undocumentar tv despre Revolutie, apropo, nu-i asa, de cei care… „fac cinste trii natale”).

La sfrsit, as vrea s v asigur cnu mi-e rusine c snt romn.
Asa mi-am nvtat si fetele, s nu le fie rusine s spun de unde vin.
Singurele momente n care mi-e rusine c-s romn snt atunci cnd politicienii mi vorbesc despre Romnia.
n gura lor, Romniaputeca o hazna infestat, din care m bucur c mi-am salvat copiii. Ca o msur de igien, ar fi prea mult dac v-as cere s pstrai mcar distanta tcerii?”

Ioan-Florin Florescu

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *