Eminescu traieste prin noi – Sambata ora 15.00 in Piata UniVERSitatii

 

Sambata, 18.01.2014 sunteti invitati in Piata Universitatii in memoriam Mihai Eminescu. Prin participarea directa a tuturor oamenilor vom recita poeziile sale si vom citi articolele sale de juralist.
Initiativa creata de dl. Mihai Tociu:Eminescu este al tuturor. Și noi, oamenii obișnuiți, suntem îndreptățiți să recităm din Eminescu, la fel ca oricare ”eminescolog”, actor profesionist, vedetă tv sau elev la serbarea școlară.În 18 ianuarie, în Piața Universității, la fântână, începand cu orele 15.00, un pupitru și un microfon cu amplificare vor fi disponibile pentru toți cei care vor dori să recite în public o poezie din Eminescu, sau o selecție din articolele sale politice.

Un set de poezii, dintre cele mai cunoscute, vă vor aștepta, așa că nu trebuie să vă temeți de lacunele de memorie. Nu este nevoie de talent de recitator, atâta timp cât există trăire, iar emoțiile vor fi o dovadă a sincerității. Vă invităm pe toți să dovedim împreună că Eminescu este încă viu în inimile noastre.

În realitate, în afară de elevii care mai au câte un profesor care să îi îndemne să citească din Eminescu, noi ceilalți, oamenii simpli, suntem condamnați la postura de spectatori pentru tot felul de specialiști și actori, care ne orbesc cu știința și talentul lor. Veniți din altă lume, aceștia vorbesc limbi străine pentru majoritatea dintre noi, ne timorează sau pur și simplu ne plictisesc și, din această cauză, nu sunt de condamnat cei care schimbă programul sau care lasă necitit articolul despre Eminescu: aceeași poză, aceleași scrisori către Veronica Micle, aceleași simpozioane, vernisaje și conferințe.

De ani de zile, Eminescu este îndepărtat de nivelul nostru, al omului obișnuit, și ni s-a creat impresia că la evenimentele aniversare riscăm să ne facem de râs, pentru că noi nu ne ridicam la nivelul unui eminescolog și nu recităm ca un actor profesionist.

Să fiu bine înțeles: ceea ce fac oamenii de cultură și specialiștii este foarte important, numai că Eminescu nu este numai al lor. Ba mai mult, ei au nevoie de sprijinul românului de rând, pentru că dacă Eminescu nu este menținut viu în conștiința milioanelor de furnici care suntem noi, studiile lor riscă să devină literă moartă.

Organizatori: Asociațiile Toleranță Zero, Civic Media, Mișcarea Oamenilor Visători Pentru conformitate, Mihai Tociu

 

1505348_651373684928085_1424293530_n

 

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *