Ministerul Afacerilor Interne: dezbatere publica cu privire la noile documente electronice biometrice (video)

În conformitate cu prevederile art. 7, alin. (9) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Afacerilor Interne a organizat joi, 16 ianuarie a.c., ora 10.00, o dezbatere publică privind proiectul hotărârii Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative privind aplicarea dispozițiilor legale din domeniul evidenței persoanelor, actelor de identitate ale cetățenilor români, precum și actelor de rezidență ale cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rezidenți în România, precum și pentru aprobarea procedurilor de preluare a datelor biometrice pentru emiterea documentelor electronice și a condițiilor tehnice și aspectelor procedurale și legale privind accesul operatorilor de date cu caracter personal la conținutul cip-ului cărții electronice de identitate și cărții electronice de rezidență, întâlnire la care au participat participa atât reprezentați ai M.A.I., cât și ai societății civile care și-au exprimat interesul față de acest proiect.

La dezbatere au participat avocatul Cătăalin Georgescu, din partea Asociației pentru Drepturile Cetățenilor, și Felix Roncea – de la Mișcarea Oamenilor Visători (MOV). Au lipsit de la dezbateri toți agitatorii de pe net, buni doar de gură, toți habotnicii “ortodocși” care își dau cu părerea și își umflă mușchii pe bloguri sau prin curțile bisericilor sau mănăstirilor, pozând în vajnici luptători anti-cip. Felix Roncea a avut doar trei interventii:

cipunu de bindiribli

cipdoi de bindiribli

ciptrei de bindiribli

cipatru de bindiribli

ÎN CONCLUZIE, dacă cetățenii ar dovedi mai mult interes și implicare în modificarea legii, prin propuneri concrete, susținute activ de un număr mare de persoane interesate, lucrurile se pot schimba. Dacă nu, NU. Aviz amatorilor…

 

 • Z

  Mai demult a fost o campanie de semnaturi pentru respingerea chipurilor, nu se tine cont de ea?
  Sau chestiile astea se reactiveaza periodic?

 • MR

  Campania a avut drept rezultat actualul drept la optiune. Din aprilie 2014 intra teoretic in vigoare ordonanta de guvern privind noile acte de identitate cu cip de proximitate, insa primirea lor va fi una voluntara (momentan), nu obligatorie.
  Misiunea noastra este sa informam cat mai multa lume despre consecintele asupra libertatii individului prin acceptarea cipurilor in acte.

 • Noi nu am avut idee de aceasta dezbatere ca am fi publicat articolul tau despre cipuri cu 1 zi doua mai devreme cand ne-ai anuntat si am fi informat lumea despre aceasta dezbatere. Chiar nu am stiut si ne pare rau … Tu ai participat la dezbatere? Te consideram cel mai informat si mai lucid om in aceasta directie si suntem convinsi ca daca tu ai fost acolo e ok.
  Din ce am vazut la TV cardurile de identitate vor fi de la 1.04.2014 toate cu cip, difernta va fi daca vor avea amprnte sau nu, sau semnatura … nu stim daca acestea sunt cipuri RFID ca arata altfel. Deci nu exista alegere decat de culoare pentru zgarda …

 • Z

  @MR, mersi de raspuns.
  Pai eu am informat si am tot primit informari prin mail in cercul de cunoscuti. Am semnst petitia, la fel si multi dintre cunoscuti, dar nu stau in Bucuresti, si nu stiam de dezbaterea asta.
  Recunosc ca e cam enervant sa trebuiasca sa tot semnez cite o petitie, pe hirtie si online, la 1-2 luni, asa vreo 5-10 petitii pentru chipuri, 5-10 pentru Rosia Montana si gaze de sist, 5-10 pentru libertatea internetului etc., fiecare petitie citita, uneori si discutata, plus alte chestii, pentru ca unii inteleg mai greu sau nu le pasa. Pentru chipuri au semnat 1 milion (!) de oameni, n-ar trebui sa fie nevoie de alte consultari. Parerea mea :p. Dar multumiri celor care au rabdare sa se ocupe cu “consultarile” si birocratia asta.