Feed on
Posts
Comments

introducere rapcea.ro: materialul ce urmează este un extras tradus din lucarea Teachings of Swami Satyananda – Vol.2, pus la dispoziție prin bunăvoința lui InteseLight. Am considerat necesar să traduc și să public acest articol datorită tentației nechibzuite a unora (știu ei care, nu nominalizez !) de a folosi anumite plante (unele dintre ele cu efect psihedelic sau psihodinamic) pentru a obține felurite experiențe spirituale. Aviz amatorilor ! Pentru cei ce doresc să citească textul în original, îl puteți descărca de aici:  Untitled1

Aici, Swamiji menționează vechea metodă de trezire a lui kundalini prin ierburi și explică de ce nu mai este utilizată. De asemenea, el vorbește despre propria sa experiență cu drogurile, despre pierderea memoriei sale fotografice – datorate folosirii drogurilor prin aceasta și motivul pentru care el crede ca prin droguri nu se poate niciodată trezi kundalini. Înregistrare de la Școala scandinavă de Yoga și Meditație, Stockholm, Suedia, în luna mai 1980.

În tantra, sunt recomandate diverse metode pentru a trezi Kundalini. Una dintre ele este prin folosirea ierburilor (plantelor). Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă droguri. Cuvântul folosit în texte este “aushadi”, care este tradus ca plante medicinale. În Vede și în istoria Indiei și a arienilor, este posibil să găsiți referiri cu privire la o substanță numită soma. Oamenii obișnuiau să extragă sucul de la o anumită plantă cățărătoare numită soma și să îl consume pentru a induce experiențe spirituale. Planta era culeasă doar în anumite zile, în timpul celor două săptămâni ale fazei întunecate a lunii, apoi acesta era plasată într-un ulcior de lut și îngropată în pământ până la lună plină. În noaptea cu lună plină ulciorul era dezgropat iar sucul extras și băut. Această practică producea viziuni și experiențe de trezire a unei conștiințe înalte.

Similar cu soma, au existat alte câteva plante cunoscute în India, dar în decursul timpului ele au fost utilizate în mod greșit de către persoane care nu erau pregătite să le folosească în mod corect. Deci, pentru a eradica acest pericol , cunoașterea despre aushadi a fost retrasă. Astăzi cunoaștem încă despre anumite plante pentru expansiunea minții, dar noi nu propagăm această cunoaștere, pentru că este interzisă.

Cu toate că există atât de mulți oameni care își doresc trezirea lui kundalini, omul nu are pregătirea mentală, emoțională , fizică și nervoasă suficientă și control de sine pentru a face acest lucru. Dacă el foloseste droguri (ierburi), kundalini al său ar putea fi zdruncinat și s-ar putea trezi brusc, dar în cazul în care mintea și emoțiile lui nu cooperează cu el, acesta ar putea avea o experiență foarte dăunătoare.

În mod tradițional, cunoașterea aushadi a fost transmisă de la guru la discipol, dar guru de astăzi nici nu mai predau despre acest subiect nici măcar celor mai apropiați discipoli lor sannyasini. Într-o zi, atunci când natura a omului se va schimba și vom găsi răspunsuri emotionale, intelectuale, fizice și mentale mai bune în el, atunci această știință ar putea fi descoperită din nou.

În măsura în care subiectul sunt drogurile, am citit și am auzit multe despre ele. Singura implicare pe care am avut-o vreodată cu drogurile a fost cu marijuana. Nu am luat-o de dragul de trezirii lui kundalini, căci întotdeauna am crezut cu tărie că marijuana sau ceva de genul asta nu se pot trezi cu adevărat kundalini. Oricum, atunci când am folosit marijuana, sau ganja , cum o numim în India , am avut un scop bine definit pentru asta. La acea vreme, nu eram în Rishikesh, la ashramul gurului meu. Trăiam pe atunci în Gangotri, 10.000 de picioare (aprox. 3000 de metri) deasupra nivelului mării, în locul de unde izvorăște râul Ganga. Acolo este zăpadă aproape nouă luni pe an , iar apa este complet înghețată.

Am trăit în acel loc timp de nouă luni, și în fiecare zi am fumat ganja și am practicat pranayama între șapte și nouă ore pe zi, deoarece era foarte frig. După ceva timp, a devenit insuportabil de frig, și am fost nevoit să coboare de pe munte pentru că nu mai aveam nici un ban, iar camera în care stăteam era rece și umedă. Cand in sfarsit am coborât am descoperit că aveam tuberculoză. De-a lungul timpului m-am tratat prin mijloace naturale, cu toate acestea , ca urmare a utilizării de marijuana, am pierdut una dintre cele mai bune cadouri cu care natura m-a înzestrat.

Din naștere, am avut cea mai bună memorie fotografică, și am fost foarte mândru de ea. Cu ochii închiși, puteam vedea și citi pasaje din cărți în același mod în care citiți cu ochii deschiși. În cazul în care cineva ținea o prelegere patruzeci și cinci de minute în hindi sau în limba engleză , îmi puteam aminti fiecare cuvânt, accent, punct și virgulă. O puteam chiar reproduce la mașina de scris. Această memorie era de tip superioar , si era fantastic să poți reproduce o întreagă conversație, chiar și râsul sau accente în paranteze. Datorită acestei memorii, am fost în stare să învăț atât de mult din textele antice. Cu toate acestea, datorită experiența folosirii de marijuana, am pierdut complet această memorie fotografică. Astăzi, încă mai am o memorie bună, dar aceasta este doar medie. Prin urmare, personal, nu am o parere foarte buna despre droguri.

Sannyasins, sadhus și fachirii din India iau ganja din când în când. O pun într-un Chillum ( pipă din lut de mici dimensiuni) și o fumează. Ei au descoperit ca, prin utilizarea ganjei, impulsul sexual este fie eradicat, sublimată sau dezintegrat. Chiar și persoanele cu familii folosesc ganja în acest scop. De asemenea, cred că marijuana are multe proprietăți medicinale și poate îmbunătăți unele aspecte ale sănătății. Cu toate acestea, vă pot asigura că este inutil să încercați să vă treziți kundalini prin utilizarea acestui drog (marijuana).

Kundalini este o forță inconștientă și doar acele metode care afundă adânc în inconștient trebuie să fie folosite. Soma ar putea trezi experiențe subconștiente și ar putea exploda sau elibera o serie de arhetipuri în om, dar eu nu cred că chiar soma ar putea trezi kundalini.

Presupunând că aveți o bombă. Nu o puteți exploda dacă nu o detonați. Există o metodă specială de a exploda o bombă, este o știință . Același lucru se aplică cartușelor și gloanțelor. Dacă arunci cu forța în aer un glonț  nu se va întâmpla nimic. Doar atunci când un anumit proces este angajat glonțul va detona și va lua foc. În mod similar, trezirea lui Kundalini nu poate avea loc prin consumul de droguri, deoarece ele nu o pot detona (declanșa).

Kundalini este situată în stare latentă în straturile subconștiente ale minții iar drogurile pot doar penetra aceste straturi subconștiente. Tot ceea ce  există în mintea subconștientă poate fi scos, indiferent că este vorba de arhetipuri, viziuni, cunoștințe, telepatia sau orice altceva. Cu toate acestea, trebuie să fii în măsură să te afunzi în stratul inconștient al minții pentru a trezi Kundalini.

loading...

16 Responses to “Kundalini și drogurile. O relatare de Swami Satyananda – cum și-a pierdut acesta memoria fotografică ca urmare a folosirii ganja-ei”

 1. Bula Ion says:

  Deci concluzia e clara:
  Se poate trezi kundalini prin folosirea ierburilor (droguri). Ca trebuie sa fi pregatit pt. trezirea lui kundalini, asta e alta poveste.
  Alta concluzie este ca, cu ganja nu se poate trezi kundalini.

 2. Aand says:

  Mă bucur că a fost postat articolul acesta. Unele persoane invocă soma din Vede și versurile din Patanjali pentru a incuraja folosirea substantelor psihotrope.
  Pentru a intelege de unde apare confuzia trebuie să ne intoarcem la Vede . Ayurveda este o parte a Vedelor. Vedele ca si carti ale cunoasterii cuprind informatii si despre spiritualitate dar si infornatii secundare. Ayurveda este o veda anexă, o Upaveda, cel mai probabil al lui Atharva. Unii autori spun că e chiar o parte a Panchama Veda, a cincea Veda , in afara celor patru principale.
  Oricum ar fi, cineva a creat o confuzie între termenul aushada care înseamna plantă medicinală și soma, planta care nu mai e cunoscută azi (se fac doar speculații despre ea), pe baza faptului ca Ayurveda este o parte a vedelor. Doar ca Vedele sunt carti ale cunoasterii complete- Hindușii au inclus în scrierile sacre și texte despre teatru și gestică,arhitectură. Vedele vorbesc și despre gastronomie. Făcând o glumă, este prea puțin probabil să trezim Kundalini făcând sarmale regulat.
  Confuzia s-a născut din faptul că principiul Agni-Soma din Vede, energia omiprezentă se spune că controlează Lokas (manifestările, lumile, unitatea materială) și Purushas. (vezi comentariile lui Sankara la Prashna Upanishad) Acest concept este preluat de Ayurveda când se vorbește de agni -somiya , ce se regăsește în corpul uman în forma Shukra-Shonita , Sheeta și Ushna. Un fel de ynn si yang. Cum Soma este și zeitate, un fel de Kundalini arhaică, cum principiul soma se regăsește și în plante, cum Soma vedică „îmbăta și energiza”, la un moment dat cineva a tras concluzia că ierburile psihotrope pot trezi Kundalini de vreme ce chiar una din Vede vorbește de ierburi.
  Știința Ayurvedei a început să decadă dupa anul 1000 AD în sensul că nu au mai existat mari rishi care să aducă noutăți spectaculoase. După anul 1000 înseamnă exact momentul în care tantrimsul sexual prinde forță în India. La toate acestea se adaugă întâlnirea cu medicina persană, chinezească, arabă. Ayurveda misticizată, obscură, cu elemente de astrologie care nu au fost luate niciodată prea în serios de vechii rishi este preponderentă în sud mai ales în Tamil Nadu.
  Începând cu secolul al XII-lea majoritatea maeștrilor Sant Mat au explicat că plantele lui Patanjali nu sunt substante psihotrope ci plante medicinale ce pot corecta fie dominantele energetice fie hiper sau hipofuncțiile unor organe asociate diverșilor centri. Consumul de plante psihotrope este vazut ca ceva ce dă stari de conștiință modificate, dar în final crează un puternic lanț cauzal (atașament-condiționare-stare), dependență și în final epuizare și prăbușire.

  Una dintre lucrările cele mai complete despre Ayurveda, ca istorie și descriere este
  Encyclopaedia of Indian Medicine scrisă de Ramachandra S.K. Rao, apărută prin 2005.

 3. Aand says:

  lol. scuze pentru cearceaf :Amazed:

 4. Bula Ion says:

  @Aand
  Cat de erudit esti!
  Din pacate doar atat, fara prea multa cunoastere directa (se vede din ceea ce scrii).
  Din pacate (iarasi) multi chibiti de pe acest site sunt asa.

 5. Ram says:

  @Baluba lu Ion: aroganti si superiori mai sunteti voi misanii… Du-te ma ca puti a prost.

 6. zamolxe says:

  @Bula Ion
  Te rugăm să ne uimești cu cunoașterea ta “directă”.

 7. zamolxe says:

  RAM
  Nu sunt aroganți și superiori ci proști și fuduli!
  Na, am zis-o, înjurați-mă acuma!

 8. RAM says:

  @Zamolxe: stai liniștit, înjurăturile proștilor nu au valoare. Și nici putere. 🙂

 9. Aand says:

  @Bula Ion

  Uite una din cunoasterea directa> Satyananda este diplomat si delicat atunci cand spune ca “Tot ceea ce există în mintea subconștientă poate fi scos, indiferent că este vorba de arhetipuri, viziuni, cunoștințe, telepatia sau orice altceva”. Atunci cand te duci in subconstient te duci in tamo guna, individuala si prin extensie colectiva. Adica te duci in lumea spiritelor. Samanii, spre exemplu, de care sunt intens legate plantele psihotrope “merg” acolo cu un spirit calauzitor, protector, altfel e extrem de riscant deoarece cand iei plante psihotrope corpul tau e expus posedarii. Satyananda stie ce spune deoarece este si un tantrika bhairava, iar Bhairava este un avatar tamo guna doar ca Bhairava e un avatar ce combate raul. Tamo e locul unde stau demonii si asuras care prin natura lor sunt tamasici iar in tamo stau demonii tai interiori. Asa ca Bula Ion> plimbare placuta prin tamo guna. Tine minte doar ca Bhairava, fiorosul Shiva este avatarul ce distruge orice impuritate.

 10. aleatorul says:

  Din cate am aflat eu, drogurile nu duc nicaieri. Dimpotriva, doar te tulbura.
  Probabil is bune pt. persoanele care is super rigide. Dar totusi… cred ca le-ar ajuta mai mult metodele traditionale: rugaciuni, meditatii, etc
  Ca sa primesti initieri, unii maestrii iti cer sa postesti un anumit timp (fara tigari, alcol si alte substante care te agita si iti imprastie atentia)

 11. zamolxe says:

  RAM
  🙂

 12. RAM says:

  @aand: si eu mi-am pierdut capacitatea de vizualizare dar printr-o practică yoga… și nu știu cum să repar, dacă se mai poate repara. 🙁

 13. Dodica says:

  @RAM
  nu-l mai poti vedea pe bivolaru ca guru? nu-i nevoie sa repari

 14. RAM says:

  @Dodica: aș râde dacă n-ar fi de plâns. 🙂

 15. Dodica says:

  Oppss, deci e pe bune… sorry

 16. RAM says:

  No pb. 🙂

Leave a Reply