un articol de Marin Neacșu   via Ziua Veche

Apa

Cândva, prin anii 60, a apărut pe piață un film despre bătălia pentru apa grea, film bazat pe un fapt real din cel de-Al Doilea Război Mondial, încercările Aliaților de a sabota obținerea apei grele de către nemți, apă grea necesară fabricării bombei atomice. Astăzi, un student cu mai multă ambiție poate realiza o mică bombă atomică, toate ingredientele se găsesc pe piața liberă, albă, cenușie sau neagră.

Apa, gazele și rușii dosare ultrasecrete exclusiv zv Apa grea nu mai este de mult o problemă, dar apa începe să devină. De ce? Nu numai din cauza înmulțirii populației sau creșterii necesarului de consum și scăderii resurselor. Dacă ar fi vorba numai de necesarul de apă casnică, problema nu ar fi chiar așa de gravă, problema este căapa este din ce în ce mai necesară în industrie și unele companii producătoare  sau exploatatopare  au nevoie de apă mai mult decât de aer. Sub acest aspect bătălia începe să se ducă din ce în ce mai mult nu între aliați și nemți ci între populație și companiile care urmăresc profit și au nevoie de apă.

Conform unor calcule, în 2030 populația globală va depăși 8 miliarde de oameni, nevoia de apă proaspătă se va majora cu 30 la sută. Cum evoluează resursele de apă în acest timp? Un exemplu elcovent îl poate constitui Marea Aral. Priviți evoluția acesteia în fotografii luate la interval destul de mari de ani și gândiți-vă că aceasta nu este o excepție.

Apa, gazele și rușii dosare ultrasecrete exclusiv zv Ce se întâmplă în România? România este considerată un stat cu un bazin hidrograficfoarte dezvoltat, cu râuri, ape de suprafață și subterane suficiente pentru nevoile țării, ale cetățenilor și chiar industriei, mai ales de când industria a cam dispărut. Dar au alții grijă să compenseze, o să vedem mai târziu cum.

În ceea ce privește apele subterane,   cele mai importante rezerve se regasesc în regiunile de câmpie, podiș și dealuri. Apele subterane dulci sunt utilizate mai ales pentru alimentarea cu apă a populației și ramurilor industriale. Din ce în ce mai des și nu întâmplător se vorbește despre imensele resurse acvifere din Dobrogea. Resursele  confirmate estimează un debit între 9.000 și 10.000 de litri de apă pe secundă. Toate forajele de până acum au însă o capacitate de până la 7.000 de litri pe secundă, dar capacitatea medie anuală de exploatare este de numai 5.000 de litri pe secundă.Ceea ce este însă cert este imensa resursă de apă existentă  în subsolul Dobrogei.

Întâmplător sau nu, s-a descoperit că și județul Vaslui are niște pungești de apă subterană numai bune. Pentru ce? Vom vedea mai departe. Și nu numai aici se găsește apă. Cui îi trebuie atâta apă și de ce ne plângem dacă avem atâta?

Gazele

Iată că s-a  găsit cine să o folosească. Companiile care doresc să exploateze gazele de șist și petrolul prin metoda fracturării hidraulice au nevoie de apă ca de aer, ba chiar mai mult. Se știe déjà,  s-a tot vorbit de necesarul de apă la explorarea prin acest procedeu. Să amintim numai că fracturarea hidraulică consumă între 4 si 28 milioane litri de lichid de fracturare per put fracturat  iar durata de viață a unui puț e de circa 5 ani, după care e epuizat. În functie de gradul de refacere al zăcământului, un puț de forare poate fi fracturat de pana la 18 ori, de fiecare dată fiind necesară aceeasi cantitate de apă. Înmulțiți să zicem 20 milioane de litri de apă cu 18 și vedeți de câtă apă are nevoie un puț forare până să fie abandonat. Apoi să ne gândim că numai în Vaslui se estimează că se vor fora 3000 de puțuri. Încercați să vedeți de câtă apă e nevoie numai la Pungesti.

Apoi adăugați faptul că există la acestă oră 10 companii interesate de forare și că fiecare din ele are cel puțin 5 obiective în vedere care va însemna – absolut necesar ca afacerea să fie rentabilă- câteva mii de puțuri de forare. Deci înmulțiți necesarul de apă al Vasluiului cu câteva sute, poate mii. Deci de câtă apă e nevoie pentru extracțiile prin metoda fracturării hidraulice? Și să nu uităm că există nu numai gaze de șist ci și petrol de șist. Și să nu uităm că toată apa, după ce a fost folosită este contaminată și contaminează la rândul ei solul și pânza freatică. Acuma vorbim de bătălia pentru apă.

La o asemenea nevoie de apă ce facem, cine are prioritate, cetățeanul sau firmele care vor să scoată gaze de șist? Asta în mod normal trebuie să stabilească cetățenii, de regulă guvernul trebuie să apere interesele cetățenilor. Dar în România așa ceva nu este posibil. Guvernul déjà a stabilit cui va da apa, intervenția de la Pungești a clarificat cine a câștigat bătălia pentru apă, bătălia pentru viață în România, ale cui inrterese le apără guvernul României.

Deci problema gazelor de șist nu o constituie existența acestuia în sol pentru că practic aproape  toate țările au gaze de șist, într-o cantitate mai mică sau mai mare. Bunăoară România se spune că s-ar afla pe locul 3 în Europa în ceea ce privește   resursele de gaze de șist, cam  1.444 miliarde mc de gaz, dar asta fără să se țină cont de Rusia și Ucraina.

După Polonia, Franta și România, în topul rezervelor de gaze de șist din Europa urmează Danemarca (906 miliarde metri cubi), Marea Britanie și Olanda (736 miliarde metri cubi fiecare), Bulgaria și Germania (481 miliarde metri cubi fiecare), respectiv Suedia (283 miliarde metri cubi) și Spania (226 miliarde metri cubi). Păi dacă toate țările au gaze de șist unele chiar în cantități apropiate de noi cel puțin la nivel estimativ, de ce ei nu îl exploatează și Europa ne impinge să devenim noi, doar noi “independenți energetic”?

Din 4 motive :

1.Nu toate au resusele de apă necesare.

2.Cele care au resurse de apă  nu vor să le distrugă, sau nu vor să își otrăvească cetățenii sau să provoace cutremure gen Izvoarele, sau chiar dacă ar vrea, nu pot din cauza cetățenilor care știu cum să își tină în frâu conducătorii. Doar la noi cetățenii înghit tot fără reacție, doar la noi gazele de șist nu provoacă îngrijorare și demonstrații masive. Se găsesc câțiva nebuni dublați și ăia de infiltrați care le compromit acțiunile;

3. Pentru că numai în România guvernanții au spus DA fără obiecții și au acceptat (contra susținerii politice de către  Europa a candidaturii președintelui și premierulu), exploatarea gazelor de șist chiar împotriva sănătății propriilor cetățeni și a sănătății propriului pământ. În plus, nu cad rău nici procentele pe care le primesc semnatarii contractelor de la firmele de exploatare a gazelor  pentru avizele de exploatare. Să ne amintim că în cazul RMGC  “Potrivit protocolului, ministerul culturii s-a angajat să obțină pentru RMGC toate avizele necesare exploatării aurului. Dar numai dacă la rândul ei, RMGC va avea grijă ca ministerul culturii să primească 70 milioane de dolari.Cu alte cuvinte, Ministrul Culturii a condiționat darea avizelor de primirea unor fonduri. Despre cele date la negru nu s-a scris. Mai nou au ieșit pe piață banii plătiți de RMGC pentru publicitate. Se pare că Chevron nu mai are nevoie de așa ceva, palma a fost bătută déjà. Ponta a promis că indiferent de proteste, gazele de șist vor merge înainte atâta vreme cât are jandarmeria și judecătorii de partea sa în bătălia cu cetățeni iar primarii și prefecții îi execută ordinele. Nu s-a făcut degeaba descentralizarea. Acuma organele locale pot să dea avize “de capul lor” el nu mai poate fi învinuit că a dat avize de exploatare. Nu e așa că e bună descentralizarea? Dacă iese ceva prost mai cade câte un cap de primar, dar el rămâne în picioare, ca și contractul. Când salariații de la RMGC au intrat în mină în concediu plătit, domnul Ponta spunea că „si vocile lor se aud” și  că “au dreptul la un viitor”, apoi când a ieșit cu ei de mână afară îmbrăcat în țoalele date de RMGC, le-a promis  în fața națiunii că “se face comisie si aducem aici comisia, sa se decida aici”. Doamne ce mult îl interesau cei 22 de oameni  viața și familiile lor. Acum când la Pungești 70 de oameni protestează de mai bine de o lună, stau în corturi și mânâncă bătaie de la jandarmi, domnul Ponta declară că “Ideea de a fi independenți energetic, de a asigura consumul atât al României cât și al Moldovei din resurse proprii e un proiect național atât de important, încât, cu tot respectul pentru cei 20, 50, 100 de oameni mai înfierbântați, cred că trebuie să aplicăm legea și să vedem care e interesul național al României în acest domeniu”Acuma nu mai spune că au dreptul la un viitor, sau că si vocile lor se aud nici nu trimite comisie parlamentară să vadă ce vor oamenii și să decidă la fața locului,să se decidă acolo.  Si-a astupat urechile și s-a legat la ochi. Dar ce oamenii de la Pungești plătesc  cât a plătit RMGC sau cât plătește Chevron ?

4.  Nu vor să devină ținta unor represalii inutile. Aici e nevoie de unele explicații. Se pune întrebarea de ce ne imping PE NOI Statele Uniteale Europei și Americii să devenim independenți energetic cu utilajele lor și prin firmele lor?  Este clar ca bună ziua că România nu are cum să devină independentă energetic  atâta vreme cât va primi doar 6% din producție. Alții pot deveni, probabil proprietarii firmelor care vor exploata gazul, dar nu România. Ar trebui să fii pur și simplu idiot să crezi în independența energetic  cu un procent de 6%. Și să nu uităm că se estimează că această independență poate fi asigurată numai pe 100 de ani, apoi, adio gaze, adio ape, adio agricultură, adio viață. Bine , efectele din urmă se vor face simțite după primii 10-20 de ani.

Aici e nevoie de un capitol aparte pentru a vedea de ce vrea neapărat Europa să “devină România independentă energetic. Bineînțeles că nu vrea, asta este o minciună sfruntată a la Ponta sau a la Băsescu. Pe   frau Europa ca și pe nenea Sam ca și pe ultima cucerire a politicii românești, premierul Li îi doare în fața spatelui de durerea  sau viața românului. De 24 de ani privesc cu indiferență, ba mai dau și o mână de ajutor prin indicații prețioase la belirea pielii rumunului așa că să nu îmi spună mie cineva că acuma brusc le-au căzut sărmanii români cu tronc. Da de unde. Domnii, toți cei enunțați mai sus nu doresc decât să lovească în ursul rusesc cel care domină  piața gazelor europene. Rusia asigură 34% din necesarul de gaze al Europei.Tot ce doresc prietenii noștri nu este nici măcar să facă ei rost de gaz mai ieftin  ci  să îi arate colosului rusesc că se pot descurca și fără el și să îl poată determina fie să mai lase din preț fie să cadă la pace cu ei pe alte subiecte unde Rusia are drept de veto ca și în cazul gazului. Totul este așa cum spunea recent și domnul Băsescu, un șantaj ordinar pe care UE, SUA îl fac asupra Rusiei prin gazul românesc. Bineînțeles că în acest șantaj Europa nu pierde nimic, românii nu câștigă nimic, dar Europa poate câștiga iar românii pot pierde. Ca și în cazul scutului de la Deveselu, România se lasă manipulată și folosită ca bază de plecare a amenințărilor împotriva Rusiei, PRIN SCUT O AMENINȚARE MILITARĂ, PRIN GAZELE  DE ȘIST O AMENINȚARE ECONOMICĂ. Marii jucători joacă strategic și fără nici un risc pentru ei. Cei care vor trage vor fi românii atât din partea Europei și firmelor care vor exploata gazele de șist și vor otrăvi pământul, cât și din partea Rusiei   care nu va lăsa nepedepsită atitudinea guvernului României care se face că nu știe ce joc face Europa cu rușii prin gazelle de șist românesc. Bătălia Europei cu Rusia se dă pe pământ românesc  și nu e prima oară când războaiele imperiilor face să curgă sânge românesc.

Rușii

De curând acest joc a luat amploare, au fost introduse noi coordonate, așa zisa lărgire a granițelor Europei până spre Ucraina. Ce să spun, uite că Europa și Sua plâng de grija moldovenilor și ucrainienilor. Da de unde, așa zisa aderare a acestor țări este tot o luptă împotriva Rusiei. Pe lângă intrarea în coasta Rusiei și smulgerea accesului rusesc la Marea Neagră, Ucraina și Moldova au și ele importante resurse de gaze de sișt și maica Europa s-a gândit ea că și moldovenii sunt tot români în ultimă instanță și dacă guvernanții României  au fost cumpărați așa de ieftin cu susținerea politică de ce nu s-ar găsi moldovean sau doi care să dea liber exploatării gazelor de șist și în Moldova? Socoteala nu este  rea și primul pas a fost făcut, limba moldovenească a fost scoasă, mai nou cetățenii Republicii Moldova vorbesc din nou românește . Curând vor începe și conducătorii lor să gândească și să facă afaceri românește, Europa abia îi așteaptă.

Sub titlu informativ, Ucraina are rezerve de gaze de sist estimate la 3.624 metri cubi, potrivit raportului, deci aproape de 3 ori mai mult decât România și nu este exclus ca mâine poimâine cineva să le spună ucrainienilor că au șansa să devină independenți energetic  și să scape de “pericolul rusesc” dacă bat palma cu Chevron sau Exxon, sau mai știu eu cine. Ucraina a descoperit în regiunile limitrofe cu Republica Moldova  importante zăcăminte de gaze de șist după cum susține ministrul Energeticii și Industriei Cărbunelui al Ucrainei, Iuri Boiko. Acesta   și-a arătat disponibilitatea de a pune la dispoziția Republicii Moldova informații și expertiză în domeniul extragerii gazului șist.

În Moldova, încă din Octombrie 2011, Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe al Moldovei, declara la o conferință de presă că Moldova are resurse de gaze de șist, dar nu are cu ce să le exploateze. Deci iată că Moldova déjà și-a exprima disponibilitatea de a exploata gazele de șist, dacă va fi ajutată cu tehnologie și finanțare.  În 2013 se vorbește și  în Modova de obținerea  independenței energetice prin exploatarea gazelor de șist.

În atare condiții mai miră pe cineva evenimentele din Ucraina, mișcarea de trupe rusești către Ucraina, discuțiile la nivel înalt Ruso-Ucrainiene, cererea Moldovei de sprijin NATO și înfierbântarea situației din zonă? Toate astea au un scop bine definit și chiar dacă toată lumea este convinsă că Urcaina nu se va dezlipi de Rusia  în următorii 50 de ani, nu strică întărâtarea spiritelor mai ales atâta vreme cât nu suferă cei care întărâtă ci mujicii din Ucraina care încep să treacă și ei prin manevrele și manipulările care s-au derulat cu atâta succes în România în ultimii 24 de ani. Moldova este și ea amăgită cu intrarea în Europa, cu unirea cu România, dar aici nu sunt chiar așa convins că ar vrea măcar jumătate din populația Moldovei mai ales acuma, unirea cu România, și cu obținerea independenței energetice.

Marii analiști europeni nu sunt proști, ei știu foarte bine ce își pot permite și ce nu cu rușii, așa că ei doar întărâtă pe cei care cred în bunele intenții ale Europei față de cei întărâtați. Tot ce se urmărește este un șantaj aș spune românesc, dacă tot a fost recunoscut la nivel prezidențial. Nimic nu se va obține în apropierea granițelor rusești cu “revoluția” pentru că dacă lucrurile se precipită într-o manieră cum Rusia nu vrea, nimic și nimeni nu îi va împiedica să apere interesele cetățenilor ruși din Ucraina sau Moldova, orice ar spune Consiliul Europei. Nimeni nu se va băga sau apropia de granițele rusești, asta este clar tuturor. Războaiele între marile puteri și imperii s-a dus întotdeauna pe teritoriul și cu resursele altor state, cele mici,  prinse la mijloc și ademenite cu promisiuni și recompense. Asta spune istoria. Deocamdată se derulează războiul economic, al resurselor și șantajului, prin terți.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares