Motto: Sunt aceia care se uit la felul n care sunt lucrurile, i se intreab de ce?
Eu visez la lucruri care nu au existat niciodat.. i m intreb DE CE NU ?
ROBERT F. KENNEDY

 

Am avut șansa – dup 1990 s cltoresc n aproape toate țrile Europei de Vest. Privind retrospectiv, constat c n anumite domenii am depșit prpastia n care ne-a aruncat comunismul și am ajuns din urm celelalte națiuni europene: spre exemplu avem și noi indicatoare rutiere la tot pasul, n construcții se folosec protecții din plas (gen anti-țnțari) mpotriva prafului rezultat din activitțile de construcție, bicicliștii ncep s nvețe ce e aia vesta reflectorizant – și s o foloseasc, nu mai vezi cvamioane ultra-poluante la tot pasul, prin centrul orașului, ca pe vremuri. Sunt schimbri mici, dar semnificative, ce intr natural n mentalitatea colectiv, transformndu-ne n oameni civilizați.

Sunt ns cteva domenii n care nu avansm, și probabil c nu vom avansa atta timp ct vom fi prizonierii unui grup de indivizi cu interese materiale personale, meschine.

Este vorba de clientela politic n domeniul serviciilor publice; executanții lucrrilor de interes public: salubritate, curțenie, asfaltare, construcții drumuri, și nu n ultimul rnd, deszpezire.

Țin minte și acum primul meu Crciun n Germania, la mtușa mea. Am ieșit la un trg de Crciun pentru a cumpra ceva cadouri. Ninsese viscolit cu cteva zile nainte și m așteptam ș gsesc orașul sub zpezi. Mare mi-a fost mirarea s vd c strzile erau curțate INTEGRAL, și nici urm de zpad pe carosabil sau pe trotuare, de parc nici nu ninsese. Am ntrebat cum e posibil așa ceva ? Mi s-a spus c acolo exist un fel de utilaje mari, gen mașini de curțat praful de pe strzi de la noi, cu perii rotativ, care efectiv mtur zpada și fie o compacteaz transport n afara orașului, fie o amestec (n interiorul utilajului, la cldur) cu o substanț care o mpiedic s mai nghețe cnd este evacuat, astfel c toat zpada mturat astfel se scurge la rigol.

La noi n schimb, dac a nins un pic, bag pe strzi tractoare sau alte utilaje cu lame, care dau deoparte zpada, fcnd loc mașinilor s circule pe carosabil. ns nmeții adunați de-a lungul trotuarelor blocheaz parcrile, iar șoferii dornici s ias cu mașinile… dau la lopat napoi n strad zpada. Și iar trece lama, care o pune la loc n parcare, și tot așa, zpada este vnturat pn se ndur Dumnezeu de romni s le dea o vreme mai cldicic, s se topeasc mizeria. Cci n acest proces savant de vnturare, ce face iarna oribil n orașele romnești, se adaug diverși ingredienți: sare, anti-aglomeranți, nisip, care transform zpada (la temperaturi sczute), ntr-un praf ccniu la culoare, cu consistenț pstoas, prin care nnoți pe strad sau pe trotuare. Dup o zi de mers prin chestia asta, ai hainele murdare, umezeal n bocani, iar nclțmintea e alb de la sare.

Iar dac d soarele, chestia asta oribil prin care nnotm devine imun la cldur și bltește oribil pe la orice trecere de pietoni sau traversare a strzii, fcnd imposibil traversare fr s te uzi pn la glezne, indiferent ct de bine nclțat ai fi.

Am fcut o mic cercetare (pe surse) și am aflat motivul pentru care dup o ninsoare de 3 zile, ne zbatem ca niște animale proaste ntr-un oraș ce seamn cu o cocin plin de rahat gri. Baștanii contractelor cu primria trebuie s justifice banii ncasați. Ori, n București dac primria ridic zpada cu camioane și remorci și o arunc n Dmbovița, cum procedeaz primria din Timișoara, care arunc zpada n Bega, nu mai au de ce s arunce cu sare, nisip și anti-aglomeranți/derapanți, și rmn cu ei pe stoc, deci mai puțini bani alocați. Dac nu arunc chestiile astea pe șosea, sub pretextul c ne vor binele, nu se mai distrug drumurile, nu mai apar gropile de primvar – și atunci din ce mai cștig cu asfaltrile ? Plus c dac ai crat zpada, cum justifici motorina pentru pluguri, ce mai dezpezesc alea nc o lun de aici ncolo ? Nu poți s iei n-șpe miliarde de euro doar pentru c ai bgat plugurile de zpad dou zile prin oraș. Ai nevoie de cel puțin o lun de iarn ca lumea, ca s justifici tunul dat n dauna bugetului primriei. Exist un lanț al cauzalitților din care acești exploatatori ai banului public triesc; lanț care nu poate fi rupt fr a le scade lor cștigurile.

De-aia vin de o sptmn cu tramvaiul la munc, iar cele dou mașini ale familiei stau n parcare. De-aia nnot prin zloat pn la instanțe sau la birou – ca toat lumea și ajung murat la picioare, cu febr seara, acas. Ca s bage banul n buzunar șmecherii.

Trebuie s ne hotrm odat ce vrem s fim: mujici amrți din imperiul sovietic care ni i-a adus pe acești golani pe cap, sau cetțeni europeni, cu dreptul la o viaț n condiții civilizate ?

Am vzut n alte prți c se poate, și sper s se poat și la noi. Mcar copii noștri s prind carosabil și trotuare curțate ca n Germania…

Am vzut c mulți magistrați, procurori și judectori mi citesc blogul. Ca și mine, și ei vin tot cu tramvaiul, din cauza nmeților ce blocheaz parcrile. i asigur c le nțeleg efortul, cci doar ei mai pot -și vor civiliza aceast țar, prin aducerea n fața Justiției a acestor javre care -prin lcomia lor fr limite,ne fur drepturile elementare la civilizație.

De aceea, votez DNA !

1655902_578473855580752_1367055899_n 1798310_578312712263533_1311775348_n

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *