Motto: Sunt aceia care se uită la felul în care sunt lucrurile, şi se intreabă de ce? 
Eu visez la lucruri care nu au existat niciodată.. şi mă intreb DE CE NU ? 
ROBERT F. KENNEDY

 

Am avut șansa – după 1990 să călătoresc în aproape toate țările Europei de Vest. Privind retrospectiv, constat că în anumite domenii am depășit prăpastia în care ne-a aruncat comunismul și am ajuns din urmă celelalte națiuni europene: spre exemplu avem și noi indicatoare rutiere la tot pasul, în construcții se folosec protecții din plasă (gen anti-țânțari) împotriva prafului rezultat din activitățile de construcție, bicicliștii încep să învețe ce e aia vesta reflectorizantă – și să o folosească, nu mai vezi cvamioane ultra-poluante la tot pasul, prin centrul orașului, ca pe vremuri. Sunt schimbări mici, dar semnificative, ce intră natural în mentalitatea colectivă, transformându-ne în oameni civilizați.

Sunt însă câteva domenii în care nu avansăm, și probabil că nu vom avansa atâta timp cât vom fi prizonierii unui grup de indivizi cu interese materiale personale, meschine.

Este vorba de clientela politică în domeniul serviciilor publice; executanții lucrărilor de interes public: salubritate, curățenie, asfaltare, construcții drumuri, și nu în ultimul rând, deszăpezire.

Țin minte și acum primul meu Crăciun în Germania, la mătușa mea. Am ieșit la un târg de Crăciun pentru a cumpăra ceva cadouri. Ninsese viscolit cu câteva zile înainte și mă așteptam șă găsesc orașul sub zăpezi. Mare mi-a fost mirarea să văd că străzile erau curățate INTEGRAL, și nici urmă de zăpadă pe carosabil sau pe trotuare, de parcă nici nu ninsese. Am întrebat cum e posibil așa ceva ? Mi s-a spus că acolo există un fel de utilaje mari, gen mașini de curățat praful de pe străzi de la noi, cu perii rotativ, care efectiv mătură zăpada și fie o compactează transportă în afara orașului, fie o amestecă (în interiorul utilajului, la căldură) cu o substanță care o împiedică să mai înghețe când este evacuată, astfel că toată zăpada măturată astfel se scurge la rigolă.

La noi în schimb, dacă a nins un pic, bagă pe străzi tractoare sau alte utilaje cu lame, care dau deoparte zăpada, făcând loc mașinilor să circule pe carosabil. Însă nămeții adunați de-a lungul trotuarelor blochează parcările, iar șoferii dornici să iasă cu mașinile… dau la lopată înapoi în stradă zăpada. Și iar trece lama, care o pune la loc în parcare, și tot așa, zăpada este vânturată până se îndură Dumnezeu de români să le dea o vreme mai căldicică, să se topească mizeria. Căci în acest proces savant de vânturare, ce face iarna oribilă în orașele românești, se adaugă diverși ingredienți: sare, anti-aglomeranți, nisip, care transformă zăpada (la temperaturi scăzute), într-un praf căcăniu la culoare, cu consistență păstoasă, prin care înnoți pe stradă sau pe trotuare. După o zi de mers prin chestia asta, ai hainele murdare, umezeală în bocani, iar încălțămintea e albă de la sare.

Iar dacă dă soarele, chestia asta oribilă prin care înnotăm devine imună la căldură și băltește oribil pe la orice trecere de pietoni sau traversare a străzii, făcând imposibilă traversare fără să te uzi până la glezne, indiferent cât de bine încălțat ai fi.

 Am făcut o mică cercetare (pe surse) și am aflat motivul pentru care după o ninsoare de 3 zile, ne zbatem ca niște animale proaste într-un oraș ce seamănă cu o cocină plină de rahat gri. Baștanii contractelor cu primăria trebuie să justifice banii încasați. Ori, în București dacă primăria ridică zăpada cu camioane și remorci și o aruncă în Dâmbovița, cum procedează primăria din Timișoara, care aruncă zăpada în Bega, nu mai au de ce să arunce cu sare, nisip și anti-aglomeranți/derapanți, și rămân cu ei pe stoc, deci mai puțini bani alocați. Dacă nu aruncă chestiile astea pe șosea, sub pretextul că ne vor binele, nu se mai distrug drumurile, nu mai apar gropile de primăvară – și atunci din ce mai câștigă cu asfaltările ? Plus că dacă ai cărat zăpada, cum justifici motorina pentru pluguri, ce mai dezăpezesc alea încă o lună de aici încolo ? Nu poți să iei n-șpe miliarde de euro doar pentru că ai băgat plugurile de zăpadă două zile prin oraș. Ai nevoie de cel puțin o lună de iarnă ca lumea, ca să justifici tunul dat în dauna bugetului primăriei. Există un lanț al cauzalităților din care acești exploatatori ai banului public trăiesc; lanț care nu poate fi rupt fără a le scade lor câștigurile.

De-aia vin de o săptămână cu tramvaiul la muncă, iar cele două mașini ale familiei stau în parcare. De-aia înnot prin zloată până la instanțe sau la birou – ca toată lumea și ajung murat la picioare, cu febră seara, acasă. Ca să bage banul în buzunar șmecherii.

Trebuie să ne hotărâm odată ce vrem să fim: mujici amărâți din imperiul sovietic care ni i-a adus pe acești golani pe cap, sau cetățeni europeni, cu dreptul la o viață în condiții civilizate ?

Am văzut în alte părți că se poate, și sper să se poată și la noi. Măcar copii noștri să prindă carosabil și trotuare curățate ca în Germania…

Am văzut că mulți magistrați, procurori și judecători îmi citesc blogul. Ca și mine, și ei vin tot cu tramvaiul, din cauza nămeților ce blochează parcările. Îi asigur că le înțeleg efortul, căci doar ei mai pot -și vor civiliza această țară, prin aducerea în fața Justiției a acestor javre care - prin lăcomia lor fără limite, ne fură drepturile elementare la civilizație.

De aceea, votez DNA !

1655902_578473855580752_1367055899_n 1798310_578312712263533_1311775348_n

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares