Mihail Formuzal, Bașcanul Găgăuziei, a apărat vineri dreptul unității autonome la referendum, subliniind că susține statalitatea RepubliciiMoldova, spre deosebire de președintele Traian Băsescu care, în opinia sa, merită se fie declarat persona non grata, potrivit site-ului oficial al UTA Găgăuzia.

Bașcanul Găgăuziei sare la gâtul lui Băsescu basarabia

Mihail Formuzal, Bașcanul Găgăuziei

“Acționăm într-un cadru constituțional, nu încălcăm nimic. Avem dreptul să organizăm un referendum consultativ pe teritoriul Găgăuziei”, a afirmat Formuzal.

Bașcanul a subliniat că “acțiunile noastre sunt în conformitate cu Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, care prevede că regiunea are dreptul la autodeterminare, în cazul în care Republica Moldova își va pierde suveranitatea”.

“Pledăm pentru păstrarea statalității Republicii Moldova”, a declarat Formuzal, în cadrul unei ședințe cu primarii din regiune, care are o populație de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populație orotodoxă, de origine turcă).

Formuzal a comentat, de asemenea, decizia Procuraturii Generale a Republicii Moldova de a deschide, la 9 ianuarie, un dosar penal vizând reprezentanții locali care continuă să facă pregătiri pentru consultarea populară. El a menționat că în Republica Moldova cauzele penale sunt intentate împotriva celor care susțin “statalitatea” ei, și nu împotriva persoanelor care pledează pentru desființarea acestui stat.

“De ce nu a fost intentat niciun dosar penal celor care au pledat și pledează pentru lichidarea statului moldovenesc? De ce până acum autoritățile de la Chișinău nu l-au declarat pe (președintele Traian) Băsescu persona non grata pentru declarațiile sale? Din contră, cei care pledează pentru păstrarea Republicii Moldova sunt urmăriți penal în această țară”, s-a indignat bașcanul UTA Gagauzia, unde obiectele de studiu în școli Limba și literatura română și Istoria Românilor au fost în redenumite Limba și literatura moldovenească și Istoria Moldovei.

Administrația din Găgăuzia a intensificat pregătirile pentru referendumul din 2 februarie, decis în noiembrie anul trecut, unde alegătorii sunt chemați să opteze între aderarea R. Moldova la UE sau apropierea de Uniunea Vamală, dar și o eventuală independență, inițiativă criticată dur de Chișinău.

Președintele Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, după o întâlnire cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că a atenționat, în discuția cu acesta, “asupra riscurilor Găgăuzia și Transnistria”.

Anterior, Băsescu a acuzat lipsa de reacție la nivel european față de riscurile în privința independenței și suveranității R. Moldova, precizând că România nu va rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă R.Moldova din drumul spre UE.

“Știm că butoanele din Transnistria și din zona găgăuză nu sunt la Chișinău și nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”, a afirmat miercuri președintele român.

sursa: ziuaveche.ro

comentariu rapcea.ro: Wtf !? Ce-s ăia “ortodocși de origine turcă” ? Adică găgăuzi ? Păi stați să mă vedeți pe mine, cu populația mea ortodoxă, de origine yoghină ! Cînd voi aduna și eu 155.000 de prieteni pe Facebook, mă voi declara baștanul propiului meu mic imperiu găgăuz virtual, din rețeaua Facebook. Iar despre limba română voi declara că este limba rapceo-yoghină, cu influențe neo-tantrice. Și voi face, evident, propriul referendum consultativ pentru a hotărâ ce voi mânca mâine, la masa de prânz.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares