“Legea antilegionara” incalca libera exprimare. Miting contra interzicerii lui Eliade, Tutea, Noica si Cioran. Infiintarea Asociatiei Noilor Detinuti Politici.

0În ciuda gerului năprasnic, în Piața Universității din București s-a desfășurat sâmbătă o manifestație în apărarea libertății de exprimare, grav amenințată de proiectul de lege inițiat de Crin Antonescu, de interzicere a manifestărilor și organizațiilor cu caracter legionar.

Prin această manifestare culturală, organizatorii – Fundația Buna Vestire și Partidul “Totul pentru Țară”, au dorit să aducă în atenția publică acest proiect de lege care de săptămâna viitoare va intra în dezbaterea comisiilor permanente din cadrul Senatului.

1Participanții, unii din ei veniți din Brașov, Prahova, Teleorman etc., au purtat drapele tricolore și portrete ale unor personalități de marcă ale culturii românești, ale căror opere vor fi, cel puțin parțial, interzise în urma acestei legi, revenindu-se astfel la situația din perioada regimului comunist, când aceste opere erau prohibite. Mircea Eliade, Cioran, Petre Țuțea, Pe un banner verde scria cu litere mari: “Mișcarea Legionară nu e fascistă”.

Începută cu o rugăcine a părintelui Gheorghe Calciu, spusă de reprezentantul unui grup de creștini veniți din județul Prahova, manifestarea a continuat cu audierea unor documente audio de mare importanță pentru istoria recentă a României. Imnurile Gărzii de Fier, precum “Sfântă tinerețe legionară”, interzise până în 1989, au răsunat în Piața Universității, împreună cu cuvântarea lui Corneliu Zelea Codreanu din 24 iunie 1927. Florin Dobrescu, unul din organizatori, a precizat că este vorba de înregistrări pe plăci de patefon, salvate după 1945 de cei care au reușit să fugă din România comunistă, și editate sub formă de vinil în 1970 de emigrația română din Paris, un exemplar fiind expus la sediul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu.

2Florin Dobrescu a arătat că a vorbi despre Mișcarea Legionară, a prezenta adevărul istoric, înseamnă a face istorie, înseamnă act de cultură, și nu poate constitui infracțiune, așa cum se întâmpla în timpul regimurilor totalitare. Aceasta în condițiile în care proiectul de lege al lui Antonescu merge până la a stabili, în expunerea de motive, care este “adevărul istoric general recunoscut”,fapt inadmisibil  într-un regim democratic. Stabilirea adevărului istoric revine cercetătorilor, istoricilor, și nu unui guvern sau parlamentului. A lăsa la latitudinea procurorilor stabilirea “adevărului istoric” reprezintă un atribut al regimurilor dictatoriale, a arătat Florin Dobrescu.

3Florin Dobrescu a arătat că, și în lipsa acestei legi, se petrec deja abuzuri și îngrădiri ale drepturilor constituționale: cele două acțiuni de dizolvare a Partidului “Totul pentru Țară” și dosarul penal deschis conducerii acestuia, retragerea prin abuz a titlului de cetățean de onoare al orașului Târgul Ocna pentru Valeriu Gafencu, blocarea acordării numelui lui Petre Țuțea unei străzi din Timișoara, acțiunea agresivă de discreditare a lui Ion Gavrilă Ogoranu ori presiunile, inclusiv penale, pentru demolarea troiței lui Codreanu de la Tâncăbești.

Alexandru Onofrei, din partea Fundației “Buna Vestire”, a dat citire unor fragmente din operele lui Eliade, Cioran, Noica, Țuțea, duhovnici precum Arsenie Papacioc, Iustin Pârvu, Dumitru Stăniloaie ș.a., în care aceștia s-au exprimat în mod elogios la adresa Mișcării Legionare și lui Corneliu Zelea Codreanu, arătând că aceste afirmații vor constitui culpă penală după intrarea în vigoare a controversatului proiect de lege.

5Alexandru Costache, reprezentant al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, a arătat că acest proiect legislativ este emanația unor minți impregnate de spiritul totalitar, denunțând maniera antidemocratică în care Institutul Elie Wiesel înțelege să trateze cultura și istoria României.  El a arătat că etosul legionar a fost unul puternic ancorat în eshatologia creștină, discursul precum acela al învierii neamului putând constitui faptă penală în cazul adoptării acestei legi.

Florin Dobrescu a arătat că proiectul de lege nici măcar nu este creația lui Crin Antonescu, autorul fiind Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, care se străduiește din vara lui 2012 să-l promoveze în Parlament. Gestul lui Antonescu se înscrie în strategia acestuia de a atrage bunăvoința anumitor cercuri de lobby internațional înaintea unei preconizate vizite în Israel, în perspectiva candidaturii la alegerile prezidențiale din toamnă.

6Dobrescu a dat citire punctelor de vedere ale Partidului “Totul pentru Țară” transmise deja celor 4 comisii ale Senatului, arătând că, din 1990 încoace, legionarii și urmașii acestora au constituit un factor de stabilitate și un partener viabil la siguranța națională a statului român. Urmând recomandările lui Horia Sima, trasate din occident după 1990, legionarii au renunțat la susținerea manifestațiilor de stradă și la orice vendetă politică, contribuind la stabilitatea internă în beneficiul consolidării statului și integrării României în concernul Europei civilizate și alianței nord-atlantice. Această atitudine a fost o continuare a constantei atitudini de după 1945 a Mișcării Legionare, care a constituit un partener al aliaților occidentali în proiectele acestora de stăvilire a ofensivei sovietice în Europa. Episodul parașutării echipelor de legionari de aviația militară SUA fiind un reflex al acestei constante atitudini. Înființarea Partidului “Totul pentru Țară” și a Fundației “Buna Vestire” după 1990 sunt inidcatori ai voinței legionarilor de a se încadra în ordinea legală a statului de drept.

Florin Dobrescu a arătat că interzicerea penală a legionarismului va genera radicalizarea elementelor naționaliste în România, care în situația reprimării nejustificate de către stat a formulelor tradiționale, legale și transparente ale legionarilor, vor determina apariția unor forme radicale și subversive de acțiune, față de care reprezentanții Mișcării Legionare nu vor mai putea avea nici un control, și care vor amenința stabilitatea statului r0mân.

7În final, în virtutea libertății de exprimare, s-a dat posibilitatea participanților să ia cuvântul. Au vorbit tinerii Dn Grăjdeanu din Ploiești care a îndemnat pe cei prezenți să fie buni creștini și buni cetățeni, aceasta însmenând a fi legionar; Florin Gheorghe, din București, care a remaintit că Radu Gyr este inițiatorul înființării Teatrului Evreiesc din București, în timpul guvernării legionare; Florin Alexandru, student, care a citit emoționante poezii de temniță ale poetului legionar Radu Gyr.

A fost anunțată înființarea Asociației Noilor Deținuți Politici din România, care va asigura consilierea și suportul persoanelor care vor avea de suferit ca urmare a exprimării propriilor convingeri, efect al unor legi precum cea antilegionară, cea a calomniei etc.

Manifestarea s-a încheiat prin gestul simbolic al aprinderii de torțe și candele în memoria miilor de legionari căzuți victime ale represiunii celor 3 dictaturi din secolul trecut, în memoria cărora s-a intonat Imnul legionarilor căzuți.

Manifestarea s-a desfășurat fără incidente, într-o atmosferă de perfectă ordine, spirit civic și legalitate, fapt apreciat la final și de reprezentanții Jandarmeriei care au asigurat, conform legii, paza acestui miting legal.

 Biroul de presă al Fundației Buna Vestire - Alexandru Onofrei

891012

sursa: frontpress.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *