Campania ‘Boycott, désinvestissement, sanctions’ (BDS – ‘Boicot, renunțare la investiții, sancțiuni’) începe să afecteze lent, dar sigur, Israelul. Din 2005, circa 200 de asociații palestiniene încearcă să pedepsească Israelul pentru ‘politica sa de ocupație, colonii, îngrădire și discriminare rasială împotriva arabilor’, notează unul din promotorii săi, Omar Barghouti, citat marți de ziarul El Pais.

Decizia vedetei americane de cinema, Scarlett Johansson, de a renunța la rolul ei de ambasadoare a organizației Oxfam – din cauza faptului că i s-a reproșat promovarea companiei israeliene SodaStream, care își are sediul în colonia evreiască Maale Adumim din Teritoriile Palestiniene ocupate – este cel mai recent exemplu al presiunii tot mai mari a acestei strategii.

Promotorii campaniei au avut însă și alte succese. Casa de economii și pensii PGGM din Olanda a decis să renunțe să mai investească, ‘din motive etice’, în cele cinci bănci israeliene cu care colaborează, pentru că partenerii lor au sucursale în coloniile din Cisiordania.

Iar Ministerul Finanțelor din Norvegia a exclus din fondul său de pensii două firme israeliene, Danya Cebus și Israel Investments, din același motiv. În decembrie anul trecut, American Studies Association, o organizație de 5.000 de membri, a aprobat un boicot academic împotriva Israelului. Nicio altă entitate de asemenea importanță din SUA nu se mai alăturase unei asemenea inițiative.

Din 2007, BDS estimează că a reușit să blocheze contracte sau proiecte în valoare de zeci de miliarde de euro. Israelul nu a oferit nicio cifră privind aceste pagube și încearcă să aplaneze euforia opozanților săi. Totuși, Consiliul de miniștri a introdus acest subiect pe agenda sa de lucru. Consiliul este divizat între cei care vor o contraofensivă – ministrul de informații – și cei care susțin că acest lucru ar face jocurile unei mișcări minoritare – ministrul de externe. În 2011 a fost aprobată o lege care prevede sancțiuni pentru cei care promovează boicotul.

Potrivit premierului israelian, Benjamin Netanyahu, este vorba deja de o amenințare strategică. În același timp, analistul Ben Caspit crede că este vorba de ‘un avertisment’ care arată că BDS nu mai este o minoritate de stânga și că se extinde și în alte sectoare. De remarcat și preocuparea Uniunii Europene, care a aprobat o directivă ce împiedică colaborarea cu persoane sau instituții având legătură cu coloniile evreiești și care blochează 700 de milioane de euro în investiții și cercetare.

Potrivit asociațiilor palestiniene, în ultimul an a fost blocată în Europa deschiderea magazinelor de cosmetice Ahava și au fost anulate cereri din partea firmei private de securitate G4S. Presiunea a ajuns și la companiile internaționale, care oferă servicii în coloniile unde rezidă circa 600.000 de persoane. Astfel, firma franceză Veolia a pierdut contracte în valoare de 5,4 miliarde de euro într-un singur an.

În cazul boicotului academic, Curtis Marez, președintele American Studies Association, precizează că s-a luat măsura pentru ‘impactul pe care îl are ocupația asupra academicienilor și studenților palestinieni’. Acest pas – criticat de Asociația Universităților sau a Profesorilor din SUA (62 de campusuri, peste 48.000 de membri) – este controversat, explică Manuel Trajtenberg, profesor la Universitatea Tel Aviv, pentru că este ‘un afront’ la ‘fluxul liber de idei și toleranței de opinii, conform cărora cadrul academic și discuțiile deschise și fără prejudecăți sunt vehiculul potrivit pentru a face față problemelor de acest tip’.

Potrivit profesorului, acest pas este împotriva esenței academice proprii, ‘negând fundamentele universale’ ale acestei lumi, în condițiile în care aulele universitare sunt locul în care ‘înflorește critica’. ‘Noi să fim cei boicotați? Noi, care suntem critici?’ Reacția care va apărea – avertizează el – va fi cea contrară, de strângere a rândurilor.

sursa: Epoch Times

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares