Feed on
Posts
Comments

Campania ‘Boycott, désinvestissement, sanctions’ (BDS – ‘Boicot, renunțare la investiții, sancțiuni’) începe să afecteze lent, dar sigur, Israelul. Din 2005, circa 200 de asociații palestiniene încearcă să pedepsească Israelul pentru ‘politica sa de ocupație, colonii, îngrădire și discriminare rasială împotriva arabilor’, notează unul din promotorii săi, Omar Barghouti, citat marți de ziarul El Pais.

Decizia vedetei americane de cinema, Scarlett Johansson, de a renunța la rolul ei de ambasadoare a organizației Oxfam – din cauza faptului că i s-a reproșat promovarea companiei israeliene SodaStream, care își are sediul în colonia evreiască Maale Adumim din Teritoriile Palestiniene ocupate – este cel mai recent exemplu al presiunii tot mai mari a acestei strategii.

Promotorii campaniei au avut însă și alte succese. Casa de economii și pensii PGGM din Olanda a decis să renunțe să mai investească, ‘din motive etice’, în cele cinci bănci israeliene cu care colaborează, pentru că partenerii lor au sucursale în coloniile din Cisiordania.

Iar Ministerul Finanțelor din Norvegia a exclus din fondul său de pensii două firme israeliene, Danya Cebus și Israel Investments, din același motiv. În decembrie anul trecut, American Studies Association, o organizație de 5.000 de membri, a aprobat un boicot academic împotriva Israelului. Nicio altă entitate de asemenea importanță din SUA nu se mai alăturase unei asemenea inițiative.

Din 2007, BDS estimează că a reușit să blocheze contracte sau proiecte în valoare de zeci de miliarde de euro. Israelul nu a oferit nicio cifră privind aceste pagube și încearcă să aplaneze euforia opozanților săi. Totuși, Consiliul de miniștri a introdus acest subiect pe agenda sa de lucru. Consiliul este divizat între cei care vor o contraofensivă – ministrul de informații – și cei care susțin că acest lucru ar face jocurile unei mișcări minoritare – ministrul de externe. În 2011 a fost aprobată o lege care prevede sancțiuni pentru cei care promovează boicotul.

Potrivit premierului israelian, Benjamin Netanyahu, este vorba deja de o amenințare strategică. În același timp, analistul Ben Caspit crede că este vorba de ‘un avertisment’ care arată că BDS nu mai este o minoritate de stânga și că se extinde și în alte sectoare. De remarcat și preocuparea Uniunii Europene, care a aprobat o directivă ce împiedică colaborarea cu persoane sau instituții având legătură cu coloniile evreiești și care blochează 700 de milioane de euro în investiții și cercetare.

Potrivit asociațiilor palestiniene, în ultimul an a fost blocată în Europa deschiderea magazinelor de cosmetice Ahava și au fost anulate cereri din partea firmei private de securitate G4S. Presiunea a ajuns și la companiile internaționale, care oferă servicii în coloniile unde rezidă circa 600.000 de persoane. Astfel, firma franceză Veolia a pierdut contracte în valoare de 5,4 miliarde de euro într-un singur an.

În cazul boicotului academic, Curtis Marez, președintele American Studies Association, precizează că s-a luat măsura pentru ‘impactul pe care îl are ocupația asupra academicienilor și studenților palestinieni’. Acest pas – criticat de Asociația Universităților sau a Profesorilor din SUA (62 de campusuri, peste 48.000 de membri) – este controversat, explică Manuel Trajtenberg, profesor la Universitatea Tel Aviv, pentru că este ‘un afront’ la ‘fluxul liber de idei și toleranței de opinii, conform cărora cadrul academic și discuțiile deschise și fără prejudecăți sunt vehiculul potrivit pentru a face față problemelor de acest tip’.

Potrivit profesorului, acest pas este împotriva esenței academice proprii, ‘negând fundamentele universale’ ale acestei lumi, în condițiile în care aulele universitare sunt locul în care ‘înflorește critica’. ‘Noi să fim cei boicotați? Noi, care suntem critici?’ Reacția care va apărea – avertizează el – va fi cea contrară, de strângere a rândurilor.

sursa: Epoch Times

loading...

5 Responses to “Presiunile pentru boicotarea produselor și investițiilor din Israel câștigă teren”

 1. Oro says:

  Rapcea tu ai fost in Israel??? Cred ca ar tb sa faci o vizita si sa vezi cum stau lucrurile la fata locului. Crede-ma ca o sa iti cam piara cheful sa ii sustii pe palestinieni, aduc foarte mult in comportament cu o minoritate de la noi. Ar tb sa stii ca posibilitatea ca sa existe doua state separate a existat inca de la inceput pt ambele parti, evreii au acceptat iar aialaltii nu ba mai mult au facut si un razboi in care tot ei au pierdut. La inceput nimeni nu i obliga sa si vanda pamanturile si totusi in lacomia lor nu au inteles ca nu era bine ce fac, exact cum nici romanii nu inteleg acum.

 2. MR says:

  @Oro
  Nu am fost in Israel. Însă am cunoscut aici în România, și evrei și palestinieni deopotrivă. Ce am observat eu este că ambele popoare sunt semite, fiind înrudite la origini – singura deosebire constituind-o religia. Deci, același temperament vulcanic, aceeași țigănie în manifiestări. Oameni deosebiți de buni și de-o parte și de alta, loaze și jegoși, la fel – ca în orice popor. Ambele seminții (dacă le pot spune așa) la fel de crude, primitive și sălbatice. Însă condițiile de detenție din închisorile evreiești, pentru palestinieni, sunt inumane, de-a dreptul naziste. La fel și agresivitatea armatei israeliene, faptul că împușcă copii și femei, nu dora combatanți. S-au încleștat în această spirală a violenței două popoare aprige și părerea mea e că se merită unii pe alții, sunt blestemați să își învețe împreună, cu lacrimi și sânge, lecția suferinței din răzbunarea care niciodată nu e stinsă, cere mereu mai mult sânge. Au avut șansa să învețe lecția iertării, li s-a dat un Mântuitor, dar l-au respins. Însă asta nu schimbă cu nimic lucrurile. Noi, cei din lumea civilizată, care nu trăim cu arma la capul patului, este normal să condamnăm regimul nazist sionist din Israel. Și să îl boicotăm. Poate așa vor învăța că violența nu este soluția.

 3. Delirium says:

  @Oro pe la 1900 evreii au navalit si au cumparat intensiv terenuri in palestina, prin anii ’20 detineau cam 2% ; in urmatorii ani zionistii si-au intensificat eforturile si prin ’45 detineau aproape 6%…
  La sfarsitul celui de al 2-lea razboi mondial au inceput sa arunce in aer cai ferate si sedii ale unor institutii guvernamentale engleze, prin’ 48 au masacrat vro 250 de civili la Deyr Yassin si prin intimidarea cu acest gen de atacuri murdare au silit vro 750mii de palestinieni sa-si paraseasca locuintele, practic i-au pus sa aleaga : pleaca sau vor terorizati si masacrati.
  Trebuie sa fii inconstient sau sa ai un iq subunitar sa spui k a existat sansa sa fie 2 state separate;
  Adica niste hoarde emigreaza masiv la tine in tara si la un moment dat prin crime si teroare isi proclama independenta si vii tu careai creierul spalat de propaganda zionista si zici k palestinienii se comporta k si minoritarii colorati de la noi;
  Dupa logica ta, daca vine la noi in tara o natie de genu’ si dupa o vreme fac la fel si noi ripostam, noi suntem de vina ???
  Sursa puterii evreiesti sunt monopolul bancar, tiparirea banilor(ei controleaza Rezerva Federala), controlul mass-media, coruptia politica ( mai ales in SUA) nu un IQ ridicat sau Profetiile Biblice …

 4. Delirium says:

  Si pentru ca o poza face cat 1000 de cuvinte cauta pe net : Palestinian loss of land 1946 to 2000

  100% pamantul acela nu a fost vandut de palestinienii “lacomi”

 5. Topogane says:

  Ar tb sa stii ca posibilitatea ca sa existe doua state separate a existat inca de la inceput pt ambele parti, evreii au acceptat iar aialaltii nu ba mai mult au facut si un razboi in care tot ei au pierdut. La inceput nimeni nu i obliga sa si vanda pamanturile si totusi in lacomia lor nu au inteles ca nu era bine ce fac, exact cum nici romanii nu inteleg acum.

Leave a Reply