Campania ‘Boycott, dsinvestissement, sanctions’ (BDS – ‘Boicot, renunare la investiii, sanciuni’) ncepe s afecteze lent, dar sigur, Israelul. Din 2005, circa 200 de asociaii palestiniene ncearc s pedepseasc Israelul pentru ‘politica sa de ocupaie, colonii, ngrdire i discriminare rasial mpotriva arabilor’, noteaz unul din promotorii si, Omar Barghouti, citat mari de ziarul El Pais.

Decizia vedetei americane de cinema, Scarlett Johansson, de a renuna la rolul ei de ambasadoare a organizaiei Oxfam – din cauza faptului c i s-a reproat promovarea companiei israeliene SodaStream, care i are sediul n colonia evreiasc Maale Adumim din Teritoriile Palestiniene ocupate – este cel mai recent exemplu al presiunii tot mai mari a acestei strategii.

Promotorii campaniei au avut ns i alte succese. Casa de economii i pensii PGGM din Olanda a decis s renune s mai investeasc, ‘din motive etice’, n cele cinci bnci israeliene cu care colaboreaz, pentru c partenerii lor au sucursale n coloniile din Cisiordania.

Iar Ministerul Finanelor din Norvegia a exclus din fondul su de pensii dou firme israeliene, Danya Cebus i Israel Investments, din acelai motiv. n decembrie anul trecut, American Studies Association, o organizaie de 5.000 de membri, a aprobat un boicot academic mpotriva Israelului. Nicio alt entitate de asemenea importan din SUA nu se mai alturase unei asemenea iniiative.

Din 2007, BDS estimeaz c a reuit s blocheze contracte sau proiecte n valoare de zeci de miliarde de euro. Israelul nu a oferit nicio cifr privind aceste pagube i ncearc s aplaneze euforia opozanilor si. Totui, Consiliul de minitri a introdus acest subiect pe agenda sa de lucru. Consiliul este divizat ntre cei care vor o contraofensiv – ministrul de informaii – i cei care susin c acest lucru ar face jocurile unei micri minoritare – ministrul de externe. n 2011 a fost aprobat o lege care prevede sanciuni pentru cei care promoveaz boicotul.

Potrivit premierului israelian, Benjamin Netanyahu, este vorba deja de o ameninare strategic. n acelai timp, analistul Ben Caspit crede c este vorba de ‘un avertisment’ care arat c BDS nu mai este o minoritate de stnga i c se extinde i n alte sectoare. De remarcat i preocuparea Uniunii Europene, care a aprobat o directiv ce mpiedic colaborarea cu persoane sau instituii avnd legtur cu coloniile evreieti i care blocheaz 700 de milioane de euro n investiii i cercetare.

Potrivit asociaiilor palestiniene, n ultimul an a fost blocat n Europa deschiderea magazinelor de cosmetice Ahava i au fost anulate cereri din partea firmei private de securitate G4S. Presiunea a ajuns i la companiile internaionale, care ofer servicii n coloniile unde rezid circa 600.000 de persoane. Astfel, firma francez Veolia a pierdut contracte n valoare de 5,4 miliarde de euro ntr-un singur an.

n cazul boicotului academic, Curtis Marez, preedintele American Studies Association, precizeaz c s-a luat msura pentru ‘impactul pe care l are ocupaia asupra academicienilor i studenilor palestinieni’. Acest pas – criticat de Asociaia Universitilor sau a Profesorilor din SUA (62 de campusuri, peste 48.000 de membri) – este controversat, explic Manuel Trajtenberg, profesor la Universitatea Tel Aviv, pentru c este ‘un afront’ la ‘fluxul liber de idei i toleranei de opinii, conform crora cadrul academic i discuiile deschise i fr prejudeci sunt vehiculul potrivit pentru a face fa problemelor de acest tip’.

Potrivit profesorului, acest pas este mpotriva esenei academice proprii, ‘negnd fundamentele universale’ ale acestei lumi, n condiiile n care aulele universitare sunt locul n care ‘nflorete critica’. ‘Noi s fim cei boicotai? Noi, care suntem critici?’ Reacia care va aprea – avertizeaz el – va fi cea contrar, de strngere a rndurilor.

sursa:Epoch Times

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *